Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 7 окт. 2004, 19:20 ч.

Глутамат, що е то?

  • 1 923
  • 8
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 8 629
Дали някой може да ми обясни какво представлява глутамата. Вчера ми разказваха даста страшни неща за тази широкоразпространена добавка към храните и се чудя дали има нещо вярно Confused
Благодаря ви предварително за всяко инфо по въпроса

# 1
  • Мнения: 3 452
съжалявам, че нямам нищо запазено, но и аз съм чела само кофти неща за натриевия глутаминат - той е  овкусител във всички кубчета бульони, разтворими супи и подобни.
неговата "цел" е яденето да ти се услажда и ти да искаш да ядеш още и още и съответно да купуваш още и още от продукта....малко лаишки се изказах, но това съм запомнила за себе си....
лично аз избягвам готовите бульони и подправки.
лошото е, че и в китайската кухня се използва, а пък аз си умирам за китайско!

# 2
  • Мнения: 6 142
Натриевия глутамат е подправка, за която се счита, че няма собствен вкус, но подсилва и подчертава другите вкусове на ястието. Не знам дали е вредна или не, китайците я използват масово и я ги вижте - не са мръднали, даже се множат със страшна сила.

Ако някой е с резерви към употребата й, да има предвид, че в рецептурниците на много вериги за бързо хранене, масово е навлязла - напр. в "Хепи" я използват в оризовите си ястия (готвачите й викат китайска пудра).

# 3
  • София
  • Мнения: 722
Общо взето е така ,само ще добавя ,че при по продължителна температурна обработка става направо вреден!Чела съм ,че става токсичен.. Rolling Eyes,затова винаги се слага в края на готвенето! Също така съм чувала да го наричат "вкусов допинг",защото стимулира вкусовите сензори и ни дава чуството, че това което ядем има много по-силен вкус!
Аз лично отдавна избягвам да го използвам,не поради изброените причини,а защото ми се струва ,че всички ястия започват да си приличат на вкус.. Imp ,слагам само в краен случай,ако нещо гозбата не ми се получава. Wink

# 4
  • Мнения: 3 271
Много страшни неща мога да ти кажа за глутамата, лоша работа е. Аз заради това не ползвам подправки тип "Вегета" (въпреки, че мнооого обичам), готови супи и т.н. Масово се слага и в саламите и колбасите за съжаление  Twisted Evil

# 5
  • Мнения: 3 452
Lady Charm,
ентусиазирах се от теб да потърся инфо за глутамата и от произволен сайт, който ми даде търсачката попаднах на следната статия:


http://duh-i-istina.net/vavilon_hrani.php


още не съм я изчела цялата, че мноооого дълга се оказа, само побързах да ти я пусна....

# 6
  • Варна
  • Мнения: 8 769
Прочетох статията от линка на Тането. Та значи целия китайски народ, наброяващ МИЛИАРД И ТРИСТА МИЛИОНА китайци трябва вече да сдава Богу дух...или да е безвъзвратно увреден. Ама хич не изглежда да е така.
Не казвам, че в статията изписаното е лъжа, но може би в храните то е в нищожно малко количество. И като е толкова вреден, защо се продава свободно? Има си го по магазините, опакован, с надписи...?? Shocked

# 7
  • Мнения: 3 452
Туфи, не мога да ти отговоря......
всичко опира до печалбите на хранително-вкусовата индустрия.....
аз просто гледам да избягвам ползването на изкуствени в-ва у дома, и без това ги има в почти всички готови продукти, защо да ги слагам и в моите манджички Simple Smile

# 8
  • Варна
  • Мнения: 8 769
Да,права си, Taneto, колкото можем избягваме. Но отрови си гълтаме всекидневно дори и с въздуха...еееххх....така и ще си се приспособим към тях Wink Ще мутираме един вид! Sunglasses



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт