Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • в делфинариума
 • Мнения: 1 298
Не съм сигурна дали темата е за тук точно, но все пак: често, по ред причини- финансови, организационни - бабата гледа детето в бебешка и градинска възраст. Това има редица предимства:
- пестят се пари
- можете да си ходите на работа/по развлечения
- почивате си
- близък и любящ човек е до детето
- "баба е най-добрата!"
- не ви влиза чужд човек в къщи и при детето...

Има и някои недостатъци:
- бабите си мислят, че знаят всичко най-добре, и може да гледат и възпитават детето по техния си начин, без да се съобразяват с препоръките на родителите (дори стигайки дотам, примерно, тайно да дават алергизиращи или вредни храни на малкото дете, или услужливо да "захранват" кърмаче, което според тях е "твърде дълго на кърма")
- бабите са докачливи и спорят, когато мненията ви за отглеждането се различават (детегледачките това не го правят)
- при по-възрастни майки бабите може да са си чисто и просто "поизкуфели", но това да не спира ентусиазма им...
- бабите са от поколение, твърде отдалечено от децата - това последното не знам доколко е недостатък, но ми хрумна...
- бабите разглезват ужасно, със съзнателната или подсъзнателната цел да "конкурират" родителите за обичта на детето - факт
- във впечатлителната детска възраст бабите може да внушават на детето остарели житейски нагласи убеждения, които няма да му бъдат в услуга по-нататък

От друга страна, ако човек, при налични и ентусиазирани баби, реши, че предпочита и може да си позволи основната допълнителна грижа за детето да е поверена на доверена професионална детегледачка, в семейството е вероятно да настъпи тежък конфликт с обидени и нацупени...

Ако искате, нека дискутираме по темата - с примери, "за" и "против", решения...

Допълнително може да се дискутира разликата между бабата-тъща и бабата-свекърва Wink

# 1
 • Мнения: 513
От баба до баба има разлика. Моята майка гледа сина ми прекрасно, винаги се съобразява с моето мнение, детето я обожава ( пиша само за сина ми, защото дъщеря ми още е много малка и суче и не съм я оставяла на никой) Единственият недостатък, за който се сещам ,е, че му купува всичко, което си поиска, но това зависи и от финансовите възможности на бабата-моите родители още работят и могат да си позволят, някоя баба пенсионерка не би му задоволявала капризите в такава степен.

Синът ми са го гледали и две детегледачки, но с тях не бях особено спокойна да го оставям. И двете не са спазвали някои от изискванията , които се отнасяха до възпитанието на детето, не знам дали не можеха да се справят с него или се страхуваха да наложат по-строги методи.

# 2
 • Мнения: 6 442
Синът ми е гледан от майка ми и баща ми. Предимствата - гледан е и е възпитаван с много обич и търпение в спокойна среда. Както се казва "умираха за него" и сега им е много много болно че е далече и не расте около тях. Недостатъците - бяха го научили да му сервират в леглото, да му задоволяват всички желания, да прави каквото си иска. Доста се потрудих да изкореня тези му навици.
Бебето си го гледам сама. Нямам роднини около мен, но и да имах не бих я оставяла. Когато родих синът ми бях доста млада и исках време за себе си. Сега не искам да пропускам нито един миг от живота на децата си.
Ако се наложи да работя, обаче, ще е различно.

# 3
 • Мнения: 5 662
Както  krasavica  е казала от баба до баба има разлика както във възрастта (може да е на 45 но може да е на 65) така и в разбиранията, също така зависи и от майката тя с какви възгледи е.....така, че с две думи е строго индивидуално. Аз ще кажа за моя случай - майка ми гледа сина ми в момента, предимствата са огромни тя е по-спокойна, с повече търпение има много повече идеи от мен с които да го занимава. Относно доверието имам и пълно доверие, каквото имам на себе си и съпруга ми. Недостатък ако може да се нарече така, е че по някои въпроси имаме различни мнения но първо те не са чак толкова много, второ винаги можем да седнем и да ги обсъдим и ако тя види, че аз съм убедена в нещо, тя е склонна да отстъпи осъзнавайки, че аз съм майката все пак. Не мога й да се оплача, че е разглезен в смисъл да му се купува всичко или пък да му се слугува. По-скоро аз се притеснявам за нея, че съм я нагърбила с тази задача а тя е с високо кръвно и все пак не е на 20г и чисто физически може би й идва в повече, особено сега лятото с разходките навън.

# 4
 • София
 • Мнения: 12 008
Моите изкарват лятото при баби и дядовци от 2-3 годишна възраст и аз също съм си правила мислен "списък" на плюсовете и минусите. Плюспвете са надделявали засега, но с възрастта на децата нещата се променят и може би скоро съотношението ще се промени. Предимствата при нас лично са:
Децата си почиват от градина/училище. Не стават рано, не седят цял ден на чина, вместо това играят навън, карат колело, на въздух са, хранят се с домашно приготвена храна. Разнообразяват се, завързват нови приятелства, сменят средата, заздравява се връзката с бабите и дядовците, която лично според мен е много важна. Колкото повече хора има в живота на едно дете, които да го обичат и които то да чувства близки, толкова по-голямо богатство за него, всъщност и за двете страни, На следващо място, баща ми има някакво волско търпение с децата. Дава им внимание и приятелство, което аз не мога да им дам, защото няма време. С часове могат да рисуват, четат, играят с малки фигурки, разиграват цели спектакли. Децата са щастливи и спокойни. Големият ми син нарича баща ми "моят най-добър приятел", какво повече мога да искам?
Недостатъци: Ами да, никой не може да ти гледа и възпитава детето така, както ти ще го направиш. Да, нямам време да играя толкова с тях, но има и други важни неща. Например глезенето. Глезят ги повече от необходимото. Купуват се неща, които аз не разрешавам, защото "децата искат". Купуват се играчки, въпреки, че съм решила - играчки само по повод, че вече извират вкъщи, не знам къде да ги държа. Отделно - родителите ни са възрастни, имат вече някои закостенели разбирания, опитвам се да ги туширам, но децата си попиват...
Иначе разлика майка-свекърва не мисля, че има, то си е до човек. Моите гледат децата наистина различно, но не бих казала, че едното е по-лошо от другото, малките се чувства добре и в двете къщи.

# 5
 • София
 • Мнения: 32 890
Зависи и от бабата колко е с акъла си и доколко може да се разчита на нея. Като цяло приемам, че бабите са с нормално състояние на духа и тялото и предпочитам гледане от баба, отколкото от бавачка или детски заведения. Кръвта вода не става и предимствата си струват. С недостатъците човек може да се справи, макар и трудно, но веднагически кротва като му се наложи да се занимава с бавачки и възпитателки в ясли и градини. Дори си мисля, че бабината помощ се пренебрегва и подценява, все едно на младите родители по подразбиране им се полага някой друг да им гледа децата.

# 6
 • Пазарджик
 • Мнения: 534
Майка ми е свободна през лятото и тя гледа детето. Гледа го само, когато съм на работа, ако й кажа - погледай го да отида да се разходя или на кафе - отказва. Така, че свободното време ми е същото, както и когато беше на ясла. В момента, в който съм й го оставила да го гледа й казвам основни навици и режим на детето - от там нататък не й се бъркам - знам че няма да му направи нещо нередно. Тя не се съревновава за обич, но така или иначе детето е свикнало с нея и я обича. Учи го на много неща, които в яслата изобщо нямаше и намек да започнат да учат и така, повече плюсове има.

# 7
 • Мнения: 420
3 прабаби на около 70 годишна възраст, 2 от тях понякога се занимават с него за час, не повече. Другата е далеч и го вижда два пъти в годината. Едната прабаба не е много да и се гласува доверие, защото честичко злоупотребява с цинизмите и алкохола. Втората е с доста рисково здраве и голяма паника. При двете детето се чувства добре, играе, обръщат му внимание, но бързо му омръзва и иска да си тръгва.
Бабите /на 53 и 56 години/ го глезят безобразно. Едната живее в чужбина и в месеца, в който си е тук не се отделя от него. От страна на грижи съм много доволна, но не може да му отказва и той се възползва максимално от това. Да отбележа- това е свекървата.
Майка ми е с ужасно работно време. Моментите, в които се е грижила за него са повече шокови за мен, отколкото спокойни. Тя се страхува от толкова много неща, че ако има как ще държи детето цял ден на коленете си за по-сигурно.
Дядовците са друга бира. С тях малкия обича да прекарва най-много времето си. Защото.... се вдетиняват повече от него дори. Там вече купонът е безкраен. Лошото при тях е, че те също не могат да му отказват. 

# 8
 • варна
 • Мнения: 205
Строго  индивидуално е .Майка ми гледа синът ми от 4месечен ,и за миг не мие минавало през ум,че не мога да  и имам доверие,както и на свекърва ми .По повод разглезването мисля ,че аз и мъжът ми сме по склонни да позволяваме повече неща .Даже като сме с малкия на площадката до майка ми,другите майки казват :''с баба си като е  няма -още 5 минути ,а тръгва на момента'' Rolling Eyes

# 9
 • Бургас
 • Мнения: 5 533
За мен едно дете трябва да бъде отглеждано от майка си /стига тя да е жива, здрава и способна да го прави/. Нищо и никой не може да замени майчиното присъствие до детето. И няма по-добро от него.

# 10
 • Пазарджик
 • Мнения: 534
За мен едно дете трябва да бъде отглеждано от майка си /стига тя да е жива, здрава и способна да го прави/. Нищо и никой не може да замени майчиното присъствие до детето. И няма по-добро от него.
Това е така, но все пак ако трябва да избирам между баба и гледачка или ясла, предпочитам "баби", както й казва моя син.

 
От друга страна, ако човек, при налични и ентусиазирани баби, реши, че предпочита и може да си позволи основната допълнителна грижа за детето да е поверена на доверена професионална детегледачка, в семейството е вероятно да настъпи тежък конфликт с обидени и нацупени...
Обидата бързо минава, ние се сблъскахме с подобно нещо, миналата година като тръгна на ясла.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 288
Моите деца никога не са отглеждани от баби, защото и двете работят... единствено ги гледат почасово или най-много за едно денонощие да вземат големия. Плюс това не ми харесва, че много угаждат и после като се прибере е абсолютно разлигавен няколко часа.
Иначе аз лично ги давам предимно на свекърва ми, защото сме в един квартал и ми е супер удобно.

Ако трябва да избирам между гледачка и баба, бих избрала бабата не само защото на мен ще ми е по-спокойно, а най-вече защото детето ще се чувства по-добре, което е най-важното.  Peace

# 12
 • София
 • Мнения: 547
И аз съм 'за' бабите. Предимствата са повече, отколкото недостатъците. Даже напоследък оцених свекърва си, когато загубих помощта й. Откакто се е родила дъщеря ми, тя винаги е била на разположение за нея по всяко време, никога не ми е отказвала да я гледа, независимо от причината. В резултат - малката обожава баба си. Недостатък - щом си я взема, детето ми говори на шопски диалект, което ужасно ме дразни. Напоследък обаче свекърва ми гледа денонощно болната си от Алцхаймер сестра и нямам свободна минутка. Чак сега оцених колко огромна е била помощта й.

# 13
 • Мнения: 4 266
Бих избрала баба, но нямам подходяща. Laughing И двете баби живеят в други градове. Майка ми е изнервена, паника, пък и ходи на работа. В крайни случаи викам нея. Свекърва ми е свободна, много спокойна, но пък с други приоритети. Дъщеря ми беше почти на 1г и 11м, когато се върнах на работа и я поверих на гледачка.

Подфорума и заглавието на темата предполагат, че не става въпрос за бебе, а за малко по-голямо дете или греша?

 PeaceПрочетох отново и разбрах, че темата ще е и за бебета, и за по-големи деца.

Последна редакция: сб, 04 авг 2012, 16:18 от Блу

# 14
 • сф
 • Мнения: 327
по принцип не съм нито за, нито против... нито пък гледам по този начин на изброените недостатъци и позитиви. но конкретно в моя случай, гледането от човек различен от мен и бащата, просто не е опция. при налагащи го обстоятелства,  за час-два, няма значеие за мен дали е баба, леля, приятелка. но за "постояно" гледане - само родителите.Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт