Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 март 2012, 12:20 ч.

Детските игри на открито - 2

 • 25 113
 • 55
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 427
Как ще изоставим толкова ценна тема?

Стара тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=507502.0


Ето някои становища по темата:
http://www.puls.bg/health/highlights/news_9110.html
https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png

Това ми се струва интересно съоръжение за приучаване на екипност:
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQK3BBT7W3mxSzetGazcAOFp … 5rQMEt5W-Sesaqbef

# 1
 • Мнения: 403
"детските игри на открито" - и истината, и пътят и животът...  Grinning

# 2
 • Варна
 • Мнения: 427
Прочетох цялата предна тема и не видях:

КОЛА, ФАНТА, СПРАЙТ
Нужни са ни: тебешир (въже или друга права летва) и деца

Начертава се една линия с тебешир (или се слага въже, клонки и т.под.). Децата се нареждат от едната страна на линията. При команда "кола" (дадена от възрастен или някое дете) - прескачат пред въжето. При команда "спрайт" се връщат зад въжето (или остават там), при "спрайт" - двата крака трябва да са от двете страни на въжето.

# 3
 • Мнения: 3 739
Емили, благодаря за поканата.

Ние тези дни чакаме сняг Crazy

Навън обикновено ако не си играем на площадката, пеем песни, докато се разхождаме Hug

# 4
 • Мнения: 168
Ех, спомениииии...
В предишната тема се споменава играта "часовник" - ако не се лъжа се хвърля топка да се удари в стената,  играчът трябва да плесне с ръце и да я хване, без да пада на земята; на следващото хвърляне да плесне два  пъти, после три. След това (до колкото си спомням) трябва да се завърти. Някой ако помни още да пише.

Още една много хубава игра се сещам - лист хартия се прегъва на две (или направо се откъсва двоен от тетрадка). Всеки написва цифрите до 20 (примерно)  в своята половина. С по-мазна химикалка всеки играч  прави плътни кръгчета в своето поле, като цели като прегъне листа и натисне, отпечатъка  да съвпадне с някоя цифра на противника. Двамата се редуват, победител е първият, уцелил всички цифри.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 427
На открито, когато сме на пикник или на излет, организираме за децата /те много се кефят/ и следните игри:

ЩАФЕТА
Необходими неща: бутилки вода /винаги ги има на пикник/, топка, въже и други /последния път намерихме и един пън, от който да скачат/.
Децата се редуват, с топката в ръце, да скочат от пъна, да минат на зиг-заг по бутилките, които са наредени една зад друга; да минат под въжето и най-накрая хвърлят топката в коша /кошът е някой смелчага от възрастните, който си е направил ръцете във формата на кош/.
Могат да се измислят много вариации, според наличния "реквизит"  Grinning

# 6
 • София
 • Мнения: 755
Благодарности на Emmilly   bouquet,че ни каза за вашата темичка която не е за изпискане.

# 7
 • Мнения: 3 739
Сега се сетих за игра на ластик, а ако има асфалт наблизо може и дама или рисуване с тебешири.
Имаше една игра "Отваряй кралю порти" не знам дали ви навява спомени, ако не се сещате, ще пиша по-подробно за какво става дума.
Друго - сляпа баба
Всякакви игри на топка.

# 8
 • Мнения: 1 567
      Смътно си спомням една игра от моето детство-рисувахме охлюв с тебешир,разграфявахме спиралите на черупката му на квадрати,като вписвахме име на държава във всеки.После ми се губят правилата и как се играе....Някой да си я спомня? Embarassed  А,играехме с часове.... Grinning

# 9
 • Варна
 • Мнения: 427
Roo Roo, смеси две игри ... Laughing
едната е

ОХЛЮВ

Необходими неща: тебешир, асфалтова повърхност, поне 4-5 деца
Подходяща  възраст: 7-9-годишни
Рисува се охлюв, разграфява се, номерира се. Като дамата, децата трябва да скачат на един крак до вътрешността на охлюва (от 1 до най-голямата цифра). Когато изкара "нивото" докрай без грешка, детето има право да си избере един сектор, на който другите не трябва да стъпват и така докато се разпределят всички сектори между децата. Печели този, който има най-много сектори. Става интересно, когато се съберат повече "завоювани сектори" един до друг.
Играта развива: равновесие, физически способности, умения за броене, съобразителност и има индивидуамно-състезателен характер.


ДЪРЖАВИ
Необходими неща: тебешир, асфалтова повърхност, поне 4 деца
Подходяща възраст: 8-9-годишни
С тебешир се рисува кръг, който се разграфява диаметрално на сектори, колкото са децата - 1. Всяко дете си избира държава, която вписва в съответен избран от него сектор на кръга.
Едно дете брои до 3, а другите бягат като целта е да се отдалечат колкото се може повече от кръга. Тогава този, който е броял си избира едно дете и казва "Ще те стигна за ...(великански, миши, човешки, заешки и т.н.) крачки. Ако го стигне застава на държавата на стигнатото дете, ако не пак брои.
Играта развива: физически способности - бързина, географски знания - научават се нови държави, съобразителност, разумна преценка. Няма състезателен характер, играе се докато на децата им омръзне.Галче, пиши за "Отваряй кралю порти", че нещо ми се губяьт цели моменти

# 10
 • Мнения: 962
Не съм Галче, но да кажа аз какво помня.
Две деца се държат за ръце и ги вдигат високо. Останалите са се хванали на влакче и минават под ръцете. Пее се:
Отвори кралю порти, отвори кралю
Че кой ще мине кралю, че кой ще мине
Отворете, затворете, един оставете
Не щем, не щем, не щем
Искаме!

На искаме спускат ръцете и хващат детето, което е между тях от влакчето.
Май се редуваха и заставаха последователно зад всеки от портата.. да станат на опашка
Като свършат децата от влакчето се теглят двете опашки. Победители са тези, които дръпнат другите деца.

А помните ли как се играеше на Ура Simple Smile

# 11
 • Мнения: 1 567
 Emmilly ,страхотна си!!! Hug

# 12
 • Варна
 • Мнения: 427


А помните ли как се играеше на Ура Simple Smile
КЪР , УРА, ШМАЙЗЕР
е широко разпространена българска детска игра от края на 70-те години на 20 век.

Необходими неща: тебешир, асфалтова повърхност, четен брой деца
Подходяща възраст: над 5
Играта се играе върху разчертан върху асфалт или плочки чертеж (вижте картинката). В нея участват два отбора с неопределен, но равен брой играчи, разположени в поле №1 и поле №2. Целта е някой от отбора да успее да излезе през коридора извън чертежа, да влезе в противниковия коридор и да настъпи с крак триъгълника в ъгъла на противниковото поле, извиквайки кър (съответно бум, ура или шмайзер). Докато минава по коридорите играчът няма право да стъпва върху линия или извън чертежа, защото така изгаря, тоест излиза от играта. Играчите от противниковия отбор - от тяхното поле или вече излезли извън чертежа - могат да го дърпат или блъскат, за да настъпи линия или излезе извън чертежа. Когато играчът се намира в незатворения кръг, наречен бомба, никой не може да го дърпа или блъска. Също така и излезлите извън чертежа играчи от противниковите отбори не могат да се блъскат взаимно вътре.

В края на 80-те играта за няколко години добива масова популярност в България и на много улици и паркинги се появяват чертежи за кър, направени с блажна боя.

Взето от „http://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9A%D1%8A%D1%80&oldid=3525697“.

Източник: Wikipedia

Играта развива: бързина, отборнически дух, съобразителност

# 13
 • София
 • Мнения: 324
С децата ми много играем на една тази игра. Може на открито или закрито.

ИДИАНСКО ОКО
Един от играчите застава на 10-15 м с гръб към останалите играчи. Започва да брои, 1, 2, 3,…. .Щом започне да брои другите тичат към него, да го пипнат и да кажат "индианско око". Този който брои спира да брои , казва "индианско око" и се обръща. Всеки трябва да "замръзне", на мястото до където е стигнал. Ако не е успял да спре да се движи, трябва да се върне с толкова крачки назад , до което число е изброено. Броящият определя до колко да брои, като се съобразява с разстоянието на играчите до него и техните способности да бягат, в противен случай на него ще кажат "индианско око"и ще изгори т. е. включва се в групата и играта започва отново.Играчите могат да се предвижват напред само, когато броящият е с гръб към тях, а той може да се обърне след като е спрял да брои и каже ”индианско око”.

Източник: http://bglog.net/BGLog/26471

Други, на които играем с децата ми: "Зайо-Байо колко ти е часа?", "Капитане, капитане какъв цвят е морето?". Научих големите ми деца да скачат на ластик на немската и пръстчета, "Е-ма, е-са-са...". Дъщеря ми чудесно скача на въже (примерна игра - "Азбука", "Часовник"), "влиза" в движение при двама въртящи въжето играчи. Играем на показания по-горе охлюв, за "Кър" са още малки, а и играта се е доста агресивна. Правя им различни щафетни игри. Като ги правим в парка, непрекъснато се трупат около нас много деца и става доста забавно. Знаят да играят на "Ръбче". Много трудно схванаха правилата за "Криеница"  ooooh!  Обичат "Кралю-Порталю" (Малко по-различно я знам като думи от казания текст по-горе).
Още обичаме на играем на "Народна топка" и малка, и голяма. Играем на "Уан та ка те со фльоре. Умане, умане, ума нео нео тики тики, нео нео тики тики, улан джо фикс!".

Сигурно ще се сетя и за още игри, но на прима-виста, това ми изниква като разнообразие от миналото лято.

И който има много време за четене http://detstvoto.net/
Малко за играта на ластик: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B3%D1%80%D0%B0_%D0%BD%D0% … D1%82%D0%B8%D0%BA

Пожелавам щастливо детство на всички дечица. Пожелавам на родителите да отделят повече време да научат ДЕЦАТА СИ ДА ИГРАЯТ.

Последна редакция: пт, 30 мар 2012, 10:53 от maminko

# 14
 • София
 • Мнения: 216
  Сетих се за две игри от детството. Правилата копирам от друг сайт:

  Игра "Капитане, капитане, какво е морето?".
  Избира се капитан. Завързват му се очите и някой пита "Капитане, капитане, какво е морето?". Той отговаря "бурно, тихо или замръзнало". Всички започват да имитират морето- на бурно освен, че има силен шум, има и бурно движение; на тихо- по леки движения и несилен шум; на замръзнало- всички замръзват на едно място и мълчат. А капитанът обикаля със завързани очи- когото пипне, той става новият капитан.

  Игра "Царю честити, колко ти е часът?"
  Избира се цар. Царят стои прав с гръб към останалите деца, а те са отдалечени от него. Питат го "Царю честити, колко ти е часът?" Царят отговаря "две заешки стъпки". Децата се придвижват с такива стъпки. После пак го питат, той отговаря "една великанска". След това може да каже "две миши стъпки", "три мечешки" и т.н., докато първо до него стигне някое дете. То печели играта.

Общи условия

Активация на акаунт