Освен това също съм чела, но пак не мога да посоча точен линк, че всичко, вкл. мазнините, най-напред се складира, а после мазнините се използват за енергия. Не става номерът да изядеш сметаната и веднага да започнеш да я ползваш за енергия, без преди това поне за кратко да влезе в мастните клетки. Не, първо мазнините се складират, после започва оползотворяването им, когато се отворят мастните депа при нисък инсулин. Чела съм го, но точно къде - не помня. Става въпрос за базова биохимия, доколкото знам.
А иначе за въглехидратните зареждания, когато се консумират на куп по 500 - 1000 грама въглехидрати (т.е. не 1 кг картофи, а няколко килограма, колкото да осигурят максимално количество глюкоза), тогава действително препоръчват мазнините да са минимално количество. Но не говорим за такъв случай, а за случая малко плод със сметана или сирене. Мисля, че оттам тръгна спорът. Първо, плодът не е толкова високогликемична храна. Второ, самото количество въглехидрати в 1 ябълка или портокал или в шепа малини не е толкова високо. Не говорим за същото, както когато се прави въглехидратно зареждане.
Освен това ти намесваш калориите. Първо, доказано е, че различните мазнини имат различна калорийна стойност, наситените имат най-ниска. Затова имам линк: http://www.youtube.com/watch?v=ahq9gSfDJFc Второ, калорийната стойност няма общо с това колко бързо ще се усвои дадена храна.
А и ми е любопитно тази препоръка да се съчетават въглехидрати само с белтъчини какво точно означава. Трябва ми пример за правилни по тази логика комбинации между въглехидратни и белтъчинни храни. Пържоли с ябълки ли? Обезмаслена извара с малини ли? Чисто филе с картофи ли? И това означава ли, че броколи с масло е табу? Броколите също са въглехидрати, макар и със сравнително ниско съдържание. За какво точно става въпрос? Защото ако се яде пържола, тя има и доста мазнини, не само белтъчини, и със сигурност, дори да я съчетаеш със задушени с масло ябълки, както празя аз от време на време, и маслото от ябълките, и мазнината на пържолата, и белтъчинното съдържание забавят разграждането на храната - на цялата, вкл. на ябълката. Затова организмът реагира по един начин при консумация само на ябълка (бързо разграждане) и по друг начин при ябълка с масло плюс пържола (бавно разграждане).
Както и да е, важното е да не се съчетават всеки ден много въглехидрати с много мазнини, напр. всеки ден картофи с много масло, хляб с много масло, ориз с много масло.