Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 31 ян. 2006, 11:47 ч.

Сдружение "Фридрих Шилер"

 • 4 678
 • 33
 •   1
Отговори
 • Мнения: 22
Здравейте мили родители,

много ще сме ви благодарни да споделите мнението си за работата на Сдружението в детските градини и 55-то СОУ "Любен Каравелов". Накратко ще ви разкажа, за какво става дума, за да могат повече хора да се включат във форума.

Лятото на миналата година във форум "Родители и деца" на dir.bg беше пусната подобна тема за Сдружението, откъдето разбрахме, че основната идея е децата да се подготвят по немски език в две столични детски градини, едната е 133 ДДЗ "Зорница4 /близо до х-л Плиска/, а другата в Дианабад. 
Това става в предучилищната група и след това децата държат изпит и биват записвани в първи клас в 55-то училище, където продължават да изучават немски след редовните занятия. Плаща се такса в детската градина мисля че е 25 лв на месец, а в училището 75 лева.

На мен и съпруга ми тази възможност много ни допадна и затова записахме сина ни за тази есен първо към детската градина - избрахме тази до х-л Плиска. Интересът към работата на Сдружението е много голям и за сега той  е резерва, а вече записват деца в деските градини и за след 3 години...

През април ще се знае окончателното разпределение на децата, но дотогава събирам информация за условията в ОДЗ "Зорница" и най-вече за обучението в училището.

Поводът да съм малко разтревожена и колебаеща се е нова тема във форум "Родители и деца" където се говори за насилието в класните стаи, за избит зъб на едно 10 годишно момиченце и още други неприятни случки в 55-то училище.  Естествено истината е някъде посредата и докато дойде време за първи клас, дано  да се променят нещата. Колебанието ми дали си струва да изберем тази форма на обучение произтича и от това, че в момента сме много доволни от 67-мо ОДЗ "Мечо Пух", което децата ни посещават, а след това в квартала също има добри училища, където сигурно също учат чужди езици.

Ще сме ви много благодарни, ако споделите лични впечатления или пък мненията ви на познати, тъй като нямаме достъп до друга информация за 133 детска градина и за 55-то училище.

Благодаря ви.

# 1
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 298
Ако ще ви свърши работа мнението на бивш преподавател в сдружението Grinning
Като форма на обучение сдружението няма аналог (освен донякъде 20.СОУ,където всъщност стартира този вид обучение,но впоследствие се разделиха на 3 училища - 20.СОУ си остана,а част от преподавателите организираха Шилер,а друга част - Ерих Кестнер) и няма нищо общо с т.нар. ранно чуждоезиково обучение в обикновеното училище,където децата имат 3 часа седмично занимание по езика в първи клас и 2 - във втори и нагоре Rolling Eyes В Шилер имат 10 часа немски седмично,което е колкото във всяко частно училище.Обучението е изключително ефективно - в момента работя в частно училище,така че сравнявайки нивото там и на нястоящата ми работа мога да потвърдя,че е на същото ниво - а сравненията в таксите са немислими.
За колежките ми,с които работехме тогава (и което продължават още да работят там вече повече от 8 години),мога да кажа само хубави неща - но предвид колко се разрастна сдружението като класове оттогава досега новите преподавателки не ги познавам.
Мисля,че обобщения от сорта насилие в класните стаи въз основа на един зъб са малко прекалени - такива неща се случват постоянно във всяко едно училище Rolling Eyes Когато водех там първи клас,в течение на няколко седмици само имаше една спукана глава,счупена на 2 места ръка и една апендиситна криза - това значи ли,че е животоопасно въпросното училище (пояснявам - спуканата глава беше от спъване на детето само и падане в близост до радиатора; счупената ръка беше по време на игра на футбол от падане,а за апендиситната криза виновни нямаше).Така че наистина истината е някъде по средата и подобни неща може да се случат навсякъде.Не е някакво гангстерско училище,за да има човек сериозни притеснения - има си и някои добри страни в сравнение с други училища - например това,че малките деца (до 4.клас) са в отделна сграда,така че не са изложени на тормоз от страна на големите ученици и базата е сравнително поддържана именно заради сдружението.
 

