Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 23 авг. 2012, 09:28 ч.

ВМ-НВХ рецепти

  • 335 041
  • 405
  •   1
Отговори
# 30
  • GYM
  • Мнения: 814
Еми то така се нарича - родопска закуска, всъщност се прави от извара с олио или майонеза и подправки. Аз го правя с квасена сметана вместо с олио/майонеза, слагам чесънче счукано, червен пипер, черен пипер, който обича може да си сложи и чубрица. Хапвам го намазано на сварени яйца, но върви чудесно с всякакви зеленчуци, че и с меса дори, като гарнитура Hug
ПП- естествено може и без чесъна Wink

Последна редакция: пт, 07 сеп 2012, 20:28 от velvetvoice

# 31
  • Мнения: 4 507


http://www.ceciliafolkesson.se/choklad-och-kokoskaka-utan-socker … er-sotningsmedel/

5 яйца
50 грама масло
100 грама кокосово брашно (брашно си е, не стърготини)
1-2 милиграма ванилия на прах
1 с.л. псилиум хуск (това мисля да го изключа)
1-2 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
Настърган тъмен шоколад
Кокосови стърготини за поръсване на съда за печене

Включете фурната на 175 градуса. Разтопете маслото и го оставете да изстине. Разбийте яйцата, за да влезе въздух в тях. Смесете сухите съставки. Налейте яйцата и разтопеното масло, докато разбърквате. Прибавете и малко настърган тъмен шоколад.
Намазнете и поръсете с кокосови стърготини форма за печене на хляб, разстелете тестото и го печете 25 минути.

Това е, няма захар, няма и подсладител.

Последна редакция: пн, 01 окт 2012, 19:05 от ЗлаВещица

# 32
  • Мнения: 439

    телешко с гъби и зелени маслини

продукти:
-800 г телешко на парчета
-1 глава лук
-1 скилидка чзсън
-1 кутия зелени маслини без костилки
-1 кутия малки ,цели гъбки
-2 с л мас или масло (аз слагам гъша мас)
-1 ч бяло вино
сол,пипер,дафинов лист
приготвление:
запържва се месото,
добавя се нарязания лук и смачкания чесън и се позапържва
сол,пипер,добавя се виното и вода до ниво на месото (аз сложих по- малко)
като заври се добавят маслините и гъбите
оставя се на слаб огън да къкри около час
ако не е за вечеря,добавете и сметана при махане от огъня

аз имам мултиварка или там как му викате :thinking:delicook
та тя готви и във времето и градусите може да не съм точна,а и възраст телешка е от значение

Последна редакция: пн, 01 окт 2012, 19:06 от ЗлаВещица

# 33
  • Мнения: 4 356
Тай бъргери от сьомга (или треска)

800гр сьомга на парченца се смилат в робота заедно с:
кора и сок от лайм
2 яйца
2 с.л. червена къри паста
1 с.л. рибен сос
кориандър - ситно нарязан, аз сложих 1 с.л. консервиран

100гр сварен зелен кръгъл фасул (от кръглия и тънкия) се нарязва на ситно и се смесва с каймата

сместта се оставя да престои поне час в хладилник
после се оформят кюфтенца и се пържат внимателно в масло на средно силен котлон - при мен беше в чугунен тиган на степен 5 от 12 на керамичен котлон

аз си ги хапнах с уасаби после

# 34
  • Мнения: 3 037
записвам се със зимни бонбонки и тирамису

бонбонките:
100гр масло
100мл течна сметана
100гр заквасена сметана
150гр смлени орехи, много ситно на каша
какао,кокосови стърготини и ром на вкус



тирамису
6 жълтъка, разбити колкото може
150 мл течна със 100гр заквасена сметана и те разбити колкото може  
300 гр маскарпоне

смесих сметаната и маскарпонето, капнах 2 капки подсладител
1 супена лъжица ром, ванилия  и после добавих жълтъците
станаха 6 чашки

малко на око го правя и само с кремчето,

вдъхновявах се оттук
http://www.kulinarno-joana.com/2009/02/tiramisu/

# 35
  • Мнения: 4 507
Аз пък вчера попаднах на ето тази рецепта за боровинков (или малинов) пай с кокос:

http://johannaslchf.wordpress.com/2012/06/18/lchf-blabarspaj-med-vaniljsas/

150 г боровинки или малини
25-50 г масло
300 г кокосови стърготини
1-2 яйца
1 с.л. кардамон или канела

Сложете плодовете в тава за печене и ги оставете да се размразят (явно авторката е ползвала замразени). Разтопете маслото, разбийте яйцето, смесете с кокоса и кардамона до зърнисто тесто. Разстелете го върху плодовете и сложете във фурната на 200 градуса. Печете, докато кокосът се оцвети в златистокафяво и се втвърди.

Сервирайте с ванилов сос (3 жълтъка, 300 г течна сметана и 1 ч.л. ванилия).

И понеже тези дни ми върви на пайове - ето рецепта за "тесто" за пай от друг блог (http://metrobloggen.se/millasmat/kyckling_och_kantarellpaj/):

Голяма бучка масло
4 яйца
100 г течна сметана

Маслото се разтопява направо във формата за пай във фурната. Яйцата се разбиват със сметаната и се изливат върху разтопеното масло. Тавата се връща във фурната на 225 градуса, докато коричката се изпече.

После се добавя "пълнежът" - тук е пилешко филе и гъби, залети със сметанов сос, но може да бъде всичко.

# 36
  • Мнения: 4 507
Вариация на тема ВМ-НВХ "палачинки" (американски) от този блог: http://www.ceciliafolkesson.se/

Американски палачинки с извара или сирене котидж
2 яйца
250 грама извара или сирене котидж
1 с.л. псилиум хуск (това бих го пропуснала или бих го заменила с овесени трици или смляно ленено семе)
1 щипка ванилия
1 щипка сол

Всичко се разбива. Оставя се да престои 10 минути. Пържи се в кокосово или краве масло. Сместа става много гъста, но когато се слага с лъжица в тигана, лесно се разстила.



Да уточня след първия не особено сполучлив опит: използвах пълномаслена извара на "Добрев" и яйца, без хуск/трици/ленено семе, и при пърженето в тигана беше трудно да се обръщат, макар че станаха много вкусни. Затова остатъка от сместа го сложих в намазнени формички и във фурната. Така станаха по-дебели и вкусът на извара беше по-ясен, но също бяха вкусни. Хапнах си ги намазани с масло и със сирене Laughing

Последна редакция: пт, 14 сеп 2012, 19:45 от Cioccolata

# 37
  • Мнения: 564
Яйчени кейкове със сирена и боровинки , преписано от тук:

2 яйца
150гр. сирене Camembert
125 гр. Моцарела
6 с.л. пресни боровинки
щипка сол
краве масло за намазняване на формичките

Формички за мъфини се намазняват с краве масло (аз ползвах силиконови форми). Сместа се разпределя по равно във формичките и във всяка се добавя по една супена лъжица пресни боровинки.
Пекат се в предварително загрята на 180*С фурна, на най-горното ниво. Готови са за 12-15 мин.
(Моите станаха май по-бавно).

Последна редакция: пн, 17 сеп 2012, 17:52 от Bobeto

# 38
  • Мнения: 98
Крем супа от карфиол

Продукти:
1 глава карфиол (около 1 кг)
3 средноголеми глави лук
3 скилидки чесън
1 малка зелена чушка
ким
куркума
черен пипер, риган, босилек (тези бяха в една "подправка за пица", която използвах - в подправката няма глутамати и други добавки, а само малко сол)
1 с.л. краве масло

Приготовление:
Карфиолът се почиства от листата и се накъсва. Лукът, чушката и чесънът се накълцват на дребно. Всичко това се залива с вода да покрие и се добавят зелените подправки, маслото и солта. Вари се на средновисока температура (при мене на 3-та от 4 степени на котлона) до омекване на карфиола (около 1ч) и се добавят куркумата и кима. Вари се още към 10-на минути. Като е готово се оставя да поизстине и се пасира с блендер.

Сервира се топло или студено.

Да ви е сладко!

П.П. Днес направо събрах очите на нашите с тази супа.  Laughing

# 39
  • Мнения: 4 507
Рецептата за сухарите - тук се виждат снимките: http://lavkarboliv.no/2012/05/13/nannahs-lavkarboknekkebrod/

А ето и как се прави:

200 грама слънчогледово семе
50 грама ленено семе
50 грама сусам
50 грама пшеничени трици
2 с.л. хуск
малко сол
500 мл вода

Всичко това се забърква на тесто. Оставя се да постои 10 минути. Разделя се на две (за 2 партиди) и едната половина се разстила върху хартия за печене. Предварително се разрязва, за да може после да се разчупи лесно. Пече се на 160 градуса за 1 час и 10 минути. След това изпичате по същия начин и втората партида.

# 40
  • Мнения: 564
Карфиол със синьо сирене
(Преписала съм от някъде тази рецепта, но за съжаление не съм записала първоизточника)

Продукти:
една глава карфиол, леко сварен в посолена вряща вода,
50г масло
150г синьо сирене
250г заквасена сметана(или 250мл течна сметана, но без мляко)
100мл. прясно мляко
бял или черен пипер за поръсване
Кашкавал или друго подобно сирене за наръсване
по желание могат да се прибавят шунка, кренвирши, пушено месо или друг колбас

Приготовление:
Почистеният от листата карфиол се сварява до хрупкавост в подсолена и вряща вода(да е полутвърд при бодване с вилица). След това се изважда, оставя да поизстине и разделя на 7-8 по-големки цветчета.
Маслото се стопява на котлона и към него се прибавят настърганото сирене, сметаната и млякото.Поръсваме по желание с бял или черен пипер. Оставя се да се стопи малко сиренето(ако има нужда се прибавя още мляко) Трябва да се получи по-рядък сос. Сол аз лично не слагам, защото сиренето е бая соленко, но по желание може да посолите. Намазваме тавичка с масло, нареждаме разрязаният на цветчета(не прекалено малки) карфиол(ако имаме колбас, го разпределяме равномерно) и заливаме с приготвеният сос. Слагаме да се запече във фурната до порозовяване и малко преди да го извадим, поръсваме с настърган кашкавал.

# 41
  • САЩ
  • Мнения: 205
Здравейте   bouquet
Незнам дали пробвахте шкембето  Grinning Аз правих оня ден и моите мъже го изядоха за нула време.Едва успях да се включа  Laughing За него да допълня, че в застройката вместо прясно мляко можете да пробвате течна сметана.Сигурно още по-добре ще стане.Не бях се сетила, но другия път ще пробвам.

Сега мога да ви напиша как правя пъстарма.Идва и времето  Wink

Купувам рибица (филе) свинска или телешка (обикновено правя по две наведнъж).
Режа филето на две по дължина.Пробвала съм на четири, но става по-тънко и по-сухо.
В тенджера достатъчно голяма слагам морска сол да покрие дъното, после измитото филе. Отгоре покривам със сол навсякъде и оставям да преседи 24 часа.
След това изкарвам филето измивам и хубаво подсушавам с кухненска хартия.
Разстилам алум. фолио (това за да не мия тава  Laughing иначе и в нея става) на плота и на него слагам подправките - червен пипер, черен пипер, кимион и чубрица повечко.Пропорции не мога да дам, защото слагам на око, но трябва сместа да е достатъчна да се оваля хубаво филето.Винаги правя повече и като остане си я прибирам в бурканче и ползвам за кюфтета примерно.
Подправките се разбъркват хубаво.
Овалва се филето. Пробивам в единия край с дебела вдяната с дебел конец игла.Промушвам и връзвам конеца по дългичък, за да има място да го провеся.
Провесвам го в килера на терасата на някаква пръчка и след около 2 седмици е готово.Зависи колко е студено навън.Трябва да е на студено.Някои хора го сушат в хладилник, ако има как да го окачите става.
След като е готово го съхранявам в хладилника в отделението за зеленчуци завито хубаво в прозрачно фолио.

Малко ми са сложни обясненията  Blush

Дано има интусиасти.Вкусно е  Peace

пп.Карфиола и броколите ми са любими по описаната рецепта.Дори и без синьо сирене.

Последна редакция: пт, 28 сеп 2012, 05:09 от tqna

# 42
  • Мнения: 4 507
Тиквен пай
 


Време за приготвяне: 10 минути
Време за печене: 45 минути
Порции: 6

Съставки
•   250 г крема сирене на стайна температура
•   5 големи яйца
•   1/8 ч.л. стевия на прах (или без нея, тиквата често е достатъчно сладка)
•   450 г пюре от тиква
•   1,5 ч.л. микс от подправки за тиквен пай (понеже нямаме готов, проверих какви са съставките - това е приблизителният състав: 0,5 ч.л. канела, 0,25 ч.л. смлян джинджифил, щипка бахар/карамфил, щипка индийско орехче)
•   1 ч.л. канела (ако ви е много канелата, намалете количеството)
•   1 ч.л. ванилиев екстракт (заместих с ванилия)

Указания за приготвяне

1. Смесете всички съставки в купа с миксер до гладкост.
2. Излейте сместа в тава за печене, леко напръскана с мазнина, за да не залепне паят.
3. Печете 45 минути на 175 градуса или докато ножът излезе чист.
4. Оставете да изстине, след което покрийте и охладете в хладилник за една нощ.
5. Поднесете с прясна бита сметана.

Между другото, спомням си, че стана много сполучливо, но във форума, откъдето взех рецептата, пишат, че им се сторило блудкаво - недостатъчно сладко и пикантно. Така че не се страхувайте да попрекалите с канелата или другите подправки, а може и някаква форма на подслаждане да е удачна newsm78 Ще направя рецептата пак скоро и ще споделя как се е получила с тези количества.

Последна редакция: вт, 02 окт 2012, 10:15 от Cioccolata

# 43
  • Мнения: 398
Ето една друга рецепта с тиква-http://www.kulinarno-joana.com/2011/11/tikveni-pitki/-мисля брашното да го заменя с кокосово такова.

# 44
  • Мнения: 78
Пиле на лютика

Това е традиционна манджа от Северозападна България . Много е вкусна и е съвсем в режима .
Продукти :
1 пиле
печени пиперки ( колкото повече - толкова повече) , моите бяха 8 големи печени пиперки .
домати , белени , нарязани на кубчета ( използвах голяма консерва )
връзка магданоз
глава чесън
мас или масло  ако пилето не е достатъчно мазно
сол , черен пипер , люта чушка .
Може да се приготви и в тенджера и във фурната .
Пилето се реже на парчета , позапържва се ( аз го сварих ) . В по - малка , но по - дълбока тава слагам доматите , пипера , аз си слагам и люта чушка , солта и черния пипер и пилето , вече пообработено . Пека във фурната на 180 - 200 '  , докато омекнат зеленчуците...Когато се посгъсти добавям магданоза и чесъна , нарязан на парченца .
 

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт