Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 ян. 2006, 10:18 ч.

ПОМОщ- ДЕВИАНТНО ПОВЕДЕНИЕ

 • 2 072
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 566
На6и познати имат момче на 14 години.Ба6тата ги е изоставил още в началото и го гледат бабата и майката. Положението става все по-стра6но от година на година.Явно двете не могат да се справят с него.Като малък са го гледали като писано яйце.Или по-скоро бабата.Майката опитвайки се да замести и мъжкото присъствие от време на време го и бие. Или поне до сега. Уж са интелигентни жени- актриси са и двете, но просто нямат подход към детето.В момента положението е следното- момчето няма никакви приятели, спряло е да ходи на училище, става нощем и търчи из къщата, хвърля всичко по земята- храна всичко, не знам дали не ги и бие, но ги малтретира психически. Водили са го на психолог- казал е да го водят на спорт.Записали са го но той не иска да ходи. Викали са полиция- насочили са ги към детска педагогическа стая, оти6ъл веднъж и повече не поискал.За мен детето е хиперактивно от малко и има нужда от специализирана помощ. Майка му наскоро я оперираха и през това време малкия живееше при родителите ми- нагаждаше се идеално.Изобщо нямаше такива проблеми. Седеше нонстоп пред картуун нетуърк , от време на време ставаше и почваше да тича около къщата и после пак сядаше да гледа.Така изкара няколко седмици.Твърдеше че нощем става да тича около къщата . но не знам дали беше вярно.Обаче слушаше нашите.
Дайте ми идея какво да се прави с него.Очевидно двете не могат да се справят , и а ко нещата проължат така това за мен е един бъдещ престъпник.Единствения изход , който виждам аз е да го изпратят някъде в пансион, за година например. Нищо , на което трябва да се води ежедневно не върши работа, защотоо не могата да го накарат да отиде. Положението е страшно, моля ви дайте идеи.

# 1
 • Мнения: 2 543
Изобщо си нямам представа как се постъпва с толкова голямо дете. Но идеята за пансион (въобще, какъв пансион се има предвид!?) ми се струва напълно неприемлива. Търпение, любов... такива идеи само ми идват в главата в съчетание с помощ от специалисти - психолог, психиатър... Знам ли и аз? Thinking

# 2
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 541
...напомня ми за един мой братовчед, който остана сирак и го гледаха дядо му и баба му...
Луда история...стигна до 6-ти клас и край.

Не знам...в такива случаи си мисля, че варианта с пансион е добра идея, но не съм чувала да има такива пансиони в БГ, където да се грижат добре за децата.
Може и да бъркам.....може да има...

# 3
Не съм сигурен, мили дами, че изборът на институцията е най-важна в този момент. Настаняването на дете в дом става само чрез отделите за закрила на детето, които се намират в съответната община. Затова може би е по-добре да се обърнете към отдела, където има психолози и социални работници, които ще ви насочат какво да направите. Ако мен лично питате детето е с повишена тревожност, което отключва тези поведенчески реакции. Можем да търсим причините на много места. Но не мога да се съглася с колегата-психолог, който е направил това изказване, че единствено спорта ще свърши работа. Така, че опитайте с отдела за закрила на детето...
Поздрави!
П.П. Ако не успеете - пишете на мейла, ще видим какво можем да направим...

# 4
 • Мнения: 1 581
Според мене пък дете с проблем (какъвто и да е) да бъде изпратено някъде (в пансион) не е никак добра идея. Според мене ще се почувства изоставено и това или ще го смачка психически, или ще засили агресията. За моето дете аз никога не бих го направила.

Проблемът на детето може да не е толкова сложен. Може би психологът не е имал предвид съвсем конкретно и буквално "спорт". А по-скоро някакъв начин цялата тая енергия да се насочи в нещо полезно, а за това спортът за момче на 14 е доста добър вариант. Но това може да е изкуство например, или каквото и да е друго, което е свързано с влагане на енергия и "сърце".

Само че просто спорт или какъвто и да е спорт не е особено добър вариант. Момчето трябва само да избере, да се види какво му е интересно и какво иска, да се мотивира, да се увлече. За това е важно да е подходящ спорт (или каквото и да е друго занимание) и да е подходящ учителят, особено учителят/треньорът е много важен.

Щом гледа много картуун, може да му е интересно да се занимава с анимация, или с рисуване. Може с нещо друго компютърно. Може с бойно изкуство. Може с плуване. Трябва да пробва много неща и да се наблюдава много неговият интерес.

И постоянна връзка с психолог. Може да сменят психолога, дано попаднат на човек, който да спечели доверието на детето и симпатията му.

Бих търсила помощ, съвет, лечение дори, но не бих прехвърлила отговорността за детето си на институция.

# 5
 • Мнения: 2 524
Терапия на ВСИЧКИ в къщи с психолог- и то добър който действително работи с проблемни деца, а не само дава неприложими съвети! В кой град сте? А като начало може да им подариш две книги на Фицхю Додсън/има ги и в интернит/ - Искуството да бъдеш родител и Как да приучим децата към дисциплина!

# 6
 • София, в офиса
 • Мнения: 1 269
оТ опита с домашния ми тийнейджър да кажа - не в пансион - така ще загубят детето окончателно. Моята майка също е актриса и мога да си представя за какво става въпрос. Детето протестира - или за лиса на внимание, или срещу отношението към него или за липса на разбиране или срещу кой знае какви семейни проблеми.
На 14 години е трудно да бъде заведен насила на психолог, трябва да бъде убеден и по-точно аз бих предложила фамилен терапевт, тъй като не само детето има нужда от помощ, а и майката и бабата.
Може би не е лошо да се намери на детето занимание и работа, нещо което му е интересно и изисква от него отговорност пред себе си и пред външни хора. Не бих предложила заниманието да е свързано с учене, защото на 14 г това е последното нещо , което ги интересува. Но мама и баба също трябва да променят начина си на живот и отношение в семейството. Ако трябваше аз да реша, щях да избера работа в събота и неделя ( и спечелениет пари да не му се взимат - много важно условие) и занимания, свързани с това, което го интересува

# 7
 • Мнения: 1 581
Сещам се също - след като майката и бабата са актриси, не могат ли да пробват да му запалят интереса в тази насока, а така ще прекарват и повече време заедно.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт