Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 5 окт. 2004, 15:57 ч.

помогнете с рецепта за зеленце

  • 1 813
  • 17
  •   1
Отговори
  • Sofia
  • Мнения: 269
искам да сготвя прясно постно зеле, но никога не съм го правила Grinning , ако може рецептата да е в тенджерата под налягане, ще съм ви много благодарна, много ми е удобно да готвя в нея.
Благодаря ви!

# 1
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 891
Аз винаги го готвя в тенджерата под налягане, просто нямам време за по бавно готвене.
Значи, правя го така:
  Накълцвам зелето и го задушавам леко с малко олио и вода. (докато омекне). После слагам домати и доливам с вода докато се покрие зелето. Затварям тенджерата и след 15-20 мин е готова. Като го отворя слагам червен пипер и варя още малко без да затварям тенджерата.
  По желание после може да се запече леко във фурната.

Забравих - посоляваш на вкус, може да го посмачкаш малко, но може и без намачкване, то си се сварява прекрасно в тенджерата.

# 2
  • Varna
  • Мнения: 1 399
Постно прясно зеле правя така:
Зелето го нарязвам,осолявам и намачквам.След това го задушавам в олио и малко вода/около 15 мин,разбърквайки,докато пусне сок/. Добавям още вода/не много,за да може да изври/,червен пипер,черен пипер,домат и копър.
За тенджерата под налягане за съжаление не мога да помогна,защото нямам такава и незнам как се готви в нея.

# 3
  • Мнения: 4 358
Аз нарязвам зелето на ситно и го намачквам с малко сол.
Слагам го в тенджера под налягане, слагам домати, лук, ориз, вода, малко олио и затварям тенджерата.

# 4
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 597
Аз вода не слагам. Така го обичаме. Слагам морков и много домати. 1/2 лъжичка захар, за да не мирише толкова силно. задължително дафинов лист.

# 5
  • Варна
  • Мнения: 4 321
Аз като подправка слагам целина  Simple Smile

# 6
  • при ОП
  • Мнения: 5 500
Никога не слагам домати, задушавам го с малко зехтин, чер пипер, морков, целина и вряла вода и става бомба.

# 7
  • Мнения: 373
Цитат на: AFRODDITA
Никога не слагам домати, задушавам го с малко зехтин, чер пипер, морков, целина и вряла вода и става бомба.
Ох, обяснете ми подробно, моля Embarassed , това е много любима манджица,а не се престарашавам...И целината как, кога...аз и имам на глава.

# 8
  • при ОП
  • Мнения: 5 500
Цитат на: DolceVita
Цитат на: AFRODDITA
Никога не слагам домати, задушавам го с малко зехтин, чер пипер, морков, целина и вряла вода и става бомба.
Ох, обяснете ми подробно, моля Embarassed , това е много любима манджица,а не се престарашавам...И целината как, кога...аз и имам на глава.

Bulb Нарязвам зелето на ситно, използвам ренде Бьорнер или Вьорнер, както и да е Wink
 Arrow слагам го в тенджера, сипвам зехтин, морска сол и около половин чаша вряла вода, ми не съм фен на мерките Sad
 Arrow добавям червен пипер /горе го пропуснах Confused сори
 Arrow задушавам, прибавям ситно нарязан морков и целина, чер пипер. Зелето си пуска вода, но ако има нужда прибавям още и намалям температурата и оставям да се наготви само Wink
 Arrow при поднасяне ръся с пресен магданоз, може и копър Laughing
 Bulb ако нещо не е ясно, питай Sign Exclamation

# 9
  • Мнения: 3 452
абе, AFRODDITA, душа Wink
кажи, моля те, здравословното си обяснение защо не слагаш домати в манджите????
много ми е интересно и ме мъчи любопитство вече  Simple Smile

# 10
  • Мнения: 373
Цитат на: AFRODDITA
Цитат на: DolceVita
Цитат на: AFRODDITA
Никога не слагам домати, задушавам го с малко зехтин, чер пипер, морков, целина и вряла вода и става бомба.
Ох, обяснете ми подробно, моля Embarassed , това е много любима манджица,а не се престарашавам...И целината как, кога...аз и имам на глава.

Bulb Нарязвам зелето на ситно, използвам ренде Бьорнер или Вьорнер, както и да е Wink
 Arrow слагам го в тенджера, сипвам зехтин, морска сол и около половин чаша вряла вода, ми не съм фен на мерките Sad
 Arrow добавям червен пипер /горе го пропуснах Confused сори
 Arrow задушавам, прибавям ситно нарязан морков и целина, чер пипер. Зелето си пуска вода, но ако има нужда прибавям още и намалям температурата и оставям да се наготви само Wink
 Arrow при поднасяне ръся с пресен магданоз, може и копър Laughing
 Bulb ако нещо не е ясно, питай Sign Exclamation
МЕРСИ!!! Laughing
А в тенджерата под налягане ли ?

Мара Подробната Wink

# 11
  • София
  • Мнения: 4 264
Според мен зелето е по вкусно с домати, защото те му придават леко кисел вкус. Аз го режа, претривам го със сол, слагам го в тенджерата под налягане, в която добавям малко олио и чаша вода. Задушавам го 15 мин. После го мятам за малко във фурната, за да се запече. Чудно става!

# 12
  • София
  • Мнения: 3 636
И аз го правя с домати, но слагам и малко чесън - става страхотно! Simple Smile
А иначе може да се сготви и с пиле - също много го обичам  Simple Smile

# 13
  • при ОП
  • Мнения: 5 500
Цитат на: Taneto
абе, AFRODDITA, душа Wink
кажи, моля те, здравословното си обяснение защо не слагаш домати в манджите????
много ми е интересно и ме мъчи любопитство вече  Simple Smile

Защото след като претърпи топлинна обработка става киселинно.  Предполагам никой не иска да си вкарва в стомаха киселчоци. Същото се отнася и за лютениците, кетчупи и др. подобни.

# 14
  • при ОП
  • Мнения: 5 500
Цитат на: DolceVita
color=violet]МЕРСИ!!! Laughing
А в тенджерата под налягане ли ?
[/color]


Не зная, не готвя в такава тенджера Sign Exclamation

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт