Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 28 март 2012, 23:45 ч.

Харесвате ли Никълъс Спаркс?

  • 13 895
  • 34
  •   1
Отговори
  • Мнения: 146
Никълъс Чарлс Спаркс роден на 31 декември, 1965 г. е американски автор на редица бестселъри в целия свят. Писателят пише романи с теми свързани с християнството, любовта и вярата като досега е издал 15 книги. Той живее в Ню Бърн, Северна Каролина заедно с жена си Кейти и петте им деца. По едни от най-известните книги на автора са направени и филми - Писмо в бутилка (Message In A Bottle) (1999), Незабравимата (A Walk to Remember) (2002), Тетрадката (The Notebook) (2004), Нощи в Роданте (Nights In Rodanthe) (2008), С дъх на канела (Dear John) (2010) и Последна песен (The Last Song) (2010).

Семейството му сменя често своето местожителство през годините. Родом от Омаха, то минава през Минесота, Лос Анджелис и Гранд Айланд, Небраска преди най-накрая да се установи в Феър Окс, Калифорния през 1973. Писателят живее и учи там до 1984, когато получава пълна стипендия за университета Нотр Дам и се мести в Индиана. След завършването на университета през 1988, писателят работи като брокер на недвижими имоти, келнер, реставратор на къщи, също така произвежда ортопедични уреди и работи като представител на лекарствени продукти. В свободното си време пише романи, първите два от които попадат в чекмеджето му. Запознава се със съпругата си Кейти през 1988 и се жени за нея през юли 1989. През 1992 семейството се мести от Сакраменто, Калифорния в Северна Каролина.

През 1990 той написва заедно с Били Майлс книгата „Wokini oder Die Suche nach dem verborgenen Glьck”, която се публикува от едно малко издателство. През май 1994, на възраст от 28 години, Спаркс решава да напише роман, вдъхновен от историята на бабата и дядото на жена си. Така за шест месеца възниква романът „The Notebook” („Тетрадката”), който се превръща и в първия бестселър на автора. Следват много други такива романи, преведени на повече от 35 езика и голяма част от тях филмирани.

Авторът има пет деца: Ландън, Майлс, Райън, Лекси и Савана. Спаркс използва имената на децата си за главни фигури в своите романи („A Bend in the Road” – Майлс Райън; „A Walk to Remember” – Ландън Картър; „Dear John” – Савана Къртис; „True Believer” – Лекси Дарнел).

Библиография
  • „The Notebook” (Октомври 1996) "Тетрадката" )
  • „Message in a Bottle” (Април 1998; „Писмо в бутилка”,)
  • „A Walk to Remember” (Октомври 1999; / "Незабравима (Незабравимата разходка)" / )
  • „The Rescue” (Септември 2000; / "Спасението" / )
  • „A Bend in the Road” (Септември 2001; „Завой на пътя”)
  • „Nights in Rodanthe” (Сепметври 2002; „Нощи в Роданте”)
  • „The Guardian” (Април 2003; / "Пазителят" / )
  • „The Wedding” (Септември 2003; / "Сватбата" / )
  • „Three Weeks with my Brother” (Април 2004; / "Три седмици с брат ми" / )
  • „True Believer” (Април 2005; / "Истинска вярност" / )
  • „At First Sight” (Октомври 2005; / "Първият поглед" / )
  • „Dear John” (Октомври 2006; „С дъх на канела”,)
  • „The Choice” (Септември 2007; / "Изборът" / )
  • „The Lucky One” (Октомври 2008; / "Късметлията"/ )
  • „The Last Song” (Септември 2009; "Последна песен")
  • ,,Safe Haven (Септември 2010; / "Сигурно убежище")
  • ,,The Best Of Me (Есен 2011; / "Най-доброто от мен" )

Екранизации
  • 1999: Message in a Bottle („Писмо в бутилка” с Кевин Костнър, Робин Райт Пен и Пол Нюман)
  • 2002: A Walk to Remember („Незабравимата” с Менди Мор и Шейн Уест)
  • 2004: The Notebook („Тетрадката” с Райън Гослинг и Рейчъл МакАдамс)
  • 2008: Nights in Rodanthe („Нощи в Роданте” с Ричард Гиър и Даян Лейн)
  • 2010: Dear John („С дъх на канела” с Аманда Сийфрид и Чанинг Тейтъм)
  • 2010: The Last Song („Последна песен” с Майли Сайръс и Лиам Хемсуърт)



В интерес на истината още не съм прочела нито една негова книга, много исках да си взема "11 минути" на Паулу Коелю, но в книжарницата, я която влязох я нямаше. Продавачката ми предложи няколко книги на Никълъс Спаркс каза, че тийнейджърите много го харесват (а и аз съм малка) и че най-известана му книга е "Тетрадката". Не съм гледала филма, но съм чувала, че е страхотен. Когато се прибрах и го потърсих в интернет видях и други познати имена като "Незабравима" - филма съм гледала и "Последна песен" - него не съм, но също съм чувала, че е добър. А в самата книжарница прочетох отзад резюметата на 2-те негови книги, които ми предложиха и наистина ми допадна. Иска ми се да прочета голяма част от книги му и мисля съвсем скоро да го направя, само да прочета книгата, която започнах наскоро.
Вие какво мислите за него?

# 1
  • София, България
  • Мнения: 1 636
Допада ми, в първия момент като видях как изглеждат "книжлетата му" и го отписах. Но после си промених мнението. Чела съм Последната песен мисля само, но съм гледала много филми - Тетрадката, С дъх на канела, Незабравима, Писмо в бутилка, Нощи в Роданте (като гледам май съм игледала всичко по негови книги  Blush )

# 2
  • Видин
  • Мнения: 4 755
Съвсем наскоро прочетох "С дъх на канела". На следващата вечер изгледах и филма. Доста несъответствия има, и разбира се, книгата е хиляди пъти по-добра. Трябваха ми няколко дни, за да се "отърся" от книгата и да започна друга - просто нищо не ми се четеше, след като преживях такъв емоционален екстаз заедно с образите на Джон и Савана  Laughing
Сега съм заредила още няколко негови книги за прочит - "Тетрадката", "Писмо в бутилка", "Нощи в Роданте", "Завой на пътя" и съм почти сигурна, че ще ми харесат  Grinning

# 3
  • España
  • Мнения: 138
Чела съм само „True Believer” (тук е преведана като "Призраци от миналото"),  не ми хареса.

# 4
  • Мнения: 945
Харесвам Н.Спаркс Peace Изчетох книгите от Читанката, жалко, че са толкова малко. Филмите, направени по книги, също ми харесват много Grinning
Доста книги е написал.

# 5
  • UK
  • Мнения: 571
Гледала съм филмите, с изключение на "Последната песен". Всъщност и този филм започнах, но ми беше много скучен и след 15-на минути го спрях. Книгите не съм чела, но съм свалила няколко на Киндъла, и съм сигурна, че са много хубави. По правило винаги предпочитам книгите пред филмите, и ми се е случвало филмите да са малко разочарование за мен, след като съм изградила някаква представа за героите, а образите от екрана не са отражение на моите представи. Най-яркото ми разочарование беше образът на Джейсън Борн от поредицата за Борн на Робърт Лъдлъм - Мат Деймън не ми се вписваше като физически образ на Борн, а пък и филмите не ми допаднаха.

От екранизациите по Никълъс Спаркс (книгите, уточнявам, все още не съм чела) най-много ми хареса "Нощи в Роданте" - мисля, че една от причините беше това, че се отнася за кръстопътя в емоционалния свят на хората на средна възраст (на която съм и аз), за мечтите за душевна хармония, за чувствата, които като интензитет биха могли да бъдат събудени на каквато и да е възраст (това ми напомня определен момент от "Нощем с белите коне" на Вежинов), за радостта от живота.

# 6
  • Сливен
  • Мнения: 2 750
Здравейте и аз съм фен, запалих се след като преди година прочетох "Скъпи Джон" (Сдъх на Канела") - толкова ме развълнува и се запалих да гледам и филма по нея, разбира се книгата е 100 пъти по-интересна. След това гледах - „Писмо в бутилка”,   „Тетрадката”,   „Незабравимата”, много ми харесаха филмите, предполагам, че книгите са още по-интересни.

# 7
  • Мнения: 285
Бях започнала "Последната песен" на анг.език. Голяма боза ми се стори и така и не я довърших . А пък филма никога няма да тръгна да го гледам главно заради участието на Ханна Монтанна . Гледала съм други два филма , които са добри но не и нещо неповторимо. Не мисля , че си падам по такъв тип литература , прекалено комерсиална ми се струва ....

# 8
  • В две мънички очи...
  • Мнения: 1 256
Чела съм почти всичко което е преведено - не всички са супер, но определено има книги които са ми любими като "Нощи в Роданте", "Писмо в бутилка" и др.

# 9
  • Мнения: 496
Съвсем наскоро прочетох "С дъх на канела". На следващата вечер изгледах и филма. Доста несъответствия има, и разбира се, книгата е хиляди пъти по-добра. Трябваха ми няколко дни, за да се "отърся" от книгата и да започна друга - просто нищо не ми се четеше, след като преживях такъв емоционален екстаз заедно с образите на Джон и Савана  Laughing
Сега съм заредила още няколко негови книги за прочит - "Тетрадката", "Писмо в бутилка", "Нощи в Роданте", "Завой на пътя" и съм почти сигурна, че ще ми харесат  Grinning

Това все едно аз съм го писала. Изчетох я на един дъх. После гледах филма, но естествено ме разочарова, образите в главата ми бяха различни...

# 10
  • София
  • Мнения: 86
Аз съм му голяма фенка, но за повечето не съм и чувала да ги има у нас. Ако сте ги виждали някъде споделете, Много благодаря!

# 11
  • София
  • Мнения: 243
Съвсем наскоро прочетох "С дъх на канела". На следващата вечер изгледах и филма. Доста несъответствия има, и разбира се, книгата е хиляди пъти по-добра. Трябваха ми няколко дни, за да се "отърся" от книгата и да започна друга - просто нищо не ми се четеше, след като преживях такъв емоционален екстаз заедно с образите на Джон и Савана  Laughing
Сега съм заредила още няколко негови книги за прочит - "Тетрадката", "Писмо в бутилка", "Нощи в Роданте", "Завой на пътя" и съм почти сигурна, че ще ми харесат  Grinning
Напълно споделям  Peace
Досега не бях ревала на книга, но ето, че и това се случи  Blush
 Гледала съм филмите  "Писмо в бутилка", "Тетрадката", "Нощи в Роданте"... последният много ми хареса, убедена съм, че книгата е много по-добра.
Ще мина след работа през книжарницата да си взема нещо, което не съм чела/гледала Simple Smile

# 12
  • Видин
  • Мнения: 4 755
Снощи гледах "Тетрадката" и що рев изревах  Mr. Green Предполагам, че книгата е в пъти по-хубава  Heart Eyes

# 13
  • София
  • Мнения: 243
В Четвъртък минах през 2 кницарници и не намерих нищо на Никълъс Спаркс  Rolling Eyes
Ще посетя някоя по-голяма книжарница в някой МОЛ например, много ми се чете нещо такова  Flutter

# 14
  • София, България
  • Мнения: 1 636
Поръчай си по Интернет. От този сайт имат доствка и по 1 лев  http://www.bgbook.dir.bg/index.php

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт