Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 ян. 2006, 14:45 ч.

Въпроси към адвокати!

 • 53 725
 • 586
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 655
Това е писмото на едно момиче от форума. Исках и разрешение и го пускам с отговорите.
Мисля, че ще са Ви полезни. Ако някой не му е ясно нещо да пита тук, за да обясня и да сте подготвени.

Здравей,
Казвам се H………... Попаднах на твоя публикация във форума на БГ мама - за това как да си върнем детето ако мъжът ни отказва да ни го върне във времето, както е в съдебното решение. По повод на това бих искала да ти задам няколко въпроса - тъй като мисля, че и мен ме очаква нещо подобно с бившия макар и да нямахме брак.
Детенцето ми е почти на 2г.- така че още съм в отпуск.
1. Та- какво представляват тези бланкетни жалби? На мен ми издадоха изпълнителен лист за издръжката, но не и за родителските права, които са ми присъдени в съд. решение.

ОТГОВОР: Отиваш в РС, където си се развеждала и пускаш молба от твое име за издаване на ИЛ за присъдените ти родителски права, плащащ такса от 3 лева заедно с преводна такса от 0.60-0.80 лв и прилагаш по делото. Деловодителките ще ти обяснят кога да дойдеш и да си получиш ИЛ.

2. За какво служи този ИЛ за родителските права или по точно за пред кои инстанции би ми потрябвал? След като заведах делото реших, че ще е по-добре докато излезе решението (тъй като ме заплашваше, че ще ми вземе детето, а и бях сама-т.е. ако решеше наистина щеше да го направи) да отида при родителите ми които живеят в друг град, където е и настоящия ми адрес.

ОТГОВОР:Ще ти послужи в случай, че бившият ти съпруг отвлече детето. Завежда се изпълнително дело и съдия-изпълнител помага за предаването на детето. Това е по бавния и дълъг вариант, но ако адвоката ти е добър може да стане за дни/ до две седмици/.

3. От тук и следващия ми въпрос - от кой адрес бившия трябва да взема детето - в съд. решение не пише нищо за адрес, знам че само не мога да напускам страната с детето без негово съгласие, но мога свободно да избирам в кой град ще живея в БГ.

ОТГОВОР:
Можеш да живееш, където си поискаш на територията на страната. Само се регистрирай там /временно/.“Опитах се да му го обясня, но той си е решил че това трябва да е постояния ми адрес в които град живее и той”.

Не е прав. Ще взема детето от временния ти адрес на които пребивавате двете, само ако ти искаш да му го дадеш.

4. Питам защото ме заплаши с полиция и съответните органи?

ОТГОВОР:Той може да подаде жалба в полицията, но те не се намесват, тъй като няма престъпление. Най-много да те извикат да дадеш обяснения /в случай, че намери познат полицай/. Ти ще пишеш, че не се укриваш, след като полицията те е намерила /защото ще си направила вече временното пребиваване или настоящ адрес/. И не възпрепятстваш режима на лични взаимоотношения между него и детето.

Последна редакция: чт, 12 яну 2006, 18:04 от Мама от Финландия

# 1
 • Мнения: 2 714
 Rolling Eyes @Пела, много е полезно това, което си пуснала

а да попитам аз на свой ред - как се процедира, когато бащата се е покрил и не може да бъде намерен, когато искаш да изведеш детето примерно на екскурзия извън страната /независимо дали с мен ще излиза или с баба си, леля си и т.н. възрастен упълномощен/
предполагам разбра какво те питам - в случай, когато бащата не може да бъде намерен, но е жив или примерно самия той е извън страната - няма ли някакаъв начин някой да се разпише и да се даде разрешение
говоря хипотетично, защото не съм тръгнала да пътувам, но искам да съм подготвена, докато не е фитнал на някъде  ooooh!
няма я след години да се вайкам, че детето ми не мож да иде на концерт  Grinning

благодарности за юридическата помощ Peace

# 2
 • Мнения: 2 655
Как се процедира, когато бащата се е покрил и не може да бъде намерен, когато искаш да изведеш детето примерно на екскурзия извън страната /независимо дали с мен ще излиза или с баба си, леля си и т.н. възрастен упълномощен/
предполагам разбра какво те питам - в случай, когато бащата не може да бъде намерен, но е жив или примерно самия той е извън страната - няма ли някакаъв начин някой да се разпише и да се даде разрешение
говоря хипотетично, защото не съм тръгнала да пътувам, но искам да съм подготвена, докато не е фитнал на някъде  ooooh!
няма я след години да се вайкам, че детето ми не мож да иде на концерт  Grinning

благодарности за юридическата помощ Peace
Днес съм на линия и веднага отговарям:
Завежда се дело в РС. Съдът накрая постановява Решение, с което дава съгласие детето да бъде изведено зад граница т.е. съгласието на липсващия родител. Последното ми отне около 3 месеца. Ако си от голям град може и повече.
КАЗУС: Детето пееше в хор"Морски звуци" трябваше да пътуват за ....... /може майката да се обиди, не съм и искала разрешение/. Целият хор заминаваше за две-три седмици. Знаехме около половин година по рано. Заведонме дело, назначиха му особен прадставител /на бащата/ и взехме разрешение.
По принцип минават бързо тези дела.
Някой от колегите прибягват до съда, въпреки че  бащата е в страната /в случайте когато той не дава такова/. Пак има начин.
Тук една от мамите писа, че ако се намери нотариус да издаде документи без присъствието на бащата срещу по голямо възнаграждение също ставало. Аз лично нямам такъв случай от практиката си, а и сега мисля, че няма да посмеят /след случая за л.автомобил на Филчев/.

Последна редакция: пт, 20 яну 2006, 08:49 от Пела

# 3
 • София
 • Мнения: 6 452
Пела, благодаря за предложението, което правиш. Мисля, че доста мами ще имат въпроси към теб.
Моят въпрос е следният: При положение, че детето е припознато от бащата какви права и задължения произтичат от това? За доходите ми е ясно, че се водя семейство от мен и дъщеря ми. За подоходното семейно облагане обаче се оказа, че бащата трябва да подпише декларацията за отказ да ползва данъчно облекчение. Също ако малката излиза в чужбина се искаше разрешение от бащата!
Обаче като стане дума за издръжка веднага бивам заплашвана, че ще се води дело и ще ми се дадат точно 34 лева! Както и да не си мисля, че мога да огранича срещите между малката и баща й? При положение, че по закон беше 2-ри  и 4-ри уикенд на месеца от 9 до 18? Но не съм много наясно.Ще бъда благодарна ако разбера какво е законовото положение - да водя дело за издръжка, като в делото да се пише на кого са правата...и оттам как точно се организира виждането баща-дете..още повече ако бащата иска детето да пътува в провинцията за събота-неделя? (Иде реч за дете под 3 години). Съответно ако имам заведено дело за родетилски права мога по служебен път да изисквам издръжка ако не ми бъде изпращана?
Предварително благодаря!

# 4
 • София
 • Мнения: 52
Здравейте, бих искала да помоля за съвет.
Имам влязло в сила съдебно решение за определените дни на виждане на детето ми с баща му, само че той отказва да поддържа всякакъв контакт с мен. Под контакт имам предвид да се обади поне по телефона и да ми каже дали ще взема детето за събота и неделя или не. Длъжна ли съм всеки път когато доидат съответните дни да чакам в къщи да не би случаино бившия да доиде, след като той отказва да ме предупреждава, и да не смея да мръдна даже и до магазина? Какво се прави в такива случаи? И трябва ли всеки път да имам свидетел когато той взема детето? Знам за някакви декларации но се съмнявам, че той ще подпише такива. Има ли и други вариянти?
Предварително Ви благодаря за отговорите!

# 5
 • София
 • Мнения: 1 066
Пела, това за извеждането в чужбина за всяко излизане на детето отделно дело ли се завежда или може с едно дело да се вземе решение изобщо? Предварително благодаря за отговора!

# 6
 • Мнения: 2 655
Моят въпрос е следният: При положение, че детето е припознато от бащата какви права и задължения произтичат от това?

Според мен можеш да се противопоставяш на всичко, докато няма влязло в сила съдебно РЕШЕНИЕ. Би следвало той да заведе дело и да иска определяне на режим на лични отношения с него, а ти ще предявиш в това дело иск за издръжка и родителски права.

Обаче като стане дума за издръжка веднага бивам заплашвана, че ще се води дело и ще ми се дадат точно 34 лева!

Издръжката се присъжда по справедливост от съда. Трябва да докажеш:
1. нуждите на детето /памперси, дрехи и обувки на всеки 2-4 месеца, храна-д.кухня, плодове, витамини, лекарства и т.н.
СЪВЕТ: При съмнение за водене на такова дело, направи си една папка и вътре събирай всички бележки, фактури и т.н. за разходи по детето.
2. Възможността на родителя да дава тези пари /извлечение от трудотово му възнаграждение за 1 година назад, копие от Нотариални актове за собственост, справка до КАТ за притежаваните леки и товарно автомобири, разпечатка от Окръжен съд за участието в ООД, ЕООД, АД и т.н., разпечатка за задграничните пътувания и т.н./.
Всичко зависи от адвоката и доколко той е мотивиран да се бори за правата ти и тези на твоето дете. Можеш да искаш присъждане на ИЗДРЪЖКАТА 1 година назад.

Както и да не си мисля, че мога да огранича срещите между малката и баща й? При положение, че по закон беше 2-ри  и 4-ри уикенд на месеца от 9 до 18?

Можеш да ги спреш направо, докато няма влязло в сила съдебно РЕШЕНИЕ и да се противопоставяш. Трябва съда да ти определи режим на лично отношения. Детето ти е малко и може да се иска да се срещат само в твое присъствие.

Ще бъда благодарна ако разбера какво е законовото положение - да водя дело за издръжка, като в делото да се пише на кого са правата...и оттам как точно се организира виждането баща-дете..още повече ако бащата иска детето да пътува в провинцията за събота-неделя? (Иде реч за дете под 3 години).

Завежда се едно единствено дело с няколко иска: ти ще искаш родителските права и издръжката, а той ако се появи режим на лични отношения с детето. Детето е малко и аз бих се преборила да не пътува само в провинцията с бащата т.е. режима да е ограничен.

Съответно ако имам заведено дело за родетилски права мога по служебен път да изисквам издръжка ако не ми бъде изпращана?

Да! Той трябва да няма имущество и коли, да не работи и да не се осигурява. Тогава издръжката се прехвърля към Общината и ще я получиш изцяло назад за периода, за който е осъден и всеки месец напрад, да законно основание за отпадане /той започне работа/или промяна /заведеш ново дело за увеличение.

# 7
 • Мнения: 2 655
Здравейте, бих искала да помоля за съвет.
Имам влязло в сила съдебно решение за определените дни на виждане на детето ми с баща му, само че той отказва да поддържа всякакъв контакт с мен. Под контакт имам предвид да се обади поне по телефона и да ми каже дали ще взема детето за събота и неделя или не. Длъжна ли съм всеки път когато доидат съответните дни да чакам в къщи да не би случаино бившия да доиде, след като той отказва да ме предупреждава, и да не смея да мръдна даже и до магазина? Какво се прави в такива случаи? И трябва ли всеки път да имам свидетел когато той взема детето? Знам за някакви декларации но се съмнявам, че той ще подпише такива. Има ли и други вариянти?
Предварително Ви благодаря за отговорите!
Добре е да си у дома поне на часа и 5-10 минути след това. После можеш да не му отваряш. Гарантирам ти, че той ще се обади. Желателно е да има свидетел, но не роднина. Можеш да каниш на кафе някоя съседка например.
Това ще ти помогне, ако той реши да не върне детето след определения режим на лични отношения.
Аз лично не съм чувала за декларация и не съм използвала в моята практика, а и какво ще декларира? Thinking

# 8
 • Мнения: 2 655
Пела, това за извеждането в чужбина за всяко излизане на детето отделно дело ли се завежда или може с едно дело да се вземе решение изобщо? Предварително благодаря за отговора!
За всяко поотделно!

# 9
 • София
 • Мнения: 52
Здравей Пела,
Благодаря за отговора, но нещо все още не ми става ясно или ми убягва -
Това как да го разбирам - че мога, ако не е дошъл да определения час спокойно да си планувам деня ли? А ако се появи по-късно и нас ни няма? Какво би могъл да направи? Това за свидетелите ми е ясно вече - трябва всеки път да имам някой свидетел нали? Но след като не е дошъл в съботата до определения час, то тогава той  губи ли си правото да вземе детето???
Доколкото знам той има това право пък и било то да дойде и пет минути преди часа когато трябва да върне детето или греша???
Какво би направил той в този случай когато не ни намери след определения час, въпреки че съм изчакала известно време след това със свидетел?Мога ли изобщо да му откажа да вземе детето, след като не е дошъл в определения час? Незнам какво да првя или пък паниката ми е напразно?
Предварително БЛАГОДАРЯ за отговора.

# 10
 • Мнения: 2 655
Това как да го разбирам - че мога, ако не е дошъл да определения час спокойно да си планувам деня ли? А ако се появи по-късно и нас ни няма?
ОТГОВОР: Ако има 5 адвокати 5 ще имат различно мнение. Моето е, че живота не трябва да спира защото той- ВЕЛИКИЯТ БАЩА трябва да упражни правата си. Бих си го защитила и вСИС. Дори и да се появи ти бъди твърда и му дай да се разбере, че няма да го чакаш цял ден, а и няма да оставяш детето да се нядява напразно.

Какво би могъл да направи?
ОТГОВОР: Може да вземе ИЛ за режима на лични отношения и да образува изпълнително дело срещу теб, че възпрепятстваш режима му. Ти ще трябва да отговориш и да представиш заверени показания на свидетеля, който е присъствал на предаванията на детето и този, които е присъствал тогава, когато бащата не се е явил.

Това за свидетелите ми е ясно вече - трябва всеки път да имам някой свидетел нали?
ОТГОВОР: Да, желателно е. Просто кани някого на кафе сутрин и като свикнеш няма да ти е толкова трудно, а и навиците се създават и са хубаво нещо. Така ще си спечелиш и близка приятелка /хората стават близки, след като общуват системно./

Но след като не е дошъл в съботата до определения час, то тогава той  губи ли си правото да вземе детето???
ОТГОВОР: Да, това е моето становище. А и те трябва да се научат на ред.

Доколкото знам той има това право пък и било то да дойде и пет минути преди часа когато трябва да върне детето или греша???
ОТГОВОР: Не съм съгласна. Не може да си загубиш целия ден, за да чакаш негово величество да се накани да види детето си.

Какво би направил той в този случай когато не ни намери след определения час, въпреки че съм изчакала известно време след това със свидетел?

ОТГОВОР: Може да си взвеме ИЛ от РС и да образува дело срещу теб, за възпрепятстване на режима на лични отношения, но ще загуби...
Ти ще получиш призовка и ще трябва да отговориш. Отиваш при адвокат, които си пуска хонорар /ще ти го присъдят/. Написва ОБЯСНЕНИЯ от свидетеля и ги депозира в СИС.
Така ще си получи урока и няма да закъснява следващия път.

Мога ли изобщо да му откажа да вземе детето, след като не е дошъл в определения час?
ОТГОВОР: Да и бъди твърда. Научи го на ред. А ако е скандалжия, не се конфронтирай и не му отваряй, пак ще има полза.

Незнам какво да првя или пък паниката ми е напразно?

ОТГОВОР: Не се подавай на паниката. Извини ме, че нямах време за бърз отговор, но ако още нещо не ти е ясно питай.

# 11
 • Мнения: 2 655

Това е писмото на Т...., на ЛС. Може да Ви е полезно.

Има ли възможност за подаване на развод с причина, че мъжа го няма в страната и реално двамата не живеят заедно.
ОТГОВОР: ДА.
Как се доказва това и за колко време става.
ОТГОВОР: Зависи в кой град си, аз тук съм успявала за 6 месеца. Първо ответникът се призовава на известния адрес, ако не получи призовка, се взима Удостоверение от Общината и се призовава на постояния адрес в продължение на 1 месец, ако отново не получи призовка се призовава чрез ДВ, след като има насрочено дело. Не споменавай, че знаеш адреса му в чужбина, тъй като ще се напожи да се прави съдебна поръчка, а това е скъпо.

Ако е известен адреса му в чужбина, издирват ли го там и пращат ли призовки в чужбина?
ОТГОВОР: Да, чрез съдебна поръчка, продължава дълго.
Може ли да стане без мъжа изобщо да е съгласен и дори да не разбере?
ОТГОВОР: Да, стига адвоката ти да е добър и да знае как да действа.

# 12
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 892
Пела извинявай, че се намесвам в темата, но да кажа от личен опит за развода, когато единия го няма в страната:

Моя мъж е разведен така. Цялата работа отне 1 година. Може би щеше да е по малко, но се случи по време на съдебната ваканция.
Призоваването стана както е казала Пела - първо на адреса и, който знаехме, после, след удостоверението от Общината - на постоянния адрес, който е и на мъжа ми (в последствие и мой).
След това извадихме удостоверение от Гранична полиция, че лицето е напуснало страната. В него пишеше кога е излязла и в каква посока. И с това удостоверение - молба (или каквото там трябва до ДВ, адвоката го прави, мисля че 30 лв. платихме), чакахме 3 месеца да го публикуват и после делото. Тя имаше назначен съдебен защитник, който се яви само на първото дело. Другите дела минаха бързо, дадоха на мъжа ми родителските права и определиха издръжка. После заведохме ИД, взехме ИЛ и с него - в Общината за изплащане на издръжката.

Та в общи линии - почти сигурна съм, че бившата на мъж ми дори и не знае че е разведена и че плаща издръжка. Това обаче не е мой проблем.  Laughing

# 13
 • Мнения: 2 655
Пела извинявай, че се намесвам в темата, ...чакахме 3 месеца да го публикуват и после делото.
Възможно е да се плати експресна публикация и става за дни. А за срока 1 година, зависи от много фактори. Може да се проточи и две години, но може да стане и за няколко месеца.
Назначава се служебен защитник на отсъстващия. Ако адвоката има достатъчно контакти, това може да е близък колега или приятел-адвокат. Тогава и той не създава пречки и проблеми.

# 14
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 892
Съгласна съм с теб, ама ние и не бързахме кой знае колко. Освен това     и адвоката не го биваше много (мое мнение), но понеже го плащаше шефа на мъжа ми, нямаше как да роптая Simple Smile
А със служебния защитник нямахме никакви проблеми - момичето чу, каквото имаше да се чуе още на първото дело и това беше. На следващото изобщо не се яви. Не е създавала никакви проблеми.

Просто исках да дам пример как е протекло при нас, като минали по тоз път. Все на някой може да е от полза.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт