Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 983
  Заповядайте в новата тема! Пожелавам само хубави резултати на всички момичета, които влизат тук! И моля прочетете информацията, която е тук, запазете спокойствие и след това си задавайте въпросите.

Ходете веднъж годишно на преглед с колпоскоп и цитонамазка! Биопсия, ЧПВ-тест и друга допълнителна диагностика правете само, ако има индикации за тях!


Внимание! Форумът НЕ е лекар. Възможно е информацията тук да е непълна или неточна. Моля, прочетеното тук, както и съветите на потребителите да се приемат само информативно! Не предприемайте каквото и да е самолечение, защото може да има тежки последици! Консултирайте се с вашия лекар!


Основни теми:

    ПАП тест (цитонамазка)
    Колпоскопия
    Биопсия
    ЦИН - Цервикална интраепителна неоплазия (CIN)
    Конизация
    Човешки папиломен вирус (ЧПВ, HPV)
    Кратък обзор на най-често използваните УПОЙКИ при конизация
    Статии за раничка на шийката на матката

Полезни връзки в интернет:
    Рак на шийката на матката
    Рак на маточната шийка - рисковите фактори (І част)
    Рак на маточната шийка - рисковите фактори (ІІ част)
    Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката “HPVGard”
    Информативен сайт на български за digene HPV hc2 test
    Цервикална интраепителна неоплазия (Cervical intraepithelial neoplasia, CIN) (source: U.S. National Institutes of Health)
    Цитонамазка, ПАП тест (PAP smear) (source: U.S. National Institutes of Health)
    Цитонамазка, ПАП тест (PAP smear) (source: U.S. National Cancer Institut) Тази статия е преведена на български от на Кронки жена му и Кюбит.

Координати на лекари:
- доц. Попова, 02/ 831 7671 - за преглед, конизация, операция /завежда Клиниката по Гинекология на 5та градска болница/
     - д-р Ралчева, GSM: 0888 318 967, сл.тел. 02/ 971 4898, вътр.31 - за преглед, биопсия
     - д-р Ганчева, GSM: 0888 754 077, ул. Поп Богомил 23, сл.тел. 02 983 64 06 и Моб. тел. 0888754077 /след 14 часа за записване на часове/
     - доц. д-р. Цветанка Дянкова К.М.Н. акушер-гинеколог, онколог, хирург, тел: 02/ 873 2273 и 0888/ 661 543, e-mail: tzv.dyankova@mail.bg
     - доц. Кърлов, GSM: 0887 782 660 - за преглед, конизация, операция
     - д-р Божидар Славчев, гр. София, ж.к. "Стрелбище", ул. "Костина" 6, тел. 02/ 408 1843, 02/ 859 6071, GSM 0885/ 654 925
     - проф. Горчев - Плевен, болница "Света Марина" - за преглед, конизация, операция
     - д-р Михайлов - Бургас
     - д-р Любомир Бойчев, тел. 0866/60560, Медицински център"Св.Иван Рилски" гр.Тутракан
     - проф. Карагьозов - преглежда в Токуда понеделник и четвъртък, тел. на рецепцията 02/ 403 49 28 (трябва да си запазите час на рецепцията).
     - д-р Красимир Недялков, акушер-гинеколог, онколог и началник отделение "Оперативна гинекология" в 1 АГ "Света София", GSM: 0888/ 639 061, тел. в частния кабинет: 02/ 858 9024.
     - Д-р Нейкова сл.тел.9792068 ДКЦ  Д-Р ГРИЙНБЕРГ БАН - 25 ти блок - само за прегледи /цитоназамка,колпоскоп/ няма предварително записване и не работи със здравна каса
     - Доц. Горчев - Плевен  - ул. "Гео Милев" №14 - тел. 064/ 800 292; 064/ 800 417 и Плевен ул. "Цар Симеон" № 23 и телефони : 064/ 805 666; 064/ 8181; 064/ 806 838
     -доц. Явор Корновски - Варна, преглежда в Майчин дом

Връзки към стари теми:
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да Ви коства жи … АП и HPV - Тема 1
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да Ви коства живота! - Тема 2
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да Ви коства живота! - Тема 3
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да Ви коства живота! - Тема 4
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да Ви коства живота! - Тема 5
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да Ви коства живота! - Тема 6
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да Ви коства живота! - Тема 7
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да Ви коства живота! - Тема 8
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да Ви коства живота! - Тема 9
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! - Тема 13
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! - Тема 14
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема - 15
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема - 16
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема - 17
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема - 18
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема -19
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема -20
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема -21
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема -22
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема -23
    Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема -24
    За ПАП 3 - Тема 1
    За ПАП 3 - Тема 2
    За ПАП 3 - Тема 3
    Раничка на шийката на матката Тема 1
    Раничка на шийката на матката Тема 2
    Раничка на шийката на матката Тема 3

ПАП тест (цитонамазка) и класификация на резултатите

ПАП тестът е медицинско изследване за ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката при жените. Тестът е разработен през 1928 г. от американския патолог от гръцки произход Джордж Папаниколау.