# 2
 • Сф, Младост1
 • Мнения: 5 616
С интерес ще следя и аз темата, защото тази есен синът ми ще посещава същата 133 ЦДГ, която работи със Сдружението. Grinning
А на вас казаха ли ви за някаква такса, която трябвало да се внесе в Сдружението? Thinking

# 3
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 979
2-мата сина на брат ми са в 55СОУ - към Шилер!
Не съм го чула да се оплаква, но май таксата е към 100-ина лв. вече на месец за езика (ако добре съм запомнила).
Има занималня до 4 клас, но без контрол от страна на голям човек и то знаеш немски не става.
Това знам аз. Ако събера повече инфо, ще ти споделя.

# 4
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 298
Има занималня до 4 клас, но без контрол от страна на голям човек и то знаеш немски не става.
Това знам аз. Ако събера повече инфо, ще ти споделя.
Това не схванах как трябва да се разбира?! Занималнята изобщо не е типа занималня,която е повсеместно разпространена.За следобедите всеки клас към сдружението се дели на 2 групи.Едната отива с немската учителка и има 2ч немски,докато другите отиват с българската им учителка (тази,която си води класа,а не някаква госпожа само за занималня,както е обикновено) и правят самоподготовката - т.е. си пишат домашните за следващия ден и се упражняват.За следващите 2ч децата се сменят - които са имали немски,отиват да си пишат домашните,а другите - на немски.Така че изобщо нямат занимания без учител.Нито имат домашни за следващия ден,докато не станат 5.клас - тогава схемата се променя,вече няма занималня следобеда,а децата остават за още 2ч немски след свършване на българската програма и си отиват вкъщи да учат за следващия ден.
Не е необходимо да има намеса от родителя,за да може детето да учи ефективно немски при тази форма на обучение - това не значи да не обръща никакво внимание,естествено,но не е нужно да знае немски или да изпитва детето с безкрайни списъци думи или подобни Rolling Eyes

# 5
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 979
...Не е необходимо да има намеса от родителя,за да може детето да учи ефективно немски при тази форма на обучение - това не значи да не обръща никакво внимание,естествено,но не е нужно да знае немски или да изпитва детето с безкрайни списъци думи или подобни Rolling Eyes

бъркаш мила...
То ако не учи език е нужен контрол, пък с език - съвсем.
Пак казвам и ако трябва ще потретя - не се ли упражнява контрол от голям човек, знаещ немски не вървят нещата!
За жалост при децата на брат ми, този контрол го упражнява баща ми изключително през ваканциите и рядко през учебно време.
Та хедра - знам за какво ги пиша тез работи. Grinning
Поздрави Simple Smile

# 6
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 298
Все ми се струва,че като преподавател знам за какво говоря Grinning
Естествено,е чудесно родителя да знае немски (подчертавам изрично и дебело - да знае,а не да е на фазата айн-цвайн-драйн,както често се случва и само да нанася почти непоправими вреди с намесата си) и да довършва вкъщи това,което се прави в училище,по начин,който е подходящ и желан за детето и възрастта му.Но това не е необходимото и задължително условие за научаване на езика - аз съм жив пример в това отношение,родителите ми не говорят нито един език,аз говоря 4.Да не говорим,че работя като учител от почти 10 години (доста от преди да завърша) и немалко от добрите ми деца са били на родители,които дума немски не знаят.
Никъде не съм казала,че не е нужно да се упражнява контрол - родителите трябва да се интересуват ежедневно и съвсем не повърхностно от заниманията на децата си,да проверяват домашни,да знаят слабостите и силните страни на детето и да контактуват с учителя,за да знаят,ако се налага намеса някъде.Но от дете,на което родителите са създали положителна нагласа заучене и училище,има желанието и минималните способности за учене на език и получава насърчаване и внимание не е важно дали родителя знае езика или не и ще постига добри резултати.
Може би нещата опират и до това кой какви очаквания има - ако се очаква детето в 4.клас да говори свободно,да пише без грешки и да превежда без усилие на български (не го пиша насочено към теб,а защото и такива родители сме имали Rolling Eyes),и немско училище в Германия няма да свърши работа Laughing

# 7
 • Мнения: 22
Здравейте,

много ви благодаря за мненията. Ние със съпруга ми сме съученици от Немската гимназия в София и това беше една от причините да се позаинтересуваме за тази възможност за изучаване на немски език от децата ни. Има и още един носталгичен спомен - като бях студентка преди 11 години, една година бях учител по немски на големи ученици в 55-то училище. Затова с радост разбрах миналото лято от форума, как за тези години са се развили нещата в тази насока, тъй като по времето на моето преподаване, намаше дори подходящи учебници за децата.

На този етап ме интересува какви са условията в 133 ОДЗ, защото наистина сме много доволни от сегашната ни детска градина. А вече за училището и за неминуемите проблеми, които ще възникнат, дано заедно родители, учители и деца съумеем да овладяваме в правилна посока.

# 8
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 979
Хедра - ти от кой клас започна да учиш немски и въобще език?

# 9
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 298
От първи клас - в читалището до нас,2х седмично по един час.В 4.клас се прехвърлих в Алианса,после Немската гимназия (нищо чудно да се окаже,че с авторката на темата и съпругът й се познаваме,ако са някъде около набор 75 Grinning),паралелно в гимназията и на курсове учех английски (и задъжителния руски - броя го към езиците,защото макар да не говоря добре,чета и превеждам спокойно от руски ),после в университета завърших гръцка филология (старогръцки и латински няма да ги броя като езици Mr. Green) и немска като втора специалност.

# 10
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 979
Мерси Хедра. Направих си изводите Wink

# 11
 • София
 • Мнения: 7 146
Ние със съпруга ми сме съученици от Немската гимназия в София .....

Боривана, ние също /74-ти набор сме/ Grinning. Исках да ти пиша на ЛС, но пише, че си изчерпала лимита си. Не знам какво точно значи newsm78

# 12
 • Мнения: 22
Здравейте отново,

със съпруга ми сме набор 72, Боряна и Иван, съответно от  А и Г клас  Laughing

Наистина ще сме ви много благодарни за актуална информация за работата в детската градина и училището, защото идеята на Сдружението много ни допада. Според мен така се пести време и разкарване по курсове, защото нямаме възможност да ги водим. А  и финансово мисля, че таксите са разумни.

Благодарим ви

# 13
 • София
 • Мнения: 8 880
Ако позволите да се намеся в темата!Привлече ме заглавието,понеже синът ми учи във въпросното 20 училище,за което Хедра по-горе е споменала.С малката забележка,че е основно,а не средно,но това май не е съществено в случая.
Иначе съм съгласна с Хедра,че децата учат по 10 часа немски,но това е след обед + 4 часа сутрин.Общо прави 14 часа седмично!Това е във втори клас.В първи бяха 13 часа седмично!Наистина май няма други училища, в които да се учат толкова часове западен език.Аз съм доволна,учителката по немски ги стяга яко,обаче от друга страна съм и напълно съгласна с Шани,че без контрол не става!!!
Принципа при нас е че нямат домашни за събота и неделя,но как се учи език само в училище?Според мен не става без занимания в къщи и без родителски контрол.Иначе смея да твърдя,че детето ми е с положителна нагласа и към ученето и към четенето на книги/това е мнение на учителите/.Но само това не е достатъчно.Специално за езика. Повярвайте ми!Класа като цяло е доста силен. Има деца,дошли от немска детска градина,деца ходещи на Алианс и деца,чийто родители знаят достатъчно добре немски.И тогава какво се получава,че само знанията получени в класната стая, несъчетани с учене в къщи са недостатъчни!
Хедра по наше време,макар ти да си по-малка от мен май,ставаше да учиш език без чужда помощ в смисъл учител или родители!Но тогава бяха други времена!Нямаше я тази конкуренция! В днешно време според мен става все по-трудно,просто детето става некункурентоспособно,особено за немския  /езика/,който си е труден език!Това разбира се е лично мое мнение и не искам да влизам в спорове!

# 14
 • Мнения: 328
Ще си позволя и аз да се включа в темата.С мъжа ми също сме завършили немската/набор 74 сме/ и когато обмисляхме варианти за училище на голямото ни дете се спряхме на 73-то.Там също се учи немски от първи клас.Дъщеря ми в момента е втори кл. и аз лично съм доволна от училището и преподавателите,нивото е високо и се изисква много от децата.До сега не се е налагало много да и се помага, но наистина е по-добре да знаеш езика,защото все пак немския е труден език.
Всички отзиви за немските училища,които съм чувала до сега,са все добри,така че остава индивидуалния избор.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт