Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 31 ян. 2006, 09:53 ч.

Когато детето удря...

 • 1 515
 • 22
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 180
Как се справихте вие с тази ситуация и изобщо има ли справяне?
От известно време насам Павел започна да удря всички. Когато си играе, когато се радва, когато е ядосан или нещо не стане по неговата. Изобщо непрекъснато раздава шамари и правосъдие. Освен, че бие с ръце (по лицето, по главата, където свари) също и много скубе. Като хване сноп коса и дърпа та чак косми му остават в ръцете.
Пробвахме и ние да го скубнем лекичко, ама той си мисли, че си играем и продължава.
Не знам какво да правя за да го откажа от това. Ако сте минали по този път споделете начините за отказване, плиийз.

# 1
 • Мнения: 213
Здравей!И при нас се наблюдават подобни неща само че ние сме по малки от вас.Малката така скубе-по 15-20 косъма на веднъж.Рита ме и е най-хубаво като изохкам от болка а да не ти говоря как ръмжи като ядосано куче ако я закачи някой непознат,оня ден една жена така се уплаши чак отстъпи назад 2 крачки.Дали и като порастне ще се държи така войнствено или е нещо моментно?

# 2
 • Мнения: 66
Дъщеря ми прави същите неща от известно време, /може би вече от 3 месеца/.
Наблюдавам я че скубе или удря ако е раздразнена, но има и случаи в които посяга без причина. Аз също не зная как да постъпя, за да разбере, че не трябва така да се прави. Когато посегне да ме удари я хващам за ръчичките и обяснявам съвсем спокойно, че това не е хубаво и т.н. Мисля си че това се дължи на факта, че все още не може да изразява желанията си с думички и това я ядосва. По същият начин реагира и ако някое дете се опита да и вземе играчката, просто това е начинът по който се бори за своето.
Силно се надявам това поведение да е нормално за възрастта и само да премине.

# 3
Естествено че е нормално,ще премине,не се притеснявайте.Peace

# 4
 • Мнения: 31
И моя син като беше по-малък, премина през един такъв период от няколко месеца. Ще мине - нормално е Hug

# 5
Знаете ли, мисля си, че това е изследване. Детето изведнъж се усеща - силно, може да захване, да посегне и има резултат, независимо добър или лош. Това е просто безкрайно изкушително! И Лазар 1.8г. посяга - особено, ако ме кажеш "НЕ!" или ако това, което иска се отдалечава от него. Започва мятане и ако случи - шамари. Аз имам следната тактика. Веднага го ангажирам - или нещо му поръчвам, или изигравам "разплакване" с много Ох...мама я боли, или скачам и примерно пускам музика, ТВ, все едно че не е направил нищо. Понякога действа. Друг път скарване от баща му също действа, но по-късно го повтаря, което май не е също много добре - и като интонация и пак с посягане или ръкомахане на пръст. Изобщо...да не повдигам пък темата за хапането. От закачка и любовно леко похапване до защитното свирепо впиване на всичките му 12 остри зъбета, с което едвам се преборваме. Дано мине, казвате, нормално било...

# 6
 • Мнения: 2 785
И Калина удря, но съм забелязала, че го прави като се зарадва много на нещо или някой, не от лощо чувство, а просто не знае достатъчно добре как да си изрази чувствата. И докато удря повтаря: "О-о-о!", все едно, че гали някого!  Mr. Green

# 7
 • Мнения: 3 861
Ние успяваме вече да разграничим удрянето от о-о-о. КОгато  тръгне да удря му се прави забележка и той сменя тактиката веднага и започва да гали припявай ки о-о-о

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 6 251
И аз имам същия проблем удря,хапе,бие наред и се тръшка щом нещо не й отърва.Направо в чудо се виждам с нея!

# 9
 • Мнения: 3 611
Говори му, говори, обяснявай, говори и пак обяснявай... все някога ще има ефект. Не му позволявай да удря, хапе и пр. неща, но без да му повишаваш тон, нито пък някакви други по- груби действия- просто повтаряй до откат как това нещо не е хубаво, как никой не го прави и тн.

# 10
 • Мнения: 1 228
Преди около месец и при нас започна едно постоянно удряне на всичко.И когато посегне гледам да й отвлека вниманието с нещо друго.Ако това не помогне започвам да й казвам (напр.ако удря мечето) че то е добричко и послушно ,да го милва и тя започва да го милва и целува.Четох,че това е нормален период в развитието ,нужно е търпение и спокойствие(както и за всичко друго Wink)Понеже искат да се справят сами със всичко,а не могат ,така си изразяват чувствата. smile3514

# 11
 • Мнения: 5 467
И моето удря Confused. И като се залети със засилка удря Crazy, много е смешна. Знам, че е период, в който си е въобразила, че е голяма работа и чакам да отмине. Смешно ми е, защото ако вземем да си премерим силите и й отвърна със същия удар със засилка Joy, бедна ми е фантазията, какво ще й се случи на милата... Обясняваме й, че така ни боли и почваме уж да плачем. Тогава тя прикляква до нас и проявява съчувствие Joy. Ще отмине.

# 12
 • София
 • Мнения: 2 002
Вярно, че при повечето деца настъпва такъв период, но не мисля, че ще отмине от самосебе си. Всеки родител трябва да намери подходящия начин да се справи с проблема по метода на пробването, защото няма универсална рецепта за всички деца. При едни действа едно, при други - друго. Децата трябва да знаят, че има неща, които не е хубаво да правят и не могат да налаг желанията си по този начин.

# 13
 • Мнения: 1 403
И Емили раздава шамари наред,немога да се оправя с нея  Crazy

# 14
 • Мнения: 1 134
Хващах й ръката и казвах твърдо и строго "НЕ!". И така всеки път.
Направих и много гадна "кукла" от чорапи (тя участваше в процеса и разбра, че тази е различна от другите кукли), която да удря, ако е ядосана на някого.
В много тежките случаи с нейната собствена ръка плясвах леко другата, колкото да разбере какво причинява. Аз самата не съм я удряла.
Отминава този период, но е важно да разберат, че това не е позволено.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт