Питанка пълнозърнеста

  • 1 283
  • 12
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 121
Има тук една-две добри теми по пълнозърнестите въпроси и ми хрумва един въпрос. Купих един пакет пърнозърнесто брашно на Техра, но докато четях темите едно време за машината за хляб, много хора се бяха изказали против техните брашна, защото имали подобрители. Специално на тази опаковка не пише нищо за подобрители и се чудех вие каква информация имате.
И втори въпрос - какво приготвяте с такова пълнозърнесто брашно? Може ли да се направи каша? Какво друго?

# 1
  • Мнения: 3 550
Не съм чувала нищо за тази марка. Пълнозърнестото брашно от какво е - от пшеница, от нелющен ориз, ръж и т.н.?
Не виждам защо да не може да се направи каша.

# 2
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 809
Няма нужда да пише нещо специално, нали не очакваш хората да пишат "съдържа зелена гадост номер 5" или нещо от сорта, продават го все пак. Препиши тук съдържанието Simple Smile
Аз го ползвам, но не правя нещо детско специално, а в машината за хляб чат-пат пълнозърнести печива.

# 3
  • Мнения: 1 737
И аз искам рецепта за бисквитки са смукане с пълнозърнесто брашно и кафява захар, за след някой друг месец. По принцип може би ще стане както се правят обикновени твърди курабийки, но аз не знам и те как се правят. ooooh!

# 4
  • Мнения: 8 459
Използвам темата да питам с какви сухари правите попара?Досега не съм давала,но си мисля,че може и да и хареса, а искам да е с пълнозърнест сухар.
Правите ли си ги или купувате готови?

# 5
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Какви подобрители има ? Аз специално се обаждах и говорих с техния технолог...казаха ми , че в брашното слагат алфа амилаза, която била полезна......ей сега ще се разровя в нета за повече информация и ще ви пиша за тая амилаза  Laughing

# 6
  • София
  • Мнения: 1 121
Там е работата, че няма съдържание.  Sad Ей затова се зачудих, защото това е единственото им брашно без да пише изрично, че имат подобрители. Брашното е ръжено.
Иначе за попара ползвам едни сухари на Пападопулос май бяха, пълнозърнести без захар. Даже и за гризане ги давам, бебка им се радва.

# 7
  • София
  • Мнения: 2 249
Като се има предвид, че са водеща фирма в производството на подобрители за хляб, определено се съмнявам в съдържанието. Иначе подобрителите, които използват като вид са панотех и мелтех (за който споменава secretgarden). Ето тук има за тях: http://www.business.bg/cgi-bin/page.cgi?page=firm&id=2405&branch=59, а това е сайтът за брашната и смеските им: http://www.tehra.com/TEHRAbgab.htm

Аз ползвам пълнозърнестото пшенично на "Благополучие". Знам, че и Софимел имат такова (води се Грахам). Освен хляб и сухари, стават и палачинки, питки (Бу беше пуснала много добра рецепта в готварския за такива), сладки. Каша пробвах веднъж, но беше категорично отказана Laughing.

# 8
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Вижте и тук...подобрите са натурални и природни и не са вредни, използват се ензими
http://www.analytica-bg.com/pages/enz_prod/

# 9
  • София
  • Мнения: 2 249
Въпросът с подобрителите е сложен, защото в голяма степен се ползват, за да маскират некачествено зърно, включително и при плесенясали зърна и брашна (ПАНОТЕХ МЕЗЕПАН, ПАНОТЕХ ОКСИПАН,Оптимал АКТУАЛ): http://www.analytica-bg.com/pages/bolesti/
Ето какво казва един управител на хлебозавод в интервю:

"Може ли днес да се направи хляб без подобрители. Те вдигат ли много цената му?
- В последно време не се торят посевите, пшеницата няма нужните микроелементи, за да стане брашното за производство на добър хляб и затова се налага допълнително да се слагат подобрители. Колегите, които влагат подобрители, гарантират, че те са полезни за здравето. Те са на базата на витамин С и други витамини. Но това, което казват за набухвателите е, че не са за предпочитане. Ние не ползваме такъв вид подобрители."

Това също е интересен текст: http://bmagency.com/cgi-bin/base.pl?act=view_comments&nid=20

Една стара публикация за хляб от гнила пшеница: http://www.standartnews.com/archive/2002/10/28/business/s3530_5.htm

# 10
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
 http://www.analytica-bg.com/pages/bolesti/
и аз го четох това , но вътре става въпрос за гадостите, които прибавят хлебопроизводителите към тестата, а не мелниците в брашната....или се лъжа
А аз да се похваля вече 1 месец сама си меся хляба и става супер вкусен.....слагам вътре и слънчогледови семки и овесени ядки, а поръските засега са ми само от ленено семе и сусам......Ползвам брашното на Техра- пшеничното пълнозърнесто и малко типово на София мел...Взех това решение след като на няколко пъти попадах на мухлясали семки в хляба  Слънце - луна...който ядяхме сигурно от една година

# 11
  • София
  • Мнения: 2 249
Какво да ти кажа - няма спасение. Как пък булгаринът не се научи да произвежда продуктите си с постоянно качество (на мен пък на няколко пъти ми се случи сус. тахана на Балчо да е с вкус на мухъл - кво ще се занимават да изхвърлят мухлясълия сусам, пък и загуба..).
Браво за хляба Grinning. Ние за тази цел си купихме автомат за хляб, обаче съпружеското тяло Laughing не е много навито на пълнозърнестия хляб, та редуваме по предпочитания Laughing.

# 12
  • София
  • Мнения: 1 121
Аааа, и ние си имаме такваз машинка, супер инвестициика е, а и не е много.

Общи условия

Активация на акаунт