Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 31 авг. 2012, 23:17 ч.

сироп от бъз

  • 66 227
  • 112
  •   1
Отговори
  • Мнения: 272
Търсих в търсачката подобна тема, но не открих затова пускам нова.
В аптечната мрежа се продава Самбукус, който съдържа бъз и се използва като имуностимулатор. Много прочетох и много слушах за домашна направа на такъв сироп. Всички статии и коментари са различни, като повечето са от хора които не са го правили, а са чували от познати как се прави. Много моля, ако някой е правил сиропа да сподели точна рецепта и дозировка.

# 1
  • Русе
  • Мнения: 496
2 пръстта плод,2 пръстта захар....не се пълни до гърлото/може да шупне/.Слага се марля на гърлото и около 10-14дни престоява на тъмно и хладно.Аз моя пак го поотървах за 2-3 дни,мирише малко на джибри,но няма проблем.Този път нямаше силна фементация,2 пъти се наложи да го разбъркам.Това е.След това се прецежда и в хладилника.Правя го в стъклен 3 л буркан.

# 2
  • Мнения: 427
Аз също приготвям сироп от бъз. Правя го по рецептата на Петър Димков.
Първо да уточня, че става въпрос за бъзака, не за свирчовината (от нея също може да се направи сироп, но той е с по-слабо действие).
Берат се добре узрели плодове, оронват се с вилица и се измиват внимателно.
После се редят в стъклен буркан ред бъз, ред захар (може и мед вместо захар). Най-отгоре се слага по-дебел слой захар.
Слага се двойна марля не гърлото на буркана и се оставя на светло, но не на слънце. След 3-4 дена захарта попива и сместа внимателно се разбърква с дървена лъжица. После всеки ден се разбърква, за да се разтопи захарта.

След 3 седмици се прецежда внимателно през двойна марля да не попаднат семки от плода в сиропа и да се вкисне. От прецедените плодчета може да се направи вино в съотношение 1 кг плод/3 литра вода.
Готовият сироп се държи на тъмно и хладно (може и в хладилник).
Друг вариант е да се направи мармалад, има вариант бъз + ябълки (много вкусен Heart Eyes).
Според мен има тема за бъза в подфорума.

# 3
  • Пловдив
  • Мнения: 1 878
Искам да питам каква е разликата между бъзака и свирчовината? Embarassed И аз искам да си направя сироп но не съм много на ясно с тези подробности. Вторият ми въпрос е сега ли се бере бъзът или е още рано?

# 4
  • Мнения: 427
Свирчовина (Sambucus nigra)

Растението е дървовидно, цъфти май-юни с жълтениково бели цветове с приятен аромат. Използват се за чай, сироп, "швепс".


Бъз, бъзак (Sambucus ebulus) - тревист бъз.

Среща се навсякъде из страната, обикновено расте по поляните и покрай реките. Берат се само добре узрели плодове. Зелените са отровни!

# 5
  • Пловдив
  • Мнения: 1 878
Благодаря ти, ориентирах се!  Hug

# 6
  • Мнения: 272
а трябва ли да ферментира? Защото днес сякаш ми замириса малко като на джибри...

# 7
  • Мнения: 427
Да, сиропът ферментира, но леко. Захарта го консервира. Ако само при разбъркване леееко мирише на джибри, не е проблем.

# 8
  • Universe
  • Мнения: 1 508
 Thinking
Цитат
Без да измиваме бъзака (защото иначе сиропа може да ферментира)....

Моят леко беше ферментирал, тази година ще го пробвам така  Hug

ОЩЕ

# 9
  • Мнения: 272
Много мнения пак и пак съм объркана:
- някъде пише да се измие хубаво, другаде - да не се мие, че ще ферментира;
- някъде пише 3 седмици, другаде- 40 дена;
- някъде пише в тъмни стъклени шишета, другаде - няма значение дали е стъкла или пластмаса
 Е какво излиза в крайна сметка? Пак нищо не разбрах.
Може ли някой да обобщи newsm78

# 10
  • Русе
  • Мнения: 496
Разбира се ,че се мие.Зависи от буркана колко да престои-ако е компотен  и е на нормална темпер.-до 7-10 дни.Ако е 3л -14-20 дни.Задължително в стъкло.Моят буркан е прозрачен и затова на тъмно беше/е в 1 ъгълче на стая де/.

# 11
  • Мнения: 272
И аз го направих в трилитров буркан. Леко понамирисва, като при разбъркване мирише повечко.
А след прецеждане има ли значение в какво шише ще се съхранява - стъкло или пластмаса?
Пише, че се слагат много узрели зърна, а ако без да искам е попаднало някое не толкова узряло зърно (нямам предвид зелено, а не чак толкова черно) какво може да се случи? Сигурно ви звучи глупав въпроса ми, но се притеснявам да не направя нещо на децата...

# 12
  • Русе
  • Мнения: 496
Разбира се ,че ще мирише-нали има ферментация.Съхранява се в стъклен съд.Мисля,че ако е "малко' Simple Smile узряло няма да е такъв проблем,важно е да не е зелен плодът.Аз бера бъз,когато е много добре узрял.

# 13
  • Мнения: 272
Ами уж беше узрял, брах го на 29.08. може да е попаднало някое не толкова черно зрънце, защото не съм ги гледала зърно по зърно, но със сигурност не и зелено.
Благодаря за отговора!

# 14
  • Мнения: 1 898
Браво,че има темичка. Heart Eyes
Вчера набрах бъзак,беше презрял малко,но май попаднаха и не чак толкова празряли плодове,но зелени нямаше.И аз се обърках от различните рецепти.Някъде четох,че не трабва да са смачкани плодовете,защото семената съдържат токсини,но как да не се смачкат Rolling Eyes,хем добре узрял,хем пък да не се мачка.Като се бърка,нали пак ще се смачка newsm78.Моля някой по-копметентен да ми разясни.Да го ям ли или да го изхвърля?

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт