Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 980
Бебешката храна не може да замени кърмата
вестник "ДОКТОР", 23.01.2006г.

Бебешките храни днес са напълно адаптирани за новородени и могат да заменят майчината кърма – това гласи поредната заблуда.
Нито една бебешка храна, както твърдят заинтересованите произодители, не може и никога няма да може да замени майчината кърма. Кърмата на майката е най-подходяща именно за нейното дете – това се нарича биологична специфика. Съставът на майчината кърма осигурява оптималният растеж на детето. Съдържанието на мазнини, влизащи в състава на кърмата, непрекъснато е променя в зависимост от енергетичните потребности на детето. Съставът на майчиното мляко се променя с възрастта му – през всеки период от живота си то получава това количество различни елементи, което му е необходимо.
Белтъчините, влизащи в състава на бебешките храни и съдържащи се в кравето мляко, се приемат много по-трудно от детето, отклкото белтъчините от майчиното мляко, а  всъщност те са основата за развитието на организма. Освен това, когато бебето се кърми, неговите черва пропускат в кръвта необходимите за организма му белтъчини и задържат алергените. Не много известен е факта, че изкуственото хранене е причина всяка година в света да умират 1.5 милиона деца.
За нормалното развитие на мозъка и за зрението на децата са необходими полиненаситени мастни кисилини. Проблемът е в това, че организмът а детето в ранния етап от развитието му не може да синтезира сам тези киселини в неоходимото количество. Те се получават с майчиното мляко. Но и до сега мастните киселини отсъстват от състава на изкуствените мляка. За това у изкуствено хранените деца се създава относителен дефицит на полиненаситени мастни киселини.
За да се прецени клиничното значение на този дефицит, английски учени провели изследване, в което сравнили два режима на изкуствено хранене – с добавяне на мастни киселини (21 деца) и без тях (23 деца). Храненето на децата се контролира от раждането им до навършването на 4 месеца. На 10-я месец от живота им направили оценка на развитиеот чрез специален тест, основан на умението да достигат определени цели, например играчки. Оказало се, че децата от групата, получавала мастни киселини, правели значително повече съзнателни опити да  ходят, отколкото децата, които получавали само изкуствено мляко.
Изводът бил следният: полиненаситените мастни киселини с дълги вериги са неоходими компоненти в храненето на детето, а тяхната липса при изкуственото хранене се отразява отрицателно на развитието на детския интелект.
Има сведения и за това, че с майчиното мляко на клетъчно ниво се предава информация за човешкия живот на Земята. В същото време, с кравето мляко, влизащо в съставът на изкуствените храни, се предава информация от друг тип. За това свидетелства следният пример: лъвът Зевс на прочутият дрисьор Валтер Запаши изпълнявал уникални номера. Но и самият лъв бил уникален – бил хранен с човешка кърма. Запаши разказва, че когато му съобщили за лъвче, което играе с деца, хваща ги с лапите си, без да показва ноктите си, той не повярвал – дори котките инстинктивно си показват ноктите. И все пак по всичко изглежда, че чрез човешкото мялко на лъва са му предадени съвсем различни инстинкти. Този пример убедително показва колко е важно за детето да се храни с майчино мляко.
Всяка жена може и трябва да кърми детето си. Природата сякъш е програмирала жената за такова хранене. Жените, използващи заместител на млякото, лишават не само детето си, но и себе си. Кърменето дава на майката с нищо несравнимия майчин опит – щастие, омиротворение, дори своебразно “духовно опиянение”. В момента по цял свят за жените се създават най-благоприятни условия, за да кърмят децата си колкото може по-дълго.


На мен много ми хареса статията. Изключително точна, кратка и убедителна. Това за лъвчето е много сладко.

Последна редакция: вт, 24 яну 2006, 11:37 от mama monik

# 1
 • Мнения: 3 161
Не много известен е факта, че изкуственото хранене е причина всяка година в света да умират 1.5 милиона деца.
...

Изводът бил следният: полиненаситените мастни киселини с дълги вериги са неоходими компоненти в храненето на детето, а тяхната липса при изкуственото хранене се отразява отрицателно на развитието на детския интелект.
...

Има сведения и за това, че с майчиното мляко на клетъчно ниво се предава информация за човешкия живот на Земята. ... И все пак по всичко изглежда, че чрез човешкото мляко на лъва са му предадени съвсем различни инстинкти.

Ноу комент.  Shocked

# 2
 • Мнения: 1 586
Кой е авторът на статията?
Твърде тенденциозна е дори за моите про-кърмачески възприятия Confused

# 3
 • Мнения: 1 378
Кой е авторът на статията?
Твърде тенденциозна е дори за моите про-кърмачески възприятия Confused

Да, и сензационна. В този вестник такива материали се харчат.

# 4
 • Мнения: 980
Кой е авторът на статията?
Твърде тенденциозна е дори за моите про-кърмачески възприятия Confused
Да, и сензационна. В този вестник такива материали се харчат.
Не го чета редовно, дядо го получава, но не съм забелязала да е сензационен.
Дори това с лъва го вярвам.  Simple Smile

# 5
 • Мнения: 2 033
Не много известен е факта, че изкуственото хранене е причина всяка година в света да умират 1.5 милиона деца.

Освен на автора, съчинил това, наистина не е известно това твърдение.
Ама като стигнах до параграфа за кърменето на лъва с човешко мляко  #Crazy, всъщност мога да кажа, че такива малоумни статии всъщност правят лоша услуга на това, което уж се опитват да поощрят.

# 6
 • Мнения: 2 785
Не е лоша статията, но това с лъва, хранен с човешко мляко ми се стори прекалено. Sick

# 7
 • Мнения: 1 382

Цитат

Ноу комент.  Shocked

Цитат

ахъ  newsm78

# 8
 • София
 • Мнения: 16 248
Всичко добре, ама тая работа, дето умирали милион и половина деца, благодарение на изкуственото хранене - ай стига глупости #Crazy

# 9
 • Мнения: 1 896
Алиса и Белинда,
Наистина има някои работи които звучат измислено в статията, но точно това за милион и половина бебета умиращи годишно в света защото не се кърмят, е по данни на УНИЦЕФ - става дума най вече за тези майки в развиващите се страни дето се опитват да дават адапте, обаче го разреждат прекалено защото им идва скъпо или пък нямат достъп до чиста питейна вода и условия да стерилизиране на шишета. Във всеки сайт в интернет където има инфо за бойкота срещу Нестле може да се прочете тази цифра.
Ето тук набързичко попаднах, че и БиБиСи цитират същите данни - в каре към края на страницата.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4747879.stm

# 10
 • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 • Мнения: 6 266
Статията е хубава, ама това за лъва не го вярвам. Thinking

# 11
 • Мнения: 6 144
На мен това за лъва много  ми хареса. Не ме интересува вярно ли е или не - все пак няма да се мотивирам да кърмя заради хранено с кърма лъвче... но ми звучи много мило, като в приказките.

Надявам се и кучката на свекърите да е като лъвчето, щото иначе ще се караме! Що кърма изпи, гадината!!!

# 12
 • Мнения: 643
Статията е... Не съм сигурна обаче, че би мотивирала някого да кърми. Добре е все пак, че се пропагандира кърменето, заставам с две ръце зад идеята медиите да говорят за ползата от кърменето.

# 13
 • Мнения: 435
Аз пък мисля , че статията е хубава и ако лекарите я дават на майките за четене ще върши работа и доста майки поне ще се замислят . Аз лично ще я връча на нашата   педиатърка да се образова  Laughing

# 14
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Лелеее, пък аз мислех че съм най-крайния екстремист  hahaha

Вярно, че статията не звучи много агитиращо, но мен лично тази статистика на Уницеф би ме стреснала Confused

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт