Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 1 041

Какво трябва да направите, за да отговорите на предизвикателството?
1. Споделете своя рецепта за нещо вкусно и полезно, в което има кисело мляко
2. Снимайте готовата вкусотия и качете снимката заедно с описание на тайната рецепта
3.  А ако покрай готвенето Ви осени вдъхновение и за писане - развихрете се и ни напишете защо киселото мляко е полезно не само за най-малките, а за всички възрасти?


Участвай и СПЕЧЕЛИ!
1. Уред за приготвяне на кисело мляко у дома
2. Комплект бурканчета за съхранение на млечно кисели десерти
3. Комплект лъжички за консумация на кисело мляко

Дайте свобода на своите кулинарни способности!
Tefal Delices ви разкрива един нов свят на разнообразие от вкусове, консистенции, удоволствия: от кисело мляко до цедено кисело мляко с краве, козе, овче или соево прясно мляко.
С  машината за кисело мляко Tefal Delices Вие можете да приготвите или дори да измислите кисели млека, които отговарят на вашите вкусове и предпочитания.
Краен срок: 08.04.2012

Знаете ли, че...
Киселото мляко съдържа добри бактерии наречени пробиотици, които помагат на нашето храносмилане благодарение на техния ефект върху чревната микрофлора. Човешкият храносмилателен тракт съдържа от 500 до 1000 различни вида бактерии, които са важни за правилното храносмилане.


Бъдете екологични!
Приготвяйки кисело мляко у дома вие ще избегнете употребата на ненужни опаковки. Можете да използвате вашите бурканчета за кисело мляко почти безкрайно.

Последна редакция: чт, 05 апр 2012, 17:44 от Реклама

# 1
  • Мнения: 0
И такаа Simple Smile ами с кисело мляко аз си правя много вкусен крем-десерт Simple Smile

Изцеждате киселото мляко през едно тензухче, добавяте му захарчица на вкус.
Вземате бисквитки по ваш избор - аз харесвам едни с масълце (няма да пиша фирма за да не се приеме като реклама), плодчета по избор (банани или ягодки и стафиди да не забрявя, нарязани или рендосани орехи, сладко от боровинки - аз го предпочитам)
След това вземате едни хубави чашки или купички, в които да подредите десертчето.  
И започвате - кисело млекце, бисквитка, кисело млекце, плодче, кисело млекце, бисквитка и така редите докато всичко свърши с млеко. Отгоре ръсвате малко стафиди, сладко (боровинковото сладко върху бялото млекце стои уникално) и отгоре нарязани или рендосани орехи. Слагате в хладилника за няколко часа да отлежи и после Simple Smile си облизвате пръстите с вкусотийката Simple Smile))
Да Ви е сладко!


Нямам снимка в момента съм на работа и пиша рецептата

А по повод посланието "Защо киселото мляко е полезно" искам мъничко да го поправя като със "Защо ДОМАШНО подквасеното кисело мляко е полезно" - ами полезно е за малки и големи защото е приготвено от истинско прясно мляко Simple Smile))  

И ето днес (31.03) го направих пак и малко даже експериментирах - киселото мляко го разделих на 3 части като в едната сложих намачкани ягоди от компот, в другата какао и третата остана бяла. Сложих баначе и сладко от череши - ето и резултата Simple Smile



Последна редакция: сб, 31 мар 2012, 12:33 от 78818371

# 2
  • Мнения: 39
Еха, веднага споделям любимата ни рецепта с кисело мляко


Лек крем с кисело мляко и плодове

Продукти: 3 кофички кисело мляко
3 пакетчета желатин
няколко капки течен подсладител или няколко лъжици захар (според вкуса)
плодове
кокосови стърготини

Начин на приготвяне: Желатина се разтваря в малко вода на водна баня и се добавя в добре разбитото кисело мляко. Слагат се няколко капки течен подсладител или захар. По желание може да добавите кокосови стърготини и 1-2 лъжици какао (ако искате да си направите какаов крем) На дъното на няколко купички подреждате плодовете, които искате да използвате, може и от компот. Аз понякога използвам замразени плодове.  Пълните купичките с киселото мляко, отгоре пак подреждате плодове. Оставяте в хладилника докато стегне и може да се отлепя от страните.
Ето и няколко снимки



# 3
  • Враца
  • Мнения: 872
Здравейте, искам да ви споделя няколко любими рецепти с кисело мляко. То е неизменна част от менюто в нашето семейство. За съжаление традиционното правене на кисело мляко не ми се отдава много и няколкото опита се провалиха, но на помощ идва моята майка, която всяка седмица под надзора на баба ми прави домашно кисело мляко, такова каквото го помня от детството ми и такова каквото искам да го запомнят децата ми един ден. Използвам киселото мляко ежедневно и то присъства в почти всички мои ястия и десерти. Представям на вашето внимание едни от любимите ни и най- често правени. Не съм представила задължителните супи, мусака или пиле фрикасе защото в повечето домакинства ги познават достатъчно добре. Това са няколко бързи и лесни рецепти, с чиято помощ лесно ще впечатлите семейство или приятели

Десерт Белучи
Необходимите продукти:
1 кофичка цедено кисело мляко (около 250 г)
мед
орехи (или други ядки по желание) -
Приготвяне:
Охладеното цедено мляко се сипва в десертни чаши (най-добре със столче) оформени на 2 - 3 топки с лъжица за сладолед или на елипси с помощта на два лъжици, заливат се с по 1 -2 с.л мед и обилно се поръсват с леко смлените ядки. Невероятно лек, бърз и вкусен десерт. Вариант на този десерт е да заменим меда с любимото ни сладко. Брой порции - 2; Време за приготвяне 5 мин.


Торта с цедено мляко и шоколад - Снежен десерт
Необходимите продукти:
1 пакет обикновени бисквити
1 кофичка цедено мляко
1 кофичка течен шоколад
20 мл прясно мляко за накисване на бисквитите (може и да се пропусне, ако се използват бисквити тип Закуска)
Приготвяне:
В правоъгълно съдче (най-добре прозрачно за впечатляване на гостите) се подрежда първи слой от  бисквити, напоени в прясното мляко. Течният шоколад се стопява на водна баня за да стане течен (за по-лесно боравене с него), цеденото мляко се разбърква хубаво за да стане гладка смес. Вторият слой над бисквитите се намазва първо с равен пласт цедено мляко и върху него се залива с равен пласт шоколад; отново ред бисквити, пласт мляко и шоколад. Завършва се с ред цедено мляко и се украсява с линийки шоколад (както фантазията ни измисли). Алтернативата на украсата е цветни или шоколадови пръчици или поръсване с горчиво какао. Тортата се похлупва и се оставя поне за 2 часа в хладилника. Реже се на правоъгълни или триъгълни парчета. Брой порции - 4; Време за приготвяне - 20 мин


Кюфтета от тиквички с млечен сос
Необходимите продукти са - 3 тиквички, глава лук, връзка копър, 1 кофичка кисело мляко, чесън, галета, 3 яйца, брашно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ - Тиквичките се настъргват и отцеждат от водата, лукът се нарязва на ситно и се добавя към тиквичките. Добавя се едното яйце и копър. Получената смес се оформя на кюфтета, овалва се в галета, разбито яйзе и отново галета и се пържи. Поднасят се със сос от кисело мляко, чесън и копър

Вариант на кюфтетата е любимата ни солена торта от тиквички

Торта от Тиквички с млечно майонезен -сос
Необходимите продукти са: 4 тиквички, глава лук, връзка копър, 1 кофичка кисело мляко, кофичка майонеза (може и домашно приготвена), чесън, 4 яйца, 150 г бяло сирене, брашно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ - Тиквичките се настъргват и отцеждат от водата, лукът се нарязва на ситно и се добавя към тиквичките. Добавя се яйцата, лука, брашно колкото за катми и копъра. Получената гъста смес се оформят 4 дебели палачинки и се пекат в тиган от двете страни.
Сосът се приготвя като смес от киселото мляко, майонезата, чесън и копър, добавя се малко сол. Всяка палачинка се намазва обилно със соса и се добавя друга върху нея. Завършва се със сос, настъргано бяло сирене и се поръсва с нарязан копър. Гарнира се чудесно с прясна краставица. Необходимите продукти са за две порции


Плодово парфе с кисело мляко и компот
Необходимите продукти са:
2 кофички кисело мляко
4 с.л захар или мед
2 пакетчета желатин
1 компот от праскови
2 с.л сладко (при мен от боровинки)
1 пакет ронливи бисквити
150 г масло
Приготвяне: В купа се накисва желатина, след което се стопява на водна баня. Малка част от него се смесва със сока от компот(около 100 мл) и се сипва а дъното на купа. Тази смес се оставя във фризера за около 10 мин да стегне малко (време за приготвяне на парфето). Киселите млека ги разбиваме с миксер или тел със захарта, добавяме нарязаните на парченца плодове от компота от праскови и желатина и отново разбъркваме добре с лъжица. Върху охладеният и желиран леко сок подреждаме 1 -2 праскови за украса и между тях поставяме от сладкото. Заливаме с млечната смес и отново оставяме в хладилника около 30-40 мин да се желира. Накрая добавяме и бисквитената смес (от разтопеното масло и натрошени бисквити) като внимателно натискаме. Оставяме отново да се охлади. Готовото парфе обръщаме върху тортена чиния. Количеството е за 4 порции. Време за приготвяне 1.30 часа


и да ви преставя любимият сладкиш, който просто няма начин да не стане

Сладкиш Негърче ала Ники
НЕОБХОДИМИТЕ ПРОДУКТИ:
1 шоколад за глазура
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.лъжичка сода
1/2 ч.ч олио
2/3 ч.ч захар
1/2 с.л какао
1 ч.л канела
шепа орехи (или други ядки)
брашно

ПРИГОТВЯНЕ
В купа се слага киселото мляко, което се разбърква със содата (дкато шукне), добавя се олиото и захарта, и се разбърква. Прибавят се какаото и канелата, а след тях и брашното колкото за кекс (средна гъстота). Накрая се прибавят и ядките, отново се разбърква. Изсипва се във намаслена и набрашнена форма и се пече в загрята на  180 градуса фурна. В зависимост от формата, в която го сипем е и времето за печене. Понякога го правя като индивидуални кексчета (както в случая със снимката), понякога като голям сладкиш. След изпичането се охлажда леко. Шоколадът се стопява на водна баня и се залива сладкиша с него. Оставя се за около 15 мин за да стегне шоколада преди да се нареже. Може да се гарнира с цветни пръчици, което е особено интересно за малките дечица при мини кексчета или мъфини

Това е вариант на познатия сладкиш Негърче, но малко изменен от мен в течение на времето (в частта с канелата и заливката)



Бързи кифлички със сирене и кашкавал

НЕОБХОДИМИТЕ ПРОДУКТИ:
1/2 кубче жива мая
100 мл мляко (при липса може и с вода)
1 яйце
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.л. захар
сирене около 200 г
кашкавал около 100 г (може и да се пропусне)
около 100 г масло
брашно за меко тесто около 200 -300 г

ПРИГОТВЯНЕ:
В купа размиваме маята с топлото прясно мляко и захарта, добавяме киселото мляко и яйцето. Добавяме постепенно брашното докато стане хубаво, но меко тесто, което да не се лепи по ръцете. Оставяме тетото да втаса около 30 мин, след което го разточваме малко и върху разточеното тесто добавяме накъсани парчета масло, прегъваме олбата разточваме малко и добавяме още масло и след това пак и пак. Целта е да се получи един вид пластове в тестото. Поръсваме плота хубано с брашно и с точилка разстиляме хубав кръг с дебелина около 1 см. Разрязваме кръга като пица на тънки парчета. Всяко парче поръсваме в средата със смес от настърган кашкавал и сирене, след което завиваме на руло всуко парче от външния край към средата като оформяме малки кифли. Поставяме ги в намазнена тава, по желание можем да ги намажем със жълтък. Оставяме да бухнат за 15 мин. Печем ги в предварително загрята на 180 градуса фурна да зачервяване.





И тъй като наближава един от най-светлите християски празници - Великден искам да ви представя моята рецепта за козунак с кисело мляко

Великденски козунак
НЕОБХОДИМИТЕ ПРОДУКТИ СА:
200 мл. прясно мляко
1 кубче жива мая
100 мл. кисело мляко
6 яйца
80 гр.масло
100 мл. олио
300 гр. захар
2 капсули ванилия
1 капсула цитрус на Д-р Йоткер
кората на един лимон
500 г брашно
шоколад, стафиди (може и други плодове сушени), ядки (орехи, бадеми, лешници), локум

ПРИГОТВЯНЕ:

Маята размиваме в хладкото прясно мляко. Сипваме млякото в голяма купа, добавяме киселото мляко, яйцата (един от жълтъците оставяме за намазване), захарта, олиото и маслото (хубаво е да го разтопим). Разбъркваме ги хубаво, след което постепенно добавяме брашното, докато стане хубаво средно твърдо тесто. Оставяме тестото на топло да втаса около 30-40 мин. Разделяме полученото тесто на три равни топки. В една от топките разстиляме внимателно и добавяме стафиди и ядки. Към втората топка добавяме нарязани парченца локум, а към третата ядки и по-едри парченца шоколад. Получават се три големи козунака, които се намазват с размития с малко вода жълтък и се поръсват обилно с кристална захар. Оставят се да втасат поне още 20 мин (времето зависи от топлината в помещението). Загряваме фурната на 180 градуса и печев всеки един от козунаците около 35 - 40 мин
За тези, които не им се занимава да правят плетени козунаци просто усучете рулцата тесто и ги навийте на охлюв или прегънете едно до друго. Могат да се направят и миникозуначета във форми за мъфини като всяко едно руло завържете на възелче




Последна редакция: сб, 07 апр 2012, 13:29 от wb

# 4
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 492
Не случайно целият свят свързва страната ни с киселото мляко. Онова, в което присъстват не нишесте, сухо мляко или желатин, а натурално прясно мляко и двата бацила - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Всеизвестно е, че киселото мляко има по-голяма хранителна стойност от прясното точно заради промените, които настъпват при млечно-киселата ферментация. Диетично, полезно, вкусно - мисля, че достатъчно пледирах в негова прослава...
 Киселото мляко присъства неотменно на трапезата вкъщи - ядем го непрекъснато на таратор, пием го на айрян, като десерт с малко захар или мед, с лъжичка-две домашно сладко или просто така, от буркана. За щастие си го приготвям/квася сама, използвайки домашно краве мляко и собствена закваска. Така съм убедена, че бялото богатство, което поднасям на децата си, е наистина полезна и пълноценна храна и за тях, и за нас.
Предлагам ви едва няколко рецепти с кисело мляко от многото, които приготвям - предимно десерти, които се приготвят бързо и са много вкусни.

Млечен мус

Продукти за 6 порции:
600 гр кисело мляко
100 гр пудра захар
3 белтъка
15 гр желатин
2 ванилии
1 с. л. какао
няколко парчета праскова от компот

 

Крем с карамелизирани праскови


Продукти за 4 порции:
400 гр цедено кисело мляко
200 гр заквасена сметана
пудра захар на вкус
настъргана лимонова кора
2 ванилии

2 праскови
60 гр кристална захар
1 с.л.лимонов сок



Разбъркайте заедно цеденото мляко, заквасената сметана и захарта. Ароматизирайте с лимоновата кора и ванилиите.
          Разполовете прасковите, вахнете костилките и обелете. нарежете на резенчета, поставете ги в тиган заедно със захарта и лимоновия сок и карамелизирайте на тих огън.
          В десертни чаши изсипете слой от млечно-сметановия крем, разпределете парченца карамелизирани праскови и покрийте с още един слой крем. Завършете с праскови. Охладете преди консумация.

Крем с пъпеш и цедено мляко

Продукти за 4 порции:

400 гр цедено кисело мляко*
пудра захар на вкус
2 ванилии
/малко настъргана лимонова кора по желание/

1/2 пъпеш /около 300 гр /**
3 с.л. захар
150 мл вода

1 пакетче желатин

За кроканта:
100 гр захар
10-15 орехови ядки



 Отцедете киселото мляко през марля за около 3-4 часа. Подсладете на вкус с пудра захар, ароматизирайте с ванилиите и по желание - с настъргана лимонова кора.
          Обелете и почистете пъпеша от семките. Нарежете на кубчета, посипете със захарта, добавете 150 мл вода и сварете на тих огън за 10 мин. Охладете. Отделете малко от кубчетата, а останалите - пасирайте заедно с течността, отделила се при варенето.
          Залейте желатина с 30 мл вода и оставете да набъбне. Загрейте на водна баня / или за 10 сек в микровълнова фурна/, за да се втечни. Прибавете към пюрето от пъпеш, върнете и отделените кубчета плод и леко разбъркайте.
          За кроканта карамелизирайте захарта, добавете едро нарязаните орехови ядки и разбъркайте. Изсипете върху алуминиево фолио и след охлаждане начупете на парченца.
          Поставете под наклон 4 чаши и разпределете в тях пъпешовото пюре. Охладете 2 ч в хладилник или докато стегне. Допълнете с цеденото мляко.
          Гарнирайте с крокант и резенчета пъпеш и сервирайте охладен.

*получава се от приблизително 3  кофички /1,2 кг кисело мляко с висок процент масленост

**препоръчвам сорт Медена роса



Крем с цедено кисело мляко

Продукти за 4 порции:
3 кофички кисело мляко /1,2 кг/
5-6 с.л. пудра захар /или на вкус/
1 с.л. какао
настърганата кора на 1 лимон
жълта сладкарска боя на върха на ножа
2 ванилии

Млякото се отцежда 3 ч. в марля, докато остане наполовина.
Подслажда се с пудрата захар и се разбива хубаво на ръка. Разделя се на три части, които се ароматизират съответно с какао, лимоновата кора + жълтата боя и ванилиите.
В подходящи чаши се разпределят на пластове - кафяв, жълт и бял. Украсява с тънки ивички лимонова кора и се охлажда няколко часа в хладилник.




Желирана торта с кайсии

Продукти:
2 опаковки /400 гр/ какаови бисквити
60 гр масло
2 кофички кисело мляко
4 с.л. пудра захар
2 пакетчета желатин
5-6 добре узрели кайсии
1 банан
2 ванилии
250 мл сок от компот кайсии
шоколодови вафлички за украса

Бискивитите се смилат, разбъркват се със стопеното масло и топла вода така че да се получи тесто.
Разстилат се на дъното на тортена форма с откопчаващ се борд.
Киселото мляко се подслажда с пудрата захар и се разбърква с нарязаните на парченца кайсии /отделят се няколко резенчета за украса/ и банан. Ароматизира се с ванилиите.
Желатинът /отделя се 1 ч.л. от двете пакетчета/ се залива с 1 кафена чашка вода и се оставя да набъбне. Разтопява се на водна баня и се прибавя към млечно-плодовата смес.
Излива се върху бисквитения блат и се поставя в хладилника да стегне малко.
Отделеният желатин също се разтопява на водна баня и се прибавя към сока от компота.
Щом млечната смес леко се желира, тортата се украсява с вафлички и резенчета кайсии и се залива със сока от компота.
Връща се в хладилника до окончателно желиране.




И разбира се, няма как да не ви предложа любимата си рецепта за питка с кисело мляко - никой не е по-голям от хляба, са казали предците ни, а истинският, домашен хляб е най-вкусен и полезен, нали...
Питка със сирене

Продукти:
700 гр брашно
10 гр суха мая
2 яйца /отделете половината от единия жълтък за намазване/
200 мл кисело мляко /измервам го в мерителната чаша, затова давам грамажа в мл/
100 мл топла вода
60 мл олио
1 ч.л. захар
1,5 ч.л. сол

100-150 гр сирене
сусам за поръсване

масло за намазване на тавата

 *Ако замесвате тестото за питката в хлебопекарна, работете по обичайния начин и използвайте програма Тесто.

 

# 5
  • Мнения: 307

Яйцапо панагюрски


Мързелив тутманик
Продукти:

2 коф. кисело мляко
1 с.л. сода
500 гр. сирене
70 гр. масло
брашно

Начин на приготвяне:

В купа слагаме содата с киселото мляко. Добавяме натрошеното сирене. Прибавяме брашно, докато стане меко тесто (малко по гъсто от кексово).  С намаслени ръце оформяме топки и ги редим в намаслена тава една до друга. В средата на всяка топка слагаме парче масло.

Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Поднасяме топли с айрян.

# 6
  • Мнения: 921
Ето от мен една напитка с кисело мляко и плодове. Много вкусна, диетична и освежаваща.

Ягодово смути
250 гр ягоди,
150 мл прясно мляко,
150 гр кислео мляко,
мед на вкус

Всичко се поставя в блендер и се пасира.
В летните жеги може да се добави и топка сладолед  Wink


# 7
  • Мнения: 7 849
Чудесни идеи видях тук, и със сигурност ще направя някои! Peace

Ще дам и своите предложения-за съжаление без снимков материал, поради липса на време Confused

Едното е напитка (която не се нуждае от снимка-известна е на всички Laughing)-АЙРЯН! smile3521

Другото-салата :МЛЕЧНА  Wink
Аз лично повече я обичам с кисели краставички, чесън и орехи Peace

Разбира се и добрият стар :ТАРАТОР  Wink

Редовния ни летен десерт е желирано плодово кисело мляко:
-2кофички кисело мляко
-пресни плодове според предлаганите на пазара
-пудра захар на вкус
-пакетче желатин.

# 8
  • Мнения: 307

Ягоди с кисело мляко
Продукти:

500 гр. ягоди
1 кофичка кисело мляко
4 с.л. пудра захар


Начин на приготвяне:

Измиваме и почистваме ягодите. Ако са по големи ги режем, така че да са удобни за една хапка. Слагаме им захарта и разбитото кисело мляко.

Един много лек и приятен десерт.



Кисело мляко с бисквити
Продукти:

1 кофичка кисело мляко
6 обикновенни бисквити
1 с.л. сладко от боровинки
1 с.л. пудра захар (по желание)


Начин на приготвяне:

Начупваме бисквитите на четири. Сипваме ги в купа. Слагаме върху тях сладкото. Заливаме с разбитото кисело мляко. (Ако обичате много сладко в млякото сложете пудра захар - аз лично не слагам). Оставаме да престои 10 мин. и сервираме.

# 9
  • Мнения: 20
Свежа салата



Необходими продукти: (за 1 порция)

100-120 г сирене
1 малък домат
100 г цедено кисело мляко
2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
2-3 листа пресен босилек

Начин на приготвяне

Нарязваме сиренето на плочки и го поставяме на дъното на чинията. Поръсваме с 1 с.л. зехтин и малко нарязан на ситно босилек. Отгоре подреждаме доматите. Поръсваме с накълцаната на ситно или счукана скилидка чесън. Покриваме доматите с киселото мляко, поръсваме с 1 с.л. зехтин и останалия босилек. Добър апетит!

# 10
  • Мнения: 3
Ние българите имаме една уникална храна, носеща здраве и дълголетие-киселото мляко.
Хранителните свойства на киселото мляко върху организма са доказани през вековете.
 В млечно-киселата ферментация на млякото за получаване на кисело мляко участват Lactobacillus bulgaricus и Strepthococcus thermophilus.
Киселото мляко е богато на калций и влияе добре на кръвта, сърцето, нервната система.
Киселото мляко е средство за борба с хранителните отравяния и вредни условия на труд. Приемането на кисело мляко влияе блгоприятно на чревната микрофлора и има имуностимулиращ ефект.
Всички консумираме кисело мляко- от пеленачето до дълголетниците. То ни съпътства през всички сезони. Кисело мляко използваме в цялото кулинарно меню. В супи/застройки/, предястия-млечни салати, в основните ястия и като десерти- в кремове, кексове, парфета. Незаменим е айранът през летните жеги.
Моето първо предложение е една лечебна пречистваща рецепта с кисело мляко, повлияваща стомашно-чревният тракт.
В 500мл кисело мляко се слагат 1 ч. лъж. канела, 1 суп. лъж. пектин,1  суп. лъж. мед - всичко се разбърква добре и престоява 12 часа в хладилник. Половината се консумира сутрин, другата половина вечер.
Второ сладко предложение за сръчни дами-един лек десерт-парфе.
Продукти-400мл. кисело мляко, 200гр. заквасена сметана, 150гр. пудра захар, желатин 20гр., компот от кайсии, сладко, за украса филийки портокал.
Желатина се накисва в 150мл сок от компота. В голям съд смесваме киселото мляко, захарта, кайсиите/пасирани/ и сметаната. Накиснатият желатин поставяме на водна баня и затопляме докато се втечни напълно. Втечненият желатин поставяме в сместта. На дъното на форма за кекс се поставят плодчетата от сладкото. Изливаме и сместта във формата и  слагаме в хладилник 4-5 часа, докато се стегне парфето. Съда с парфето топваме за миг в съд с топла вода и веднага внимателно обръщаме. Украсяваме с плодове.
Желая на всички консумиращи кисело мляко  то да им донесе красота, дълголетие и здраве




http://galivarna.blogspot.com/2011/11/blog-post_8258.html

# 11
  • Мнения: 494
У дома си имаме една любима торта Йогурт, която правя от години и никога няма да ни омръзне

200 мл. прясно мляко
130 гр. захар
2 жълтъка

Прясното мляко със захарта се поставят в тенджера на котлона докато заврат. Тенджерата се сваля от котлона и се добавят разбитите жълтъци, като се бърка непрекъснато. След като изстинат се добавя следната смес от:

330 гр.кисело мляко
400 гр. заквасена сметана + захар на вкус
30 гр ром, може и без него
30гр желатин


 На дъното на форма се поставя готов блат  и върху него се изсипва сместа.
Оставя се за 3-4ч. в хладилника да се стегне.
Върху стегнатия вече крем можете да наредите плодове и да  ги желирате.

 Може да поставите готовата смес и в чаши.
 Рецептата съм поствала и преди , дано не е против правилата.

# 12
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 492
Торта "Йогурт с ягоди"

За блата:
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно

500 мл течна сладкарска сметана
2 кисели млека
2 пакетчета желатин
500 гр. ягоди
1 компот от ягоди

Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем. С леко бъркане се прибавя брашното. Блатът се пече в тортена форма с диаметър 23 см. Изстинал се разрязва на две.
Разбива се течната сметана.
Киселото мляко се подслажда на вкус. Прибавя се 1 пакетче желатин, предварително разтворен в 30 мл вода и разтопен на водна баня. Добавят се и 200 гр нарязани ягоди.
В тортената форма /най-добре разкопчаваща се/ се слага долната половина на блата и леко се сиропира със сока от компота. Намазва се с крема от кисело мляко и ягоди. Покрива се с втория блат, който също се сиропира леко. Отгоре се намазва дебело със сметана. По края се шприцоват рози от сметана.Средата на тортата се покрива керемидообразно с парчета ягоди и се залива с ягодово желе, приготвено от 1 кафена чаша сок от компота с разтворен в 30 мл вода и разтопен на водна баня желатин.
Тортата се поставя за 3 часа в хладилник.
Преди сервиране формата се разкопчава, тортата се поставя в сервирна чиния и се украсява отстрани със сметана.

   

И нашият фаворит, който приготвям непрекъснато от ранна пролет до есента - защото е много бърза, полезна /заради киселото мляко и овесените ядки/, защото включва пресни сезонни плодове, разхлажда чудесно в летните жеги и не изисква допълнителна кулинарна и термична обработка - невероятно вкусната Мюсли-торта на Сладка Хапка   - Хапчице, благодарности и тук за прекрасната рецепта  bouquet!

Продуктите са според големината на съда, в който ще приготвяте тортата:
обикновени бисквити
кисело мляко
мюсли
ягоди
банани /или всякакви други сезонни плодове/

В подходящи съд се нареждат на слоеве - обикновени бисквити, кисело мляко /ако обичате по-сладко може да го подсладите с 1-2 с.л. захар/, мюсли /да посипе плътно млякото/, парченца ягоди и банани /или други плодове по желание/, отново мюсли, мляко, бисквити - до запълване на съда. Най-горният слой е кисело мляко, посипано плътно с мюсли и парченца плодове за украса.
Тортата престоява една нощ в хладилник, за да се напоят с мляко бисквитите.



Може да се приготви и в широки чаши за крем - тогава е още по-ефектна и изискана при поднасяне:

# 13
  • Мнения: 96
Здравейте!
Провокирани от кулинарното предизвикателство на TEFAL и вдъхновени от слънчевия пролетен ден и млечно-киселата здравословна тема, решихме да си спретнем един свеж гастрономически съботник и да поканим приятели, с които да споделим вкусните изкушения, приготвени от нашето семейство и да похапнем заедно. Резултатът от нашето готварско приключение искаме да споделим и с вас Simple Smile
Киселото мляко е неизменна съставка в нашето меню с безценните си естествени пробиотични свойства и в различните си превъплъщения, тази лека и свежа храна е редовен гост на нашата трапеза.
Ето какви вкусотии решихме да приготвим и заснемем с участието на този уникален традиционен български продукт:

ПИКАНТЕН КАТЪК
необходими продукти за 4 порции:
> 500 г цедено кисело мляко
> 250 г овче сирене
> 2 печени червени капии, нарязани на ситно
> 3-4 капки сос Табаско
> 2 скилидки чесън
> сол на вкус
> 4 цели орехови ядки за декорация
начин на приготвяне:
В купа смесваме гореизброените съставки и с помощта на ринг оформяме порцията на предястието. Аранжираме с ядка от орех. Като идея към ястието могат да се добавят филийки препечен хляб или сухар.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ПРОЛЕТНИ ТИКВИЧКИ С АРОМАТНА МЛЕЧНА ПЛЪНКА
необходими продукти за 4 порции:
> 6 неголеми тиквички
за плънката:
> 150 г синъо сирене
> 50 г заквасена сметана
> 50 г цедено кисело мляко
> 150-200 г кашкавалена извара
> сол и черен пипер на вкус
> по желание 50 г натрошени орехи
начин на приготвяне:
Издълбаваме с малка лъжичка сърцевините на срязаните на 2 тиквички. В купа смесваме синъото сирене, сметаната, изварата, киселото мляко и подправките. Разбъркваме ароматната смес и с малка лъжичка пълним получените лодки. Формираме на ивици повърхността с виличка. Запичаме в предварително загрята на 180  градуса фурна за 15-20 минути, така че тиквичките да останат леко хрупкави. Сервираме с поръсен пресен магданоз, сезонни зеленчуци по избор и чаша бяло вино.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЧУШКИ БЮРЕК С КАРТОФЕНА ПАНИРОВКА И МЛЕЧЕН СОС

необходими продукти за 4 порции:
> 4 по-големи чушки
за плънката:
> 150 г краве сирене
> 200 г извара
> 50-80 г цедено кисело мляко
> 1 печена капия ( нарязана на ситно)
> 1 супена лъжица брашно или нишесте
> 2 суп. лъчици зехтин
> скилидка чесън
> 1/2 връзка копър
за панировката:
> 2 яйца
> 150-200 г карофено брашно
> сол на вкус
за соса:
> 4 средно големи домата
> 200 г 4% кисело мляко
> скилидка чесън
> 2-3 капки сос Табаско
> сол и черен пипер на вкус
начин на приготвяне:
Запичаме и обелваме чушките. С нож правим прорез до дръжката на чушката, колкото да влезе кафеена лъчжичка. В купа смесваме сиренето, киселото мляко и изварата, добавяме ситно нарязаната печена капия, чесъна ,копъра и зехтина и леко сгъстяваме сместа с брашното. С малка лъжичка или шприц през направения процеп пълним с готовата смес чушките.
Така приготвените чушки овалваме в яйцето, картофеното брашно и панираме.
Пикантния сос приготвяме като в отделен съд смесваме киселото мляко, чесъна и табаското. Поставяме соса в издълбан от сърцевината домат. Декорираме ястието със свежи подправки по избор.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

МЛЕЧНО-СПАНАЧЕНО ГЮВЕЧЕ
необходими продукти за 4 порции:
> 300 г сирене
> 4 яйца
> 1/2 кг спанак
> 1 връзка пресен лук
> 200 г цедено кисело мляко
> 4 суп. лъжици зехтин
> сол и черен пипер на вкус
начин на приготвяне:
Измиваме спанака и го нарязваме на ситно. Задушаваме го с мазнината и нарязания на ситно пресен лук. Овкусяваме със сол и черен пипер и към топлата смес добавяме натрошеното сирене, яйцата и киселото мляко. Разбъркваме сместа, изсипваме в гювечета и печем ястието за около 40 мин. при 180-200 градуса.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

КАРТОФЕНА ТОРТИЛЯ
необходими продукти за средно голяма тава:
> 8 сварени картофа
> 2 глави лук
> листенцата на 3-4 стръка риган
> 2-3 с.л. зехтин
> 4 яйца
> 2 с.л. цедено кисело мляко
> 1 щипка сода бикарбонат
> сол и черен пипер на вкус
начин на приготвяне:
Предварително сварените картофи намачкваме с вилица и ги добавяме към загрятата мазнина в тиган. Задушаваме леко, след което добавяме лука и продължаваме да запържваме още 5 минути,  добавяме  и листенцата от ригъна. В отделна купа смесваме содата с киселото мляко. След като шупне добавяме  разбитите яйца. Изсипваме получената смес към картофите в тигана. Разбъркваме до получаване на хомогенна маса. Запичаме на тиган за около 7-8 минути. С помощта на шпатула обръщаме, за да запечем  и от другата страна. Сервираме ястието студено или топло. Гарнираме с чеснов млечен сос и свежи подправки по избор.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

МЛЕЧНО БРЮЛЕ
необходими продукти за 4 порции:
> 150 г сладкарска сметана
> 100 г 4 % кисело мляко
> 100 г цедено кисело мляко
> пчелен мед за овкусяване (на вкус)
> 50 г печени лешници
> 2 ванилии
> настъргана кора от 1 портокал
> 20-30 мл Коантро ( портокалов ликъор )
> кафява захар за поръсване и запичане
начин на приготвяне:
В купа разбиваме с мисер сладкарската сметана до получването на пухкава смес. В отделен съд смесваме останалите млечни продукти, ликъора, портокаловите корички и ванилията. Овкусяваме с меда по желание и добавяме нарязаните на ситно зепечени лешници. Към получената смес прибавяме разбитата сметана. Разбъркаме и изсипваме в подходящи купички за сервиране. Всеки един от десертите поръсваме с кафява захар, която разстопяваме с горелка за брюле. Декорираме с прясна мента по избор.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

СВЕЖ МЛЕЧЕН ДЕСЕРТ

необходими продукти за 4 порции:
> 300 г 3,6% кисело мляко
> 100 г заквасена сметана
> 100 г цедено кисело мляко
> 100 г сладко от ягоди или малини
> 200 г замразени малини, ягоди или капини
> 2 ванилии на прах
> 4 суп. лъжици пчелен мед
начин на приготвяне:
Смесваме в една купа всички млечни продукти. Разделяме количеството на 2 равни части. В тиганче изсипваме замразените плодове и 2 лъжици от меда. Изпаряваме сместа на слаб огън до получаването на гъста смес. Получената и охладена  смес добавяме към едната половина от разделеното на две мляко. Другата половина овкусяваме с ванилията и останалия мед. В подходящи за сервиране чаши сипваме  лъжица от сладкото и редуваме двата вкуса млечни смеси. Сервираме десерта охладен и с плодова декорация по избор.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ето така изглеждаше нашият вкусен слънчев следобед!
Надяваме се, че рецептите ни ще допаднат и на вас!
 bowuu

# 14
  • София
  • Мнения: 1 092
Аз все пак ще се запиша, дори и без снимки с един списък простички, истински храни, толкова простички, че чак  гениални.
На първо място с едно просто квасено  мляко, овче, в което лъжицата стои изправена!
Следва едно доста българско ядене/предястие, като Салата "Снежанка"
Да не забравяме и цедено кисело мляко, чушки и сирене - демек катък.
Първото място трябваше да е за ЯЙЦА ПО ПАНАГЮРСКИ!
Или пък за вездесъщия Т а р а т о р, а, какво е мнението ви?


Питам Vian, как така изведнъж изкочи от нищото с тези фотошопнати прекрасни снимки, прекрасни са наистина!

Последна редакция: нд, 08 апр 2012, 00:45 от evhen

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт