Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 2 окт. 2004, 19:12 ч.

Бременност и херпес зостер

  • 2 598
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте момичета! Имам нужда от спешно инфо по темата за херпес зостер и бременността.
Та значи проблемът при мен е следният: Снощи на левия хълбок върху крачето на дъщеря ми излезе доста гаден обрив с водни мехурчета. До днес на обяд се разпространи и по долната част на коремчето и кръста. Заведох я на лекар и той установи, че става въпрос за херпес зостер. Обясни, че за нея това не е опасно, но можело да създаде проблеми на мен, тъй като съм бременна. По негови думи този вид херлеси били от рода на варицелите и ако аз не съм карала тази шарка, също можело да се заразя. Това съответно щяло да доведе до аборт по медицински указания. . Искам само да поясня, че дъщеря ми е карала варицела когато беше на 1,5 годинки, а сега е на 9. Тогава обаче аз не се заразих. След справка с майка ми днес установих, че аз като дете май не съм карала варицела. Макар че аз не съм много убедена в това и искрено се надявам тя да е в грешка.
Моля ви, ако някой има информация или пък е преживял нещо подобно, да пише, защото мисля, че ще полудея до края на месеца, когато според доктора изтича инкубационния период.

# 1
  • Варна
  • Мнения: 4 819
Попитай доктора си, дали едно изследване на титър на антитела на този вирус ще внесе светлина по въпроса. Плащаш да ти вземат кръв, носиш в ХЕИ-тук струва 10 лв обработка на пробата и за 1 седмица би трябвало да има резултат.
Не мокри херпесите на детенце, за да не се разнасят. Като се намокрят третирай със спирт. Но предполагам, че докторът ти е обяснил какво се прави. Какво мазило Ви изписа?

# 2
  • Мнения: 2 489
Това открих по темата:

Варицела и бременност

 

Кой е причинителя?

Вирусът на варицела-зостер принадлежи към голямата група на херпесните вируси. Той причинява заболяванията варицела и херпес зостер.

Варицелата е проява на първична инфекция с вируса в детска възраст (90% от заболяванията настъпват преди 20-тата година). Заболяването е силно заразно и протича с характерен обрив.

Херпес зостер възниква вследствие реактивиране на вируса, който след прекарана първична инфекция (варицела) остава да съществува в спиналните нервни ганглии (латентна фаза). Зостерът се появява обикновено при по-възрастни хора, по-рядко при пациенти с имунна слабост. Заболяването се характеризира с поява на мехурчета по хода най-често на междуребрените нерви, придружени от сърбеж и силни болки.

Съществува ли риск при бременни?

Тъй като повечето възрастни са преболедували варицела като деца и притежават имунитет, то случаите на варицела при лица над 20-годишна възраст (т.е. в детеродна възраст) и по време на бременност са редки.

При жени, които са прекарали варицела и имат имунитет, по време на бременността от майката преминават антитела в плода, за да го предпазят от варицела-зостер вируса. Деца, които не са получили такива защитни антитела от майката през плацентата (тъй като майката не е прекарала в миналото варицела и няма изграден имунитет) могат да се заразят тежко.

Развитието на варицела по време на бремеността крие рискове за майката и за плода.

Херпес зостер на майката не причинява увреждания на децата.

Какъв е рискът за майката при заболяване от варицела по време на бременността?

Възрастните прекарват варицелата по-тежко в сравнение с децата и с повече усложнения. Освен това при бременните с варицела съществува по-голям риск от развитие на усложнения в сравнение с небременните жени (напр. повишен риск от развитие на варицелна пневмония).

Какъв е рискът за детето?

Проявите на заболяването и тежестта му в плода и новороденото зависят от времето на настъпване на майчината инфекция:


При възникване на варицела у майката през първите 20 седмици от бременността съществува риск от развитие на вроден варицелен синдром, който възлиза на 25%. Вроденият варицелен синдом (вродени аномалии, които се дължат на варицелна инфекция) включва - кожни (белези, участъци с повишена пигментация), неврологични (атрофия на мозъчната кора, микроцефалия, калцификати в мозъка, гърчове, умствено изоставане, парези на краката и ръцете и т.н.), очни (микроофталмия, атрофия на очния нерв, катаракта, нистагъм и т.н.), хипоплазия на крайниците и други.


Варицелна инфекция у майката, развила се от 5 до 20 дни преди раждането е свързана с риск от развитие на варицела у новороденото – тя обаче се развива рядко и е лека до умерена по тежест. Това е така, защото през плацентата преминават и синтезирани вече защитни антитела от майката. Майчините антитела намаляват, но не премахват риска от заболяване.


Варицелна инфекция у майката, развила се от 5 дни преди раждането до 2 дни след него, може да причини тежка дисеминирана варицелна инфекция у новороденото. В този случай детето се заразява от майката преди раждането, но се ражда преди да е получило защитни антитела от нея (необходимо е време за да се синтезират защитни антитела в майката). След раждането, детето, което е с незряла имунна система не може да реагира на инфекцията.


Родилка, която се разболее от варицела след повече от 2 дни след раждането, може да зарази детето си (по въздушно-капков път), затова се препоръчва да се изолира от него.

Какви лабораторни изследвания могат да се направят?

Извършват се кръвни (серологични) изследвания за търсене на защитни антитела, които се образуват след преболедуване от варицела и остават за цял живот. Жените, в детеродна възраст, които не са сигурни дали са прекарали в миналото варицела лесно могат да установят това с тези серологични тестове. Наличието на защитни антитела в серума на изследваната жена, говори за това, че ако тя е контактна на болен от варицела по време на бременността си, то за нея не съществува риск от заразяване и усложнения (не съществува опастност за плода). Такова изследване трябва да се направи веднага без отлагане при бременна жена, контактна на болен от варицела и ако при нея липсват защитни антитела срещу варицела-зостер вируса, то тя е чувствителна към инфекцията (за нея, респ. за плода и съществува риск от заразяване). Особено внимателни трябва да бъдат бременните жени, които имат или контактуват често с малки деца (най-често от варицела боледуват децата между 2-та и 6-тата година от живота).

Съществува ли някаква профилактика?

Препоръчва се при серонегативни бременни (без защитни антитела срещу варицела-зостер вируса) контактни на варицелно болни, да се инжектира в срок до 96-144 часа варицела-зостер имунен глобулин (той съдържа висок титър антитела срещу варицела-зостер вируса) за смекчаване на тежестта на майчината и феталната болест.

Варицела-зостер имунен глобулин е показан и за новородени деца от майки, които са развили варицела в течение на 5 дни преди до 2 дни след раждането.

# 3
  • Варна
  • Мнения: 4 819
sunny_zt ти си злато. Много ценна информация поднесе.
Явно nikkiii трябва да си направи непременно изследване... Дано всичко бъде наред.

# 4
  • Мнения: 2 489
Благодаря ти, Алма!
Дано при нея всичко да е наред, че ми се свива сърцето като чета такива работи!

# 5
Съни нямам думи да ти изразя благодарността си. Ако знаеш какво успокоение внесе в душата ми само....  love001 Само ако знаеш как се чувствах допреди малко... Усещам мъничето, че шава, а не мога да се зарадвам, защото не зная дали изобщо някога ще го видя. Явно днес докторът реши да изпробва до колко са ми здрави нервите.. Е, евала му... Голямо селемдже изкарах. Междувременно добрата новина е, че майка ми си спомни, че май съм карала варицела някога. Браво, умна е жената - пак на време се сети, но можеше и по-лошо да бъде.
Още веднъж благодаря ви много момичета.
Алма, на малката докторът изписа Бивацин. Това е някаква пудра, но е от спрей. Мисля, че е страхотна, защото още с първото напръскване и водните мехурчета изчезнаха.
Хайде чао засега - утре пак ще се чуем.

Общи условия

Активация на акаунт