Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 окт. 2004, 20:54 ч.

!!!За новите такси за раждане???

 • 8 980
 • 94
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 2 489
Цитат от сайта на НЗОК:


"Моля ви кажете ми колко ще струва раждане в болницата от неосигорен пациент?""Уважаема г-жо, НЗОК заплаща за извънболнична и болнична помощ на здравноосигурени лица. Съгласно Закона за здравното осигуряване, при невнасяне на здравноосигурителни вноски за период, по-дълъг от три месеца, се губят здравноосигурителните права на лицето. Заплащането на медицинските дейности става по съответния ценоразпис на лекаря и на лечебното заведение."

# 16
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 171
Ако за тези през тези 18 месеца си била вече омъжена и съпругът ти е бил осигуряван, със служебна бележка от неговата работа, за периода до 2003, можеш да се прикрепиш към него и така ще плащаш много  по-малко - примерно 4-5 лв на месец, не знам точно.
За 2003 не може да се направи нищо - трябва да си плащаш къмто 12 лв.
Но и моят съвет е да платиш и то 15 вноски. Чувала съм /но не от сигурен източник/, че касата плаща 260 или 280 лв на болницата за раждане. Така че, ако искат пари, не би трябвало да ти искат повече от тази сума. Но как стои въпроса с престоя в болницата, не знам, изследвания и тн.т. За бебето би трябвало всичко да е безплатно, нали до определена възраст държавата им поема здравното осигуровяне.
А колкото до циганите - усещам аз, че този проблем ще го решат както в чужбина. Ще има някакви безплатни учереждения, в които ще работят студенти и лекари на доброволни начала, с лоши условия и без специализарана техника и там ще ходят всички неосигурени. Иначе друг начин не виждам. Rolling Eyes

# 17
 • Мнения: 2 489
Ето още един цитат от НЗОК:

"от 01 октомрви пациентите с прекъснати здравно осигурителни права заплащат всички медицински услуги, които не се по спешност, къде да намеря таблица в която е формулирано и са изброени кои заболявания са "спешни", и спешно ли е раждането? У ДОМА ЛИ ЩЕ РАЖДАМЕ ВЕЧЕ? ХОРА ЛУДИ ЛИ СТЕ? ВРЪЩАТЕ НИ СТО ГОДИНИ НАЗАД!!! и колко струва услугата? "


Уважаема г-жо, няма списък с диагнози, които са "спешни". Лекарят преценява кое състояние е спешно за пациента. Ето какво е записано в нормативните документи: "Спешно състояние" е остро възникнала промяна в здравето на човека, която може да доведе до тежки функционални и морфологични увреждания на жизненоважни органи и системи"/определение, дадено в Наредбата за достъпа на здравноосигурени лица до лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ в &1, т.6 от Допълнителните разпоредби./ В чл. 15, ал.2 от същата наредба е регламентирано: "При повикване за неотложна помощ лекарят от лечебното заведение за първична или специализирана помощ е длъжен да се отзове незабавно. Никое лечебно заведение не може да откаже медицинска помощ на лица, явили се в него в състояние, което застрашава техния живот, независимо от местоживеенето/чл.7 от Закона за лечебните заведения/. Спешната медицинска помощ е абсолютно безплатна за пациента, независимо дали той е здравноосигурен.

# 18
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
Ако си работила от 2000 г. до 3 м. от бременността без прекъсване по трудов договор, трябва да отидеш н НОИ с трудова книжка /и копие от договор/ и по служебен път ще ти оправят вноските.

# 19
 • Мнения: 133
Обадих се в НЗОК Варна и потърсих информация по темата. Със съжаление трябва да призная, че ако жена отиде да ражда и няма внесени здравни осигуровки трябва да си плат раждането. Вслучаите когато здравните осигуровки не са платени по вина на работодателя тя не губи здравноосигурителни права и следва да не заплаща. Раждането срува между 300 и 500 лв.

# 20
 • Мнения: 2 274
Момичета, това ми прилича на геноцид...... Изивнявайте ама ромките трябва отдавна  да са спрели да раждат по тази причина..не ми се вярва да си плащат след това за услугата...Ще направя всичко възможно да направя справка по въпроса с МНОООГО компетентен човек и да върна отговоора... Просто не разбирам как е възможно да се тревожат бъдещите мамчета с подобни гадости Close

# 21
 • Sofiа
 • Мнения: 2 589
Момичете вижте първа страница на в. 24 часа от днес 05.10.2004 - пише по въпроса.

# 22
 • тук-там
 • Мнения: 2 305
Е в тая простотия не мога да се оправя, честна пионерска!

С мъжа ми работихме година и малко в чужбина с работна виза И договор, плащахме си като попове там какви ли не осигуровки и къде по-тлъсти от българските. През този период обаче за нещастие аз преживях един спонтанен аборт, за който кихнах 1000 $ в частна клиника, щот ми казаха, че лекарите в държавните болници са некадърни. Отделно 500 $ за коронка на зъб и ред други разходи за по дребни здр. проблеми. С една дума въобще не сме ползвали здравната осигуровка там. Както се досещате тук пък грам здравна услуга не сме видяли по простата причина, че не сме били в БГ. Да, ама не. Сега сме в черните списъци и без осигурителни права. Мъжът ми три години не е стъпвал в боница (да ми е жив и здрав), ама требва да плати, щот някой ром виси нон-стоп при сциалните, нема пари и требва да се лекува безплатно. Друг парадокс, момичета, е че моят мъж от 6 месеца насам е осигурен в БГ на 4000 лв. заплата, свят ми се завива като си помисля, колко са здравните осигуровки на подобна заплата. Надплатил си е за години напред и назад. Ама много важно (ще ги стигнем американците друг път с нашите безумни здравни системи  Sad ), моят съпруг и рома, дето БТ му плаща здр. осигуровки, на теория имат еднакви здравни права (все едно какъв е размера на внесените осигуровки), а на практика - ромо има, мъжът ми няма, щот миналата година е бил извън БГ-то. Е тая оправия ми взема здравето Bulb

# 23
 • Мнения: 2 489
При нас здравната каса работи на принципа на солидарността - плащат всички, ползват болните.
Човек не знае дали утре няма да му се наложи утре да постъпи в болница.
И освен това, ако си се осигурявала в чужбина, нашата здравна каса не е видяла нито лев от твоите застраховки, и няма причина да те лекува безплатно.
Не искам да обидя никого, но защо е това пренебрежение към тези здравни вноски, става въпрос за здравето ни!
Като моя позната, която плюе наляво и надясно каква била държавата, какви били законите, и тези здравни осигуровки, но отиде да си купи телефон за 400 лв.
Аз съм ЗА плащането. Ако всички си плащаме /ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И РОМИТЕ/ след десет години болниците няма да са в такова състояние, здравеопазването ще се е подобрило значително.
Бъдете здрави!

# 24
 • Мнения: 5 373
Цитат на: dezyg
Ако си работила от 2000 г. до 3 м. от бременността без прекъсване по трудов договор, трябва да отидеш н НОИ с трудова книжка /и копие от договор/ и по служебен път ще ти оправят вноските.


Аз не само че съм била на трудов договор,но и съм била преподавател в общинско училище.Работила съм без прекъсване на труд.договор в периода 1996-2003година.Но в интервала юни 2000 юни 2001 съм била една година в  неплатен отпуск-и въобше не съм била в България.След 16.01 2003 вече бях напуснала работното си място и родния град.Започнах работа в нова фирма ,а някъде тогава започна и сагата"здравно осигураване".Какво беше учудването ми,когато направих справка и точно този период -на неплатената -липсваше.Всички мои близки ме убеждаваха,че аз сама трябва да си платя,но се заинатих и реших да търся повече инфо. Imp
Писах мейл до НОИ и отговорът беше,че ако в този период не съм била омъжена,то здравните осигуровки са за сметка на работодателя.Обадих се в старата си работа,но оттам касиерката ми отговори,че няма такива неща,че е проверявала в РУСО и че аз трябва да плащам.Тогава се допитах до една колежка -адвокатка -и след консултация тя ми каза да изискам служ.бележка от местоработата.Въз основа на нея ми състави жалба до регионалното и.....училището е били задължено да си плати неплатеното!!!!Сега наскоро проверих чрез ЕГН то си и видях,че вече се водя с "непрекъснато осигурителни права".Мой съвет:за всеки такъв случай по вина на работодател се обръщайте директно към съответното поделение на НОИ.Обаче....успхът ви е гарантиран,само ако наистина документите ви са ИЗРЯДНИ-имам предвид трудовата книжка,в която е маркирано-ОТ-ДО,наличие на труд.договори и т.н. Успех!!!

# 25
 • тук-там
 • Мнения: 2 305
Sunny, ми то тая здравна каса много комунистическа ше дойде. И аз съм за плащането, ама не и когато съм извън страната и не ползвам никакви здравни услуги тук. Демек миналата година не съм плащала здравни осигуровки, не съм имала здр. осигурителни права и съответно не съм ползвала здравни услуги. Тази година съм внесла например 400 лв. сумарно осигуровки и имам право на услуги в размер на тази сума. Ако не стигнат за някоя манипулация, си доплащам. Така е в цивилизованите страни, ползваш размера на здравната си осигуровка, твоята лична, не колективна, че от тоя колективизъм до тука го докарахме.

И такъв филм няма - щом не си плащал 3 год. назад, нямаш права. А защо три години назад, питам аз. Сигурно здравната каса не е достигнала бленуваното благополучие. Някой ходил ли е в офисите на здравната каса??? То са кожени дивани, то са офис мебели - последен писък на модата. И на една моя позната преди години и искаха 1000 $, за да почне работа там  Embarassed . Мене ме е срам от тая оправия, нашата, пък за вас не знам. Тичам да родя в БГ, че ме гонят родолюбиви чувства! Ама бях забравила как поощряват в кавички тук раждаемостта.

И още нещо, момичета, всички мои познати твърдят, че ще платят, когато платят циганите Bulb

Извинявам се за дългите и черногледи излияния  Cry

# 26
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
Coeur
За периода когато си в неплатен отпуск работодателя ти дължи само здравни осигуровки в размер на 4,5% върху минималната работна заплата за периода.

# 27
 • Мнения: 2 489
Цитат на: mtz
Sunny, ми то тая здравна каса много комунистическа ше дойде. И аз съм за плащането, ама не и когато съм извън страната и не ползвам никакви здравни услуги тук. Демек миналата година не съм плащала здравни осигуровки, не съм имала здр. осигурителни права и съответно не съм ползвала здравни услуги. Тази година съм внесла например 400 лв. сумарно осигуровки и имам право на услуги в размер на тази сума. Ако не стигнат за някоя манипулация, си доплащам. Така е в цивилизованите страни, ползваш размера на здравната си осигуровка, твоята лична, не колективна, че от тоя колективизъм до тука го докарахме.

И такъв филм няма - щом не си плащал 3 год. назад, нямаш права. А защо три години назад, питам аз. Сигурно здравната каса не е достигнала бленуваното благополучие. Някой ходил ли е в офисите на здравната каса??? То са кожени дивани, то са офис мебели - последен писък на модата. И на една моя позната преди години и искаха 1000 $, за да почне работа там  Embarassed . Мене ме е срам от тая оправия, нашата, пък за вас не знам. Тичам да родя в БГ, че ме гонят родолюбиви чувства! Ама бях забравила как поощряват в кавички тук раждаемостта.

И още нещо, момичета, всички мои познати твърдят, че ще платят, когато платят циганите Bulb

Извинявам се за дългите и черногледи излияния  Cry


Ако си платила 400 лв. не ти се полагат услуги за 400 лв. Това просто ти е задължение, но не ти се полага нищо. Пожелавам ти да не ги ползваш изобщо, но ако се наложи лечение, което се поема от здравната каса и е доста по-скъпо, няма да искат да си доплатиш нищо.
Моят мъж си плаща осигуровките от началото и досега не му се е налагало нито веднъж /да ми е жив и здрав/, но това не значи, че има да взима пари.
Аз обаче за сметка на това съм ползвала лечение за над 3000 лв. по престоите ми в блониците и операциите и разни други такива гадории.

Може в цивилизованите държави да е друго, но тук засега е така!
Лек ден ти желая!

# 28
 • Мнения: 3 369
А какво знаете за Здравноосигурителните дружества? Някой осигурява ли се доброволно в такова дружество и има ли задължение да си здравноосигурен, за да можеш да се осигуряваш в такъв фонд?

# 29
 • Varna
 • Мнения: 310
Цитат на: Ellypr
....
П.С. Е на такива се ядосвам най-много, правят ти удръжки и не само че не плащат на НОИ, но и не си правят труда да пускат информация. Представете си какво ще настъпи като тръгнем един ден да се пенсионираме  Imp . Думи нямам  Imp .


Проблема с подаването на информация в повечето случаи ама изобщо не е в работодателя-базата данни на НОИ е под всякаква критика Imp Миналата година аз лично съм подавала данни за фирмата-т.е убедена съм,че е подадена информация-а от мойте осигуровки се губят три месеца някъде из годината Rolling EyesИ мога да давам такива примери до безкрайност Sad
Виж за неплащането си права!Проблема е какво е виновен обикновенния служител и защо трябва да е негова работа да се мъкне по инстанции и да се занимава с глупости меко казано,та да доказва нещо дето не му е работа-ми в ЗОК и НОИ за какво са?

Навсякъде е голяма каша с тия осигуровки.! Мен вчера ме върна генеколога- да ида да си взема бележка от личния лекар как са ми осигуровките, та така да ходя на преглед -безумие.Навсякъде е хаос- чакаме днес нали щели да вземат решение по проблема:)

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт