Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 943
Здравейте,
Искам да ви се оплача.Днес бях при личния лекар за първата ваксина след изписването. Попитах го какво му е мнението за умъртвената полиомиолитна ваксина и от къде да си закупя такава. И о ЧУДЕСА - оказа се, че той даже незнае, че в България поставят такива на децата си!!! Обясних му какво знам и че желая на детето ми да бъде поставена именно такава, а не безплатната по здравна каса. И.... и той ми каза, че може да я постави само ако имам разрешително от ХЕИ! Ако си я постравя сама /има предвид да си ги закупя ваксините и намеря медицинско лице да постави инжекциите на детето/ то по картон дъщеря ми ще се води неимунизирана и аз ще подлежа на санкции!!!
Някой сблъсквал ли се е с такова незнание /да не кажа невежество/ и вадил ли е разрешително от ХЕИ?

# 1
 • Мнения: 1 427
Това пък го чувам за първи път.Знае се,че повечето лични лекари са невежи относно ваксините,моята дори не беше чувала за Имовакс Полио.Аз знам,че не се иска разрешение,но ти най-добре се обади в ХЕИ и питай.По скоро ми се струва,че на твоята не и се е занимавало и затова те праща в ХИ-то.

# 2
 • Мнения: 2 171
И аз имах желание да си поставим такава ваксина, но се примирихме с тази от Здравната каса, понеже се оказа, че тези ваксини не се продават свободно в Аптечната мрежа, а трябваше да ходя да си я взема от Института по микробиология. И тъй като нямаше как да се разхождам дотам с бебо се примирихме с другата.

# 3
 • Мнения: 88
Да наистина не се продава свободно в аптечната мрежа.После за да искаш да поставиш такава ваксина,трябва да си готова да се срещнеш с много бумащина.Наи-добра информация по въпроса ще получиш от НЗОК,а и наистина ако не сложиш тази задължителна ваксина има санкции както за теб така и за доктора.

# 4
 • Мнения: 1 943
Аз такова .... искам да онивиня ХЕИ  Embarassed
Днес се свързах с лекарката, която отговаря за ваксините в нашия град /много любезна и отзивчива дама/. Тя ми обясни, че не е необходимо разрешително, а трябва личния лекар на детето да впише номера и партидата на ваксината, която съм закупила в картона на детето. Попита ме защо не желая тази, която предлагат те и беше много ненатрапчива в опита си да ми обясни предимствата на неумъртвената.
Е, това е, дано спястя на някого нервите по подобни разправии  bowuu

# 5
 • София
 • Мнения: 11 501
А според мен е нормално да иска това педиатъра при положение, че не знае за тази ваксина.... Имайте предвид, че това са ваксини от задължителния календар и съответно тях ги гонкат за всяка непоставена ваксина... Ние например нр сме сложили последното полио, защото все не можех да хвана детето напълно здраво. А когато беше здрава не ми се висеше по опашки в поликлиники. Нашата педиатърка последния път вика на сестрата да отбележат в картона, че да не стане някой фал и да ги глобяват. Всяко закъснение се отбелязва в картона. Това няма пряко отношение към въпроса, но искам да кажа, че тия неща се следят и чвно човека се притеснява да замени задължителната ваксина. Има разлика в действието на двете ваксини по принцип. Умъртвената се поставя в райони където полиомиелита е изкоренен, а живата в райони като нашия, където все още си го има. Детето ти с умъртвена ваксина няма да боледува, но може да заразява други деца. Затова педиатъра иска разрешение, един вид "да си върже гащите"

# 6
 • Мнения: 411
Да наистина не се продава свободно в аптечната мрежа.После за да искаш да поставиш такава ваксина,трябва да си готова да се срещнеш с много бумащина.Наи-добра информация по въпроса ще получиш от НЗОК,а и наистина ако не сложиш тази задължителна ваксина има санкции както за теб така и за доктора.

Ехо,къде е това бе!Във всеки склад и във всяка аптека свободно продават тези и други ваксини.Глаксо смитклаин и Авентис си имат разрешение за продажбите на ваксини.И мойте тука нищо не знаеха и от Хеи ми се напъваха,ама общо взето им се изказах в духа на ..що не си.....и си сложих и умъртвената полио,и ацелуларната дтк.Кой и с какво право ще ми казва на мене аз какво ще поставям на детето си!.Кви санкци какви измишлиотини.Няма такива 5 лева.Аз си имам права,и вземам решения за здравето на детето ми.Като ме принудят да сложа тия ваксини,които здравната отпуска,някой ще поеме ли отговорност,за евентуални постваксинални реакции???Кой Хеи то ли.Айде много здраве да имат!Съжалявам за грубия тон,но това е недопустиммо.В Сащ тези ваксини не се използват от 1979г #Crazy #Crazy

Умъртвената се поставя в райони където полиомиелита е изкоренен, а живата в райони като нашия, където все още си го има. Детето ти с умъртвена ваксина няма да боледува, но може да заразява други деца. Затова педиатъра иска разрешение, един вид "да си върже гащите"

Къде го има #Crazy #Crazy #CrazyАко го има,СЗО ще ни направи луди,ще има поголовни реимузнизации.А това,че ще заразяваш другите деца ...моля ви,това са световни ваксини.Не е прищявка или някаква измислица.Истината е,че Бг няма пари да си позволи хубавите ваксини,за да имунизира децата,и за това се насаждат някакви такива мнения.В по големите градове масово се използват умъртвени ваксини!!!

Последна редакция: ср, 01 фев 2006, 10:38 от Aleyna

# 7
 • Мнения: 645
И двата типа ваксини (живата и инжекционната) са изключително ефективни. Причините за замяна на оралното полио не са в неговата неефективност. В Европа и САЩ от 1999 оралното полио се е заменило с инжекционно, поради възможността (много малка) детето да боледува от лека форма полиомиелит, резултат от ваксинацията (с оралната ваксина). Освен това, при ваксинация с орално полио, вирусът се излъчва с изпражненията на детето дълго време. Това създава опасност за околните, които могат и да нямат добър имунитет.
Досега не съм чувал ХЕИ да правят проблем.
В Търговска лига продават Imovax Polio fl. 0.5ml/doses на Sanofi Pasteur . Доколкото си спомням струваше 18,40 лв.

# 8
 • Мнения: 3 777
Ваксините се продават по аптеките, ако ги няма се поръчват.

# 9
 • София
 • Мнения: 11 501
Умъртвената се поставя в райони където полиомиелита е изкоренен, а живата в райони като нашия, където все още си го има. Детето ти с умъртвена ваксина няма да боледува, но може да заразява други деца. Затова педиатъра иска разрешение, един вид "да си върже гащите"

Къде го има #Crazy #Crazy #CrazyАко го има,СЗО ще ни направи луди,ще има поголовни реимузнизации.А това,че ще заразяваш другите деца ...моля ви,това са световни ваксини.Не е прищявка или някаква измислица.Истината е,че Бг няма пари да си позволи хубавите ваксини,за да имунизира децата,и за това се насаждат някакви такива мнения.В по големите градове масово се използват умъртвени ваксини!!!
Цитат

Чакай малко сега..... двете ваксини са със съвършено различно действие. Оралната блокира пътя по-който причинителя попада в организма. Т.е. не го допуска да попадне в организма. Инжекционната не пази от причинтеля, а от поразиите, които причинява, което значи, че той може да влезе в организма ти, но не влияе на нервните клетки. Затова човек ваксиниран с инжекционната няма да се разболее, но с изпражненията ще изхвърли причинителя, което може да зарази други хора! Ами това е! В страните от третия свят се прилага оралната ваксина, не поради липса на пари. Поразрови се из допкладите на СЗО и ще видиш/ Пък това СЗО такак както се цитира навсякъде вече банално стана. Такива неща съм чела, все от СЗО препоръчани, че да паднеш направо.... айде малко да поразсъждаваме и да не се предоверяваме на всичко дето го е казала някоя "абревиатура"  Grinning
Нищо лично, просто поразрови темите и виж специално за тази ваксина. Иначе аз мисля, че всеки родител си решава с какво да си ваксинира детето, но мисля, че ТРЯБВА да се ваксинират децата...

# 10
 • Мнения: 7 552
@Vache
В страните от Африка слагат орално полио, защото е по-евтино. Инактивираното полио струва 9-10 Е дозата. Оралното-евроцентове. Иначе имат да дадат 400 млн долара за един изтребител и още толкова за ракети към него, но това е друга тема...
Повечето от Африканските страни се имунизират от благотворителни организации. И те не могат да си позволят да закупят инактивирано полио за индивидуална употреба-ами иглите, спринцовките? Допълнителен разход...Затова купуват бидон с орално полио, разпределят го във флакон по 200 дози и дечицата се редят на опашка за да им капнат капките. Това е истината... и това го правят не от грижа за децата ( грижа от страна на местните правителства) а от грижа да няма случаи полио, които да са опасност за "високо развитите".
Няма съществена разлика в резултатността на оралното и инактивираното полио- и двете дават добър имунитет. По-добър локален дава оралното полио. По-бърз с най-малък брой дози дава инактивираното полио.

Острият проблем в Родината ще се реши като:
*се изработи СЪВРЕМЕННА имунизационна програма->>да препишат, ако не знаят, не могат, или са с ума на някой изкуфял за пенсия, но изживяващ се за световно величие. В тази програма да се заложи само типа ваксина, задължителен в БГ-например на 2 месеца ДТаК+полио+Хиб. А не да пробутват или рекламират търговски марки-като тази на ХЕИ, например...кой знае, може и от Германия да я купуват...
*да се лицензират годни за употреба търговски марки-Имовакс, Тетравак и т.н. като се задължат фирмите вносителки вътре в опаковката да има само описание на БГ език-грамотно написано и без правописни грешки и двусмислия. Така, който си избере за полио Имовакс си избере...който орално полио-нека е качествено орално полио, официално лицензирано.
*всяко дете се снабдява с ИНДИВИДУАЛЕН детски картон (книжка), която си стои при детето-личен имунизационен паспорт. Там педиатърът отбелязва всички правени ваксини, залепяйки етикетчетата от всяка ваксина и подписвайки манипулацията.

Ваксинациите се правят паралелно-частно практикуващи и държавна мрежа. И двете страни са задължени да спазват единният имунизационен календар, но избора на търговската марка ваксина става от родителя измежду официално удтвърдените в страната търговски марки. Дава се право на родителите ДА ОТКАЖАТ имунизация, ако това е в разрез с разбиранията им, но родителите се подписват и се удтвърждава правилото дете да не може да се вземе на детска градина или запише в училище, ако не е в крак с имунизационните дози.
ХЕИ се изхвърля от цялата система на имунизациите или се реорганизира, за да е съвременна Епидемиологична институция, а не чучело от мухлясалите про-руски времена.

# 11
 • в мъжки прегръдки
 • Мнения: 3 546
С прости думи само ще кажа че купихме съвсем свободно от аптеката Имовакс полио и личната лекарка ни го сложи. И трите приема. Не ми е правила никакъв проблем по въпроса.

# 12
 • Мнения: 1 102
Аз имах също подобен проблем като исках да сложа нещо различно от тукашните.Реших че трябва да имунизирам малкия с ваксина против менингит,но GP-то не пожела да ни я сложи.Та с триста зора убедихме лекарката от частната клиника да ни я сложи.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт