Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 3 853
Момичета, тези, които пишете по-отдавна знаете историята ми, за останалите накратко: Имам син на 2.6 г. роден по естествен път, когато беше на 3 мес. забременях с близнаци и в 28 г.с. родих преждевременно. За второто бебе ми направиха секцио, въпреки това оживя само 20 дни. Бяха разнояйчни, за което съм чела , означава, че е много голяма вероятността да се повтори бременност с близнаци. НИе с мъжът ми имаме намерения за 3-то дете (една от причните е извличане на стволови клетки за лечение на първия  близнак - Иво, който има увреждания).
Разсъждавам ако отново забременея с близнаци , дали мога да ги износя, или след секцио е още по-голяма вероятността от спонтанен аборт или руптура на матката?
Има ли майки на близнаци, които са ги родили след секцио? И въобще какво знаете по въпроса?

# 1
 • Мнения: 7 282
Не пишеш колко време е минало от раждането на близнаците и евентуалната причина за преждевременното раждане. Много скоро си забременяла след раждането обаче.
Не ми става ясно-първият близнак е роден нормално и е оцелял, а вторият - със секцио и сте го загубили, така ли?
След секцио само по себе си, не е по-голяма вероятността от спонтанен аборт, а рискът от руптура е повишен при нормално раждане в период по-клатък от 2 год. след секциото.
А шансът да имаш повторно близнаци също не мисля, че е много голям или че това трябва да те безпокои.

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 3 853
Не пишеш колко време е минало от раждането на близнаците и евентуалната причина за преждевременното раждане.
От раждането мина 1г. и 8 м.
Много скоро си забременяла след раждането обаче. - Ето това е най-вероятната прична, въпреки, че имаше още няколко версии:
неправилно разположение на бебетата, едното притиснато и предизвикало раждането - не ми се вярва , бяха с еднакво тегло, иначе единият щеше да изостава
майчина инфекция - не конкретизираха такава
вдигала съм тежко (голямото ми дете тогава беше 10 кг.)
Не ми става ясно-първият близнак е роден нормално и е оцелял, а вторият - със секцио и сте го загубили, така ли?

Точно така.  Sad
След секцио само по себе си, не е по-голяма вероятността от спонтанен аборт, а рискът от руптура е повишен при нормално раждане в период по-клатък от 2 год. след секциото.
Затова чакаме да станат 2 г. (през май т.г.) Въпросът е по-скоро дали след секцио е по-голям рискът за  износване на 2 плода.
А шансът да имаш повторно близнаци също не мисля, че е много голям или че това трябва да те безпокои.

Да си призная хем ми се иска , хем ме е страх да не се повтори развръзката!
Ако съм сигурна, че досегашните ми бременности и решения за тях няма да влияят на следваща, дори бих се подложила на стимулиране на овулацията за да се увеличи шанса за близнаци .
Затова разпитвам дали някоя мама е родила близнаци след секцио и дали около термин, преждевременно, нормално, секцио..

# 3
 • Мнения: 2 013
Здравей мила,

аз не мога да ти помогна с информация по въпроса.... Само исках да кажа, че бременностите с двуяйчни близнаци са генетични или наследствени - при мен 3 г. след раждането на децата се случи нова бременност, също с близнаци.... не завърши - по мое желание, но не ми се говори за това...
Как е малкото ти момче, какво точно е състоянието му?
Желая ти много здраве, на теб и децата ти.

# 4
 • Мнения: 4 966
Карен, мила, не знам дали ще мога да съм ти от полза, но аз също се интересувах от  някой от нещата, които вълнуват и теб.
Значи, пиша по същество - на мен ми казаха, че в случая 2 години са малък период за изчакване. Добре е да се изчака поне 3-4, дори и 5 г. (не знам дали се сещаш, но аз имам едно прекалено преждевременно раждане, завършило по най-лошия начин в края на 5-тия - началото на 6-тия месец + гинекологична операция месец по-късно и бременност с близначките след още 3 месеца + раждане секцио в 8-ми месец + 90% вероятност за нова бременност с близнаци). Огромна е вероятността при нова бременност, заради пренатоварването на организма да се стигне до спонтанен аборт или отново до много ранно раждане. При това, матката е мускул и зараства много по-трудно от тъканите - т.е. руптура също е възможно (все пак след 3 бебета има разлика). По-добре изчакай още малко, въпреки голямото желание за още едно детенце.
Най-добре е да се посъветваш със специалист попатологична гинекология и патологична бременност - вероятно ще получиш повече отговори. Добре е също да си направиш изследвания и да провериш дали наистина има вероятност от повторна бременност с близнаци - основно трябва да разбереш дали имаш повече от една овулация на цикъл (както е при мен) или предния път е било инцидентно (възможно е да не е било предопределено генетично, а да е било всладствие от раждането и хормоните).
Пиши как е Ивчо и дали си се консултирала със специалист. Надявам се всичко да е наред и искрено ти пожелавам още едно детенце, което да донесе здраве на Ивчо и много радост в семейството ти.

# 5
 • Мнения: 7 282
най-неуместното, да не използвам друга дума, нещо е да се стимулираш! Това не е начин да имаш близнаци, а да се изложиш на глупав риск- перитонит, хиперстимулационен с-м, а какво правиш ако станат ТРИ бебета?
Изчакай поне 2 год наистина, няколко месеца на нищо, в сравнение с това, което можеш да загубиш завинаги.
Многоплодната бременност е винаги рискова, независимо от предхождащо или не секцио.
[color=][/color]Фето-материнска инфекция- обърни внимание на влагалищната чистота, а това, че са били с еднакво тегло, не значи, че не могат да се завъртят и в последния момент дори и едното да притисне другото. Вдигането на тежко, карането на кола и пр. сами по себе си не могат да са причина за такава развръзка.
Мисля, че задавайки въпроса знаеш отговора, успех!

# 6
 • Мнения: 331
аз съм от "секциите"!
значи, 97 г. родих със секцио сина ми, заради незнам какво си. близнаците се родиха след 7 години, но въпреки всичко доктора ми започна от 7 месец да ме вика всяка седмица на преглед.
в крайна сметка си ги износих и ги родих с планирано секцио 20 дни преди термина. нямах никакви проблеми през бременността, освен леките контракции през цялтоо време, за което пиех магнеридж, както и огроооомния ми корем и 30-те кила отгоре. Embarassed
ето ме:
http://community.webshots.com/myphotos?action=viewAllPhotos& … 701&ran=18428

# 7
 • Мнения: 703
Мога да дам информация само относно вероятността да забремееш пак с близнаци.
Аз имам брат близнак - разноячни сме.  Няколко години след раждането ни, майка забременява пак - отново са близнаци - бременността й не е завършила по нейно желание.

Мисля си, че наистина има голяма вероятност да забремееш пак с близнаци.

# 8
 • Мнения: 7 282
Мога да дам информация само относно вероятността да забремееш пак с близнаци.
............
Мисля си, че наистина има голяма вероятност да забремееш пак с близнаци.
примерът, който даваш не е коректен статистически Laughing

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 3 853
Благодаря за отзивчивостта, момичета!  bouquet

На този етап още проучвам нещата, тепърва ще се консултирам с гинеколози и ще правя изследвания. Естествено ще изчакам да станат поне 2 г. от раждането (т.е. още 4 мес. ). Исках да знам за конкретни случаи на раждане на близнаци след секцио.

Според моят гинеколког по принцип могада опитам нормално раждане след секцио, но ми говореше за предизвикано раждане в началото на 9 мес, което мен ме смущава.  Rolling Eyes

перитонит, хиперстимулационен с-м, а какво правиш ако станат ТРИ бебета?

Нямам намерение да правя стимулалции на своя глава, засега е само идея, като дойде времето ще я обсъдя с гинеколог, за да ме запознае с рисковете.
За 3 ( или повече) е ясно - могат да извадят един от ембрионите.
Виж, за връзка с перитонит и хперстимулационен синдром не съм чувала, би ли ми казала повече?(преди гинеколога  Grinning)

е било инцидентно (възможно е да не е било предопределено генетично, а да е било всладствие от раждането и хормоните).

Мисля си, че е генетично, защото в рода на майка ми има 2 пъти разнояйчни близнаци.
Как се прави това изследване на овулацията?

# 10
 • Мнения: 7 282
Карен, никой АГ с акъла си, не би те посъветвал да се стимулираш, за да станат близнаци Naughty.
Не си мисли, че е толкава просто, а това да извадят едното ембрио- просто ме  #Crazy. Значи да убиеш едно от децата си! Как ще избереш кое точно?!?
Да не говорим, че при манипулацията може да се стигне до трайни увреждания на другите бебета.
Извини ме, ако съм била по-рязка.  Hug
Зе пиша да другите работи по-късно

# 11
 • Мнения: 4 966
Можеш да си направиш фоликулометрия или да пробваш с обикновени домашни тестове за овулация в началото, за да разбереш дали овулираш повече от 1 път в месеца (имай предвид, че не е задължително да е всеки месец - двойна овулация може да имаш и само 1-2 пъти в годината при определени условия).
Другото нямам желание да коментирам, защото за мен е пълна лудост или каприз (извинявай, ако с това те обиждам, но ако напиша какво мисля вероятно ще съм прекалено груба).

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 3 853
ИПри инвитро точно това се практикува, защото повече от 2 плода рядко се износват. Тези майки с вина ли да живеят!? Може би нещастията са ме направили по-твърда, но понякога абортът е по-доброто решение.
Излишно е да влизаме в спор! Няма да ме разберете. И вие и аз месеци наред сме очаквали близнаци, мечтали сме, представяли  сме си нещата, свързани с тях. За щастие вашите дечица са живи и здрави, но мен действителността ме разби. Наречете ме луда, може би е най-близо до истината, която няма как да почувствате!

# 13
 • Мнения: 4 966
Карен, мила, аз също чаках своето първо детенце - дори то се роди и умря в ръцете ми, а после вкъщи прегръщах дрешките му и не знаех на кой свят съм - тогава нямах друго дете, а и не се знаеше дали изобщо ще мога да имам и разбирам какво ти е (болката за изгубено детенце е неизмерима и безгранична)! Точно затова твоето мислене ми се струва прекалено жестоко. Извинявай, но разбирам желанието ти, но не и подбудите ти.
Дано никога не ти се налага да вземаш подобен избор и да решаваш кое от децата ти да живее.
Аз съм била пред този избор - докторите предлагаха да махна едната бебка, за да нямам хилядите проблеми по време и след бременността, но аз не можех да направя този избор и бях решила да рискувам своя живот, но да им дам шанс. Сега не мога да си представя как бих живяла без някоя от двете и благодаря на Бог, че взех решение да родя и двете.
Същия избор бих направила, ако отново ме изправят пред такъв вариант.
Не си луда, но не поставяй нещата така: "Вашите деца са живи, а моето не е. Не може да разберете." Братовчедка ми в същото време, когато аз страдах за своето момченце, роди детенце в 6-тия месец и го спасиха. Може би трябваше да я обвинявам за това или да търся виновни, че моето не са спасили?! Обидно и грешно е, защото между нас има жени, които са преживели също много неща и пишем в тази тема, защото искаме да ти помогнем, а не да те съдим.

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 3 853
АНи, не поставям нещата, така, както си ги изнесла в кавички!  Simple Smile НИто съм се изразила така, нито мисля така, не ме разбирай погрешно, че и да се обиждаш даже! Не търся виновни, изобщо не ми се мисли повече защо се случи така, гледам напред и на никого не пожелавам да преживее онова, през което минах аз. Казах го, за да се опитате мъничко да си представите нещата от другата страна и да не ме съдите толкова строго. Не е само изгубеното дете. Другото не е здраво. И всеки ден живея с тази болка, тя не е останала в миналото с братчето му.
А за избора кое от децата ми да живее - не си представям 10 клетки като дете, съответно изваждането им като убийство. Съвместимостта на стволовите клетки не е сигурна, ако са от 2 деца е по-голям шансът да има съвместими с ДНК на Ивчо. За мен е рационално, за вас жестоко.

Вие сте свободни да мислите различно, но моля, не ме съдете за моето мнение!
Не искам да коментираме повече другите аспекти на въпроса ми.
Ще съм ви благодарна ако  пишете за майки, които са износили близнаци след секцио.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт