Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 385
Стигнахме до кръвните изследвания на 1г. Хемоглобинът ни е 99,3. Каква е нормата за тази възраст? Дали тази ни стойност е алармираща, а?

# 1
 • Мнения: 503
4естно казано, не знам, но някои май4ета тук бяха писали, 4е според техните педиатърки за бебе е нормален и хемоглобин над 80 и затова много български лекари лекуват несъществуващи анемии и неправилно избързват със захранването, за да ги "предотвратят". Все пак, консултирай се с хематолог, а не с педиатър, само такъв лекар може да ти каже, проблем ли е такъв хемоглобин. Аз например на 17 имах анемия (разбирай, желязото ми беше 2, при минимална норма 25 Shocked , за хемоглобина ми не помня, колко беше Embarassed ), лекуваха ме то4но 1 месец в Центъра по хематология и трансфузиология, много добри специалисти има там.
Успех и пиши, какво сте решили и как сте!

# 2
 • Мнения: 195
Цитат на: mama_p
4естно казано, не знам, но някои май4ета тук бяха писали, 4е според техните педиатърки за бебе е нормален и хемоглобин над 80 и затова много български лекари лекуват несъществуващи анемии и неправилно избързват със захранването, за да ги "предотвратят".


Това аз го писах, но говорихме по този въпрос, когато бебето беше на 6 м. и се чудех да го изследвам ли въобще...и не съм - педиатърката каза, че общо взето се правели заради анемията, а тя си личала по редица външни признаци от сорта бледи лигавици, липса на тонус и т.н.
 Но за 1 година не знам норма, ще ги направим като му дойде времето тези изследвания, защото те вече били за повече показатели.

# 3
 • London
 • Мнения: 9 719
Цитат на: Инка
Стигнахме до кръвните изследвания на 1г. Хемоглобинът ни е 99,3. Каква е нормата за тази възраст? Дали тази ни стойност е алармираща, а?

На Борис ХБ на 1 година беше 118 и ми казаха, че е добър. 99,3 май е малко нисък. В момента е на 1г. и 4м. и ХБ се е вдигнал на 120. Давам му всеки ден мръвка, ако нямам месо под ръка слагам замразен месен бульон в манджите му.

# 4
 • Мнения: 3 271
Да, малко е нисък, но не е повод за паника. Включи повече листни зеленцучи, пшеничен зародиш, магданоз. Хапва ли детето дстатъчно месо? Какво казва педиатъра му?

# 5
 • Мнения: 3 480
здравей,

скоро правихме изследванията на бебка за 6-я месец. хемоглобинът й е 116 при референтни стойности на лабораторията 120-165, но това е ОК.
моята лекарка ми обясни, че стойността на хемоглобина винаги трябва да се съпоставя с метода на излседмването му, т.е. завиви лабораторията как изчислява хемоглобина, имало различни методи. затова винаги трябва да се гледат зададените стойности.
но когато попитах какъв е минимума, при който примерно се поставя дизгноза анемия, тя ми отговори под 100.
може би е добре да се консултираш пак или да направиш още едно изследване в друга лаборатория....за успокоение.


иначе виж какво четох скоро за желязото:
копирам го от dieti.gbg.bg:


Железният дефицит е най-широко разпространения хранителен дефицит. Крайна фаза на неговото развитие е желязо-дефицитната анемия. Най-често се среща сред лица с повишени потребности от желязо, които трудно се задоволяват с обичайното хранене.

Най-рискови групи за развитие на железен дефицит са кърмачета, малки деца и бременни жени.

В кърмаческата и ранна детска възраст железният дефицит предизвиква нарушения в психомоторното и интелектуално развитие, а при бременни жени - повишава риска от аборт, преждевременно раждане, раждане на дете с ниско тегло.

Желязо-дефицитната анемия се характеризира с ниско ниво на хемоглобин в кръвта. Железният дефицит е причина за повече от половината случаи на анемия.

Железният дефицит се дължи на нисък прием на желязо, нарушено усвояване на желязото в чревния тракт, повишени потребности или значителни загуби на желязо.

Желязо-дефицитната анемия създава сериозен риск в кърмаческата и ранната детска възраст. В този период от живота си, децата имат изключително интензивен растеж, прогресивно увеличаване на кръвния обем и повишени потребности от желязо.

При стойности на хемоглобин под 11 g/dL при дете между 6-24 месеца се поставя диагноза анемия.

Високата вероятност за възникване на анемия именно в тази възраст е, че млякото, което е основна храна има ниското съдържание на желязо.

Кои са най-сериозните рискови групи за заболяване от желязо-дефицитна анемия в ранната детска възраст ?

На първо място, това са децата захранени още в края на първия месец от живота си с краве мляко. Ниското съдържание на желязо в млякото и неговата ниска усвояемост са причина за анемия. Железният баланс се усложнява и от загубите на желязо с изпражненията, които се дължат на микрокръвоизливи в червата при кърмачета хранени с краве мляко в първите месеци от живота.

За съжаление, ранното захранване с краве мляко преди навършване на 7-9 месеца е обичайна практика в храненето, особено сред социално слаби и етнически групи. Предимството на кърменето в тази най-ранна възраст е, че желязото от майчината кърма се усвоява два пъти по-ефективно в организма в сравнение с това от кравето мляко.

Голяма вероятност за развитие на анемия имат недоносените и преждевременно родени деца. Железните резерви при тях са ниски и не могат да компенсират по-високия темп на растежа в сравнение с нормално новородени. Такива деца, особено когато се хранят единствено с майчина кърма трябва да получават допълнително железни добавки още след втория месец на живота.

При деца, които се хранят с адаптирани млека, трябва да се предпочитат обогатените с желязо продукти, които съдържат 12mg/L желязо, за разлика от обикновените в които желязото е около 1 mg/L.

Сериозно инфекциозно заболяване, чести диарии, паразити в ранната възраст са също предпоставка за развитие на желязо-дефицитна анемия.

Ниската консумация на храни, източници на желязо е причина за развитие на железен дефицит. Желязото в храните се съдържа под две форми - хемово и нехемово. Хемовото е високо усвоимо и неговата резорбция в организма не се влияе от други фактори. То се съдържа в животинските тъкани и органи, които съдържат хемоглобин и миоглобин - месо, птици, риба.

Нехемовото е слабо усвоимо и се съдържа в яйца, плодове и зеленчуци. Резорбцията на нехемовото желязо зависи от разтворимостта му в чревния тракт и от други фактори в храните, някои от които потискат, а други - стимулират резорбцията (всмукването) му.

Витамин С, както и животинските храни - месо, риба, птици улесняват резорбцията на нехемовото желязо.

Храни, които съдържат целулоза, танини, фосфати, полифеноли значително потискат желязната абсорбция (усвояване). Богати на вещества, потискащи усвояването на желязото са чаят, богатите на целулоза зърнени храни, соята, млякото.

Какви са последствията от желязо-дефицитната анемия в ранната детска възраст?

Неблагоприятни ефекти върху здравния статус, но също и върху физическото и психомоторно развитие. Когато анемията при кърмачета не се открие и не се лекува своевременно, се наблюдава намаляване на коефициента на интелигентност, те прохождат и проговарят по-късно в сравнение с нормални деца. Анемичните деца страдат по-често от инфекциозни заболявания, поради намалената им имунна функция, което също се отразява върху развитието им. По този начин желязо-дефицитната анемия в ранната детска възраст създава затворен кръг от неблагоприятни здравни последствия, които понякога остават необратими при липса на адекватна терапия.

Профилактиката на железния дефицит е по-ефективен начин за контрол на анемиите.

При нормално родени, естествено хранени бебета до шестия месец от живота не е необходимо даване на железни препарати. След тази възраст е необходимо включване на храни богати на желязо и витамин С - зърнени каши с желязо, месо, риба, плодове и зеленчуци. При едностранно хранене се налага даване допълнително на препарати, съдържащи желязо и витамини, улесняващи усвояването на желязото.

Профилактиката на желязо-дефицитната анемия в кърмаческата възраст започва още по време на бременността, когато се налага използване на железни препарати, дори когато нивото на хемоглобина е нормално.

**********

# 6
 • Мнения: 195
Цитат на: Taneto


Профилактиката на желязо-дефицитната анемия в кърмаческата възраст започва още по време на бременността, когато се налага използване на железни препарати, дори когато нивото на хемоглобина е нормално.

**********Въобще не съм съгласна с това. През цялата бременност ми беше много "нисък" хемоглобина - 87-100 - според нормите. Само че да не забравяме, че не сме машини, а хора и това, което е ниско за някого, за друг може да е нормално. Има всякакви изключения от всички правила , по принцип. Мисълта ми беше да не се вманиачаваме много и да не се самоизмъчваме .
Та личната ми лекарка още от 2-3 месец ми изписа желязо на таблетки - по 1 на ден, а в големите месеци - по 2 броя. Така била чула на семинар на американски професор. Само че аз без да се допитам до гинеколога си не вземах нищо и го попитах. Той беше меко казано скептичен и изрично ми забрани да пия каквото и да било без да ми го е изписал, включително прословутата свръхнеобходима Матерна. Подчерта, че в малките месеци на бременността бебето си компенсира липсите за сметка на организма на майката и всякакви добавки са излишни, освен това въпросното приемане на желязо може дори да УВРЕДИ плода. Не съм питала по какъв начин, но всяка свръхдоза си е свръхдоза. Така и не пих нищо цяла бременност и си ходих с нисък хемоглобин - въпросът е, че се чувствах добре. И бебето ми също.
На следващата консултация изрично ще разпитам за стойностите. Според мен стойностите при децата е нормално да са различни - но не го твърдя със сигурност, мое мнение си е. Предлагам обаче да не правим паника.

# 7
 • Мнения: 385
Благодаря ви много за мненията и инфото. Вярно е, че направихме изследванията, защото така се правело, когато детето навършело 1 г., а не защото Павел показва с нещо да е анемичен. Напротив, той от самото начало е много як и жизнен. Попитах и една приятелка, която ми каза, че при тях са давали желязо когато хемог. е паднал до 80, а иначе по принцип не отивал по-нагоре от 95. Тъй че решавам да изчакам. Ще наблегна на храните с повече желязо.

# 8
 • Мнения: 70
Hemoglobina ne trqbva da pada pod 90,za6toto togava 6te se naloji prelivane na krav na bebo.Normalno e da ima 114-125 tova e super za dete.Davai mu pove4e pureta ot spanak i nai-ve4e kolkoto moje6 pove4e mestni.Az opravih moeto dete za 1 mesec no be6e non stop na Maltofer 2 meseca i postoqnno sam q tapkala s mestni pureta.Hemoglobina ni be6e 92 i  se ka4i na 123.
Pojelavam ti uspeh:)

# 9
 • Мнения: 3 369
Ето тук съм ти писала по този повод...

Общи условия

Активация на акаунт