Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 75
Възможно ли е по-голямата част емигрирали българи да не иска да идват други такива в страната приемник? Прави ми впечатление в няколко отчетни теми, че вместо да мотивират хората, които искат помощ, по-скоро ги разубеждават да идват. На мен ли ми е криво огледалото или е възможно нашенци да се чувстваме застрашени от прииждащите нови? Ако да, защо става така? Нали сме една шепа народ, какъв е проблемът?

Няма да пускам конкретно линкове кои теми имам предвид, пишем си чисто теоретично. Дали емигриралите българи наистина помагат на желаещите да емигрират, особено в този форум.

# 1
 • ENGLAND
 • Мнения: 2 988
За мен това е почти невъзможно. Не мисля, че когато някой казва, че сега не е време за емиграция го прави заради казаното от теб. Не мисля, че някой може да се чувства застрашен от идващи нови емигранти. За всекиго има място където и да е.
Но .... има едно голямо но когато някой пита нещо. Конкретно в английската тема, идва и първото изречение е " най-после и ние решихме да се махне от тая простотия тук" или нещо подобно. А първият въпрос е какви помощи ще получава. Аз вече това като го прочета и спирам да чета надолу, а съвети не давам. За мен емиграцията не е да избягаш от простотията или чалгата, защото масата не са наясно какво е в Англия например. Простотия има навсякъде, всичко зависи с какви очи гледаш на нея. В България се заклеймява, в чужбина се идеализира.
Питат какво е положението тук и когато опишеш реално ситуацията, питащите се връткат като ощипани моми и заявяват, че не искаме да помагаме или не искаме да емигрират. Аз съм си направила труда да напиша  обширен пост, да опиша ситуацията в момента, да дам съвети през погледа на моя дългогодишен живот тук, а те недоволни, че съм разбила илюзиите им. Е, как да кажа, че още на летището ще ги посрещнат на червен килим, ще им дадат къща и пари и те ще си развяват д....... по екскурзийки по света.
От известно време ми прави впечатление как не малка част емигранти се мъчат да метнат английската социална система. Спирам до тук, че не ми се обяснява след това.

# 2
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 11 169
теоретично: когато някой пусне тема дали да отиде в Испания - отговарям му, че е лоша идея, макар да не съм в Испания. все пак, за да пита във форум, има нет и може лесно да провери, че там в момента кризата е голяма и има висока безработица. след като не е успял това малко проучване да направи, то няма кой да му помогне  Wink
в този случай кое е по-добре:
- да го посъветваш, че е лоша идея и да те обвинят, че искаш да го откажеш?
- да го оставиш да си троши главата, респ. парите?
как смяташ Палада, кой е по-добрият вариант? не смяташ ли, че е добре още преди да тръгне нанякъде да разбере, че има и друга гледна точка, че не всичко е както си го представя?

имало е случаи на лични ме питат: мъжът ми е там, работи, аз като ида ще имам ли това и онова...
казвам мъжът да провери, в крайна сметка аз от къде да знам с какъв статут е и на какъв договор... е да ама той не можел, не знаел и не обяснявал  newsm78
ми щом собственият ти мъж не може, то кой друг  Thinking

нали я знаеш приказката за кравата дето се изсрала върху врабчето и за лисицата, която го извадила от ла*ното? припомни си я  Wink
помощ не означава да мотивираш всеки да емигрира.  Peace


и не, не ме е страх от хората, които тепърва идват тук, просто както и Дорет е казала, много хора се сърдят като им кажеш директно истината.
понякога задават твърде специфични въпроси - просто незнам отговорите и не отговарям или им казвам към кого да се обърнат и да питат  Peace то не може все смляна да е информацията.

# 3
 • Мнения: 245
Конкретно за Англия и аз съм съгласна с мнението на Doret. Действително когато се опитваме да обясним, че не е време за емиграция, особено ако имат сигурни доходи в България те не ни вярват и мислят, че нещо крием, а ние се опитваме да им помогнем.

Излишното плюене на родината също е дразнещо. Да, България има много негативи, но Англия също си има своите проблеми, вместо да плюеш едното или другото, направи обективно сравнение на двете и така се изкажи, защо според теб например в твоя случай Англия е по-добре.

Също много от новоимигриращите чули, че тук се дават лесни помощи и в повечето случаи първо за това питат. Чувала съм дори за случаи, в които идват, регистрират се за помощи и се прибират в България да си живеят живота. Много ми е грозна подобна картинка и ако случайно разбера за конкретни такива случаи, веднага ще ги докладвам. В края на краищата всичко идва от нашите данъци и е нормално да се дразним, а те никак не са малко. Съпругът ми плаща 40% данък, а скоро може и на 50% да се качи.

Разбира се не всички питащи са такива и съответно и аз си подбирам на кого да отговоря и на кого не, в зависимост от това как питат и дали знам отговора на въпроса им, все пак не съм веща по всички теми. Не казвам и че всички, които вземат помощи го правят със зла умисъл. 2009-та. и на нас със съпругът ми ни се наложи няколко месеца да сме на Job Seekers Allowance, срам не срам, като опря ножът до кокала и стана вече въпрос на оцеляване и двамата се регистрирахме, но и действително активно търсихме работа, вместо да си поклащаме краката, да работим допълнително на черно и да не декларираме доходите си, както правят за съжаление не само много имигранти, но и много местни.

Не в този форум, защото тук емигрантски въпроси рядко се обсъждат, все за маменски работи си говорим, но конкретно в един друг форум, който е само за обсъждане на живота и имиграцията във Великобритания, не ми допада факта, че съответна информация е дъвкана много, даже е закована на първа страница и вместо да прочетат малко и така да задават конкретни въпроси искат всичко специално за тях да им се представи наново, изчерпателно и смляно. Ако им кажеш почети малко пък задавай конкретни въпроси се цупят и нападат. Съгласи се, че не може за всеки потенциален имигрант във Великобритания да се прави подробно експозе за всичко.

Ако въпросите им са написани на шльокавица пък дори не си правя труда да ги чета, освен ако предварително не се извинят, че имат проблем с кирилицата на клавиатурата. Много ме дразни шльокавицата, особено когато превключването на кирилица обикновено става с комбинацията на два клавиша.

И последното, което не ми допада е, че много емигранти дори не си правят труда да научат поне основите на езика в държавата, в която се канят да имигрират и разчитат изцяло на вече имигриралите да ги информират и да ги държат за ръката, защото виждаш ли не могат дори в Citizens Advise Bureau да попитат или да потърсят нужната информация в Google първо. Аз съм на принципа проучи и ако имаш въпроси, на които не можеш да намериш отговора попитай. Не съм видяла такъв случай, на който да не е отговорено подобаващо.

Сори за дългия пост, нещо ме е избило на философия от рано тази сутрин, заради Doret Wink, тя ще разбере какво имам предвид и надявам се този път да не се сърди.

Лек и слънчев ден на всички.

# 4
 • Германия
 • Мнения: 317
Как да мотивирам някой,който дори и езика не знае,но е тръгнал с голямата кошница?

# 5
 • Мнения: 3 242
И във френската тема често се пита.
Обикновено отговорите са много подробни - кое, как и защо.
Всички подхождат с доста търпение и не мисля, че момичетата "гонят" новите.

Но, никой и не разкрасява нещата.
Във Франция има много бюрокрация (не че в другите държави няма де), особено сега в кризата, доста закони се променят и аз винаги съветвам да се потърси и професионална помощ.
Не е сериозно да напишеш - "абе мисля да си отворя магазин, кое е по-добре хлебарница или за дрехи" Simple Smile и да чакаш отговор "супер си, давай смело" Simple Smile

Stern, точно  Tired

# 6
 • Мнения: 4 302
Много малоумни въпроси се задават понякога, а лошото е, че и се създават някакви още по малоумни спорове от рода на 'вие ни гоните' или директно се преминава на обиди. Аз съм получавала такива и от 'местните', щото съм си позволила да кажа средна стойност на наем, а не най ниската възможна:)
КАто цяло основните реакции са две- 'о, да , супер е, зарязвайте оная мизерия и идвайте, все ще се оправите' и ' тук не раздават парите даром, по добре си стойте там, където сте'.
Аз лично спрях да отговарям, защото каквото и да кажа обикновено носи негативи, дори и когато цитираш някаква статистическа информация като например гореспоменатия наем, цената на билетчето за автобуса или данъка върху доходите.

Аз също съм задавала въпроси, макар и съвсем конкретни ( при това не в духа на 'да идвам ли или не'), на които съм получавала невероятни отговори, които изобщо не са базирани на питанката, а на някакви предположения, вкл. и обиди, но предполагам се дължи на местния климат  Wink

# 7
 • Мнения: 2 093
тази тема е като темата за лицемерието в Клюкарника но се съмнявам че ще навърти 45 стр.  Да се чуди човек от кьде се намериха толкова обидени потребители. Дали пьк форумьт не се превръща в едно безсърдечно виртуално пространство.
Интересно как хората са взимали решения за имиграция преди да се появи бг мама  newsm78

# 8
 • София
 • Мнения: 3 681
Обикновено хората искат да чуят това, което очакват и което им харесва. Истината понякога е различна и има разочаровани.

# 9
 • USA
 • Мнения: 559
Мисля, че хората, които са търсили конкретна помощ и съвет в този форум и са го направили интелигентно и възпитано, винаги са получавали отклик.
Въпроси от рода на: "Искам да се махна от тази скапана държава, но не знам къде и как. Моля да ми кажете. Ама кажете и сиренето колко струва по държави и какво може да се изкрънка от социалната система."са несериозни и не си струват вниманието. И да, не бих искала такъв човек да ми дойде в квартала. Не защото се чувствам застрашена, а защото не искам да имам нищо общо с такива индивиди.

# 10
 • Мнения: 1 959
Отговарям, колкото ми позволява времето и имам нужната информация.
И въпреки, че много питащи, дори не си правят труда, да наминат втори път
за едното Благодаря, продължавам да се обяснявам на следващите..

Но аз мисля, че никой няма право да държи сметка на другите потребители,
дали отговарят или как отговарят. Това не е форум за емиграция.
Помня преди време дори ни бяха обвинили, че видиш ли в темата сме си говорили
всякакви глупости-разбирай-времето, децата по градини и училища,
кой как е в къщи и други ежедневни дребни страсти. Отчетна тема-за какво да си говорим?
В общите подфоруми не можеш да изкажеш мнение, защото си в чужбина,
нищо не разбираш и нямаш право да коментираш за България- хубаво, лошо-все си крив.
Поне в отчетните по държави, ако може да си говорим, каквото ни е на сърце.

# 11
 • Мнения: 4 399
Палада, ти взе Че раздвижи тоя позаспал форум, макар Че темата е със скандалджийски привкус.

Аз пък друго се Чудя. Как е възможно поЧти 25 години след като границите се отвориха и след като поЧти всеки има я приятел, я роднина в Чужбина, да продължават да се носят такива легенди. При това смея да твърдя, Че поне в Европа за това време ситуацията всъщност се влоши. Тръгнали хората да емигрират я за минимална заплата от 1400€, нищо Че тука такова животно като минимална заплата няма, защото нямало детски градини или образованието било лошо... Пък тука да видиш е пълно с детски градини и затова моя бременна колежка в момента не може да намери място за бъдещето си дете за 2013. А пък как разбраха какво е нивото на образованието като дори не са надникнали в едно уЧилище... Яйцата били по-евтини. МОже, а наемите колко пъти са по-скъпи, никой не си е направил труда да проуЧи. И ако кажеш Че без яйца може и да си мине Човек, ама без покрив над главата не става, те обвиняват Че имаш нещо против желаещите да емигрират. ОбаЧе любимият ми аргумент е каква простотия се носи из България и каква Чалга се лее. По презумция желаещите да емигрират не са Част от простотията, всъщност тя е нещо обективно, за нея хората нямат вина, а те като Част от това общество, пък съвсем никаква...  Tired И не тука децата не растат с деколтетата на Чалга-звездите, а със задника на Лейди Гага, ама друго си е, това е то култура. Е какво оЧакваш да кажа на такива аргументи?
И понеже ако обясниш каква е действителността, те изкарват Черноглед, лъжец, мразещ света около себе си и особено злонамерен към бъдещите емигранти, в последно време предпоЧитам изобщо да не отговарям на подобни въпроси.

# 12
 • Мнения: 2 563
Безумно ми е все едно дали идват повече българи тук или не. Не се бях замисляла даже.

В американската тема се пита най-често за визи  "С такава виза съм, как да си изкарам виза, която ми позолява постоянен престой?" Винаги получават любезен отговор и окуражения. По-рядко се пита "Как да родя в Америка безплатно?" и пак им се помага, въпреки че е нагло.

# 13
 • Мнения: 1 298
Все още има хора в България, които вярват, че на Запад средната заплата е 10к,
че хората карат все нови коли и след третата година ги сменят, че си изхвърлят бялата техника
ей така на улицата.....

И аз съм далеч от мисълта, да рисувам живота в Холандия само в розово.
Това, че на някой решил да емигрира и да чува само колко е яко, няма да му хареса
- негова си работа. Сестра ми също искаше по едно време да идва, но след като и говорих се отказа.
В нейната ситуация - с добра работа, бонуси, на висока позиция е и пр. не виждам как тук ще почва тепърва от нулата. С регулирана професия и то и незнаеща холандски. На това ниво на което е в момента, тук няма как да го достигне.

Наскоро слушах един дългогодишен емигрант обясняваше,
че ходил преди доста години в Ирландия, бил чул че лежиш и ти дават пари?!?!
Със сълзи се смяхме на тази наивност, та постоял в един хамбар 2 месеца и го изритали обратно, де.

# 14
 • Мнения: 3 371
в отчетни теми не влизам, така че не знам кой, какво пита там, но в реалността ако ме питат  - винаги давам негативно мнение. хората имат ужасно идеалистична представа за чужбина, създадена на база преразказ и приказки от хиляда и една нощ от други, които , честно, не знам с каква цел го правят.

какво ли не съм чувала - от това , че тук всичко ни е без пари направо  Crazy, че едва ли не по три пъти на ден ни молят да започнем работа с поне 5 хиляди евро за начало, за яйцата няма да говоря дори  Mr. Green.

когато кажа истината/през моя поглед, разбира се/ всички се сърдят и дори ми се карат Shocked Laughing

затова нито коментирам вече, нито отговарям, нито ме интересува кой, какво си мисли. като иска - отива и се оправя. не ме заплашва нито един българин с присъствието си в холандия, едно, че не съм виждала и през крив макарон такъв , второ - няма с какво.

пс. забавна тема, скоро не сме се скубали Laughing

Общи условия

Активация на акаунт