Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 31 ян. 2006, 13:58 ч.

Отпукс за хренене и кърмене на дете

  • 604
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 219
Здравейте мами,
Имам нужда от съвет. На някоя от налагало ли се е да ползва отпукс по чл.166, ал. 2 от КТ. - това е за хранене и кърмене на близнаци и недоносено дете до и след 8 месечна възраст. Аз имам близнаци на 10,5 м (недоносени) и ми се наложи да се върна на работа. В началото нямах никакви проблеми относно присъствието, още повече, че уж имах договорка-устна, че не мога да присъствам по 8 ч., защото гледаме децата си по една сложна схема - 3-ма души се въртим в къщи. Сега обаче ми искат да си "оформя" лисващите часове. Установих, че КТ позволява на работеща майкка с близнаци или недоносено дете да ползва отпуск за кърмене и хранене по този чл. 166 по 2 ч. на ден. Набавила съм всякакви документи, които удостоверяват, че децата ми изискват специални грижи, но работодателят ми твърди, че не може да ми разраши, защото този член се отнася само до "кърмене". В същия този 166, обаче се казва, че от тези права се ползва и майка-осиновителка и майка на заварено дете, за които не виждам как биха могли да кърмят. То много сложно ми стана питането, но случвало ли ви се е нащо подобно, някоя от вас сбъсквала ли се е с подобен проблем?

# 1
  • Мнения: 2 051
Дъстин, питай в кърмаческия форум, там има много казуси с кърмещи, работещи и всякакви случаи, има и доста майки юристки, ще те осведомят точно.
Целувки на сладурите!

# 2
  • София
  • Мнения: 3 418
 Не искам да те отчайвам, но щом работодателя не иска да ти съдейства нещата стават много сложни.
 В коментара на Кодекса на труда изрично е упоменато, че отпускът за кърмене не се дава само на майка която храни детето си със собствена кърма.Колкото и близък да изглежда този извод от граматическото тълкуване на текста , смисълът на чл.166, ал.1, а и на ал.2 е по-широк и обхваща всъщност "храненето на детето". Това се потвърждава и от ал.3, съгл. която този отпуск се предоставя и на осиновителките, а те биологически не могат да кърмят, а само могат да хранят децата си.
Няма никакво основание да бъде отказан на биологичните майки. Необходимостта от кърмене (специално хранене)след 8 мес. възраст се удостоверява от здравните органи(личен лекар).
 Съмнявам се обаче, че искаш да изпадаш в някакви законови спорове с него и заплахи от Инспекция по труда(защото това означава почти загубване на работата или отказване от нея-не познавам човек, който да работи дълго във враждебна среда).
 
  Най-добре да се разберете в разговор с него, човешки.
  Но от опит знам, че е много трудно. Успех

# 3
  • Мнения: 219
Благодаря ви, момичета. Случаят най-неочаквано се разреши в моя полза. Направо ми олекна. Под голямо напрежение бях.

# 4
  • Мнения: 1 586
Радвам се, че случаят се е разрешил по хубав за тебе начин!

Искам само да направа една вметка, макар и не съвсем по темата. Напълно възможно е осиновителка да кърми осиновеното си дете, без да е била бременна преди това. Ето малко повече материал за интересуващите се: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=52165.0
Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт