Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 ян. 2006, 11:53 ч.

Варицела

 • 1 130
 • 9
 •   1
Отговори
 • UK
 • Мнения: 394
Пуснах темата в Здравния, но никой не ми отговори, та затова да питам и вас.

Момичета, варицелата дребна шарка ли се нарича още? Тази сутрин отидох да оставя детето си в детската градина и на вратата залепена бележка, че имат случай на варицела. А аз съм бремменна и сега се притеснявам дали не сгреших, че го оставих в градината. Знам, че съм карала една от шарките, но не помня коя, а в здравния ми картон въобще не е отразено. Много ми е притеснено. Та въпросът ми е как се казва на български варицелата, дали е "дребна шарка" или нещо друго? Благодаря ви!

# 1
 • Мнения: 1 909
Непременно се посъветвай с гинеколога ти - варицелата е дребна шарка наистина и ако не си я карала, е опасно за бебето.

# 2
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Милада,варицелата си е варицела. Аз не съм лекар,но май дребната Шарка е друго.  newsm78 Мисля,4е на английски освен варицела се казва и chickenpox. Какво то4но пиШе на вратата на детската градина? Няма ли на4ин да разбереШ от ваШите дали си изкарала варицела? В кой месец си бременна? Аз карах варицела на 28 години и я прихванах от дъЩеря ми,която я хвана като беШе на 7 мес.
Ех,това е въпрос за Лаура или Вяра,дано някой който е по_навътре в неЩата ти отговори..
А ти не може ли да звъннеШ на твоя домаШен лекар или гинеколог и да ги попитаШ?

# 3
 • Мнения: 293
Варицела и бременност

 

Кой е причинителя?

Вирусът на варицела-зостер принадлежи към голямата група на херпесните вируси. Той причинява заболяванията варицела и херпес зостер.

Варицелата е проява на първична инфекция с вируса в детска възраст (90% от заболяванията настъпват преди 20-тата година). Заболяването е силно заразно и протича с характерен обрив.

Херпес зостер възниква вследствие реактивиране на вируса, който след прекарана първична инфекция (варицела) остава да съществува в спиналните нервни ганглии (латентна фаза). Зостерът се появява обикновено при по-възрастни хора, по-рядко при пациенти с имунна слабост. Заболяването се характеризира с поява на мехурчета по хода най-често на междуребрените нерви, придружени от сърбеж и силни болки.

Съществува ли риск при бременни?

Тъй като повечето възрастни са преболедували варицела като деца и притежават имунитет, то случаите на варицела при лица над 20-годишна възраст (т.е. в детеродна възраст) и по време на бременност са редки.

При жени, които са прекарали варицела и имат имунитет, по време на бременността от майката преминават антитела в плода, за да го предпазят от варицела-зостер вируса. Деца, които не са получили такива защитни антитела от майката през плацентата (тъй като майката не е прекарала в миналото варицела и няма изграден имунитет) могат да се заразят тежко.

Развитието на варицела по време на бремеността крие рискове за майката и за плода.

Херпес зостер на майката не причинява увреждания на децата.

Какъв е рискът за майката при заболяване от варицела по време на бременността?

Възрастните прекарват варицелата по-тежко в сравнение с децата и с повече усложнения. Освен това при бременните с варицела съществува по-голям риск от развитие на усложнения в сравнение с небременните жени (напр. повишен риск от развитие на варицелна пневмония).

Какъв е рискът за детето?

Проявите на заболяването и тежестта му в плода и новороденото зависят от времето на настъпване на майчината инфекция:


При възникване на варицела у майката през първите 20 седмици от бременността съществува риск от развитие на вроден варицелен синдром, който възлиза на 25%. Вроденият варицелен синдом (вродени аномалии, които се дължат на варицелна инфекция) включва - кожни (белези, участъци с повишена пигментация), неврологични (атрофия на мозъчната кора, микроцефалия, калцификати в мозъка, гърчове, умствено изоставане, парези на краката и ръцете и т.н.), очни (микроофталмия, атрофия на очния нерв, катаракта, нистагъм и т.н.), хипоплазия на крайниците и други.


Варицелна инфекция у майката, развила се от 5 до 20 дни преди раждането е свързана с риск от развитие на варицела у новороденото – тя обаче се развива рядко и е лека до умерена по тежест. Това е така, защото през плацентата преминават и синтезирани вече защитни антитела от майката. Майчините антитела намаляват, но не премахват риска от заболяване.


Варицелна инфекция у майката, развила се от 5 дни преди раждането до 2 дни след него, може да причини тежка дисеминирана варицелна инфекция у новороденото. В този случай детето се заразява от майката преди раждането, но се ражда преди да е получило защитни антитела от нея (необходимо е време за да се синтезират защитни антитела в майката). След раждането, детето, което е с незряла имунна система не може да реагира на инфекцията.


Родилка, която се разболее от варицела след повече от 2 дни след раждането, може да зарази детето си (по въздушно-капков път), затова се препоръчва да се изолира от него.

Какви лабораторни изследвания могат да се направят?

Извършват се кръвни (серологични) изследвания за търсене на защитни антитела, които се образуват след преболедуване от варицела и остават за цял живот. Жените, в детеродна възраст, които не са сигурни дали са прекарали в миналото варицела лесно могат да установят това с тези серологични тестове. Наличието на защитни антитела в серума на изследваната жена, говори за това, че ако тя е контактна на болен от варицела по време на бременността си, то за нея не съществува риск от заразяване и усложнения (не съществува опастност за плода). Такова изследване трябва да се направи веднага без отлагане при бременна жена, контактна на болен от варицела и ако при нея липсват защитни антитела срещу варицела-зостер вируса, то тя е чувствителна към инфекцията (за нея, респ. за плода и съществува риск от заразяване). Особено внимателни трябва да бъдат бременните жени, които имат или контактуват често с малки деца (най-често от варицела боледуват децата между 2-та и 6-тата година от живота).

Съществува ли някаква профилактика?

Препоръчва се при серонегативни бременни (без защитни антитела срещу варицела-зостер вируса) контактни на варицелно болни, да се инжектира в срок до 96-144 часа варицела-зостер имунен глобулин (той съдържа висок титър антитела срещу варицела-зостер вируса) за смекчаване на тежестта на майчината и феталната болест.

Варицела-зостер имунен глобулин е показан и за новородени деца от майки, които са развили варицела в течение на 5 дни преди до 2 дни след раждането.

# 4
 • Мнения: 1 909
Коригирам се - дребната шарка се казва морбили.

# 5
 • UK
 • Мнения: 394
McDirock, да, на английски е chickenpox. Това и пишеше на вратата. Аз звънях на майка ми и тя мисли, че съм я прекарала като малка, ама не е 100% сигурна. Вуйна ми е лекар, и с нея говорих и тя ме посъветва да отида да си прибера детето веднага и да не го пускам докато не мине инкубационния период, за да видим дали я е прихванал , защото е много заразна. Вуйна ми каза, че варицелата е едра шарка. Аз съм в 14 седмица и още има опасност за плода, ако хвана варицела, така, че сега си се побърквам от притеснение тук и си се чудя на акъла, защо въобще оставих детето в градината!  ooooh! Cry

Ivanova, благодаря ти много за инфото.  Simple SmileАз четох из Нет-а, но това, което ти си публикувала е много изчерпателна информация точно при бременност.

# 6
 • Мнения: 1 630
Милада не съм лекар, но до колкото знам варицелата е много заразна малко преди да избият пъпките и първите дни след това. Тоест, ако детето което се е разболяло е било в дните преди да му избият пъпки на ясла, то може би твоето дете вече се е заразило.
Предполагам, че болното дете на е на ясла в момента, така че не виждам какво ще се промени ако идеш да си вземеш детето от яслата сега.
Според мен е редно да се обадиш на гинеколага ти и той да те посъветва как да постъпиш и дали да си направиш изследване за антитела

Стискам палци всичко да е наред.   bouquet

# 7
 • UK
 • Мнения: 394
raly, наистина е много заразна и си права, че сина ми може и да е бил в контакт с детето и вече да е твърде късно. Ще се опитам да разбера подробности в градината. Точно и затова реших, че няма много смисъл да го прибирам по-рано. Обадих се на личния си лекар и в понеделник ще ми направят тест за антитела. Това, което и ти си посъветвала да се направи. Благодаря ти! Така поне ще знам дали съм я прекарала тази шарка.

# 8
Милада, варицелата не е дребна шарка, викат и още лещенка. Ние я карахме преди два месеца с мъжа ми, та оттам имам доста информация. Ако не си я карала, наистина е много опасна за бебето. Детето си няма смисъл да прибираш ако шарката е в същата група. Заразна е 2-3 дни пред да избият пъпките, т.е. преди да се разбере че някой изобщо е болен. Започва като грип, обща отпадналост, болки в ставите и гърлото, температура. Детето ти не е ли имунизирано? Тук слагат ваксина за варицела, сина ми беше имунизиран и той не се зарази, въпрки че беше постоянно с нас. Хора, които са я карали или са имунизирани също НЕ пренасят вируса. Наистина проблема е сериозен и трябва да уведомиш гинеколога си, но не се самообвинявай че си оставила детето в градината, ако се е заразило изобщо, е било дни преди това. Инкубационният период след заразяването е около 2-3 седмици. Искрено ви пожелавам да сте здрави и се надявам да си я карала преди   Praynig

# 9
 • Мнения: 9 163
Едра шарка - Variola
Дребна шарка (лещенка) - Varicela
Брусница - Morbili
Рубеола - Rubeola

Милада, правилно са те посъветвали да отидеш на гинеколог. Има още нещо - срещу варицелата има ваксина, но тя не дава 100% имунитет. Не знам как е с прекарването.
Стискам палци да не си прихванала и всичко да е наред! Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт