Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 0
Здравейте! аЗ СЪМ МНОГО доверчив човек! Работя като офис асистент. Уж ми направиха трудовия договор за 6 месеца. Замествам една майка. Но един път случайно влезнах в стаята на тдо и видях моята книжка-стори ми се любопитно да вдия какво са нанесли дни преди да си тръгвам. Нямаше нищо! Намерих жената и исках обяснение. Тя ми каза че шефа е виновен за всичко и най-вероятно няма да се нанесе. След това разбрах, че ме е лъгал че имам внесени осигуровки. Искам да ви питам може ли да го накарам да ми нанесе стажа и ако трябва да си платя осигуровките, защото този стаж ми е много нужен? Шефа каза че фирата щял да фалира и ако искам осигуровките, трябвало да му дам парите за тях и той щял да ги внесе и ще ми нанесе тогава стажа! това е чисто изнудване. Аз ако помоля друг човек-мой познат ще ми нанесе толковяа стаж от неговата фирма и пак ще е по-добре!  #Crazy newsm78Тоест е малко незаконно , но имам нужда да ми се води този стаж! Моля ви да ми помогнете! не ми се занимава с разправии и да го съдя. Той се оправда че фирмата залязва, че нямал пари за вноските.   bouquet

Последна редакция: вт, 27 мар 2012, 16:11 от Nezabravimata

# 1
 • Мнения: 2 783
Попитай в месния клон на НОИ дали могат да ти нанесат служебно трудов стаж.Договор,че работиш във фирмата имаш,нали?

# 2
 • Мнения: 0
Здравей! Благодаря за отговора! съмнява ме този договор дали е истински или са ме метнали! #Crazy

# 3
 • Бургас
 • Мнения: 26
Ако имате екземпляр от договорът подписан и от двете страни, вижте на кое основание /кой член/ е сключен. Това, че не са Ви нанесли до момента стажът не е чак толкова страшна, т.к.  той ще Ви бъде нансен след прекратяването на трудовото ви правоотношение - евентуално!. Тук трябва да знаете, че трябва да "съдействате" на работодателят да впише стажа : "Съгласно разпоредбата на чл.6 от Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж: при прекратяване на трудовото правоотношение продължителността на трудовия стаж, придобит от работника или служителя при работодателя към датата на прекратяване на трудовото правоотношение, се записва с цифри и думи и се подписва от главния счетоводител и от работодателя, като се подпечатва с печата му. При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят е длъжен да представи трудовата книжка на работодателя, който да отрази необходимите данни и да я върне незабавно срещу подпис на работника или служителя. Датата на предаване на трудовата книжка от работодателя на работника или служителя се отбелязва в дневника за издаване на трудови книжки по приложение № 1."
"Съгласно чл. 350а. (Нов - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) продължителността на трудовия стаж, установен със съдебно решение, се вписва в трудовата книжка от работодателя, а при отказ или когато това е невъзможно - от инспекцията по труда по седалището или адреса на работодателя."
Съгласно чл.226 ал.1 т.2 от КТ Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно за вредите, причинени на работника или служителя поради:  вписване на неверни данни в издадените документи. 

Отидете при работодателят Ви и му обяснете,че не Ви интересува дали фирмата му залязва или там както ще да го нарече - не може да управлява Дружество - няма да се наема с това. Вас какво ВИ интересува неговото състояние? Напишете едно писмо с което на основание горните текстове, предоставите ТК с искане да Ви бъде нанесен коректно и прецизно стажът. Едно напомняне към него, че в случай на неизпълнение на задълженията му по цитираните текстове ,ще се обърнете към съответния клон на Инспекцията по труда. Входирайте това писмо, като номерче има и на Вашият екземпляр от писмото и изчакайте определеният в писмото срок - напр. 7 дни. След това пътя е Инспекцията, заедно с копие от писмото.
Никакви пари за осигуровки не му давайте, ното си плащайте сама колкото и да ви е нужен стажът - ще ви бъде отразен, ако не от него - от Инспекцията.
Успех!

# 4
 • Мнения: 1 395
Ако договорът ти е вписан в НАП, както трябва да бъде, за да е валиден, това дали ти е внесъл осигуровки или не , си е негов проблем. И по никакъв начин не влия на трудовия ти стаж. Ти си го имаш. По скоро не е декларирал тр.договор в НАП. Отиди до там и си вземи ПИН, за да провериш по ЕГН. Ако стажа ти фигурира, всичко е на ред .
След това, ако сметнеш за необходимо, се обърни към Инспекцията по труда. От там със сигурност ще вземат мерки.

# 5
 • София
 • Мнения: 5 925
Здравей! Благодаря за отговора! съмнява ме този договор дали е истински или са ме метнали! #Crazy
Ако договорът е неистински (не е регистриран в НАП), то тогава няма как да се внесат осигуровки със задна дата. Така че, първо трябва да си провериш статута на договора.

# 6
 • Мнения: 1 129
Когато подписваше тр. договор, не ти ли дадоха да подпищещ и справка с вх.№, че договорът е регистриран в НАП?

защото иначе:

Ако договорът е неистински (не е регистриран в НАП), то тогава няма как да се внесат осигуровки със задна дата.

# 7
 • Мнения: 21 930
А ако договорът е подписан от двете страни, но не е регистриран в НАП- можеш да отидеш в ИТ, би трябвало да глобят фирмата, не съм сигурна какви действия ще с епредприемат за твоят стаж обаче...не знам какво друго освен глобата могат да направят
Съветите дотук са много добри- най- вече е важно да разбереш договорът ти регистриран ли е в НАП като си вземеш ПИК( между другото ако не си осигуряване на друго място на друго основание, без ПИК, само с ЕГН можеш веднага да погледнеш на сайта на НАП дали си с прексънати здравни права- правата ти се прекъсват ако не са ти внасяни здравни 3 месеца...не е гаранция з анищо, но ако имаш прекъсване в здравното осигуряване, то няй- вероятни нищо не е декларирано и внасяно и най-добре по най-бързия начин да си вземеш ПИК, да си изровиш договора и да действаш)

# 8
 • Мнения: 0
Здравейте! Ходих до НАп и за мое неочудване  ме нямаше там....сега ще ходя да се разправям при ИТ! но той е някакъв гангстер, казаха ми че плаща на всички и им затваря устата. Незнам как ще се оправя! БЛАГОДАРЯ ВСЕ ПАК НА ВСИЧКИ!  Hug  bouquet

# 9
 • Мнения: 1 395
1500 лв. глоба + искане с пълна документация относно охрана на труда и може да предизвикат ревизия от НАП. Но като казваш, че е "някой си", ще мине само с предписание.

# 10
 • Мнения: 0
и аз от о това се опасявах миличка....Отсега ще внимавам повече и това е.   bouquet

# 11
 • Мнения: 1 395
и аз от о това се опасявах миличка....Отсега ще внимавам повече и това е.   bouquet
То и да внимаваш , не всичко зависи от теб - както в този случай.  А представяш ли си , ако му беше повярвала и му бе дала парите за осигуровки, които ти е поискал, уж да ти нанесе стажа...

# 12
 • Мнения: 21 930
Виж какво, не се отказвай, отиди в ИТ и подай писмен сигнал- няма как да не направят проверка
Дори и да не го глобят, може да се направи нещо да ти се уредят нещата, не оставяй нещата така

# 13
 • Мнения: 72
Здравейте искам да използвам тази тема да задам и моя въпрос, ако има някой юрист или минал по този път да ме светне по въпроса. Значи, мъжа ми от год. и половина работи в една фирма, но от 4 месеца не са получавали заплати, днес отиде да си пусне заявление за напускане поради неизплатени заплати по чл. 327 т. 2, както и за неизплатен годишен отпуск. От офиса отказват да му подпишат документите и да му сложат входящ номер. Обадихме се на инспекцията по труда и т ни казаха да изпратим документите по куриер с обратна разписка и да запазим разписката. Добре, но те пак не искат да ги вземат. Как да постъпим ? Шефа иска мъжа ми да си пусне молба по взаимно съгласи или да го съкрати! Има ли шансове да си вземем парите които му дължи, а те не са малко.

# 14
 • Мнения: 21 930
Мисля че е редно да ги изпрати с обратна разписка и да запази върнатото писмо, с което да удостовери че ги е давал, но не са взети
Същевременно направо да започва дело , така или иначе, за заплатите , както и писмен сигнал в ИТ
Не съм юрист обаче , но така бих постъпила

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт