Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 327
Бременност, кърмене и хомеопатия

 Мечъл Търнър, IBCLC с повече от 10 години стаж, дула, сертифициран билков лечител
..............................................................

Предпазни мерки

Основната предпазна мярка – ако сте бременна, потърсете някой с опит в състоянието на бременната – хомеопатът и лекарят ви може да работят заедно. Ако кърмите, потърсете международно сертифициран консултант по кърмене (IBCLC), с когото да работите. Ако има такъв във вашия район, попитайте приятели за препоръка. Ако няма такъв – потърсете Ла Лече Лига-лидер или негов еквивалент във вашия район. Хомеопатията може да помогне, но ако същинският проблем не бъде разрешен, лекарствата може да помогнат, но ще им трябва повече време, а може и изобщо да не проработят.
Например – Lactuca Virosa е  чудесно средство за увеличаване на кърмата, но ако не позволявате на бебето да суче достатъчно често и дълго или не подобрите начина на поставяне на гърдата и сученето на бебето, няма полза от повечето кърма. Нито пък бебето ще наддаде без мляко, което да стига до стомахчето му.

Даване на добавка. Трябва да бъде правено под инструкциите на консултант по кърмене и лекар. Ако кърмата ви е много малко, трябва да се дава добавка, така че бебето да не губи тегло и да не спре да расте. За предпочитане е да се дава добавка от кърма. Банки за кърма има в САЩ и на други места (бел.прев. – в България има само в София). Там кърмата преминава през тестове и обработка. Адаптирано мляко трябва да бъде предписано от педиатър. Добавката може да се дава с чаша, лъжичка и други. Може да има нужда от шише с биберон, но това ще решите вие с консултанта по кърмене.

История на хомеопатията
Хомеопатията съществува от векове. Получила е името си от лекаря Самуел Ханеман преди около 200 години. Принципът, който се използва при нея – законът на подобието – е известен от още по-отдавна и означава да се използва малко от растение или друг елемен, за да се лекува неразположение или симптомите на болест. Ако използвате малко хинин, лекувате маларията или поне облекчавате симптомите. Ако използвате много – получавате симптомите на малария. Това се нарича „доказване” на лекарството. Всъщност много субстанции, които действат в тялото са в изключително малки количества, но дисбалансът или отсъствието им може да предизвика проблем. Микроелементите са необходими за съществуването. Например недостига на цинк може да предизвика по-слаб имунен отговор. Ако сте ваксинирали децата си, сте използвали основния принцип на хомеопатията. Хомеопатията всъщност може да предложи алтернатива на ваксините чрез хомеопатични ваксини. Дигиталисът – алопатично лекарство – е билка, която е синтезирана и после денатурирана до доза, в която подпомага сърдечния ритъм. Твърде много от него има токсичен ефект; правилната доза забавя сърдечния ритъм, а по-голямото разреждане го ускорява. Сега вече разбирате.

Още малко за това как действа хомеопатията
Хомеопатията използва способността на тялото да се самолекува. Тя разпознава усилията на тялото да се излекува и да се защитава срещу болести.
Хомеопатичните лекарства НЕ ЛЕКУВАТ симптомите, а задействат лекуването на причиняващата ги болест или проблем. Хомеопатът преценява симптомите и прилага едно единствено лекарство. Понякога лекарството се сменя, когато лечението започне. Хомеопатията приема, че правилното лекарство подпомага естествените защитни сили на тялото и имунната система. Може да забележите, че лекарствата са на латински – това е така, така че да бъдат едни и същи по целия свят. Също така може да ви прави впечатление, че лекарствата са от известни токсични субстанции, но понеже се използват безкрайно малки количества, те са абсолютно безвредни.

Поръчка, съхранение и други предпазни мерки за хомеопатичните лекарства

Повечето от тях се намират в магазини за здравословни храни, билкови аптеки, в офисите на лекари и на тази уеб-страница. Хомеопатите дават лекарството директно.

 • Съхранявайте в тъмни шишенца далеч от светлина, от силни миризми (те антидотират лекарството) и от влага. Съхранявайте в оригиналните опаковки и пазете капачетата чисти.
  Пазете от деца и домашни животни.
  Прилагайте според указанията на лекаря. Използвайте само едно лекарство.
  Уведомете лекаря си преди да комбинирате хомеопатични лекарства и такива по предписание. Не диагностицирайте сами сериозни здравословни проблеми или болести.
  Ако се появат нови симптоми – спрете лекарството.
  Избягвайте консумацията на кафе, алкохол, цигари и ментови продукти, които може да антидотират лекарството.

Лекарствата и как да ги употребяваме
Лекарствата имат множество форми.
Тинктура – лекарствена форма на основата на алкохол – най-силната форма на лекарството.
Мехлеми – обикновено са фабрични, прилагат се директно върху раната или върху компрес.
Супозитории (свещички) – фабрично произведени; следвайте инструкциите на етикета
Хапчета или таблетки. Това са лактозни топченза с лекарството или тинктурата от външната им страна. Поставят се върху или под чист език и се оставят да се стопят. Използвайки слизестите мембрани, лекарството прониква по-бързо и също така действа много бързо.

 • Не докосвайте хапчетата или таблетките (помнете, лекарството е от външната им страна)
  Поставете дозата – обикновено една таблетка или капка – в капачето на шишенцето – или дори в чиста хартиена чашка
  Вземайте лекарството само за определените симптоми
  Ако симптомите се влошат, спрете лекарството
  Намалете честотата на прием, когато симптомите започнат да се подобряват
  Обикновено лекарството не се взема повече от 3 дни
  За спешни случаи използвайте потенция 30С на всеки 30 минути или час за около 10 пъти. След това спазвайте горното правило.


Потенциите обикновено са (от слабо към силно) 6х, 30х, 6С, 30С, 200С, L, M. Потенции от 200С нагоре обикновено се дават само от лекари и може да не са налични в аптеките.

Хомеопатия и кърмене

Помнете – хомеопатичните лекарства се свързват със симптомите, които изпитвате. Предвид че лекарствата не са скъпи, е лесно да смените лекарството, когато картината на симптомите се променя. Повечето дозировки са на 3-4 часов интервал. Ако ви трябва непосредствено облекчение, може да използвате лекарството на всеки 15 мин в продължение на 2-3 часа. След това разредете приема отново на 3-4 часа. Повечето потенции, които могат да се купят в аптеката, са 30С.

Проблеми с количеството кърма

Твърде малко/воднисто мляко, майката плаче – pulsatilla
Водниста кърма, майката се страхува - calcium carbonicum
Няма кърма или е съвсем малко - lactuca virosa
Мляко с недобро качество - ricinus communis
Бърз обилен поток от мляко – belladona
Загуба на кърмата, гърдите омекват и се отпускат -  lac defloratum
Детето сякаш не харесва млякото на майката – silica
Проблем с рефлекса на потичане – bryonia
Количеството е намаляло след простуда – dulcamаra
Малко количество мляко, набъбнали гърди и сърбеж - urtica urens

Силно изразена слабост след раждане, която се отразява върху кърменето
Липса на течности, летаргия лошо храносмилане – china
Слабост, загуба на тегло, липса на енергия, чести настинки, болки в гърба - silica

Болки и проблеми със зърната

Майката плаче от болка, докато кърми pulsatilla
Напукани зърна - sulfur
Напукани разранени зърна  –сърбеж и болки castor equi
разранени зърна – дълбоки рани, graphites
зърна разранени на върха -sepia
вдлъбнати зърна - silica или sarsaparilla
възпалени и чувствителни зърна  chamomillia
болки в зърната по време на кърмене - phellandrium
гноящи рани по зърната с неприятна миризма - phosphorus
болка между кърменията от гърдата към плешките - phellandrium
 
Проблеми с гърдите, инфекции, болка

Гърдите зачервени горещи болезнени – на ивици, пулсираща болка  belladonna
Мастит, бучка наближаваща да се превърне в абсцес - phytolacca  е първи избор, последван от belladonna.
Мастит от притискане или удар - arnica
Препълнени гърди, абсцес, твърдостта се влошава при движение - Bryonia
Препълване, болката се влошава от движение Bryonia
Болка в гърдите по време на кърменето silica
Подути гърди, болка от изтичане на млякото ignatia,
Гърдите твърди и препълнени, възпалени напукани зърна graphites
Уголемени болезнени гърди, задръжка на течности Natrum mur
За спиране на кърмата - Lac caninum, pulsatilla
Прекалено много мляко pulsatilla
Кърменето невъзможно или болезнено още от началото, малко мляко, потискан гняв - staphysagraia
Гърдите болезнени при допир, пронизващи болки, екстремна чувствителност при излагане на студен въздух или компрес   hepar sulphuris
млечница - borax or calcium carbonica 
 
нужда от отбиване, симптомите редуват гърдите - lac caninum
 
Помнете! Тези страници нямат за цел да диагностицират или предписват лечение за състояния, свързани с кърменето. Само вашият лекар и консултант по кърмене могат да правят това. Но може свободно да споделяте тази информация – при условие че се спазва копирайт и не се публикува без изрично писмено съгласие на притежателя на сайта.

преведе Хедра от http://www.birthandbreastfeeding.com/homeopathy.htm

Последна редакция: сб, 21 яну 2006, 12:04 от hedra

# 1
 • Мнения: 24 027
ако някой се интересува, в тази книга също са дадени някои хомеопатични лекарства и кога се употребяват

# 2
 • Мнения: 1 737
Сигурна бях, че на Боарон има и други средства за увеличаване на кърмата, освен Рицинус Комунис, който ние единствено препоръчваме, защото само него сме пробвали и при някои действа, а той на всичкото отгоре не бил точно за увеличаване, а за некачествена кърма.  Grinning Само че Хомеопатията не лекува симптоматика, а различни типове индивиди. На 3-ма души с едно и също оплакване, хомеопатията ще предложи 3 различни лекарства и всяко от тях би действало успешно само на конкретния човек. По същия начин Рицинуса действа само на някои, а на други - не.
Бих посъветвала майки, на които не действа да опитат с друго средство, например lactuca virosa или lac defloratum, предполагам в най-ниската им потенция.

# 3
 • Мнения: 2 959
Благодаря за статията. Интересна и полезна. Hug Добре че има и хомеопатия, наред с традиционните лек-ва.

# 4
 • Мнения: 643
Аз просто от любопитство да питам, какво значи некачествена кърма, че се забърках нещо.  Hug В смисъл че в статията има доста определения, които ме объркват.

# 5
 • Мнения: 6 148
Вдигам темата, само за да допълня още малко картината на хомеопатичното лечение при кърмене.

Случаят е такъв: Родилка с 5 дневно бебе, препълване на гърдите, запушени млечни канали, раждане с цезарево сечение. Лекува се хомеоптично от доста време. За състоянието й лекуващият хомеопат е препоръчал: Арника, Апис и Фитолакт. Не зная потенциите, защото разговаряхме набързо по телефона. Пиша това, защото след всичко, което знам и съм чела за хомеопатията, се убеждавам за пореден път, че лечението е строго индивидуално и предписаните в книгите правила са само общи. Нищо чудно, че някой майки не се повлияват от Рицинус-а като лактогонно средство.

# 6
 • Мнения: 1 737
Нищо чудно, че някой майки не се повлияват от Рицинус-а като лактогонно средство.

Със сигурност биха се повлияли от друго лекарство, но само класически хомеопат може да им го определи кое точно е то. Следващия път ще питам хомеопата си за lac defloratum и lactuca virosa, че ме заинтригуваха. Интересно ми е също всичките тези лекарства в най-ниска потенция ли се пият, или за всяко е индивидуално.

# 7
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 327
Хомеопатът сигурно ще ги предпише във високи потенции според случая. По принцип потенциите до 30СН стават за самолечение (т.е. са безопасни и няма как фатално да объркаш нещата), затова най-често такива има в популярните статии - над тези вече трябва да са предписани с дозировка и потенция от опитен хомеопат, защото ефекта им е много по-бърз и мощен.

# 8
 • Мнения: 24 027
Вдигам темата, само за да допълня още малко картината на хомеопатичното лечение при кърмене.

Случаят е такъв: Родилка с 5 дневно бебе, препълване на гърдите, запушени млечни канали, раждане с цезарево сечение. Лекува се хомеоптично от доста време. За състоянието й лекуващият хомеопат е препоръчал: Арника, Апис и Фитолакт. Не зная потенциите, защото разговаряхме набързо по телефона. Пиша това, защото след всичко, което знам и съм чела за хомеопатията, се убеждавам за пореден път, че лечението е строго индивидуално и предписаните в книгите правила са само общи. Нищо чудно, че някой майки не се повлияват от Рицинус-а като лактогонно средство.

арниката със сигурност е заради секциото
аз също я пих преди и след него

# 9
 • Мнения: 6 148
арниката със сигурност е заради секциото
аз също я пих преди и след него
Така е, тя набързо ми каза кое за какво е и едното беше за възстановяването от секциото. Но понеже не ги запомних и трите - не ги уточних. Ама кой ти да знае, че и за възстановяване имало хомеопатичен лек.

# 10
 • Мнения: 1 737
Арниката възстановява и заздравява тъкани и кости много бързо.

# 11
 • Мнения: 2 664
Така е, тя набързо ми каза кое за какво е и едното беше за възстановяването от секциото. Но понеже не ги запомних и трите - не ги уточних. Ама кой ти да знае, че и за възстановяване имало хомеопатичен лек.
[/quote]
Не е за секцио, но случката ми е при операция на единия яйчник и апендикс(или както там се казва Embarassed)- операцията ми се отвори и около месец не можа да се затвори- отидох на хомеопат и ми предписа нещо, но не го помня, а и няма значение, защото то е било за случая ми - всичко се оправи за около 4-5 дена.Ако ми се наложи сега секцио(дано не Praynig)смятам да отида  за някакъв цяр за по-бързо възстановяване.
А дали има нещо за по-бързо и безболезнено нормално раждане? newsm47

# 12
 • Мнения: 24 027
А дали има нещо за по-бързо и безболезнено нормално раждане? newsm47

има  Mr. Green

# 13
 • Мнения: 2 664
А дали има нещо за по-бързо и безболезнено нормално раждане? newsm47

има  Mr. Green
Наисти на ли - а то е индивидуално или е от тези дето може всеки да си ги прилага?
И се взема точно преди раждане или известен период се приема- като подготовка?
О, ще се обадя да си запиша час .А някой знае ли я д-р Тенева?Аз само нея я знам и то съм ходила веднъж при нея отдавна.Всъшност трябва да потърся някоя тема за лекари - отзиви. newsm78

# 14
 • Мнения: 24 027
в сетовете, които продават на ул. "Чаталджа" съм виждала такъв за бременност и раждане /значи има нещо по-универсално/, но аз не бих рискувала без лекарски съвет  Naughty. При мен се знаеше, че ще е секцио 2 месеца преди термина и докторката ми предписа само Арника, но каза, че при нормално раждане се дават лекарства в зависимост от етапа на раждането, в който си, ако разбира се израждащите лекари изобщо допуснат подобно нещо  Crazy; по спомените ми от нормалното ми раждане, няма как да скриеш 2-3 флакончета с лекарства или да ги взимаш незабелязано  Tired. По-възможно е след самото раждане, когато заведат в стаята да вземеш нещо подходящо, но все пак се консултирай с класически хомеопат, а не разчитай на хорските писания по форумите  Peace

Общи условия

Активация на акаунт