Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 март 2012, 21:28 ч.

На кого да вярвам?

 • 1 989
 • 31
 •   1
Отговори
 • Мнения: 703
Пускам темата, защото:
- Личната лекарка на детето ми, препоръча захранване със сок от ябълка или морков;
- Педиатърката, при която ходих също ми каза, че може да започна със сокчетата;
- Повечето хора, които имат деца и са ми приятели също ми казват, че е време;
- В БГ Мамма, обаче чета други неща;
- аз лично не бързам да захранвам.

Кое е правилното решение? Защо се получава такова разминаване в мненията на лекарите, с които съм се консултирала и тукашните специалисти? Не може пък няколко лекаря, които се считат за много добри педиатри да грешат, сякаш?

Така или иначе не бързам да захранвам, но когато дойде време с какво да започна - със сокчета или с кашички, или пюренца?
Всичко ми е пълна каша.... Tired

# 1
 • Мнения: 2 216
Личната лекарка и педиатърката на колко години са т.е. преди колко години са учили?????
Има много информация за захранването и в началото е объркващо. Детето е достатъчно малко, за да прочетете различни мнения и схеми. Изберете според собствената си логика и разбиране подходящата. Детето е ваше, изборът и последиците също.
От информацията, която аз натрупах, реших да захраня след навършване на 6м и започнах с оризова каша.
Сокове още не съм давала. Правя фрешчета
П.С.
Тук има доста запознати и отзивчиви майки, които ще помагат, когато ви изникнат въпроси

# 2
 • Мнения: 703
Педиатърките са млади жени на около 40години, не са някакви бабички  Rolling Eyes Мисля си, че се информират, но вече взех да се обърквам, защото навсякъде се тръби, че ранното захранване не е плюс, а това, което срещам като практика явно е различно.
Благодаря за отговора.
Да, имам време да изчета и да преценя и се надявам да взема правилното решение за детето си.
Просто не мога да разбера, защо се получават тези противоречия  newsm78

# 3
 • Мнения: 206
Поразяващата уста и на мен така ми казаха и аз като теб много се обърках, а напоследък чета доста за захранването и ... и аз като теб мисля да не го правя на този етап.

# 4
 • Мнения: 5 669
Педиатрите, теоретично, са длъжни да са чели ако не препоръките на СЗО, то поне Национален план за действие "Храни и хранене", приет от българското Министерство на здравеопазването за периода 2005-2010 г. Сега ще има нов. Ето някои извадки от него. Те се отнасят по принцип за кърменето като оптимален начин на хранене, но информацията за захранването е в сила и за бебетата на изкуствено хранене. Като се приема, че най-ранното допустимо захранване при тях е на 4 навършени месеца, а още по-добре след 5 навършени. "Захранване" е всяко предлагане на храна, различна от мляко. "Краве мляко" в текста означава непреработено кисело или прясно мляко, а не АМ.

"Практиката на захранване на кърмачетата в България не отговаря на международно приетите препоръки. Докато препоръките на СЗО са до 6-ия месец бебетата да са на “изключително” кърмене, у нас вода се дава още след раждането, а в края на 2-ия месец се въвеждат плодови сокове. Това намалява приема на кърма и оказва неблагоприятно действие върху хранителния статус и имунитета на кърмачето. Поради неинформираност или липса на средства, някои майки въвеждат рано краве мляко в храненето на кърмачето, което създава риск от алергия и желязодефицитна анемия."

"Липсата на кърмене, ранното захранване с краве мляко и неправилното въвеждане на немлечни храни преди 4-6 месец след раждането създават предпоставки за хранителни дефицити при кърмачетата, което допринася за изоставане във физическото и психоемоционалното им развитие; създава риск за развитие на хранителни алергии и здравни проблеми в последващите периоди на живота им."

Относно соковете - накратко, схемата е руска, широко разпространена през XX век и в останалите страни от социалистическия блок. Измислена е поради изкуственото хранене в пред-АМ ерата -краве мляко, прясно или кисело, по-после брашнена каша - сигурна съм, че определено е имало дефицити от витамини и други работи в менюто на бебетата  
Сокове са се давали и се дават и на някои други места по света (Франция, Испания), тенденциите са като тука - вече да не се прави, но става бавно. Фактите са известни - плодовите сокове са супер агресивна храна, поразиите могат да са големи.  
Дано съм била полезна.

# 5
 • Mars Hotel
 • Мнения: 3 241
За много лекари обучението завършва с дипломирането. В университетите преподават лекари от старата школа, по стари учебници. По-лесно е така, по логиката "И ние сме захранвани така, пък нищо ни няма".

# 6
 • Мнения: 2 216
Параход, много изчерпателно Peace
fifi2011 ,Поразяващата уста , разбирам ви напълно, защото искате да направите това, което ще е добро за децата ви. И на мен ми казваше лекарката да започна по-рано захранването и ме питаше давам ли зеленчуци, пие ли сокчета, хапва ли попара....Казвах Да и продължавах да давам само АМ.

# 7
 • Мнения: 6 188
Има такива разминавания, защото ранното захранване се отрича от сравнително скоро  Wink, а педиатрите си карат по едновремешните схеми.
Хубаво е щом не бързаш, но ако случайно ще започваш недей със сок по-добре пюре. Сокът прави страшно много поразии на стомахчето, и няма почти никаква хранителна стойност.

# 8
 • Мнения: 703
Благодаря ви много   bouquet
И за мен е нелогично да се захранва със сокчета, още повече че точноот ябълка и морков са доста силни, а ябълкатаима и киселинност  newsm78
Вижда ми се добре да се започне с кашичка или зеленчуково пюре, но имам аоще много да чета и да се информирам.

# 9
 • Мнения: 27 524
Има такива разминавания, защото ранното захранване се отрича от сравнително скоро  Wink,

... в България  Wink

Поразяващата уста, не форума казва кога е правилното захранване, а момичетата, които са чели световните препоръки и схеми. За съжаление у нас все още лекарите не желаят да се информират и дават неадекватни и безумни съвети. За съжаление и ужасяващо голям брой майки ги слушат.

Цитат от МТВ:

Ранно захранване

Недоброто усвояване на карбохидратите в плодовите сокове може да доведе до хронична диария, метеоризъм, подуване и коремни болки. Няма причини да се дават плодови сокове на деца под шестмесечна възраст, тъй като те няма да бъдат добре усвоени и могат да нанесат вреди. Даването на сокове преди захранването с каши и пюрета може да доведе до заместване на кърмата със сок и в резултат от това - до намален прием на протеини, мазнини, витамини и минерали (желязо, калций и цинк). Недохранването, прехранването и ниският ръст се свързват с прекомерната употреба на сок.

     
    Храносмилателната система на бебето още е незряла. Тя представлява филтър, който предпазва организма от потенциално опасни субстанции и пропуска полезните вещества, който обаче в ранните месеци от живота на бебето не работи добре. Между 4 и 7-месечна възраст, храносмилателната система на бебето преминава период на растеж, след който вече може да прави селекция, кои вещества да пропусне и кои - не. Развиващата се храносмилателна система започва да секретира имуноглобулин А, който образува покритие от вътрешната страна на червата и не позволява на потенциалните алергени да проникнат в кръвоносната система на бебето и да предизвикат алергична реакция. Затова в ранните месеци вероятността от алергия е по-висока, макар организмът на бебето да секретира малки количества имуноглобулин А и да получава чрез кърмата. Затова е особено важно да се отложи захранването, ако някой друг от семейството има алергия, като допълнително се забави даването на храната или храните, към които други членове на семейството имат алергии.

     
    Малките бебета имат рефлекс на езика, с който изтласкват всичко, попаднало в устата им. Това е мярка, която ги предпазва от задавяне. Ако решите да захраните бебето по-рано, то просто ще плюе повечето от храната и много малка част от нея ще достигне предназначението си. Тогава и рискът от задавяне е по-висок. Между 4 и 6-месечна възраст този рефлекс постепенно изчезва. Преди 4-6 месечна възраст, нито устата на бебето (началото на храносмилателната система), нито стомахът и червата (краят й) са готови да приемат и обработват храни или напитки, различни от кърма (и евентуално вода в горещите летни дни).

     
    Още една причина да изчакате е тази, че механизмът на преглъщане още не работи добре и може да не се получи синхрон между него и езика. Ако дадете пюре или каша на бебе под 4 месеца, то ще го повърти из устата си, малка част ще попадне в гърлото му, малко ще се задържи в бузите, а повечето ще бъде изплюта. След навършени 4 месеца бебетата започват да се научават, как да придвижват храната към гърлото.

     
    Детето трябва да може да седи. Поставянето на бебето в полулегнало положение с помощта на възглавници или в столче не се препоръчва и може да доведе до задавяне! Освен това, в ранните месеци от живота си бебетата свързват храненето с гушването в мама. Храненето с пюре или каша е по-механично действие и носи по-малко удоволствие на бебето.

     
    Малките бебета не могат да дъвчат. Зъбите рядко се появяват преди 6-7 месец, което също е доказателство за това, че малките бебета трябва да сучат, а не да дъвчат. През 4-5 месец се увеличава и слюноотделянето. То често се смята за признак за порастването на зъби, но това е погрешно, а до показването на първия зъб могат да минат месеци. Основното предназначение на слюнката е да започне да разгражда храната още в устата на бебето чрез ензимите, които съдържа, което подпомага смилането й в стомаха.

     
    По-големите бебета обичат да имитират хората, които се грижат за тях. Те с удоволствие ще опитат да се хранят с лъжица, когато видят, че така се хранят възрастните.

     
    Изследванията доказват, че ранното въвеждане на друга храна влошава усвояемостта на хранителните вещества от кърмата (или адаптираното мляко), а детето започва да усвоява тези вещества от други храни едва след една годинка."


# 10
 • Мнения: 111
Според мен на педиатъра казвай точно какво и кога си дала на детето...Не го лъжи ,че даваш зеленчуци,пък ти да дваш само АМ.Лекарите не са маймунки да ги заблуждаваме...
Аз захранвам дъщеря си по стария метод-със сокчета.При мен логиката е,че искам да опитва нови вкусове ,но пак да са в течно състояние като млякото.Не я наливам ,а и давам много малки количества!После зеленчукиво пюрета и така.Кашите ги мисле към 6-7 месец някъде.На мен ми се струва тежка храна.А и бебвка е големичка.За голямо бебе не ми се струва удачно да се започва с каша...

# 11
 • Mars Hotel
 • Мнения: 3 241
Странно. А защо тогава лекарите правят нас на маймуни, като настояват да даваме на бебетата си сок от 2 месеца?

# 12
 • Мнения: 703
Странно. А защо тогава лекарите правят нас на маймуни, като настояват да даваме на бебетата си сок от 2 месеца?

Този въпрос риторично-саркастичен ли е ?  Laughing

Не знам - е отговорът му.
 Hug

# 13
 • Мнения: 111
Не мисля,че някой лекар се опитва да си направи пациентите на маймуни като ги съветва да захранват със сок от втория месец.Такива са му разбиранията -така съветва.Както има и лекари,които съветват да се захранва от 6 месец...Е там ,ако се падне някоя мама решила да захрани от 5-я месец да речем...Тя какво да лъже док ,че храни само с мляко?!?
Лекар не се лъже...Аз така знам.Всичко се казва ,за да няма изненади после...

# 14
 • Мнения: 213
Странно. А защо тогава лекарите правят нас на маймуни, като настояват да даваме на бебетата си сок от 2 месеца?

Този въпрос риторично-саркастичен ли е ?  Laughing

Не знам - е отговорът му.
 Hug

Не знаят - е отговорът му  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт