Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 март 2012, 00:20 ч.

Алкохолът-проблем на нашето време?

 • 7 968
 • 120
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 280
"Пием най-вече заради стреса и трудния начин на живот

Българите пият заради стреса и трудния начин на живот, сочи изследване на Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/.

Според данните от статистиката всеки пети българин употребява алкохол редовно, обяви пред БТА доц. д-р Пламен Димитров, началник отдел "Рискови поведенчески фактори ".

У нас всеки трети мъж редовно консумира алкохол

В България редовно консумират алкохол 33 на сто от мъжете и 9.5 на сто от жените. Делът на злоупотребяващите с алкохол мъже е 1.7 пъти по-голям от този на жените (съответно 21.8 на сто и 13.2 на сто).

Злоупотребата е по-често разпространена при мъжете на възраст 35-44 и 45-54 години, а сред жените - във възрастта 35-44 години.

При повечето от анкетираните консумацията на алкохол е в "разумни" граници - 70.6 на сто от мъжете и 84.6 на сто от жените.

Българите пият заради стреса и трудния начин на живот

Националното проучване показва, че мъжете и жените с рискова консумация на алкохол са с повишено артериално налягане, наднормена телесна маса или затлъстяване, повишен холестерол, чувство на напрежение, притеснение или тревога. Като най-важна причина за пиянството си консумиращите алкохол посочват стреса и трудните условия на живот.

Всяко пето българче на 16 г. се е напивало веднъж в месеца

Според доц. Пламен Димитров всяко пето българче на 16 години /или 20.4 на сто/ се е напивало поне веднъж през последните 30 дни, като данните за 2011 г. са, че 23 на сто от момчетата и 18 на сто от момичетата са злоупотребявали веднъж през последния месец с алкохол.

Програма за ограничаване на злоупотребата с алкохол

Според доц. Димитров в страната в момента е подготвен проект на Програма за ограничаване на злоупотребата с алкохол, стратегическата цел на която е подобряване здравето и качеството на живот.

Основната й цел е ограничаване на последствията от рисковата и вредна употреба на алкохол чрез активно въвличане на населението в дейностите по профилактика на произтичащите от алкохолната злоупотреба болести.

Над 200 милиона европейци пият ежедневно

Официални данни на Световната здравна организация показват, че през 2007 г., за която има данни за всички страни от ЕС, консумацията на чист алкохол в България сред населението на възраст над 15 години е 10.04 литра на глава от населението за година.

Данните на СЗО показват, че през същата година страната ни се е намирала на 18-о място в Европейския съюз, като водещи в своеобразната класация са Люксембург, Чехия и Ирландия.

През 2008 г. страната ни е била на 14-о място, а през 2009 г. - на 13-о място сред 22 страни на ЕС.

Според "Евробарометър" най-високият процент на общо употребяващи алкохол в Европейския съюз е в Дания - 93 на сто, Швеция - 90 на сто и Холандия - 88 на сто, а най-нисък в Португалия - 58 на сто, Италия - 60 на сто и Унгария - 64 на сто. За България този процент е 73 на сто.

Над 200 милиона от пълнолетните европейци употребяват алкохол всеки ден, сочи още статистиката."-цитатСпоред мен това е един от тежките проблеми на обществото ни, който води до куп други-влошено здраве, намалена работоспособност, много автопроизшествия, неконтролирано поведение, което понякога е причина за фатални последствия. И като че ли през последните 20г. нищо не се прави против това, както и против масовата употреба на цигари. Даже напротив, някои се побъркаха да ни обясняват, че вредите от тези навици били незначителни и дори илюзорни. Но нека в тази тема да се спрем на употребата на алкохола, както и на злоупотребата с него и да не намесваме цигарите и наркотиците.
 А сега микрофонът е ваш!

# 1
 • Мнения: 1 175
Да бе, стрес и труден начин на живот - оправдания. Тоя живот само за мъжете ли е труден? Ако беше това причината, и жените да се бяха пропили като тях, защото доста често на женския гръб тежи много повече стрес, отколкото на мъжкия - работа, дискриминация, деца, домакинстване, и натискът винаги да изглежда млада и хубава. Това не е ли стрес? Алкохолната разлика между двата пола е прекалено голяма за да се отдаде на факторът "труден живот", защото той е труден за всички, за жените дори още повече. На алкохола се поддават слабите, търсещи лесен изход, когато знаят че има кой да ги нахрани, изпере и да им гледа децата докато се търкалят по канавките. Но я ако тръгне да се напива жената? Кой ще й гледа децата и къщата, и мъжа? Това може да са остарели разбирания, и много се надявам новите поколения да преодолеят стереотипа, но нещо ми подсказва че старият стереотип си е жив и здрав  Tired

# 2
 • Мнения: 1 311
Според мен, пияници има откакто е открит вълшебният дестилат. Peace
Докато не го направят на десеторни цени в магазините, ще има и пияни келеши. Crazy

# 3
 • Мнения: 8 418

Всяко пето българче на 16 г. се е напивало веднъж в месеца


Ето, това е най-притеснителното.И съм сигурна, че е реална тази статистика, от споделянето на учители.

# 4
 • В Космоса
 • Мнения: 8 777
От стрес и труден начин на живот, ми се струва, че хората пият по едно питие за отмора след работа. Но злоупотребата е нещо друго. Това вече е невъзможност да контролираш количеството и трябва да се търси помощ.
16 годишните и по мое време пиехме повечето. Лоша работа, но това беше положението - алкохол и дискотеки.

# 5
 • Мнения: 4 916
Да бе, стрес и труден начин на живот - оправдания. Тоя живот само за мъжете ли е труден? Ако беше това причината, и жените да се бяха пропили като тях...


Ако знаеш колко жени пият... Но не го правят толкова открито - като мъжете да се събират по кръчмите с конкретната цел, а битово, домашно, на работа.
Преди десетина години имаше изследване за рисковите фактори за жените - точно стресът в работата беше на първо място, даже ги бяха подредили по професии.

# 6
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 313
"Пием най-вече заради стреса и трудния начин на живот
Българите пият заради стреса и трудния начин на живот, сочи изследване на Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/.
...

Глупости.

# 7
 • Мнения: 10 378
А другите защо пият?

# 8
 • Мнения: 4 051
Едно е да пиеш 50 гр. след работа, друго е като почнеш и да не можеш да спреш. Има хора, които си ги влече алкохолът и това е. С годините се развива толерантност и усещането за количество се размива.
Алкохолизмът е далеч по-сериозен проблем от наркотиците, защото алкохолът е легален и употребата му е в много широк възрастов диапазон.
За мен е много по-належаща кампания в тази посока, както и много стриктен контрол върху продажбата на спиртни напитки на лица под 18 г.

# 9
 • Мнения: 37 284
Няма как да изчезне алкохола, това е ясно, затова човек трябва да има култура на пиене. Но лошото е, че повечето хора са крайни - или пият докато паднат или тотално го заклеймяват. И в двата случая децата им тръгват от нулата, сами трябва да си извличат поуките на принципа проба грешка и в доста случаи резултатите са катастрофални. Не може да кажеш на детето си - алкохолът е лош, не пий, и да смяташ, че си си свършил работата.

# 10
 • Мнения: 1 280
Някои страни търсят решението на проблема с много високи цени на алкохола. Поради тази причина Бг е предпочитана алкохолна дестинация.

Всеки има своите причини за да оправдае консумацията на алкохол. Понякога от редовната му консумация до алкохолизъм крачката е само една. Тоест хора свикнали с него започват да губят чувството за мярка. Като че ли напоследък този проблем се неглижира. Чувството за отговорност също вече е рядко срещано. Не може да се съчетава работата с алкохол, както и шофирането с алкохол. Веднъж мой познат спомена за някакъв майстор(не помня точно какъв), който бил много добър, но още в 9ч. сутринта миришел на ракия! Вчера пазарувайки в един магазин трябваше да чакам клиента преди мен, който освен че пазаруваше, държеше пластмасова чашка с ракия и непрекъснато  си пийваше! Часът беше 17. Говори се, че някои лекари даже оперират в нетрезво състояние! Когато Максим Ставийски направи голямата катастрофа някои се побъркаха да ни обясняват, че на всекиго от нас можело да се случи! Е, не всички сядаме зад волана в такова състояние!  Децата като виждат какво правят техните родители естествено искат да им подражават. Достигайки до пубертета те  смятат, че вече са големи и могат да консумират алкохол колкото възрастните, че дори и повече от тях! Нерядко героят на компанията е този, който е успял да изпие най-много. Освен замъгленото съзнание, което често води до много грешки, вредите от алкохола могат да бъдат и здравословни. Знае се, че някои лекарства са несъвместими с него. И въпреки това се намират хора, които ги съчетават. Остаряването на човешкия организъм също върви по-бързо, когато редовно се консумира алкохол. Често то дава своите видими проявления върху лицето, както и цигарите. Усвояването на витамините отслабва, имунитетът намалява. Тоест човек става уязвим.

http://www.puls.bg/health/news/news_127.html

http://bg.zaman.com.tr/bg/detaylar.do?load=detay&link=2745
 
http://www.health.bg/index.php?page=category&id=18

http://www.zdrave.bg/?c=n&id=5136

http://zdrave.rozali.com/saveti-zdrave/p4306.html

Последна редакция: вт, 27 мар 2012, 14:43 от vl

# 11
 • Мнения: 170
Алкохола по наше време си е като алкохола по всяко друго време. Просто преди многооо години ги е нямало агенциите(от рода на Ем пиЙ, ем пиян ходи Laughing Mr. Green или Ем пий, ем бий Whistling Laughing) за социологически и всякакви проучвания, за да обясняват на хората колко са пияни и алкохолизирани.

Последна редакция: вт, 27 мар 2012, 16:02 от Tumba_lumba

# 12
 • Мнения: 1 280
Вярно, че до 1990г. нямаше агенции за проучване на общественото мнение. Сега ги има, но като че ли малко се говори за вредата от алкохола. Възможно е той да е бил проблем на всяко едно време. Но за нас сега той е важен проблем. Не е от такова значение за нас днес какъв проблем е бил преди 50, 100 или повече години.

Сетих се и за друго-употребата на алкохол и писането в интернет. За голямо мое учудване съществуват форуми, които са дали модераторски права на алкохолици! Например forum.eshop.bg. И обяснението на администраторите е, че имали сметка от тях! Тоест това, че редовно пишат под въздействието на алкохола, обиждат и дерибействат над потребителите няма никакво значение!

# 13
 • Мнения: 170
To обиждането и дерибействането, ако е само под въздействие на алкохола, с мед да го нахраниш. Ама, не е, за жалост. По страшно е, когато като цяло поддържания тон си е такъв. И съм склонна да вярвам, че в голяма част от случаите злобните забележки са плод на същността на някой, а не на въздействието на погълнатия алкохол.

# 14
 • тук-там
 • Мнения: 3 124
"Пием най-вече заради стреса и трудния начин на живот
Мммм, не!

....мъжете и жените с рискова консумация на алкохол са с повишено артериално налягане, наднормена телесна маса или затлъстяване, повишен холестерол, чувство на напрежение, притеснение или тревога. Като най-важна причина за пиянството си консумиращите алкохол посочват стреса и трудните условия на живот.

Твърдо не!

Някои пият и за удоволствие!
Аз също! Peace От лекия обаче, алкохол над 14 градуса не близвам! Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт