Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1
Здравейте !

На изпитателен ( 6 м ) трудов договор съм. Имам 3 месеца вече.
Въпроса ми е при бременност могат ли да ме освободят?
И има ли възможност да си взимам болнични през цялата бременност,за да не ме уволнят?
Предварително благодаря  Heart Eyes

# 1
 • Ямбол
 • Мнения: 24 467
Бременността не може да е основание да не се прекратява или по-точно да не се подновява в безсрочен един срочен ТД със срок на изпитване.
Ако си в болнични и срока на изпитване изтече не знам как може да стане, но със сигурност могат да не го подновят.
При срочен трудов договор по принцип се прекратява по всяко време с изтичане срока на договора.

# 2
 • Мнения: 257
Когато си още в изпитателен срок, дори и да излезеш в платен/неплатен отпуск или болничен - периодът ти автоматично се удължава. Т.е. не се броят дните, когато не си била на работа. И има логика, защото реално работодателят не може да оцени работоспособността ти, когато си вкъщи или някъде на почивка.

При трудов договор с изпитателен срок, който не е изтекъл - бременната жена не е под закрила.

Но има вероятност, ако работодателят ти е свестен да те задържи на работа, въпреки че си бременна. Дано това да е и твоя случай.  Peace

# 3
 • Мнения: 4 932
Не разбрах точно какво питаш:
- как по законен начин да прецакаш работодателя?
- как да заобиколиш закона и да прецакаш работодателя?
или
- как да постъпиш правилно и според закона, и според морала?

От написаното, оставам с убеждение, че така и така не биха се задължали след срока на изпитване, и искаш да използваш бремеността си като повод да го направят. Или греша?

# 4
 • Мнения: 4 072
Не, не ползваш закрила.
А опитите да се злоупотребява с работодали хич не ги разбирам. После, защо имали кофти отношение - ми заради такива случаи.

# 5
 • Мнения: 1
Колежка преди мен са я освободили като са разбрали,че е бременна под предтекст ,че не е способна са си върши задълженията. Така или иначе за 3 месеца няма да ми проличи толкова мога да го крия. Притеснявам се само ,че сме по 12 часа на крак. Затова и попитах какво става ако след 1 месец си взема болнични до края на бременноста? И при евентуално освобождаване каква е вероятността да взимам майчинство? Трябва да се водя някъде фиктивно на работа ли?

# 6
 • Мнения: 109
Ако след месец си вземете болничен, не могат да Ви освободят , докато сте в болнични. НО дори и за един ден да се върнете на работа могат да Ви освободят, без предизвестие и без обяснения. Имайте предвид, че ако ви е нормална бременоостта (каквато Ви пожелавам, и което е по-важно в случая), не е толкова лесно  да си вземате  непрекъснат болничен за толкова дълго време. Минава се през лекарски комисии и т.н. Освен това ви се полагат  до 6 месеца болничен, т.е. не може да изкарате цяла бременност в болничен. Има и такива случаи, но тогава след изтичането на 6-те месеца болничен , жената се явява пред TEЛК.

# 7
 • Мнения: 103
Когато е в изпитателен срок, могат да я освободят по време на болничен, като и връчат заповед  с препоръчано писмо, или лично от служебни лица на адрес. Не ползва защита. От датата на прекратяване на договора има право на изплащане на не повече от 30 к.д. болничен, който трябва да се представи на бившия вече работодател в съответния срок.

# 8
 • Мнения: 1
Значи няма да казвам че съм бременна и да се надяваме след шестия месец да премине автоматично на постоянен договора. В него обаче не е формулиран добре въпроса за преминаването му в такъв. Никъде не е упомената думата автоматично,а пише : След преминаването му в постоянен.... Аз иначе имам 6 месеца трудов стаж водех се фиктивно в една фирма и после 3 години си гледах малката демек общо ( 3 г и 6 м) . Но сега в тази ситуация не ми е ясно какво трябва да правя и при положение че третата година ми е неплатена какво майчинство бих могла да взимам. Много благодаря за отговорите   bouquet

# 9
 • Мнения: 109
Елпида, е права за прекратяването - не го споменах, защото по-рядко се практикува , но ако много държат да си освободят мястото могат да го направят и така... Това , че не е упоменато в договора , не е проблем  - достатъчно добре упоменато е в КТ. Ако договорът е по чл. 71 - с клауза за изпитване, и ако  в рамките на изпитателния срок работодателят писмено не го прекрати,  то договорът се смята за преминал в безсрочен. За майчинството - има калкулатори , но  най-вероятно ще е минималното.

# 10
 • София
 • Мнения: 3 831
Трудно ми е да си представя как ще скриеш, че си бременна, когато си в 6-ти месец. Малко са жените, на които съвсем не им личи.
Взема се дохода от 24-те месеца назад към датата на започване на 45-дневния болничен. В месеците, в които си нямала доходи, се взема размера на минималната работна заплата. Не претендирам за абсолютна коректност, не съм счетоводител.

# 11
 • Ямбол
 • Мнения: 24 467
Тя вече има 3 месеца от изпитателния срок, остават й още 3 и ако сега е забременяла, ще е най-много в 4-ти месец, което не е много напред. Обаче как ще скрие неразположенията си, ако ги има.

# 12
 • София
 • Мнения: 3 335
Няма да е коректно от твоя страна. После не очаквай и ти коректно отношение от работодателя.

# 13
 • Мнения: 111
Колежка преди мен са я освободили като са разбрали,че е бременна под предтекст ,че не е способна са си върши задълженията. Така или иначе за 3 месеца няма да ми проличи толкова мога да го крия. Притеснявам се само ,че сме по 12 часа на крак. Затова и попитах какво става ако след 1 месец си взема болнични до края на бременноста? И при евентуално освобождаване каква е вероятността да взимам майчинство? Трябва да се водя някъде фиктивно на работа ли?

Не разбрах ти бременна ли си или плануваш да забременееш? Явно целта е да "прецакаш" работодателя и да излезеш в болничен и майчинство. Ако не си бременна в момента стискай кълки и се надявай да ти удължат договора. Иначе най-вероятно ще те осовободят след като разберат, че си бременна.Много си прибързала със сметките  Naughty

# 14
 • Мнения: 443
Пускай край ушите си приказки от сорта как искаш "да прецакаш" работодателя си. Гледай си интереса и се консултирай с юрист,който да те насочи как да постъпиш. Вратички винаги има. Желая ти лека бременност и здраво бебче. pregnant

Общи условия

Активация на акаунт