Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 680
Синът ми е на 3г.и 3 месеца и от 2 години насам спи при мен на спалнята, като аз си лягам с него и така го приспивам, т. е не заспива сам. Като се появи бебето всички в къщи се съобразяваме с режима на бебето, което заспива към 23.00 часа и съответно всички вкл. и баткото си лягат в този час. Синчето продължава да спи с мен на спалнята , бебето е в легло до моята страна на леглото, а таткото е изолиран в другата стая. Цяла вечер се запимаваме с деца и нямаме време един за друг, а след като приспя децата нямам капка енергия за таткото, още повече пък ,че не спим и заедно в едно легло.
Вследствие на късното лягане синчето става трудно сутрин за детската градина и прави страхотни сцени и деня ни започва със скандал между мен и таткото.
Та как да науча сенът ми да спи отделно(има си стая и легло в нея) и да го слагам най-късно в 21.00? Помогнете, че е застрашен семейния ми живот Praynig

# 1
 • Мнения: 2 700
Когато дъщеря ми беше малка, живеехме в малък апартамент и спалнята ни беше обща. Аз никога не съм я приспивала, но тя винаги е знаела, че е на една ръка рзстояние от мен. Когато се преместихме, детската стая се падаше точно в противоположния край на апартамента и аз се притеснявах как ще протече адаптацията. Дъщеря ми беше по-голяма от сина ти сега, но всичко мина прекрасно. Ние месец-два преди преместването започнахме да й обясняваме, че е порастнала и че само големите деца си имат собствени стаи. Беше изключително горда, че е порастнала.
А за лягането в 9 само строгост и решителност от ваша страна.

# 2
 • В офиса
 • Мнения: 2 296
Нормално да не му достига сънят и да е нервен. Моето предложение е такова. Започни бавно и полека да го подготвяш за новата стая. Обяснявай му, че е голям, че ще е само негова, неговото специално тайно кътче, че може да прави много неща вътре, които в спалнята няма да може, заради бебето. Ако обича Франклин, кажи му, че е като черупката на франклин, четете франклин се страхува от тъмното. Дай му той да избере някакъв мебел, или нещо друго в стаята, да закачи рисунки. Налепи светещи звездички, които да гледа. И така, остави го той сам да поиска да спи там. През това време определи времето за лягане, като нещо специално за него. Нека таткото се занимава с бебето през това време, а вие се гушкайте, четете си, говорете си, вършете си ваши "специални работи", които са си само между вас и които могат да се правят само преди 10. Отначало го слагай към 9:30 с идеята до 10, 10 и малко да е заспал, за да не е толкова рязка промяната. Всяка седмица го слагай с по 15 мин по-рано, докато постигнеш мечтаното заспиване в 9. Изместете и режима на бебето към 10. И нека последните приготовления преди лягане - къпане, масажи, ако правите, да се правят от таткото. Щом има претенции, трябва и той да помогне, няма начин Simple Smile

При нас картинката е същата. С две малки разлики - прибирам се в 8, което значи, че няма как да вечеряме преди 9:30 и респ. няма как да е готова за лягане преди 10:30. И нямаме нейна стая. Тя е държалива и сънят не й липсва. Обаче семейния живот как куца, не е истина, просто Simple Smile

# 3
 • Мнения: 1 490
Мисля,че трябва да го отделиш в отделно легло.Детето трябва да си знае леглото.Ние също вечер се приспиваме на нашето легло,но после я местя в нейното.

# 4
 • софия
 • Мнения: 166
svetlaa  случаят ми много познат.Пробвала съм какво ли не/ предлагала съм на сина ми дори пари/ само и само да си легне сам и по-рано/9.30/,но не става.Стои с мен и баща си докато някой не си легне.

# 5
 • София
 • Мнения: 7 146
1. Недей да отстъпваш по никакъв повод щом веднъж обявиш, че ще спи сам. Дори и ако цяла нощ реве... Ако стане много напечено евентуално легни при него докато заспи, НО в новото легло.
2. Ако иска, оставай му  лампата светната, а вратата леко отворена. Но се съгласи с неохота - все едно, че отстъпваш и е на неговата.
3. Купи му нова плюшена играчка, с която да спи.

А за часа на заспиването..... Той как спи след обяд?
Звучи гадничко, но не съм оставяла Цвети като малка да спи по-късно от 16.30 ч и съответно не съм имала проблем с вечерното лягане. Сега тя не спи в детската градина и без проблем е най-късно в 21 ч. в леглото. Но смятам да го направя на 20.30 ч Mr. Green., че сутрин я вдигам късно.

# 6
 • София
 • Мнения: 4 813
подкрепям тинкърбел в предложенията за "организиране" и представяне на самостоятелна стая - човекът трябва да го приеме не като изолация, а като привилегия. при нас помогнаха и табелки "влизането забранено" на вратите на детските стаи, последвани разбира се, от почукване всеки път, когато поискаме да влезем вътре.

в петък и събота вечер часът за лягане е относителен - според забавленията и умората, но вечерите преди училище/детска градина си имат точно определен график: прибиране, вечеря (светкавично сервирана, защото сме освирепели), мъничко игра/гушкане, къпане, лягане (задължително четене преди сън).

часът за лягане обаче изобщо не означава час на заспиване. така лесно биха могли да спекулират с "не ми се спи още". време е за лягане. могат да не спят, но нямат право да шумят или да стават от леглата си.

нашият татко никога не е отстъпвал мястото си в леглото на някое от децата. това е нещо, което просто не подлежи на обсъждане в дома ни.

# 7
 • Мнения: 7 827
Здравей,
Съветвам те да си нарочиш един ден Х и да преместиш и двете деца в стаята им, а таткото да се върне в леглото си. Решиш ли, не отстъпвай по никакъв повод! Въоръжи се с търпение, няколко дни ще има ревове, но колкото си по-твърда толкова по-лесно всичко ще си дойде на мястото. Но, важно е да си убедена в правилността на решението си.
Моето мнение е, че и за бебето 11 часа е твърде късен час за лягане.
Успех в избора  Simple Smile.

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 2 865
Познат проблем.При нас баткото го приспивах/първо на спалнята,а по-късно в неговото креватче/докато стана на 3 г.После казах -край,ще заспиваш сам.На запалена лампа и отворена врата.И до ден днешен е така.Ляга си към 22ч., и ако иска заспива,а ако не - чете или просто си лежи.С малкия още се приспиваме на спалнята,а после го местим в креватчето.Ако се събуди нощем идва между нас, но никога не съм изолирала тактото заради децата. Синът ти вече е голям и може да разбере.Ако трябва първоначално нека заспива на спалннята,а после го премести в неговата стая.Остави светнати лампи и отворени врати.Ще има моменти, в които ще идва при вас през нощта,но постепено ще спре да се буди и ще си спи по цяла нощ в кревата.Е, това е моят съвет от личен опит. Успех.

# 9
 • Мнения: 1 315
Ами не може ли да се местиш при любимия след като заспят децата? Няма ли място и за теб в другата стая?
Когато нашето бебе(което не е вече бебе де) се роди , се постарах да го приуча  към режима в къщи - гледах да не позволявам по-голямото да се приобщава към него, а обратното. Живеехме в по-малък апартамент от сегашният и спалнята беше ....чудо- две бебешки легла под ъгъл и една пристичка за мама и тате. Удачно решение според мен може и да е един бебефон - така юнака ще знае, че винаги когато поиска ще си при него. Предполагам, че ще се чувства горд от самостоятелността си и в същото време - сигурен, че си наблизо. Оставяйте вратите отворени. Предполагам, че има своя си любима играчка - обясни му, че тя ще му е другарче в сънищата. Малката и сега си я е страх(нищо, че са с кака си в една стая) и около нея в леглото винаги има поне една мечка, една кукличка и едно куче Grinning- да я пазят...
Ако разстоянето между двете стаи не е много голямо ( т.е. - да не са през цял един дъъъъълъг коридор...) не можеш ли да ги изместиш и двете деца там? Вярно, бебчо е малък, но бебефона много помага в такива случаи( за твоето спокойствие), а и баткото няма да е самотен. Може и само временно - докато свикне батето.
Не позволявай на децата да заемат мястото на тате - рискуваш да го загубиш - то и без това го бият по-точки по отношение на вниманието, което им се отделя...
Нашият татко имаше трик - ако завари някоя от госпожиците при мен ,той само казваше - "Заели сте ми мястото?! Щом е така, аз пък ще спя днес със твоя мечо (примерно)..., а и утре мога да си го взема с мен на работа..."- действа безотказно!  Grinning
Успех!

# 10
 • Кърджали, България
 • Мнения: 461
Ние живеем натясно (надявам се, не за дълго, обаче) в тристаен апартамент ние тримата и родителите на съпруга ми. Тоест нашето малко семейство спи в една стая. Но никога не сме и обсъждали варианта Стоил да спи при нас на спалнята. Като по-малък заспиваше при мен, после го местех в креватчето му, а по-късно решихме проблема като бутнахме спалнята плътно до неговото легло от моята страна - така хем е при нас, хем не е Wink. Колкото до отделната стая, и аз мисля, че номера "Ти си голям и ПОСЛУШЕН, затова ЗАСЛУЖАВАШ собствена стая" е най-ефикасен. Мои познати точно така разрешиха този проблем - казаха на каката, че ако слуша, ще има собствена стая, като междувременно й я обзаведоха подходящо и я оставиха да си нареди някои неща, както й харесва.
Напосредък все по-често забелязваме, че Стоил също има желание за отделна стая и временно съм решила въпроса, като съм налепила разни плакати и картинки по стените на спалнята да заприлича малко на детска Simple Smile
А относно часа на заспиване и на мен ми е болна тема. Лягаме си към 9:30, четем книжки, говорим си, боричкат се с таткото и с голям зор заспива най-малко половин час след тези ритуали на загасена лампа и телевизор!
Успех в заздравянето на семейните отношения!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт