Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 20 апр. 2012, 14:51 ч.

Турска кухня *5*

  • 421 284
  • 1 748
  •   1
Отговори
  • Варна, морето и сините вълни!
  • Мнения: 2 616
Добре дошли в турската кухня!
Да похапнем сладка баклава за 5-ти път от туската земя!
Насладете се вкусотиите на южната съседка!



Рецепти

Супи

Езогелин
Супа с кисело мляко и ориз/Яйла чорбасъ
Яйла чорбасъ 2
Супа от червена леща
Млечна чорба
Доматена супа
Гъбена супа с мляко
Застроена пилешка супа
Крем супа от броколи и сметана
Yuvarlama (Gaziantep)/Газиантеп юварламасъ
Застроена пилешка супа
Крем супа от броколи и сметана



Салати , предястия и гарнитури


Хайдари
Абугануч
Мерджимек кьофтеси/кюфтета от червена леща
Лук за гарнитура
Пилав
Пилав с булгур и леща
Чии кюфте
Булгур пилавъ
Късър
Кайгана
Салата от керевиз
Салата от патладжани
Кавурма от картофи
Аджълъ езме/Люто пюре
Морковен таратор
Midye dolma
Midye Dolmasi/ Пълнени миди
Махамара
Кьофтета от червена леща
Ичли кюфте
Пикантна червена разядка

Основни ястия

Кадънбуду кьофте
Патладжани с доматен сос
Искендер кебабъ
Имам байълдъ
Рибен кебап
Праз със зехтин
Телешко с гъби на фурна
Телешко с червен боб
Пиле по Черкезки
Праз със зехтин 2
Пилешко със сметана
Кебап от Урфа
Измир кьофте
Нохут с телешко
Адана кебап
Кебап с шам фъстък
Мантъ
Лозови сърми
Спанак със зехтин
Симиткебабъ
Пюрели Бейкоз кебабъ
Менемен
Спанак със зехтин
Лозови сърми със зехтин
Капуска с кайма
Бифтек с кашкавал
Картофени кюфтета със спанак
Пълнени патладжани с макарони
Пържен патладжан със сирене
Пълнени тиквички със сос
Тиквички с яйца
Лодки от тиквички със сирене
Орман кебабъ
Карнъйарък
Зеле гратен
Юварлама /Yuvarlama (Gaziantep)
Алиназик
Хюнкяр беенди
Нахут с телешко
Текирда кюфте/ Tekirdağ köftesi
Ципура с домат
Лаврак на фурна
Вегетарианско мантъ
Пилешко мантъ
Босненско мантъ
Сосиете мантъсъ
Патладжан с месна плънка
Зеле гратен
ALINAZIK      /Алиназик /
SULTAN'S DELIGHT - HUNKAR BEGENDI
MÜCVER KÖFTE
Кюфтета от червена леща
Ичли кюфте
Текирда кюфте/Tekirdağ köftesi
Ципура с домат
Лаврак на фурна
Кюфтета на ХАСАН ПАША



Баници и тестени

Пиде
Бюрек с кайма
Су бьореи/Къпана баница с готови кори
Су бьореи/Къпана баница
Бюрек с пиле
Маслинена ачма
Лахмаджун
Гьозлеме
Банички с булгур и спанак
Гюл бореи/Бюрек като роза

Макарони на фурна

Солети с чубрица
Палачинки
Sigara böreği-Пурички (цигара) бюрек
Тахин чорек
Тахин чорек
Вегетарианско мантъ
Босненско мантъ
KARAKÖY POĞAÇASI /vinagi/
Поача с бакпулвер
Поача с мая /haksev/
Trabzon Ekmegi / Трaбзон Хляб
Actifry Бюреk
Тестени закуски с петмез и тахан
Поача със сирене Berina
Пуф бьореи/пухен бюрек/ Berina
Поача ''Миди''
Поача със сирене
Пиде с къйма
Истанбулски симид
Ачма
Ачма / drize
Катмер от Кайсери
Сусамен Симит
Октай уста
Лунен сладкиш
Мантъ с кори за баница
Похча
Trabzon Ekmegi / Трaбзон Хляб  
Actifry Бюреk
Тестени закуски с петмез и тахан
Поача със сирене/berina
Поача ''Миди''
Пуф бьореи/пухен бюрек/.....
Баницата с локум
Истанбулски симид
Ачма-kaigi
Açma/Ачма - drize
Кандил Симит

Десерти

Мляко с ориз  на фурна
Казан диби
Ашуре
Реване
Ханъм гьобеи
Баклава
Тиквен десерт
Кемал паша
Кюнефе
Казан диби 2
Сладко с кисело мляко
Торта с грис
Бисквитена торта с ягоди
Боза
Сушени смокини пълнени с орехи
Шоколадово суфле
Шекерпаре
Реване с прясно мляко
Пай с извара
Кекс с тахан и пекмез
Бохча баклава
Çatal tatlısı/сладко на вилица  
Сладки халки/ Halka Tatlısı
Сиропирани розички /  Gül Tatlısı
Десерт със сухар,крем и шоколадов сос / Gül Tatlısı
Сушени смокини пълнени с орехи....
Шоколадово суфле
КАХРАМАНМАРАШ СЛАДОЛЕД   /    MaDo
ШЕКЕРПАРЕ
Пай с извара
Реване с прясно мляко
Баклава/та на мама/magito1986 или наложена баклава или гръцка баклава - името е спорно, но всички казват че е вкусна  Laughing
Кекс с тахан и пекмез
Сладки халки  /  Halka Tatlısı /
Катмер от Кайсери
Десерт със сухар,крем и шоколадов сос

Последна редакция: пт, 20 апр 2012, 15:08 от Mimito

# 1
# 2
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 172
Записвам се да не изпусна някоя вкусотия Flutter.

# 3
  • Мнения: 282
И аз да се запиша с пожелание за всеки за такава маса:
 Heart Eyes

# 4
  • Мнения: 177
  bouquetЗапис

# 5
  • USA
  • Мнения: 5
Благодая за новата тема Hug

# 6
  • софия
  • Мнения: 100
Записвам се да не изпусна някоя вкусотия Flutter.
И аз  Simple Smile

# 7
  • Бургас
  • Мнения: 166
Благодаря за темата и за положения труд от авторката!   bouquet Ще следя с интерес!

# 8
  • Мнения: 4 358
Благодаря за темичката.
Да питам Теди Кацарова в Черешката говореше за чудна червена леща в Турция.
Как я правят там, че е толкова впечатляваща newsm78

# 9
# 10
  • Мнения: 23
Ако може да ми кажете подправката сумак на какви ястия я слагате ще бъда много благодарна, Simple Smile
На кебап,кюфтета, на какво....

# 11
  • Мнения: 11 539
Ако може да ми кажете подправката сумак на какви ястия я слагате ще бъда много благодарна, Simple Smile
На кебап,кюфтета, на какво....

Не съм го използвала, но ми стана интересно и порових в нета:

Сумак – тъмно червена на цвят прахообразна подправка с остър кисел вкус. Представлява млените плодчета на един храст, който расте из Близкия Изток. Подправката напомня по вкус оцета. Можете да я разтворите във вода или просто да я посипете върху салатата. Страхотна е за картофи – варени, задушени, а най-вече за пържени. Внимавайте с количеството, защото е много силна!

В Средиземноморска Мала Азия и особено в ливанската кухня той е основната подправка за постигане на кисел вкус. С него например поръсват кебапа, преди да го изпекат, или пък го забъркват с кисело мляко – за гарнитура пак на кебап. В Турция и Иран със сумак овкусяват ориза или го смесват с прясно нарязан лук и го поднасят като разядка. В Йордания е част от много популярна смес на подправки, наречена захтар (zahtar), която включва майорана, мащерка и риган, сусам, сумак, сол и евентуално малко пипер. По Средиземноморието се сервира на масата заедно с останалите основни подправки, с които се овкусява всекидневно храната. При готвене го добавят, за да даде приятна, плодова киселост и лек вишнев цвят на сосове, домашни птици, риба, задушено месо, салати, варени, задушени и пържени картофи, бяло и китайско зеле. Много е вкусно да го поръсите върху хумус. Трябва обаче да се внимава с количеството, защото подправката е доста силна.

# 12
  • варна-на плажа
  • Мнения: 6
Здравейте,сумака го използвам за салатки и в кайма за кюфтенца,придава приятен леко кисел вкус. Peace

# 13
  • Истанбул
  • Мнения: 172
Лук,нарязан на полумесеци,магданоз ,сумак и малко зехтин са чудесна салата към изпържения дроб.Тук има една интересна сентеция по отношение на сумака,че е сутеньорът на лука Mr. Green

# 14
  • Мнения: 113
Аз слагам сумак и на късъра (по рецептата на Мистик) и също в лучена салата както казва Хаки  Simple Smile

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт