Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 окт. 2004, 20:23 ч.

Отсъстваща овулация

  • 1 153
  • 8
  •   1
Отговори
Знаете ли мислех си,че забременяването е лесно,но след 6 месеца опити,надежди и разочарования разбрах,че не е така. Cry От 3 месеца си меря БТ,но никакво повишение.Отидох на лекар и се оказа,че нямам овулация.Думите на лекарката бяха"яйчниците ти спят".Предписа ми Клостилбегит,но още не съм го вземала,защото чакам да ми дойде и тогава.Някои от вас имали ли са този проблем и бързо ли се реши или трябва чакане? Confused:

# 1
  • Мнения: 1 680
и аз бях в същата ситуация.Клостилбегита е силно хормонален /дебелее се/ и се назначава след изследване на хормоните.и ако не ти помогне клостилбегита си напрви цветна снимка за изследване на тръбите, спермограма на мъжлето, следене за овулация на видеозон. успех.

# 2
  • Мнения: 4 068
Цветната снимка на тръбите няма нищо общо с отсъстващата овулация.Ову може да има дори ако тръбите са непроходими.
Тук са нужни хормонални изследвания,изследвания за антитела/от тези антиовариалните/ и най-вероятно консултация с ендокринолог.Чак тогава би трябвало да се назначи Клостилбегит.
Тия наще доФтори съвсем през просото я подкараха.Нямаш ову-на ти Клостилбегит.Пък каква е причината и какви ще бъдат последствията.....много важно.
Клостилбегита стимулира яйчниците ама ако проблема е на хормонално ниво.Ако е другаде проблема тия хапове просто така ще си ги пиеш и нищо няма да постигнеш.Само губене на време.
Историята познава много такива случаи.Аз също съм един от тях.

# 3
  • Мнения: 2 489
Най-адекватното е да се направят хормонални изследвания.
Да се установи дали няма съмнения за поликистозни яйчници например, това става с ехограф.
Ако си била на диета, или си отслабнала рязко, може да ти спре овулацията за известно време.
Аз лично имам овулация горе-долу 3-4 пъти в годината.

Много е важно да ходиш при кадърен лекар!
Клостилбегитът не е единственото лечение, но е най-евтиното.
Другото излиза към 400-500 лв на месец и няма смисъл от него в началото.
Така че, сигурно ще ти изпишат Клостилбегит.

# 4
  • Мнения: 697
Аз съм в абсолютно същата ситуация. Значи нямам ову и цикъла ми е по 60-70 дена. От 3 месеца съм на Клостил и определено имам ову и цикъла ми се скъси. За съжаление не съм бременна все още. Не знам колко време ще отнеме.

# 5
Момичета благодаря ви за изчерпателните отговори.Е нищо друго не ми остава освен чакане,дано само де не е много дълго!

# 6
Извинявам се,госта бях аз! Embarassed

# 7
Момичета, здравейте!
Искам да питам действието на Дуфастона същото ли е като това на Клостилбегита?  Rolling Eyes
Благодаря ви предварително и ви желая скорошно преместване в другия клуб!!! Simple Smile Е, и да ни навестявате , де, за да ни съветвате и окуражавате!

# 8
  • Мнения: 7 718
Тази статия е преведена от jam от дир.бг:

Дефект на лутеалната фаза
от Christine Schroeder, Ph.D.

Лутеалната фаза на менструалния цикъл заема времето между овулацията и настъпването на следващия мензис. Дефектът на лутеалната фаза (LPD) е често срещано, но погрешно разбирано състояние, което често пъти засяга фертилността.
Много хора описват LPD от гледна точка на неговите симптоми, например, скъсена лутеална фаза или разстроена базална температура. Всъщност, обаче, LPD е неспособност на лигавицата на матката да бъде в правилната фаза от своето развитие в правилното време. Тъй като имплантирането на ембриона силно зависи от състоянието на лигавицата, LPD може съответно да попречи на способността на жената да забременее и да износи успешно бременността.
Нормалният менструален цикъл
В идеалния менструален цикъл, тялото започва да произвежда фоликулостимулиращ хормон (FSH) няколко дни след началото на мензиса. Повишените нива на FSH водят до образуването на зрял фоликул, съдържащ яйце, в един от двата яйчника. Когато фоликулът стане достатъчно зрял, се задейства бързо покачване на лутеинизиращия хормон (LH). Този пик изпълнява две взаимно свързани функции:
 Той казва на фоликула да се пукне и да освободи яйцеклетката във фалопиевата тръба, където може да настъпи оплождане.
 Тъй като след спукването си фоликулът започва да се изпълва отново, увеличените нива на LH карат течността във фоликулите да се промени в по-плътна жълтеникава субстанция.
Получената в резултат на това структура сега се нарича corpus luteum (жълто тяло), вместо фоликул, и е отговорна за производството на хормона прогестерон във втората половина на цикъла. Като резултат от повишените нива на прогестерон, лигавицата на матката ще се удебели и ще развие допълнителни кръвоносни съдове, което дава възможност на ембриона да се закрепи. Прогестеронът също така предотвратява преждевременното започване на мензис, при който би могла да се загуби бременността. При нормален менструален цикъл, жълтото тяло ще произвежда прогестерон приблизително около дванадесет дни.
Цикъл с LPD
Нормалният цикъл може да се наруши на няколко места. Трите причини за LPD включват лошо производство на фоликули, преждевременно загиване на жълтото тяло, и неспособност на маточната лигавица да реагира на нормалните нива на прогестерона. Тези проблеми могат и да бъдат свързани при някои пациенти.
Лошото производство на фоликули има своя произход в първата половина на цикъла. Тялото може да не произвежда нормално ниво на FSH, или яйчниците можое да не реагират силно на FSH, което води до неадекватно развитие на фоликула. Тъй като фоликулът накрая се превръща в жълто тяло, лошото развитие на фоликула води до лошо качество на жълтото тяло. На свой ред, лошото жълто тяло ще произведе неадекватен прогестерон, който е отговорен за адекватната подготовка на маточната лигавица за имплантиране на ембриона. И накрая, нивата на прогестерона могат да паднат твърде рано и мензисът ще дойде по-рано от очакваното.
Преждевременно загиване на жълтото тяло може да настъпи дори и когато първоначалното качество на фоликула/жълтото тяло е достатъчно добро. Поради ненапълно изяснени причини, понякога жълтото тяло не издържа толкова дълго, колкото би трябвало. Началните нива на прогестерона на петия до седмия ден след овулацията може да бъдат ниски; но дори и ако те са адекватни, нивата падат рязко малко след това, като отново водят до ранно започване на мензиса.
Неспособност на маточната лигавица за реакция може да се получи дори и при наличието на адекватно развитие на фоликула и жълто тяло, което издържа достатъчно време. При това състояние, маточната лигавица не реагира на нормални нива на прогестерон. Поради това, ако оплодената яйцеклетка пристигне в матката и се опита да се имплантира, лигавицата няма да е адекватно подготвена и имплантацията вероятно няма да успее.
Диагноза и лечение на недостатъчността на лутеалната фаза
Имайки предвид горната информация, става по-лесно да се разберат множеството симптоми, свързвани с LPD. Прогестеронът е отговорен за повишаването на базалната температура по време на лутеалната фаза. Жените, които следят базалната си температура, често пъти ще забележат, че техните температури през лутеалната фаза не са надеждно повишени в течение на дванадесет дни. Освен това, жените, които следят времето на овулация, често забелязват, че техният следващ цикъл започва по-рано от нормалните 12-14 дни след овулация.
След като се предположи диагноза LPD, често се прави изследване на серумен прогестерон около седем дена след овулацията. Нива, по-ниски от 14 ng/ml указва, че производството на прогестерон в лутеалната фаза е неадекватно.
Ако се докажат ниски нива на прогестерон, често пъти има изкушение да се “лекува симптомът”, като на пациента се дават прогестеронови добавки по време на лутеалната фаза. В случай на неадекватно функциониране на жълтото тяло, допълнителният прием на прогестерон може наистина да бъде подходящо решение. Обаче, неадекватното развитие на фоликула може също да причини ниски нива на прогестерона. Следователно, от значение е да се измери размерът на фоликулите в средата на цикъла (чрез ултразвук) и нивата на естрадиол (чрез кръвен тест).
Ако развитието на фоликулите е нормално, тогава обикновено даването на прогестеронови добавки през втората цаст на цикъла е правилното лечение. Ако развитието на фоликулите е неадекватно, може да се предпише стимулатор на яйчниците, като например Кломид или инжекции на хормони; тези медикаменти помагат на фоликула да узрее по-адекватно, което има двойното предимство от произвеждането на яйцеклетки с по-високо качество и по-доброто функциониране на жълтото тяло.
Женит, чиято маточна лигавица не реагира на нормални прогестеронови нива, често имат нормално развитие на фоликулите и адекватни нива на прогестерона при измерване 7 дени след овулацията. Ултразвуковото изображение на лигавицата седем дена след овулацията, обаче, ще покаже лигавица, която не е успяла да се преобразува от трислойната структура, която е типична за периода на овулацията. В такъв случай, на жените често пъти се дава допълнително прогестерон през лутеалната фаза, с надеждата, че по-високите нива ще бъдат онзи тласък, който е необходим на лигавицата за да се преобразува. Някои лекари използват инжектиране на човешки хорионен гонадотропин за допълнително стимулиране на жълтото тяло. Тези инжекции обаче могат да доведат до фалшиво положителни резултати от тест за бременност.
Ендометриална биопсия
Ендометриалната биопсия е златен стандарт при диагностиката на LPD. Много лекари се чувстват уверени при диагностицирането на LPD на базата на нива на прогестерона, дължина на лутеалната фаза и ултразвуково изображение на лигавицата. Въпреки това, особено при повтарящи се случаи, много лекари ще използват ендометриална биопсия.
Ендометриалната биопсия обикновено се прави няколко дена преди следващия менструален цикъл, в идеалния случай – след отрицателен тест за бременност. Процедурата се състои от вземането на малко количество маточна лигавица и изпращането на пробата за оценка от патолог. Тъй като оценката се прави на клетъчно ниво, получената информация е най-подробна и най-точна. Патологът характеризира лигавицата като типична за конкретен ден от цикъла. Ако тази категоризация съвпада с действителния ден от цикъла, когато е взета пробата, резултатът се приема за нормален и маточната лигавица е в синхрон. Ако е налице разминаване от повече от два дена, лигавицата обикновено се счита, че е извън синхрон.
LPD е често срещано разстройство, но е доста лесно за диагностициране и, в повечето случаи, изключително реагиращо на правилното лечение. Най-важната част от процеса е определянето на точната причина, тъй като тя ще определи и най-подходящото лечение.

Общи условия

Активация на акаунт