Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 ян. 2006, 14:04 ч.

Болнични и майчинство

  • 583
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 248
Здравейте! Имам няколко въпроса, свързани с болничния за бременност и раждане и майчинството.

Моят случай е следният:
От януари до март 2005 година бях безработна, регистрирана в бюрото по труда, с право на обезщетение 80 лв. През месец март 2005 започнах работа в частна фирма, осигурявана върху заплата 249 лв. Бях бременна в трети месец. Карах тежка бременност и от края на юни до края на юли бях в болнични, поради заплашващ аборт. От 1 август започна да ми тече болничния за бременност и раждане, който приключи на 14 декември и от тогава съм по майчинство.  Като цяло имам над 10 години трудов стаж.
От фирмата започнаха да ми изплащат болничните за юни, юли и т.н. през месец декември. Казаха, че не били внесли осигуровките на всички служители и от НОИ не ги превеждали. Закъснението с половин година е едно на ръка, но ми изплатиха много странни суми (от по стотина лева) , като обясниха, че нямам 6 месечен стаж. Оттогава до днес нищо повече не са ми платили. Попитах дали ще ми плащат майчинството и останалите болнични, а те ми отговориха, че когато имат пари за осигуровки, тогава ще теглят, но не могат да се ангажират с някакви срокове.
Въпросите са ми:

1. Правилно според вас ли са изчислени болничните? Не трябва ли по време на болничния за бременност и раждане да ми изплащат 90% от заплатата, която е 249 лв?
2. Тъй като е ясно, че ще имам проблеми там през цялото майчинство, възможно ли е да напусна и да започна в друга фирма, като там излезна по майчинство? И ако да, какво трябва да направя?

Благодаря ви предварително!

# 1
  • Мнения: 1 410
Болничните се изчисляват на база 6 месеца назад, а не на предишната заплата. Ще имаш проблеми в тази фирма, то е ясно. Само, че незнам как ще стане това с напускането. Може би трябва да работиш предизвестие. Незнам! Да каже някой компетентен.

# 2
  • Мнения: 447
От личен опит мога да ти дам съвет по втория, а той отчасти може да е отговор и на първия ти въпрос.

Аз имах подобен проблем - забавиха ми изплащането на болнични и майчинство с 4-5 месеца(точно заради невнесени осигуровки), а все ми обещаваха че ще го платят. 
Може да напишеш жалба(опиши всичко, което те притеснява) и да я  внесеш към СУСО(Столично Управление социално осигуряване), ако фирмата е регистрирана в София. Аз я бях пратила с писмо с обратна разписка и получих решение на проблема за неповече от 10дни. Инспекторът лично ми се обади да провери дали наистина са ми изплатили полагащите ми се суми.
А може предварително да кажеш на фирмата за този вид намерение и въпросът да се реши и без намесата на инстанции. Тази жалба води до ревизия май и ако нямаш намерение да работиш така или иначе пак там, е по-добрия вариант мисля, отколкото да напускаш.Така може да се надяваш и че ще бъдат коректни до 2год възраст на детето ти.
Също и инспекцията по труда може да ти бъде от полза за съвет при разрешаването на проблема - има дежурни инспектори, които също дават резултатни съвети.
Успех! Дано и други се изкажат.

# 3
  • София
  • Мнения: 472
Това е доста неправилен начин на тълкувание и отношение към теб от страна на фирмата.
1. Ти след като имаш 10 г стаж дори и да имаш някъкво прекъсване ( а, ти нямаш последните 12 месеца, тъй като си била в бюро по труда) , тези 6 месеца са еднократно постигнати. Нямат право да ти начисляват болничен все едно ги нямаш тези месеци.
2. След като са ти платили по 100 лв , най вероятно те са те подали в Социални грижи , откъдето се изплащат такива обезщетения на майки без 6 месечен осигурителен стаж, а те наистина бяха 100 лв за миналата година. Това означава ,че те въобще не са ти внасяли осигуровки и не са теглили за теб нищо от НОИ като болничен. Иначе фирма назначила жена в майчинство без 6 месечен стаж няма право тя да тегли и изплаща тези болнични ,а се обръщат към Соц.грижи ( много интересно как е станало без теб).
3. Болничните - дори първия за август месец при теб е за 90 % от твоята заплата, защото връщайки назад 6 месеца ( базата за сматане на болничен) хваща най вероятно малка част от февруари ( където ти се водиш на 80 лв), следователно в най - лошия случай ще трябва да получиш около 200 лв.
4. Можеш да напуснеш работа по взаимно съгласие чрез предизвестие и веднага да започнеш на друго място и там да подадеш молба за излизане в майчинсво. Т. е ще имаш прекъсване на майчинство и отново излизане в майчинство със или без  фактическо явяване на работа ( ако са твои хора и естествено трябва да са точно и коректни в осигуровките към служителите си за да могат редовно да ти теглят майчинсвото.

Между другото с промените в осигурителния кодекс, трябваше обезщетенията за бременност и раждане и отглеждане на дете от 01.01.2006 да не се изплащат чрез осигурителите , а дирекно чрез Нои на лицата. Но честно казано мисля,че все още не дейстава тази разпоредба .
А, относно тази фирма иди и на място разбери от къде идва фала с тези болнични и си подай една жалба до НОИ.
Успех!

# 4
  • Мнения: 245
В момента и аз имам подобен проблем.От счетоводството на работодателя ми казаха/и аз бях в болнични през бременността и получавах странно ниски суми/, че болничните преди тези по майчинство нямали нищо общо с него и за това се изплащали на 80%, като се взима срено-аритмитично от 6 месела назад т.е.месеците, в които си болнични се взима сумата,която си получила,а непродължават да я изчисляват на стойността на раб. ти заплата.Колкото повече месеци си в болнични, толкова по-ниска е сумата за изплащане. А 42 дни преди термина се издават 3 болнични въз основа на брутната ти заплата и те вече се изплащат на 90%.После вече трябва да ти изплащат по 1.60 лв. 21 месеца още.Така ми обясниха уж щателно.АМА ДАЛИ Е ТАКА? ДАНО НЯКОЙ СЧЕТОВОДИТЕЛ СЕ ВКЛЮЧИ В ТЕМАТА, ТОВА КАСАЕ ВСЕКИ ОТ НАС И Е ДОБРЕ ДА СИ ЗНАЕМ ПРАВАТА ТА ДА СИ ГИ ТЪРСИМ.
Влез в сайта на нои и чрез ЕГН-то си ще разбереш дали си оригурявана въобще.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт