Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 ян. 2006, 15:57 ч.

ВЪПРОС КЪМ ЮРИСТИТЕ

 • 446
 • 5
 •   1
Отговори
 • Мнения: 125
И аз като голяма част от майките мислех да се върна на работа преди да ми изтече майчинството до навършване на 2 годишна възраст на детето. Обаче след разговор с работодателя ми, той беше категоричен, че няма да търпи да излизам в болнични, а кой може да гарантира здравето ми или това на детето ми?!? Дори уволни една колежка точно заради това, че излизала често в болнични, та направо се спекох да не ме последва и мен същото. Sad А заплатата ми си беше добра и работата не е за изпускане. Поразрових се из кодекса на труда и попаднах на следното:
Чл. 225. (1) (Изм., ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При незаконно уволнение работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа поради това уволнение, но за не повече от 6 месеца.
Въпросът ми е дали уволнение поради ползване на болнични се счита за незаконно? Естествено работодателят обосновава уволнението (поне това на колежката) с думите, че не можел да разчита на нея, след което тя си пуска молба за напускане. Но по този начин тя май не може после да си търси правата по горния член newsm78 А парадоксът е, че ако пък реши да си търси правата, в трудовата й книжка ще пише УВОЛНЕНА и тогава трудно ще си намери друга работа. Още повече, че всички сме осигурени на минимална заплата и предполагам, че дори и да успеем да се преборим за правата си, работодателят най-много да ни изплаща минималната заплата  Twisted Evil
Съжалявам за дългите обяснения, но какво бихте ме посъветвали вие като юристи, в случай че изпадна в подобна ситуация? Има ли смисъл да си търся правата за реалната заплата, която получавам или каузата е загубена?

Последна редакция: ср, 25 яну 2006, 16:03 от mama08

# 1
 • Няма такава държава!
 • Мнения: 1 295
Не съм юрист, а счетоводител, но съм сигурна за следното:
Не можеш да търсиш права за заплата, която получаваш на черно - ако се стигне до съд и ако спечелиш, то обезщетението ще е на заплатата, записана в трудовия договор. Другият вариант е да се оплачеш в инспекцията по труда, че не те осигуряват на заплатата, която реално получаваш, но това е станало с твое съгласие, нали? А и в този случай пак рискуваш да те уволнят. Колежката ти със сигурност пък няма права по този член, защото пред закона ТЯ си е подала молба за напускане, а не е уволнена. Защо е решила така, обосновката на шефа не върви, но предполагам, че е щял да измисли друго основание за прекратяване на договора - ползването на болнични не е основание.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 173
За съжаление в България нещата стоят така: дисциплинарни уволнения почти няма, повечето трудови правоотношения се прекратяват по "взаимно съгласие" (шефа идва и ти тръсва молба за напускане). Истинското уволнение не става толкова лесно: трябват доказателства в съда, преди уволнението трябва да има забележка, предубреждение за уволнение и тогава чак уволнение. А болничните не са достоверен мотив. Но пък ако реши да те уволни, ще успее тъй като винаги може да измисли мотив(не си изпълняваш задълженията), който да бъде подкрепен от други колеги,които не искат да изхвърчат  Sad
Но ти си защитена от закона, поне докато си в майчинство

# 3
 • Мнения: 125
Благодаря за отговорите   Hug За съжаление, в България е редовна практика работодателите да осигуряват на минималната заплата, а ние нямаме особен избор - или сме съгласни, или да си търсим друга работа Rolling Eyes Но в случай като моя, стигам до извода, че няма смисъл от съдене, защото дори и да спечеля делото, ще получавам толкова пари колкото се дават и при обезщетение за безработни. А за възстановяване на работата ми след съдене с работодателя не мога и да си помисля #Crazy Предполагам, че заради това колежката ми е избрала варианта с молбата за напускане Thinking Действително, както Джеси пише, докато съм в майчинство съм защитена. Затова сериозно се замислям да си го изкарам цялото, но това не решава проблемите с болничните. То децата не боледуват само до 2 години. А в кодекса на труда намерих и следното
Закрила при уволнение
Чл. 333. (Изм., ДВ, бр. 100 от 1992 г.)
(1) (Изм., ДВ, бр. 110 от 1999 г., бр. 25 от 2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм., ДВ, бр. 52 от 2004 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст

Но Джеси е права, че обикновено работодателят ти връчва сам да си напишеш молбата за напускане...
А дали може съпругът ми да ползва болничните на детето и да го гледа вместо мен когато се наложи?

Последна редакция: ср, 25 яну 2006, 17:58 от mama08

# 4
 • Няма такава държава!
 • Мнения: 1 295
А дали може съпругът ми да ползва болничните на детето и да го гледа вместо мен когато се наложи?

Да, може, без проблем. Даже ви съветвам, ако нямате баби за такива случаи, да се редувате във взимането на болнични - така проблема с работодателите ще се посмекчи.

# 5
 • Мнения: 125
БЛАГОДАРЯ!  bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт