Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 52
Здравейте,
Скоро трябва да се върна на работа и мисля да запиша детенце на детска ясла. Та въпросът ми е ползваме ли предимство при приема? И още какви документи изискват за удостоверяване на това, че сме самотни родители или изобщо искат ли нещо такова? Моля Ви споделете личен опит. Става въпрос за гр.София.
Благодаря Ви

# 1
 • Мнения: 351
Здравей,
ако искаш 50 % намаление от таксата да ползваш- ще трябва да занесеш документ от общината , че не си съдила бащата за издръжка. Иначе ако в акта за раждане пише:баща неизвестен- не виждам какво по-голямо доказателство за това има!
Може би и в 2-та случая трябва да декларираш, че не си омъжена.
Аз поне ако е 40 лв яслата не мисля да си правя труда да обикалям по общините и смятам да заплащам цялата сума. Но въпреки това, когато ми приеха документите не ми искаха нищо друго освен акта за раждане и молба!

# 2
 • Мнения: 583
бележка от общината трябва независимо,че в акта за раждане не фигурира бащата-така ми обясниха в нашата ясла/ако искаш 50% намаление/.аз още се колебая,но директорката ме посъветва като имам това право да си го ползвам.обясни ми,че дори и детето да е припознато,ако нямат брак родителите също може да се ползва това право.

# 3
 • Мнения: 351
А какво ще правите когато дойде август и яслата излезне във ваканция. Аз имам над 100 дни отпуска и детето ми няма все още да е навършило 2 години, но в агенцията, в която работя политиката е такава, че не дават повече от 2 седмици отпуска! Имам ли някакво законно основание да искам целия август да ми дадат отпуска??

# 4
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 182
А какво ще правите когато дойде август и яслата излезне във ваканция. Аз имам над 100 дни отпуска и детето ми няма все още да е навършило 2 години, но в агенцията, в която работя политиката е такава, че не дават повече от 2 седмици отпуска! Имам ли някакво законно основание да искам целия август да ми дадат отпуска??
Със сигурност имаш право да искаш. Друг е въпроса как ще реагират всички, нали?
БЕ гадна работа ама...

# 5
 • София
 • Мнения: 1 066
В противоречие на написаното от geniba - синът ми е ходил в една ясла и две детски градини, никъде не са ми искали каквито и да било документи за семейно положение или от общината. Синът ми е признат от баща си, носи неговата фамилия, но не сме имали брак. И в трите заведения съм плащала половината такса. За някои и 20 лева са от голямо значение.

# 6
 • Мнения: 351
Може би си зависи от политиката на общината или от самата директорка на детското заведение.... Аз говорех за най-лошият вариант... виж, че и на други майки са им искали документи от общината... дано не ни разкарват много..., а за 20-те лева нищо не съм казвала.

# 7
 • София
 • Мнения: 6 452
Предполагам, че ще ти искат документ от общината за семейно положение - така се нарича и с него удостоверяваш, че семейството ти се състои от теб и детето. Досега никъде не са ми искали документ дали съм съдила бащата за издръжка. Но аз не съм имала сключен брак и се водя единствен родител, отглеждащ дете. Не знам ако си разведена какъв е реда - някоя от мамите, която знае да каже.Ползвала съм намаление за детската кухня, а наесен и за яслата.
Иначе работодателите нямат право да не те пускат в оптуск - майка с дете до 7 или 8 години беше има право на отпуска когато тя си поиска и мисля, че не могат и нямат право да откажат да си вземеш целият отпуск - ако искаш пиши или в темата "Въпроси към адвокати" или направо на Пела - тя ще ти отговори по-ясно от мен.

# 8
 • На остров
 • Мнения: 10 836
Относно въпросът за разведените - при подаване на документите съм прилагала и копие от бракоразводното дело. Винаги съм ползвала 50% отсъпка от основната такса.

# 9
 • Мнения: 229
ако нямаш брак с бащата може ли да ползваш полвин такса, но детето носи неговото име и е записан в акта за раждане.

# 10
 • Мнения: 351
Благодаря ви за отговорите- сигурна съм, че все някак ще се справим!
Относно отпуската мисля да се позова на следното:
(2) (Изм., ДВ, бр. 100 от 1992 г., бр. 25 от 2001 г.) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) (Изм., ДВ, бр. 100 от 1992 г., бр. 25 от 2001 г.) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползуването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 066
tyty, нашият случай е точно такъв и винаги съм ползвала 50% намаление- две години в ясла и 4 в градината

# 12
 • Мнения: 4 772
Относно въпросът за разведените - при подаване на документите съм прилагала и копие от бракоразводното дело. Винаги съм ползвала 50% отсъпка от основната такса.
Моля ви някой друг да потвърди, ако и той /тя де/ е така.

# 13
 • Мнения: 122
в повечето детски градини за постъпване се подава готов  формуляр(молба)+копие от акта за раждане на детето ;детската градина ,в която аз работя ,предимство имат самотните родители, деца,чийто братчета или сестричета са в същото детско заведение и други;
това обаче не важи за всички детски заведения,а се приема в правилника за вътрешен ред(не съм убедена дори ,че има връзка с общината,но от там ще си вземете документ,ако ви поискат от детската градина)
документи за детска ясла се подават целогодишно и деца се приемат по същия начин ;за детска градина обаче не е така-има два приема на деца-юни и септемви(за деца 1во и 2ро полугодие) ;молби се подават до края на месец май.
 ако Ви интересува нещо по-конкретно-напишете ми на лична-ще Ви отговоря Simple Smile(ако не Ви е изтекло майчинството - до края на неговия срок Ви се полага 1/2 от него към заплатата без да се облага с данък;колкото до отпуската-дава се по преценка на работотаделя...)
50% отстъпка ползват-второ дете (когато по-голямото е ученик)
                                     -деца на самотни родители(но не и на разведени...)
Simple Smile

Последна редакция: ср, 01 фев 2006, 22:14 от valari

# 14
 • Мнения: 351
Това е от Кодекса на труда:

Чл. 174. (Доп., ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работници или служители, ненавършили 18-годишна възраст, и майки с деца до 7-годишна възраст ползуват отпуската си през лятото, а по тяхно желание - и през друго време на годината, освен в случаите по ал. 4 на предходния член.
а предходния член е:
 (4) (Предишна ал. 2, ДВ, бр. 26 от 1992 г.; изм., бр. 100 от 1992 г., бр. 25 от 2001 г.) Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие по време на престой повече от 5 работни дни, при ползване на отпуска едновременно от всички работници и служители, както и в случаите, когато работникът или служителят след покана от работодателя не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт