Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 18 234

1. Продължителността на отпуска за бременност и раждане е 410 дни, от които 45 дни преди термина на раждане;
Чл. 163. От КТ Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.

Правото на получаване от осигурените лица на обезщетение по времето на този отпуск - необходими са не по-малко от 12 месеца осигурителен стаж с осигуряване за общо заболяване и майчинство и към момента на излизане в болничен да е осигурена т.е да работи.
Чл. 48а. От КСО Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

Изискването за дванадесет месеца осигурителен стаж с осигуряване за общо заболяване и майчинство преди раждането не означава, че това е непрекъснат стаж и трябва да е непосредствено преди началото на отпуска. Тези дванадесет месеца могат да са придобити когато и да е.

Когато нямате необходимия осигурителен стаж от тези 12 месеца, но работите няма да имате право на обезщетение, но имате право на неплатен отпуск поради бременност и раждане, който се зачита за осигурителен стаж и  и от датата, на която придобитият преди отпуска и по време на отпуска осигурителен стаж стане 12 месеца, ще започне изплащане на обезщетението до края на ползване на отпуска.  Така докато навършите необходимия осигурителен стаж за получаване на обезщетението  и сте в неплатен отпуск поради бременност и раждане можете да получавате  помощи по реда на Закона за семейни помощи за деца - еднократна помощ за бременност и месечна помощ за отглеждане на дете, ако отговаряте на определени критерии и брутният доход на член от семейство е по- малък или равен на 350 лв. за 2009 г.(ако имате 1 дете това означава, че брутният доход на двамата родители общо трябва да е по-малък или равен от 1050лв. , ако имате 2 деца съответно 1400лв. и т.н.)/
При достигане на необходимия осигурителен стаж след това в базата за изчисление на обезщетението за бременност и раждане за периода, в който сте били в неплатен отпуск поради бременност и раждане за осигурителен доход за този период, се приема минималната работна заплата за страната.

2.   Начин на изчисляване на размера на дневното обезщетение 
Чл. 49. От КСО Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.
(2) За дните, включени в периода по ал. 1, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето:
1.  не е било осигурено за общо заболяване и майчинство
2. е ползвало неплатен отпуск, който се зачита за трудов или служебен стаж;
3. е ползвало отпуск за отглеждане на малко дете;
5. е било осигурено по законодателството на друга държава по условията на международен договор, по който Република България е страна.
(3) За дните, включени в периода по ал. 1, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност или за бременност и раждане, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.
(4) Сумата, от която се изчисляват паричните обезщетения, не може да бъде по-голяма от максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за периода, от който се определят паричните обезщетения.
(5) Начинът на изчисляване на обезщетението се урежда с акт на Министерския съвет.

Дневното обезщетение се изчислява от среднодневния осигурителен доход за 24-те месеца, предхождащи месеца, в който започва отпускът. То е 90 % от този среднодневен доход, но не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение и да е по - малко от МРЗ.


     
      4. Как ще бъде определяно обезщетението за бременност и раждане,ако майката излезе в нов отпуск за бременност и раждане преди навършване на 2-годишна възраст на предходното дете.
      (49. (2) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.)

Това обаче не се прилага, когато майката се е върнала на работа и получава 50 % от обезщетението за отглеждане на малко дете в момента на издаване на 45 дневния болничен преди термин, тъй като отпуск за отглеждането му е прекратен и не се ползва.

Тогава базата за изчисление на обезщетението за второто дете ще бъде
1)   за месеците, в които майката е работила се взима осигурителния доход
2)   за месеците, в които майката е била в отпуск за бременност и раждане – се взима доходът от който е изчислено  обезщетението за бременност и раждане
3)   за месеците, в които майката е била в отпуск за отглеждане на малко дете се взима МРЗ

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 11:48 от ♥Elfita♥

# 1
 • Мнения: 517
може ли отговор на моя въпрос, за да зная дали да ходя в НАП

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 18 234
Здравейте. Аз редовно все нещо питам и искрено се надявам да не съм прекалила  Praynig

Отново имам повод за притеснение и моля някого за отговор.

На 2 януари си платих осигуровките като самоосигуряващо се лице. В майчинство съм до навършване на 2 години на детето. Имам старо задължение в НАП, заради грешка, която съм допуснала и при подаване на годишна декларация трябваше да плащам. По този повод подадох заявление, с което декларирах, че внесените пари са за осигуровките ми за декември. Подадох и декларация 1, както правя всеки месец, след като си внеса осигуровките.

Притеснява ме, че все още не е отразено на сайта на НОИ, че имам внесени осигуровки за декември. Вероятно не ми е обработено заявлението, тъй като програмата им щеше да заработи от 7-ми януари. Питам се дали това ще ми забави изплащането на майчинството за декември, което очаквам след 20-ти януари.Може да го забави,но би трябвало да го получиш в рамките на януари месец както си е нормално.

# 3
 • Кукуландия
 • Мнения: 100
Добър ден!  Grinning

Днес видях двете чертички и веднага последваха въпроси, на които се надявам вие да можете да ми отговорите  Blush
В отпуск за гледане на дете до 2г. съм до 21.03, след което до 05.06 съм в платен отпуск, а след това оставам без работа Simple Smile От момента на оставане без работа до раждането мога ли да се самоосигурявам на максималния доход без да имам реални доходи? Другият ми въпрос е, ако имам граждански договор през тези месеци, то доходът от него взема ли се предвид при изчисляване базата за майчинство? Мога ли да се доосигурявам на максималният доход, за да вземам по-голямо майчинство?
А ако докато родя второто дете нямам други доходи и друга работа, то майчинството как ще се изчисли - ще се вземе старото майчинство или стандартно се вземат отново 2 години назад доходите, каквито и да са Simple Smile

Извинявам се за многото въпроси. Може малко объркано да ви звучи, но и аз се чувствам объркана и не знам какво и как трябва да направя  Crazy

P.S. Да уточня, че имам необходимия осигурителен стаж.

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 18 234
Добър ден!  Grinning

Днес видях двете чертички и веднага последваха въпроси, на които се надявам вие да можете да ми отговорите  Blush
В отпуск за гледане на дете до 2г. съм до 21.03, след което до 05.06 съм в платен отпуск, а след това оставам без работа Simple Smile От момента на оставане без работа до раждането мога ли да се самоосигурявам на максималния доход без да имам реални доходи? можеш да се осигуряваш под някакво основание-трудов договор,лице на свободна професия.но това надуване на осигуровките ще те набута.разиграй с калкулатора различни варианти .за месеците в майчинство втората година взимаш и за бруто и за нето МРЗ за съответния период Другият ми въпрос е, ако имам граждански договор през тези месеци, то доходът от него взема ли се предвид при изчисляване базата за майчинство? НЕ Мога ли да се доосигурявам на максималният доход, за да вземам по-голямо майчинство? Можеш,но няма смисъл
А ако докато родя второто дете нямам други доходи и друга работа, то майчинството как ще се изчисли - ще се вземе старото майчинство или стандартно се вземат отново 2 години назад доходите, каквито и да са Simple Smile нямаш право на майчинство 2 г след като си безработна


Не можеш ли да останеш на тази ти работа?Там да си изкараш и второто майчинство

# 5
 • Кукуландия
 • Мнения: 100
Значи, ако в момента на раждане съм безработна нямам право на майчинство? Ужас, това не го знаех.

Не знам дали ще се съгласят да ме оставят на работа, при положение, че няма как да отида на работа (в месеците м/у края на сегашният отпуск и терминът), а и те ме осигуряват частично и за 1вото майчинство ми доплащаха, за второто не вярвам да се навият при положение, че след това е нищожен шансът да се върна при тях на работа.
И все пак да предположим, че се съгласят да ме оставят на работа като съм в болнични месеците до второто ми раждане, без да ми доплащат. При това положение второто майчинство като първото ли ще е или ще се изчисли отново?

# 6
 • Мнения: 142
Да ви попитам.. понеже не мога да открия точна информация: в момента имам трудов договор, но не искам да излизам нито в болничен, нито по майчинство. Работата ми е такава, че нямам проблем да съвместявам нещата.
Задължена ли съм да взимам болничен преди раждане, след и майчинство (нямам 2г стаж) или мога и да си остана на работа?

# 7
 • Край морето... при пясъка и сините вълни
 • Мнения: 5 378
Здравейте,

една позната ми каза, че за да получавам обещетение за безработица трябва да са минали три години от предишно получаване на такава помощ има ли нещо такова, защото аз лично не съм чувала за такъв период. Благодаря предварително.


От предишната тема...
Точно ти е казано.Ако се запишеш преди изтичане на 3 години от предходното упражнено право
на обезщетение, без значение по какъв член си прекратена, имаш право на 4 месеца минимално обезщетение от НОИ - по 7,20лв. на ден.

КСО 2013
чл.54б
(4)
Безработните лица, придобили право на парично обезщетение по чл. 54а преди изтичането на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение за безработица, получават минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.

# 8
 • Мнения: 2 165
Значи, ако в момента на раждане съм безработна нямам право на майчинство? Ужас, това не го знаех.

Не знам дали ще се съгласят да ме оставят на работа, при положение, че няма как да отида на работа (в месеците м/у края на сегашният отпуск и терминът), а и те ме осигуряват частично и за 1вото майчинство ми доплащаха, за второто не вярвам да се навият при положение, че след това е нищожен шансът да се върна при тях на работа.
И все пак да предположим, че се съгласят да ме оставят на работа като съм в болнични месеците до второто ми раждане, без да ми доплащат. При това положение второто майчинство като първото ли ще е или ще се изчисли отново?

Ще се изчисли нов размер.

Да ви попитам.. понеже не мога да открия точна информация: в момента имам трудов договор, но не искам да излизам нито в болничен, нито по майчинство. Работата ми е такава, че нямам проблем да съвместявам нещата.
Задължена ли съм да взимам болничен преди раждане, след и майчинство (нямам 2г стаж) или мога и да си остана на работа?
Не си длъжна.

# 9
 • Мнения: 1
Имам над 5 години трудов стаж,в момента съм на борсата и взимам обезщетение като съкратена от работа.Разбрах,че съм бременна,въпросът ми е 45 дена преди раждането ако сключа ТД ще ми се полагат ли 2 год.платено майчинство?

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 18 234
Имам над 5 години трудов стаж,в момента съм на борсата и взимам обезщетение като съкратена от работа.Разбрах,че съм бременна,въпросът ми е 45 дена преди раждането ако сключа ТД ще ми се полагат ли 2 год.платено майчинство?

Да,започни работа малко преди да ти издадат 45 дневния

# 11
 • Кукуландия
 • Мнения: 100
Значи, ако в момента на раждане съм безработна нямам право на майчинство? Ужас, това не го знаех.

Не знам дали ще се съгласят да ме оставят на работа, при положение, че няма как да отида на работа (в месеците м/у края на сегашният отпуск и терминът), а и те ме осигуряват частично и за 1вото майчинство ми доплащаха, за второто не вярвам да се навият при положение, че след това е нищожен шансът да се върна при тях на работа.
И все пак да предположим, че се съгласят да ме оставят на работа като съм в болнични месеците до второто ми раждане, без да ми доплащат. При това положение второто майчинство като първото ли ще е или ще се изчисли отново?

Ще се изчисли нов размер.

Много неприятно. Значи по един или друг начин няма светлина в тунела и ще трябва да затягаме коланите яко  Confused

Много ви благодаря за отговорите и отзивчивостта!

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 18 234


Много неприятно. Значи по един или друг начин няма светлина в тунела и ще трябва да затягаме коланите яко  Confused

Много ви благодаря за отговорите и отзивчивостта!


Колко дни ти е разликата между втория РД на първото дете и 45 дневния?

Може да си пуснеш платен/неплатен отпуск до 45 дневния.Няма значение на колко те осигуряват.Пак ще е по-добре,отколкото да се окажеш безработна

# 13
 • Бургас
 • Мнения: 2 456
И аз имам въпрос, който ми е малко заплетен.
Работя на трудов договор от доста години, имам 12-те месеца стаж (че и повече:), но заплатата ми не е от най-високите.
Искам да се осигурявам допълнително, т.е. да ме назначат на втори трудов договор (има такава възможност), за да получавам повече пари по време на болничните. Въпросът ми е как ще се отнесат в НОИ и как съответно ще ми изчисляват после болничните. Също така - на второто място нужно ли е да имам 12 месеца стаж преди раждането или може и по-малко?

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 18 234
И аз имам въпрос, който ми е малко заплетен.
Работя на трудов договор от доста години, имам 12-те месеца стаж (че и повече:), но заплатата ми не е от най-високите.
Искам да се осигурявам допълнително, т.е. да ме назначат на втори трудов договор (има такава възможност), за да получавам повече пари по време на болничните. Въпросът ми е как ще се отнесат в НОИ и как съответно ще ми изчисляват после болничните. Също така - на второто място нужно ли е да имам 12 месеца стаж преди раждането или може и по-малко?

Може да започнеш на 4 ри часов договор на друго място,ако нямаш забрана в основния ти договор.Погледни си договора,може да имаш клауза за уведомяване на основния работодател.На второто място няма изискване за определени месеци работа.При изчисляване на болничните и обезщетението за бр и раждане ще ти взимат предвид доходите и от двете места.Ще представяш по два болнични листа.
Помисли добре обаче,защото с голямата база от 24 м това допълнително осигуряване се обезмисли

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт