Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 ян. 2006, 15:31 ч.

ЖК в 1АГ болница

 • 953
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 811
Здравейте на всички!:)
Днес се записах за женска консултация с абонамент в 1АГ. Попитах на регистратурата за списък с изследванията, които този абонамент покрива - отговърът беше "всички". Впоследствие гинекогът, който ме следи, каза, че има изследвания, които не се включват в абонаментната такса и за които ще трябва да заплатя допълнително. Тъй като това са две очевидно противоречащи си твърдения, много ви моля, ако някой има представа да ми каже кои точно и колко от тези изследвания на месец/седмица включва абонамента за ЖК.

# 1
 • Мнения: 3 078
например биохимичен скрининг и амниоцентеза (правят се само в мд), фетална ехокардиография (з ходих в 3-та гр.) не се включват. но това са по-специфични изследвания и всъщност се правят само по показател или ако майката сама реши. другите мами да допълват още. а и фетална морфология на 3д или 4д ехограф също не се включват. ама в св. софия нямат и такива апарати

# 2
 • София
 • Мнения: 3 272
Най-добре е следващия път да поискаш списъка. Аз също ходя там от самото начало на бременността, но не съм се интересувала, тъй като имам пълно доверие на лекарката си. Гледа ме на ехограф и ми пускат изследвания на кръв и урина всеки път, два пъти са ми изследвали влагалищен секрет,веднъж кръвна група и хепатит. За друго не се сещам.Ттова по-долу е официална информация от Здравната каса за всичко, което се полага на бременните и това е минимумът, който трябва да включва и абонамента:

Профилактичните прегледи на бременните се извършват от специалист по акушерство и гинекология или от личния лекар по желание на бременната.

Профилактичните прегледи при нормална бременност включват:

1. Анамнеза на рискови фактори (възраст, придружаващи заболявания, усложнения от предишни бременности, вредни навици, професионални, други), определяне на вероятния термин на раждане – при първо посещение.

2. Артериално кръвно налягане, антропометрия (ръст, телесна маса, външна пелвиметрия) – в I триместър – един път; по един път във всеки следващ лунарен месец; в IX и X – по два пъти.

3. Гинекологичен статус – един път при първо посещение; един път в IV лунарен месец; в следващите – по преценка.4. Сърдечна дейност на плода – от V лунарен месец – по един път във всеки лунарен месец; в IX и X – по два пъти.

5. Клинична лаборатория – хемоглобин, еритроцити, хематокрит, левкоцити, СУЕ, кръвна захар, урина – седимент, уробилиноген, кетони (до VI лунарен месец) – един път в първи триместър; по един път в V, VIII и X лунарен месец.

6. Определяне на кръвна група и Rh-фактор – един път в I триместър (или при първо посещение).

7. Онкопрофилактична цитонамазка – изследване за сифилис, изследване за хепатит B (HBSAg), изследване за HIV (при съгласие) – един път при първо посещение.

8. Влагалищен секрет за микробиологично изследване – един път при първо посещение; един път в IX лунарен месец.9. Акушерска ехография – един път – в I триместър; един път от 16-20-та гестационна седмица.Забележка: При всяко заболяване, възникнало в хода на бременността или след раждането до 42-дневна възраст на детето, се извършва консултация със съответния лекар специалист.

В случаите, когато профилактичните прегледи и изследвания на жени с нормална и рискова бременност се осъществяват от лекар специалист по акушерство и гинекология, родилката следва да уведоми личния лекар за датата и изхода от раждането.

Профилактичните прегледи на бременните с повишен риск се осъществяват от специалист по акушерство и гинекология.

Обемът и честотата на прегледите и изследванията според срока на бременността, са същите като при нормална бременност.

На бременните с повишен риск се осъществяват и допълнителни консултации и изследвания:

1. Когато те са над 34-годишна възраст – пренатална диагноза съвместно от акушер-гинеколог и генетик – две допълнителни ехографии през бременността; серумен скрининг за алфа-фетопротеин и бета ЧХГ от 8-16 г.с.

2. Под 20-годишна възраст – изследване за хламидия – една допълнителна ехография от 28-32 г.с.3. Кръвногрупова несъвместимост с биологичния баща (по АБО или Резус) – изследване на антитела в следните срокове: от 9-12 г.с. – на бременни с предшестващи спонтанни аборти, мъртвораждания, раждания на деца с хемолитична болест на новороденото поради изоимунизация, в случаи на установени антитела при предшестващи бременности, при предстоящи инвазивни пренатални изследвания; от 17-20 г.с. – на бременни с необременена акушерска анамнеза и отрицателен Резус фактор; от 26-28 г.с. – на бременни с отрицателен Резус фактор, на които при първото изследване не са открити антитела; една допълнителна ехография от 28-32 г.с.

4. Бременни с риск от развитие на диабет (предишно раждане на едър плод, предшестващо мъртвораждане, семейна обремененост с диабет, предхождащо нарушение на въглехидратния толеранс, раждане на дете с аномалии, наличие на глюкозурия, над 25-годишна възраст., повишена кръвна захар над 6,5 ммол/л – консултация с ендокринолог – ОГТТ/орален глюкозо-толерантен тест/: при първо посещение – 1 път; от 24-28 г.с. при необременени – 1 път; в 28 г.с. при обременени; ехография от 28-32 г.с.5. Бременност с друг риск: произтичащ от външни фактори (обезитас, недохранване, фамилна обремененост, обременена акушерска анамнеза, проблеми от социално естество и др.), други външни фактори (йонизиращи лъчи, вибрации, медикаменти, контакт с причинители на инфекциозни заболявания, тежка работа и др.) – допълнителна ехография в 28-32г.с.; консултация със съответни специалисти според риска; изследване за токсоплазмоза – при жени със спонтанни аборти и мъртвораждания при първо посещение; серологично изследване за рубеола- при данни за контакт с рубеола по време на бременността (до м.л. VІІ).Забележка: При всяко заболяване, възникнало в хода на бременността, се извършва консултация със съответния специалист. В Приложение № 2 на Наредба № 39 от 16 ноември 2004 г. на МЗ за профилактичните прегледи и диспансеризацията и в Програма “Майчино здравеопазване” на НЗОК в Приложения № 6 и № 7 на Националния рамков договор 2006 са регламентирани обемът и честотата на профилактичните прегледи и изследвания при жени с нормална и рискова бременност. Подробна информация за тях има на електронната страница на Националната здравноосигурителна каса www.nhif.bg.

# 3
 • София
 • Мнения: 3 271
Здравейте на всички!:)
Днес се записах за женска консултация с абонамент в 1АГ. Попитах на регистратурата за списък с изследванията, които този абонамент покрива - отговърът беше "всички". Впоследствие гинекогът, който ме следи, каза, че има изследвания, които не се включват в абонаментната такса и за които ще трябва да заплатя допълнително. Тъй като това са две очевидно противоречащи си твърдения, много ви моля, ако някой има представа да ми каже кои точно и колко от тези изследвания на месец/седмица включва абонамента за ЖК.

При кой лекар се записа в 1АГ болница? Питам те защото и аз ходих там и ако си при моя наблюдаващ, ще ти кажа аз кои прегледи си платих - тоест - кои ме накара да си платя и кое ми бе безплатно? А и моят лекар ме гледаше всеки път на ехограф, а не 2-3 пъти колкото са по здравна каса.

Ако искаш ми пиши на ЛС, ще ти обясня подробно каквото те интерсува

# 4
 • Мнения: 188
и аз съм там и съм на въпросния абонамент.
платила съм си само прегледите които е изброила majceto.
всеки месец ме гледът на 3Д, кръв, урина, мерене/корем, килограми, кръво/

# 5
 • Мнения: 811
Благодаря за отговорите Simple Smile
zigizagi - специални благадарности за списъка, но на мен изрично ми казаха, че изследванията по здравна каса са крайно недостатъчни (иначе техният списък може лесно да се намери, да не говорим, че наистина не е толкова обемист и след 3-4 прочитания ще го науча наизуст  Wink )
Jujka - изпратих ти ЛС, много ще ми е полезна повече информация  Simple Smile

Последна редакция: ср, 01 фев 2006, 10:22 от e.t.

# 6
 • София
 • Мнения: 3 271
Zagi (пощата ти е пълна и затова тук ти пиша),
Задължиелно искат един пакет , неразпечатан от около 20-24 памперса (аз бях купила един малак от 25 май бяха  newsm78 наПамперс си 2-ри номер, сега май ги няма като разфасовка ).Използвали по 5-6 на ден, с толкова сменяли бебетата.  Да не би да ти е казала 2-3 дамски превръзки?
Но задължително да не са РАЗПЕЧАТАНИ!!!

Леко раждане  Hug

# 7
 • София
 • Мнения: 3 272
Сигурна съм, че е за памперсите, защото го спомена заедно с превръзките. Но ще взема цял пакет.    благодаря !

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт