Бягането е доказано едно от най-доброто упражнение за отслабване. То поддържа формата дългосрочно и при него няма йо-йо ефект. Гори лесно излишните мазнини и тренира мускулите като повишава телесния метаболизъм и спомага за изразходването на голямо количество калории.

Започнете ли да тичате, всеки ден подобрявате техниката си и изминавате по-голямо разстояние. Правилното бягане е изключително важно, както за да се избегнат травми, така и да се подобри ефективността. Не трябва да се намалява времето за почивка. Ако се правят много натоварващи тренировки в кратък период от време, това може да причини контузии. Запазването на добрите резултати в дългосрочен план при бягане е свързано и с правилната екипировка.
Има различни варианти за избор на добро спортно облекло –  може да се провери в спортните магазини или в интернет, за да се видят новите модни тенденции, материалите  и качеството на производство. Най-добре е да се избират доказани марки, който имат история в производството на спортни стоки. Трябва да се знае, че основна част от екипа при бягане е обувката. Тя може да предпази от изкълчвания и дори счупване. Ако обувката не е удобна, няма да има никакъв ефект от тренировката.
Тази година на пазара се появиха новите модели на Nike, разработени специално за бегачи. Това е и марката най-често асоциирана с предстоящите Олимпийски игри в Лондон, без да е техен спонсор. Предимството на Nike пред другите фирми е новата линия спортни облекла, предназначени да помогнат на олимпийци да тичат по-бързо, по-далеч и по-дълго, чрез новия дизайн на обувки за бегачите- Flyknit.
Вместо конвенционална сглобка от платове, каучук, кожа и други материали, Flyknit представлява едно цялостно парче от гъвкава оплетка – здрава, но гъвкава материя, която прилепва като чорап върху крака на бегача. Премахвайки толкова много материал от обувките намалява теглото на всяка обувка с приблизително 20% до около 160 грама. Това не звучи много, но умножено по 40 000 – толкова са стъпките, които бегачът прави по време на маратон – това означава тегло колкото една кола, тоест един тон – толкова трябва да „вдигне“ с краката си един маратонски бегач, обясняват от Nike. За тези, които няма да участват на Олимпиадата, Nike предлага пълен комплект за джогинг, който може да ви направи олимпийци в квартала или фитнеса.


Дамските спортни обувки Nike LunarEclipse + 2, специално разработени за бегачи.
Те са със системата Dynamic Fit, която елиминира пространството между стъпалото и обувката, което създава изключителен комфорт за крака. Наричат ги “втора кожа“, защото имат ултра-мека и еластична подплънка в подметката и спортен heel clip на петата, което прави обувката изключително стабилна.
Nike LunarEclipse + 2 работи за разгръщане на пълния потенциал на спринтьора и е хит за сезона.  
   

     В комбинация с тези обувки дамско яке Nike Vapor Running е чудесен избор за жените спринтьори при бързо променящите се метеорологични условия през пролетта. То е иновация в дизайна, изработено от изключително лека прозрачна материя, с вътрешна грапавина, която не позволява допир до тялото и с това спомага за максимално добро дишане на кожата.  
Якето има нисък заден джоб, който освен за носене на багаж при бягане, служи и за място, в което може да бъде сгънато самото яке. Има и  регулируема качулка. То не пропуска светлина, вятър и дъжд.
Проектирано е да се движи с тялото. Има водоустойчиво покритие за защита от атмосферни влияния. Вградени са му светлоотразителни елементи за  увеличаване на видимостта и втулки под мишниците за по-добра вентилация.


В добавка към този екип хит за джогинг маниаците е и новото GPS приложение в App Store на iPhone за атлети. То е създадено да работи едновременно с GPS и акселерометър и позволява на бегачите да следят на карта движението си. Nike+ системата дава възможност да се следи темпото, изминатото разстояние, времето и изгорените калории. Програмата предлага и незабавни коментари за тренировката от знаменитости като Ланс Армстронг и Трейси Морган.


Повече информация може да намерите на сайта: http://nikeplus.nike.com

Последна редакция: чт, 29 мар 2012, 15:22 от Реклама