Цитонамазката позволява да се засече заболяването в най-ранните му стадии, когато оперативното лечение в много голям процент от случаите води до излекуване, а също така да се установят онези предракови състояния, при които е необходимо само да се обгори засегнатият участък върху шийката на матката.

Сравнително проста и безболезнена, тази процедура обикновено се извършва в лекарски кабинет или клиника. С памучни шпатули или малки четчици (четчиците са предпочитани през последните години) се вземат проби от лигавицата на маточната шийка, после биват оцветени и изследвани под микроскоп. Резултатите от така направеното цитологично изследване (цитонамазка, натривка) се класифицират в пет групи по Папаниколау (PAP I-V, т. нар. Мюнхенска номенклатура от 1975 г.[1]) по следния начин:

    PAP I - няма възпалени или възстановени изменения. Препоръка: Рутинно подлагане на предглед след една година.

    PAP II - наблюдава се цервицит (възпаление на шийката на матката) и / или метаплазия (доброкачествено преобразуване на клетки). Препоръка: ако измененията са ясно изразени, може да се направи терапия на възпалението или хормонална терапия и обстоен преглед на шийката на матката.

    неофициално, но често използвано класифициране: PAP II К[2] или понякога PAP II W[3] - неясен (съмнителен) резултат. Това включва намазки, които не са достатъчно добри, за да се направи еднозначно заключение или намазки с променени клетки, които не могат да се класифицират като атипични, но не са и нормални. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка.

    PAP III (в България понякога се отбелязва като III А) - неясен (съмнителен) резултат. Тежко възпалено или дегенеративно изменение, което не може еднозначно да бъде класифицирано като доброкачествено или злокачествено. Следователно не може със сигурност да се изключи наличието на карцином. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка в кратък срок и / или биопсия (вземане на материал за хистологично изследване[4]).

    PAP III D (в България понякога се отбелязва като III Б) - лека до среднотежка дисплазия (ЦИН I или II). Няма наличие на ракови клетки. Измененията могат да се развият до раков процес Карцинома ин ситу (CIS, Carcinoma in situ). Препоръка: нова цитонамазка и колпоскопия в рамките на три месеца.

    PAP IV A - тежка дисплазия или Carcinoma in situ (CIS). Препоръка: краткосрочно нова цитонамазка и колпоскопия, както и биопсия.

    PAP V - съмнения за инвазивен карцином. Препоръка: биопсия за хистологично изследване.


След поставяне на диагноза ПАП 2 или ПАП 3 може да се проведе някакъв вид лечение или не. Това преценява лекарят на базата на вашето индивидуално състояние. при установяване на ПАП 4 или 5 обикновено се извършва конизация и/или друг вид лечение.

Препоръчва се жените и момичетата, които водят полов живот, веднъж годишно да се подлагат на ПАП тест, започвайки от 1 до 3 години след първия сексуален контакт, но не по-късно от 21 годишна възраст.

Бележки:
   [1] Последната актуализация на номенклатурата е от 10 май 1997 г.
   [2] К = Kontrolle (нем., контрола)
   [3] W = Wiederholen (нем., повторение)
   [4] Според резултатите от хистологичното изследване се определя стадия на CIN (ЦИН, цервикална интраепителна неоплазия).


Независимо от групата, в описателната част на едно изследване може да е споменат терминът "койлоцити". Това означава клетки, видимо променени от присъствие на вирус в тях. Най-често се касае за вируси на човешкия папилом (HPV). Цитологичното изследване не е в състояние да разпознае какъв точно е вирусът, нито дали е от вирусите, които могат да предизвикат рак. За такова разпознаване е необходимо вирусологично изследване - ДНК-анализ. Цитологичното изследване (т.нар. профилактична цитонамазка) не е в състояние да потвърди с категоричност присъствие на НРV в маточната шийка. Това изследване може да заподозре с различна степен на достоверност присъствието на вируса и с никаква степен на достоверност - да докаже връзката между наличния вирус и риска от рак. Колпоскопията не може дори да заподозре присъствието на вирус в нормално изглеждаща маточна шийка. Това изследване, обаче, пределно ясно различава измененията, причинени от НРV, от всички други изменения на шийката. Именно колпоскопията дава безспорни основания за взимане на тъканна проба (биопсия), която спада към най-надеждните методи за поставяне на окончателна диагноза.
Биопсията спада към най-надеждните методи за поставяне на окончателна диагноза. Тя разпознава дали дадено изменение на лигавицата е причинено от НРV или не. Най-честото изменение, причинено от НРV, е папиломът на маточната шийка. Той се открива чрез колпоскопия, но се доказва само чрез биопсия. Освен това, само биопсията е в състояние да ни осветли по най-парливия въпрос - налице ли е истинско предраково състояние и дали не е започнало развитие на същински рак. Но и биопсията не е универсален диагностичен метод. Тя, например, не може да установи към кой тип НРV спадат вирусите, причинили даден папилом, т.е. дали това а "добрите" или „лошите” типове.
Вирусологичното изследване не разпознава има ли някакви изменения по маточната шийка - както папиломи, така и други; ако има изменения - дали те са предракови или не; ако измененията са предракови - каква е тяхната тежест; има ли начално развитие на рак.
Отговор на всички тези въпроси търсим чрез другите методи - цитологично изследване, колпоскопия, биопсия. В замяна на това, вирусологичното изследване и по-специално ДНК-тестът със сигурност доказва присъствието на НРV в маточната шийка и, което е най-важно, какъв тип е въпросният вирус. Никое друго изследване засега не е в състояние да отговори на последния въпрос.
Както личи, за да си струва да се притеснявате от вирусите на човешкия папилом далеч не е достатъчен обикновен преглед или само едно изследване. Необходимо е да се използва целият арсенал от диагностични средства, с които съвременната гинекология разполага. И когато този арсенал е използван, необходимо е резултатите да се интерпретират и обобщят за Вашия конкретен случай - от гинеколог, на когото имате пълно доверие. И едва тогава да започнете или да не започнете лечение.[/list]Трябва ли да се обгаря раничката на матката

Задължително ли е обгарянето на раничката на шийката на матката при жените?

По-рано се смяташе, че раничката трябва задължително да се обгори, за да не се превърне в рак. Доказано е, че този метод, в сравнение с другите, дава по-голям процент усложнения във вид на ендометриоза, болков синдром, нарушаване на процеса на раждане и др. Затова лекарите в много редки случаи препоръчват този метод. За лечение на ерозия на шийката на матката днес се използват други методи, като химична коагулация, лазерна коагулация или криокоагулация.

Резултатите от изследванията опровергават мнението, че след изгаряне на раничката няма опасност от рак.

Въздействията върху шийката на матката, ако се правят без съответните показания, не предпазват от развитие на рак на шийката на матката. Дори напротив, ако лекарят не е определил правилно какво точно има на шийката и го е изгорил, това може да предизвика развитие на процеса. Установено е, че многократните изгаряния могат да предизвикат левкоплакия.

И още една заблуда: много жени смятат, че при ерозия могат да помогнат тампони с масло от алое. Но лекарите са категорично «против». Те смятат, че използването на тампоните с алое, при всякакви видове ранички е изключително вредно. Обяснението е, че всички тези вещества са биостимулатори и могат да нарушат процеса на клетъчното диференциране на тъканите, както и да стимулират предракови процеси 6 шийката на матката.


# 1
 • София
 • Мнения: 962
  Благодаря  и  тук  за новата тема !  Hug  bouquet

Пожелавам от  все сърце  само  добри  резултати  на всички  момичета ! Бъдете здрави!  Hug

# 2
 • София
 • Мнения: 564
Кокоша НелHug Hug Hug потърпи, мила. Всичко ще бъде наред. Както казва Бести ти си направила най-важното. Явно такъв му е характерът на доктора, важното е, че е добър специалист.  Peace
Аз продължавам да лекувам инфекцията си, за да се разбере дали после ще правя конизация или само ще се гори раната, но резултатът е жестока алергична реакция. То от март месец какво ли не изпих и какво ли не си сложих. Получих страхотен обрив, биха ми урбазон, а сега от две нощи ставите ми се схващат ужасно и не мога да мръдна, да си вдигна ръце и т.н. Трябва някой да ме облича. Та пак на инжекции урбазон, които през деня отпускат, а вечер пак се схващам. Отидох днес в алергологията с мисълта, че ще ме приемат в болницата, а докторкато ми вика: "Това е серумна болест, която не се лекува, отшумявала сама и просто трябва да изтърпиш 15 дни  Mr. Green". Извинявам се за лирическото отклонение.  Embarassed

Пожелавам само добри резултати на всички в новата темичка.  Hug

# 3
 • Мнения: 67
Мерси за темата Кокоша Нел (Snarky Chimpfanny)  Hug  bouquet

Пожелавам на всички само хубави резултати и по-малко жени да имат тези проблеми! Peace

# 4
 • София
 • Мнения: 722
Момичета,искам съвет.Значи трябва утре да ходя за изследвания и в петък евентуално конизация. Казаха ми в първите чисти дни след МЦ. На мен уж ми свърши,но имам леко зацапване.И сега се чудя какво да правя,да отложа или  това не е пречка? Ако отложа ще остане за сряда-14.11 Направо съм кълбо от нерви

# 5
 • Мнения: 805
Савина, чуй се с доктора си и така реши. Бих те посъветвала да отложиш. Аз съм с усещането че искат ЧИСТИ дни. Иначе рискуваш да ти се накарат и да ср почувстваш още по-зле...,

# 6
 • София
 • Мнения: 722
Чух се с докторката-отлагат ме за сряда. Притесненията остават,но какво да се прави. Благодаря,Лазурит!

# 7
 • Мнения: 67
savina123 не се притеснявай, всичко ще мине  Peace Гледай да си отнемеш вниманието от тези мисли и прави нещо, което ти е приятно! Wink

# 8
 • Мнения: 1 983
Аз вече сериозно се замислям дали да не организирам някакво хоби за всички ни, които чакаме я операции, я резултати, я нещо друго. То не се издържа така. ooooh!
И за да не е спам, ще кажа, че почнах втория курс на имунофана. Peace Дано ме позасили пак. Peace

П.С. Ново 20, някой скоро да е ходил при Ралчева? Къде преглежда, как се държи? Всичко ме касае.  bouquet

Последна редакция: чт, 08 ное 2012, 12:04 от Кокоша Нел (ex Snarky Chimpfanny)

# 9
 • София
 • Мнения: 564
Нел, от първия курс на имунофана добре ли се чувстваше? Доколкото помня по-напред в темата отзивите за Ралчева не бяха много добри. Май малко лежи на стара слава и нямала добра апаратура в кабинета. Това по спомен.

# 10
 • Мнения: 1 983
Да, много добре ми подейства.

# 11
 • София
 • Мнения: 962
Доколкото помня по-напред в темата отзивите за Ралчева не бяха много добри. Май малко лежи на стара слава и нямала добра апаратура в кабинета. Това по спомен.

 Peace  Абсолютно  е така !

Кокоша Нел,  ако  си решила  да ходиш при друг  онколог , по  добре при Дянкова  ,отколкото при Ралчева -  цената е  кажи речи  една и съща. Освен  това   Ралчева  вече  е пенсионерка и  работи само в частния  си кабинет и  в  МЦ  "Лора "  ,доколкото  чух.

# 12
 • Мнения: 1 983
Доколкото помня по-напред в темата отзивите за Ралчева не бяха много добри. Май малко лежи на стара слава и нямала добра апаратура в кабинета. Това по спомен.

 Peace  Абсолютно  е така !

Кокоша Нел,  ако  си решила  да ходиш при друг  онколог , по  добре при Дянкова  ,отколкото при Ралчева -  цената е  кажи речи  една и съща. Освен  това   Ралчева  вече  е пенсионерка и  работи само в частния  си кабинет и  в  МЦ  "Лора "  ,доколкото  чух.
Благодаря за мненията!  bouquet

# 13
 • София
 • Мнения: 722
Момичета,да ви питам колко бързо се възстановихте след конизацията? Аз съм студентка и петък имаме практика,задължителна.Дали ще мога да отида,след манипулацията ми в сряда? Вие лежахте ли или веднага бяхте в движение? То не че с 2 деца в къщи ще се залежа.

# 14
 • Мнения: 805
Възстановяването е индивидуално... препоръчва се по-спокойно да се кара... да имаш възможност ако не непрекъснато да лежиш, то поне да можеш да се поопъваш редовно.

Ако в сряда ти е конизацията, ще те изпишат в четвъртък, ако всичко е наред. Тръгваш си на собствен ход и се прибираш.

На мен повече от 30 мин права първите дни ми идваха в повече....

Сама си прецени, колко и дали ще се натоварваш.

Задължителна практика ... дават ти болничен... за да си извиниш отсъствието.

Общи условия

Активация на акаунт