Ц И Т Р У С И
Цитрусовите нотки в парфюмите включват цялата гама аромати на цитрусови плодове (Hesperidia), както и други суровини с подобен аромат, като върбинка, лимонова трева, petitgrain. Получаването на есенцията обикновено е чрез студено пресоване на корите от плодовете с изключение на petitgrain, при който се извършва парна дестилация на клонките и листата от дървото горчив портокал.
Цитрусите са малки бодливи дръвчета със сочни и ароматни плодове. Разновидностите са много – лимон, бергамот, сладък и горчив портокал, грейпфрут, помело, кумкуат, лайм, мандарина, клементина, както и най-различни съвременни хибриди между тези плодове. Отличителния вкус на цитрусовите плодове ги прави предпочитана съставка в много ястия в различни кухни от цял свят, както и отличен природен лек за различни заболявания.
В Южна и Югоизточна Азия лимонът е била използван отпреди много векове като антидот за различни отрови. Неговите антисептични свойства са познати на хората от древни времена, той е бил използван за лечение на рани и при различни болести. В Европа хората се запознават с лимона през 1-ви век от н.е., макар че той не е широко отглеждан до средата на 15-ти век.
Прекрасният аромат на лимона се използва широко в ароматерапията. Етеричното масло от лимон стимулира черния дроб и дейността на лимфната система, използва се за детоксикация и освежаване на тялото. Вече са отхвърлени схващанията, че цитрусовото етерично масло стимулира имунитета, но със сигурност неговия аромат влияе върху доброто настроение и върху нервната система. Поради това то се употребява в много ароматни композиции и е една от най-широко прилаганите нотки в свежи и тонизиращи парфюми.
Ароматното етерично масло от лимон се произвежда чрез студено пресоване на кората от плода и се описва като чисто, свежо и искрящо. Този свеж и жизнерадостен аромат се използва широко в одеколони, парфюми и различни продукти за грижа за тялото, за да създаде ободряващ и тонизиращ ефект. За разлика от други етерични масла, лимоновото масло обикновено е студено пресовано и затова има аромат, който е подобен на плодове и пресни зрели кори. Този аромат се съчетава добре с флорални нотки на здравец, лавандула, роза и иланг-иланг. Той също така изгражда хубава обонятелна хармония в комбинация с цитронела, лайм, нероли, портокал и салвия. Цитрусовата нотка е една от най-леките съставки и често се използва като прекрасно светло и искрящо начало на ароматните композиции, основно в летните аромати, но нерядко и в по-присъствените и богати парфюми.
Лекциите на Натали Никол за начинаещи и не толкова начинаещи парфюмани:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=630784.270 пост №278
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=630784.msg20742366#msg20742366 пост №554
Данни за теглото на пълни и празни флакони.
Формула на Бижу за съотношението мл - грам: 1мл. парфюм = 0,73 гр.
Предишната тема.