Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 0
Здравейте, както се разбира и от заглавието, ще бъда благодарна, ако споделите как приготвяте жито за Задушница. Simple Smile
Благодаря на всички отзовали се.

# 1
  • Мнения: 69
След като се измие добре, житото се слага в тенджера, залива се с вода, която трябва да го покрие с около 2 пръста. Вари се на бавен огън за около 30 минути. Целта е житото да омекне и водата да изври почти напълно. След като се отстрани от котлона се оставя да изстине и да попие остатъчната влага. Към изстиналото жито се добавят няколко смлени обикновени бисквити, смлени орехи и подправки по желание - ванилия или канела. Отгоре се поръсва с пудра захар.

# 2
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=649159.msg … 19043#msg21519043

заповядай, така се прави жито за Задушница в наше село

# 3
  • Мнения: 484
Моят начин за приготвяне на жито и подобен на този на ИКСИ , но пропускам частта с измиването и подсушаването, че аз пък не харесвам житото да е на отделни зърна (явно е въпрос на предпочитание и вкус). За да не е воднисто винаги си варя житото в петък вечерта преди лягане. Слагам житото и вода 1:4. Следя да си поеме само почти всичката вода и когато остане много малко течност изключвам котлона и го изнасям на терасата на земята (да е по-студено). Там го завивам с нещо по-плътно (баба ми на село -бог да я прости Flowers Rose - загъваше тенджерата с нагъната на няколко ката черга), а аз с по-голяма хавлиена кърпа и го оставям така цяла нощ. На сутринта като стана го разгъвам и то е поело всичката влага и дори е доста сухо (но не стои на отделни зърна) и го обърквам с малко захар, счукани орехи, смлени обикновени бисквити и лимонова кора. Преди самото раздаване поръсвам вече сипаното жито с пудра захар и правя кръст с канела.

# 4
  • София
  • Мнения: 10 565
  Аз правих с накисване, варене,изплакване,оставяне да си попие влагата, цедене, сложих канела, орехи,стафиди, бисквити ... и на място го посипах с пудра захар и канела и тя пак се намокри. newsm78

  Сега се чудя дали да се старая толкова или да го направя просто да е вкусно.Какво като ще се разтопи  захарта.

# 5
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Дани, Тайне - ние го правим сухо, да стои на отделни зърна, защото така ни е казал попа. Така според него трябва да бъде сготвено за задушница и помен. Да може да се пръска по гроба, а не да цопка на топки. Затова и уточнявам, че жените дори не го сладят, съвсеем мъничко захар се слага, колкото галетата или смлените бисквити да полепнат. Наблюдавала съм , че наистина така е по-удобно за ритуала и някак си по-естетично...ако може така да ес каже.

Това жито, с което попът чете на гроба е една паничка само. За раздаване е в чашки и там може да се остави по-мокро, по сладко, по -напарфюмиранко с есенции.

Дано съм ви била полезна.

# 6
  • София
  • Мнения: 10 565
  Е, нашия поп не го пръска по гроба, само начерта кръст върху него, гребна и сложи в чинията.Аз купувам готово, но за събота не знам дали ще остане,веднъж правих, та и сега ще направя и каквото стане.

# 7
  • Мнения: 0
Ще споделя моя начин на правене на  жито слагам измитото жито   в  студена  вода да  се свари много хубаво след това го махам от котлона и    го изсипвам  в гевгира да   се изцеди водата и  го измивам  хубаво  разстилам  го на  кърпа да    се отцеди като периодично  го разбърквам.След това  смилам  един пакет  обикновени бисквити от  големите на  житен  дар много фино,изсипвам  житото  в  една тепсийка и  слагам бисквитите като  го разбърквам добре  всяко едно  зрънце трябва да  е като с панировка към  него  слагам  орехи нарязани не  смлени и  настъргана кора на лимон,слагам   го  в  съда  в който ще го  закарам на  гробищата и отгоре обилен пласт пудра  захар   заравнявам  добре правя кръст  с канела и отстрани импровизирам  с канелата.Непосредствено преди раздаване го обърквам.Незнам  колко  жито вариш тук  е  за един пакет от 0,500гр. аз правя по толкова  защото карам в службата там много го харесват,надявам се и  Вие да го харесате.

# 8
  • Мнения: 0
Благодаря ви за споделения опит.  Simple Smile

# 9
  • България-Варна
  • Мнения: 57
Аз го сварявам и оставам да се отцеди от водата слагам канела пудра захар 1 лимон-кора +сок и орехи или стафиди ,галета и 2-3 обикновенни бисквити смлени.
[b]А да ви кажа ,че на 2.06 е черешова задушница.[/b]

# 10
  • Варна
  • Мнения: 208
Преди време и аз търсих рецепта за жито за помен, и намерих в един църковен сайт, но сега не мога да я открия.
Принципно житото за помен е сухо и е на отделни зърна , и се приготвя горе-долу по рецептата на ИКСИ и розалина. Другото се води ашуре. Но пък  не пречи кой както му се ослажда, така да си го приготви.

# 11
  • Мнения: 21
Момичета, а колко дни може да издържи в хладилник приготвеното жито? от сряда за неделя ще бъде ли вкусно.

# 12
  • София
  • Мнения: 10 565
Аз вече го правя така, както се харесва да го ядат.Варя го в много вода, докато се разпукат зрънцата.После го изсипвам над мивката в голяма цедка/мрежа за спагети, изплаквам със студена вода и оставям да се изцеди.Като се изцеди разбърквам със захар, орехи, стафиди, кора от лимон и портокал, счукани бисквити и канела.Не ме интересува,че става мокро, поне е сладко,ароматно и вкусно и всички го харесват и ядат.

# 13
  • Мнения: 345
Тази година реших аз да приготвя всичко за задушницата.
Тайна, ще направя житото по твоя начин, защото и ние го обичаме воднисто.
Момичета, какво друго приготвяте, не искам да купувам нищо готово, но не съм и голям готвач.

# 14
  • София
  • Мнения: 10 565
Тази година реших аз да приготвя всичко за задушницата.
Тайна, ще направя житото по твоя начин, защото и ние го обичаме воднисто.
Момичета, какво друго приготвяте, не искам да купувам нищо готово, но не съм и голям готвач.
Питка, жито, червено вино и вода са задължителните, и неща за които знаеш,че починалият е обичал.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт