Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 март 2012, 10:51 ч.

Правила за сервиране и хранене

 • 30 774
 • 86
 •   1
Отговори

Анкета

Интересувате ли от правила за сервиране и хранене?

Опции:

 • Мнения: 11 509
Тъй като темата ме вълнува и имам нужда да коментирам, задавам въпроси, търся различни отговори, интересувам се от различните стилове - според страната, континента или официални, неофициални стилове в сервирането и правилата за хрнанене - пускам тази тема. Нека на воля обсъждаме и се учим.
Започвам с една схема на най- стандартното и непретенциозно сервиране, за съжаление на английски. Ще се радвам на български статии и преразкази, тъй като и аз, като други, не боравя свободно с чужди езициПо- късно ще започна с детайлните си въпроси на които все още не съм намерила отговор. За сега се надявам да се включат хора споделяйки своите познания, опит или също питания.

# 1
 • Мнения: 11 509
Още една схема за сервиране, тази с малко повече прибори
Докато чакаме и други да се осмелят да пишат в темата, може би няма да е лошо с няколко думи най- простите правила да напиша, знам че има хора, които не са запознати, а вероятно имат интерес.

Ножа се слага отдясно, с острието навътре (сочещо към чинията). Вилицата се слага в ляво. Възможно е и двата прибора да са поставени в дясно, като вилицата е от вътрешната страна, а ножа от външната, острието отново сочи навътре. Чашата се слага вдясно, на върха на ножа. Лъжицата се слага в дясно.  - за най- семпло, ежедневно, домашно сервиране и това е достатъчно. Правилата са много интуитивни - всичко е пред ръката, с която се ползва. Острието на ножа идва навътре, за да може хващайки го да дойде надолу и да можем да режем.
Слафетката винаги ли е в ляво?  Thinking Струва ми се, че при двата прибора в дясно би трябвало и тя да е в дясно.

# 2
 • в пералнята
 • Мнения: 546
Салфетката май винаги е в ляво, освен в случаите, когато се свива и се слага в чинията. За по-екстравагантно може и в чашата за вино. Може да се постави и отляво по диагонал на вилиците, точно до чинийката за хляба. А за ножа знам, че е с острието към чинията, за да не се нараниш като посягаш да го вземеш (което ми се вижда меко казано смешно, защото обикновено ножовете не са толкова остри).  newsm78

# 3
 • Мнения: 11 509
Преди да пусна темата  на ЛС обсъждах с една съфорумка един от въпросите, които ме вълнуват и нямам точен отговор или поне този, който имам не ме задоволява  Simple Smile Ще копирам тук и ще се радвам да чуя мнения!


Искам да те попитам за твоето мнение как според твоя опит, впечатления и виждане се яде десерт - с вилица или лъжица? Виждам, че според стандарта за официално сервиране се поставят два прибора за десерта - вилица и лъжица (малък размер). Четох една статия на английски (което ми е трудно, че езиците не са ми силна страна), според която меки десерти с повече крем се ядат с лъжицата, а по- сухи торти или поширани круши се ядат с вилицата, като лъжицата служи за подпиране. Знам, че макар и много рядко срещано съществува и десертен нож, та някои десерти явно се ядат с вилица и нож. От друга страна в България е прието и в домашни условия, но и по всички заведения и сладкарници десертите се сервират с вилица, а с лъжица само ако е крем (сладолед) в чаша или купичка. Моя роднина, пък, твърди, че торта се яде с лъжица! За мен лично е неприятно да ям торта с лъжица  Confused  Сега попаднах и на едно британско реалити за сватби, където забелязах, че почти всички ядат десерта с голяма лъжица, обичайно е чийзкейк или торта. С голяма лъжица направо не си представям да махам  Confused  Все пак едно е какво на мен ми допада, друго е какво е според етикета и масовата практика в Европа.

# 4
 • Мнения: 5 669
Пина, точно така я ядат - има и вилица, и лъжица, но вилицата изпълнява "поддържаща" роля.
Ето едно филмче в подкрепа на това.

# 5
 • Мнения: 309
Искам да се запиша в тази прекрасна тема с надеждата да се развие!
И ако искат еда споделиет кога сервирате сирена/плато с мезета на гостите си?
Изобщо как виждате предястието и следястието в менюто!

# 6
 • out of space
 • Мнения: 7 733
Искам да се запиша в тази прекрасна тема с надеждата да се развие!
И ако искат еда споделиет кога сервирате сирена/плато с мезета на гостите си?
Изобщо как виждате предястието и следястието в менюто!

Аз го сервирам в началото, със салатите. Но по етикет било след основното...
Никак не ми се връзва да се наям и да продължавам да си хапвам калорични мезета- сирената и месата са си такива. Може би ако основното е със символично количество да, ще си доям с мезета  Grinning

# 7
 • Мнения: 11 509
Параход, благодаря за включването! Изгледах минута и 30 секунди, че после почна за кафето. До колкото рабрах, тя показа, че може и с вилица и с лъжица да се яде, май като равностойни, като явно се държат и двата прибора, което е логично и удобно, за да не гониш някоя хапка, особено последната из чинията.

За сирената - винаги съм смятала, че платата от меса и сирена са мезе за вино за след вечеря - това в български вариант суджуци, филета, сирене и кашкавал. Френските сирена знам, че се поднасят със сушени плодове и ядки също като следястие, преди десерта или вместо десерт - освен теоретично, в ресторант са ми го сервирали така. Българските мезета май често са и след десерта, т.е. след вечерята, когато вече си остане само на пияснтване компанията - понеже си е стандарт в БГ.  От 10-тина години от свекърва ми и други покрай нея (май все покрай нея) видях да се сервират плата с меса и сирена като предястие след или по време на салатата  Thinking Свикнах много вече с този маниер, но все още не смятам, че е правилен.

Иначе реда на ястията - студено предястие; топло предястие (супа); основно ястие; следястие/междуястие; десерт; плодове.  Някъде тук съм озадачена, че може първо да се яде баклава, примерно, и после плод. След толкова сладък десерт не виждам какъв вкус ще се усети от плода. Но..., така знам, че е официално - от по- тежкия десерт към по- лекия. Друго интересно е, че някъде измежду тази схема, но не помня къде, се вмъква сорбе за прочистване на вкусовите рецептори.

# 8
 • Мнения: 11 509
Друг въпрос - понякога, особено в реалитито 'Перфектната вечеря' беше станало задължително между подложната чиния и чинията за предястие да се поставя хартиена салфетка. Да, знам, целта е да не дрънчи при поставяне и отсервиране, както и да не се плъзга горната чиния в долната. Все пак това не е ли един по- народен вариант? Защо си мисля, че при сервиране висок клас няма място за салфетки между чиниите  Thinking

Следващ въпрос - отново в по- късните ми години срещнах това сервиране - подложна чиния, върху нея чиния за предястие и след изяждането на предястието подложната чиния става за основно. Вече само така го виждам било по телевизията, било по гости, а аз имам спомен и мисля, че всъщност това е грешка. Подложната чиния не е ли само и единствено подложна чиния? В нея се поставя всяка чиния от поредното ястие и никога не се яде в подложната чиния през цялата вечеря. Тя се отсервира преди десерта  Thinking Сега ми хрумна, че и сирената се слагат в чиния без подложна, ама дали така беше  Thinking 

# 9
 • Мнения: 406
Чудесна и полезна тема! Поздравления за авторката  bouquet

Пина, права си мястото на салфетката не е между чиниите. Това е изобретение родено от нашенската народопсихология Laughing Както примерно чашата с питието (на прием, парти, коктейл) обхваната със салфетка  Shocked- нещо, което е доста далеч от добрия вкус и изисканите маниери!

Колкото до подложната чиния- тя служи, да се поставят в нея чиниите за супа и предястия, както и блюдата от многостепенно меню (напр. 5, 6, 7 степенно меню), тъй като тогава порциите са по-малки и съответно размера на чиниите също.
Ако имаме едно основно ястие, подложната чиния се отсервира заедно с последното предястие, а основното се поднася направо, като и десерта.

# 10
 • Мнения: 11 509
Много се радвам на включването ти, Меденка! Значи казваш и основното е без подложна, само предястията са с подложна така ли? Съвсем отделно мисля, че сервиране без подложна чиния, включително и на предястията не е забранено  Thinking Мисля, че също е добър вкус, ако цялото меню се сервира без подложна чиния, стига всичко да си е в различна чиния, де, че някои и това пропускат.
А за предните ми въпроси нещо да кажеш?  Laughing

Това питие, особено уиски да се държи със салфетка съм го виждала и някъде извън Бг, ама при какви ли обстоятелства  Thinking може би на някой филм, но какъв ли е бил филмът  Thinking

# 11
 • Мнения: 406
Много се радвам на включването ти, Меденка! Значи казваш и основното е без подложна, само предястията са с подложна така ли? Съвсем отделно мисля, че сервиране без подложна чиния, включително и на предястията не е забранено  Thinking Мисля, че също е добър вкус, ако цялото меню се сервира без подложна чиния, стига всичко да си е в различна чиния, де, че някои и това пропускат.
А за предните ми въпроси нещо да кажеш?  Laughing
Това питие, особено уиски да се държи със салфетка съм го виждала и някъде извън Бг, ама при какви ли обстоятелства  Thinking може би на някой филм, но какъв ли е бил филмът  Thinking

Добрите маниери могат да бъдат усвоени, стига човек да иска това! Парвенюта има на всякъде по света  Wink
Този навик идва от желанието на някои да не оставят мръсни пръсти по чашата, която ако е още повече кристална, показва следите без свян Laughing Но всъщност добрата лична хигиена излиза на показ, когато чашата се държи с чисти и сухи ръце. Това е признак на физическа чистоплътност и се асоциира с откритост в отношенията. По тази причина и чашите за вино и вода  е желателно да се хващат само за столчетата и никога за чашката, защото вероятността по нея да останат мазни пръсти е значителна. От тях се отпива само след като сме преглътнали добре и сме попили устни със салфетката.
Сорбето се приема, ако е необходимо да прочистим небцето и да се подготвим да възприемем следващия вкус, т.е. след предястието и/или след основното, преди десерта.
Разбира се всичко казано до тук е препоръчително, а не задължително!

Много вероятно е повечето хора да не обръщат внимание на тези неща, но със сигурност има и такива които биха оценили....Та..заслужава си усилието, дори и само да дадем пример на децата си Peace

# 12
 • Мнения: 11 509
Аз сега разсъждавам и сякаш все пак и основно съм виждала с подложна чиния сервирано, пък и относно размера на чиниите - подложната нали по стандарт е 2см по- голяма от основната? Или нещо такова беше. Може и да бъркам!  Peace

Друго, което ме вълнува - често, особено по сватби намираме на масата сервирани по два прибора от всяка страна - две вилици и два ножа, а менюто съдържа студено предястие (салата), топло предястие, основно и десерт. Десертните прибори са отделно, но как се разпределят приборите измежду двете предястия и едното основно, като те са общо 3, а приборите 2? Гледам горните схеми, които съм дала и съдейки по тях няма нож за салатата. Това означава ли, че салатата се яде само с вилица и то с лявата ръка? Ами с какво ще си подпираме, че и разрязваме ако се налага, ще настане едно гонене из чинията  Thinking  Може би двете предястия - студено и топло, или и двете студени (по сватби често шопска салата и рулца по чешки Simple Smile ) се ядат с едни и същи прибори, като общото им е, че са предястия, а другия прибор остава за основното? Ако приборите са с различен размер, това е сигурен знак кой за какво е, но предвид, че по сватби, където съм ходила, винаги приборите са били с еднакъв размер остава само да се гадае, освен ако не сме експерти  Simple Smile  И всъщност не следва ли колкото степени е менюто точно толкова и прибора да има? Не по- малко? Досега никъде не са ми сервирали с повече от два прибора.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 1 727
По сватбите са два прибора, защото явно нямат повече в ресторанта  Mr. Green Иначе правилото е максимум 3 сета прибори при първоначално зареждане /без да броим десертните/, независимо от степента на менюто. Естествено, всеки прибор се отнася заедно с празната чиния, след което, ако има още ястия, приборите се допълват.
Това е според Йордан Кожухаров.

После ще пиша за подложните чинии.

# 14
 • пак на Рив Гош
 • Мнения: 1 476
Пина, много хубава тема Simple Smile

Това успях да намеря набързо за подреждане на масата "по френски":


Чиниите: подложна чиния - плоска чиния - дълбока чиния за супа
Отдясно и отвън навътре: лъжица за супа (вдлъбнатата част сочи нагоре), нож за риба, нож за основно (остието към чинията)
Отляво и отвън навътре: вилица за риба, вилица за основно (зъбците са към покривката)
Над чинията - отляво чинийка за хляб с нож за масло, по средата - лъжичка за десерт и нож за сирене.
Отдясно - чашите - за вода, червено и бяло вино, разположени под ъгъл 45°:

Високата чаша за шампанско се поставя зад чашата за вода.

По отношение на платото със сирена - във Франция поне се поднасят след основното и преди десерта (както често и салатата, всъщност). Обикновено с червено вино. Има и правила за композиране на платото със сирена - да има с твърдо тяло, с меко тяло, козе, синьо, силата на вкуса да варира, да не са от един тип или само много силни или много меки. Дегустират се като се започне от най-лекото на вкус (напр. бри или камамбер) и се върви към по-силните (някое козе, или стар кантал, например).

Ако не ме лъже паметта, сорбетът, понякога придружен с малко алкохол идва след основното ястие, преди сиренето и десерта. Понякога е само малка чашка силен алкохол (в този случай се нарича "нормандска дупка"  Grinning). Обикновено се поднася при официални многостепенни менюта.

Общи условия

Активация на акаунт