От доста време ми се върти този въпрос в главата.
Млади момчета с телосложение на рекламното човече на Мишлен.
Млади момичета с повече целулит от многораждали жени.
Едва проходили дечица, хрупащи чипс или зрънчо.
В съседния подфорум в една от темите има непрекъснати оплаквания от качеството на храните от топлите витрини в магазините и от насипните салати тип Кенар, а в същото време пред тези витрини се тълпи маса народ ежедневно.
Бульони на прах, фиксове и други такива, които вероятно улесняват готвенето, но пък не са полезни.
Пици на парче, заляти с обилно количество майонеза и кетчуп.
Мазни хамбургери и изобщо fast food.
Бременни жени, според които по време на бременността се яде от всичко по много, защото се яде за двама. Колко е голям въпросният втори и от какво има нужда? Не е ли бременността именно периодът, в който жената трябва най-много да внимава как се храни, защото носи отговорност за още един организъм?
.....
Как според вас се възпитава културата на хранене? Кога? От каква възраст? Какво правите вие? Замисляте ли се как се храните у дома? Купувате ли полуфабрикати и готово сготвени храни?
Разбира се, не е без значение и финансовата страна на нещата, но да се сготви една тенджера фасул е по-евтино и по-полезно от една тарелка сурови готови кюфтета/кебапчета за едно хранене на четиричленно семейство (това е само пример, просто най-напред ми хрумна). Моля, не се хващайте за думата - не казвам само фасул да се яде
Месото е пълно с хормони и консерванти, зеленчуците - с нитрати, млечните продукти често почти не съдържат мляко. Но все пак възможно ли е човек някак да намери баланса? От многото злини да подбере по-малките?
Или веднъж се живее, при това животът е скапан, остава и от храната да се ограничаваме?!
Живеем, за да се храним, или се храним, за да живеем?