Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 фев. 2006, 02:54 ч.

Дисфазия!

 • 9 975
 • 30
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 634
Привет... отново.
Измина доста време от както последно се развихрях в този форум. То не бяха криви главички, подозрения за глухота и други подобни... някой от вас ме мислеха за изперкала... то май и по онуй време не бях много с всичкия си.

НО...

Мама съм на 2 прелести. Един батко и една беба. С бебата проблеми за сега няма освен онези старите през лятото (дано и няма), но баткото...
Той е на 5,5 годинки и не говори по начина по който деца на неговата възраст биха говорили. Проблема не идва от факта, че около него се говори на 3 различни езика, а от факта, че нейде си между зачеването му и първата му годинка от живота е станала повреда в централната нервна система.
Той е много социално и живо дете. Винаги усмихнат, винаги готов за нови приятелства. На пръв поглед е като всяко едно друго малко момченце на 5 годинки.
Но отвори ли си устата и рядко има някой който напълно е разбрал какво Оливер обяснява. Речника му е на нивото на 3 годишно, разбира се, нараства с всеки изминал ден, но не мисля, че някога ще може да настигне връстниците си.
Ходи на детска градина, в група с деца с подобни недъзи. Есента ще е в предучилищна, пак специална, за такива като него. Веднъж в седмицата посещава тукашен логопед, не знам какво да мисля за това което там правят... веднъж в седмицата така или иначе ми се струва като много малко, но това е което държавата ми предлага, по- добро е от нищо.

В понеделник (6. 02) ще го водя на невролог (в същност дисфазията е подтъврдена само от логопеда и от психолога при който Оливер бе подложен на тестове) и след това ще ви пиша отново какво е станало там. Успокоиха ме, че детето ми не е глупаво, но аз вече си го знаех това.

С Нина говорихме по КЮто онзи ден, милион благодарности! Ще пиша отново след понеделника, като знам нещо.

Има ли мами с дечица с подобни проблеми? Ще се радвам ако споделите нещо с мен за децата си и за това как се справяте с проблема.

# 1
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 182
МОФ съжалявам! Дано е нещо което детето може да надрасне!
Ако ти остане време някой път  напиши тук какви са симптомите, как си го открила, как го лекуват... ЛИнкове с инфо ако има...
Абе неща които биха помогнали на някой който има нужда от помощ и инфо.

http://www.bookap.by.ru/genpsy/mkbklin/gl11.shtm

Последна редакция: нд, 05 фев 2006, 20:57 от catnadeen

# 2
 • Мнения: 3 634
Всичко се започна с една от консултациите на Оливер.
Тук след навършване на 2 годинки децата се водят само веднъж в годината на консултация та когато Оливер беше на 3 и го заведох започнахме да се чудим на развитието на речта му което беше някак си на пръв поглед забавено. Сложихме го за сметка на това, че детето чува всекидневно от 2 до 3 езика. Аз му говорех на български, баща му на фински... а ние двамата помежду си говорехме на английски.
Та аз май направих голяма грешка... зарязах българския и английския и преминах на фински с надеждата той да започне да говори на фински.
Той си комуникираше де, но речника му не беше голям, все пак разбирахме се.
На 4 годишната му консултация решихме, че ще го пратим при логопед. И ноември 2004 той започна да посещава логопед в кварталната консултация.
Тогава и казаха, че речника му е на нивото на дете под 3 години... а той беше почти на 4.5 години. Следващия път време за логопед му беше назначено за декември 2004, след това за януари 2005... И тогава не можа да отиде защото ситуацията в живота ни се промени до толкова, че се наложи да се местим от един град в друг (там покрай бившия ми мъж и подобните...).
Преместихме се, аз веднага (до колкото успях бременна в последния месец) задвижих нещата с прехвърлянето на документите от старата консултация до новата както и издействането на нов час при логопед... НО... не беше толкова лесно.
Едните документи от самата консултация дойдоха почти веднага, но логопедските бумаги се бавеха, бавеха... и чак в началото на май 2005 ми се обадиха и ми казаха, че най- сетне са пристигнали.
От там беше пуснато направление за логопед и терапия (след като тукашен доктор се увери в това, че Оливер не може да говори както трябва) и след още месец чакане в началото на юни 2005 дойде бележка на която пишеше, че опашките с чакащи време за логопед деца са много дълги и ще ни се наложи 1 година да чакаме. За мой късмет ли, що ли, Неа (дъщеря ми) по това време ходеше на физиотерапия заради клюмналата си главичка и аз споделих с физиотерапевтката за това, че се налага дълго чакане за логопед, а на Оливер му остават 2 години до започване на 1 клас. След една седмица отидохме отново на физиотерапия и жената ми каза, че говорила с логопедката и били извадили Оливер от опашката и го сложили в началото, сиреч, още септември месец щял да стигне до логопеда. Побърках се от щастие... И същия ден се разбрахме за първи час при логопед за началото на септември.
От 5 септември 2005 година Оливер посещава логопеда почти всяка седмица с изключения на ваканции и болести (както и температури от -20 градуса).
2 седмици след пръвата среща с терапевта, тя ми се обади (казва се Елина) и ми каза, че в една специализирана детска градина се е отворило място за едно дете и моят синко е добър кандидат за мястото. След още няколко дни ми се обади и каза, че са го приели. И на 1 октомври 2005 Оливер започна да ходи в целудневна специализирана детска градина за деца със специални нужди. Веднъж в седмицата отсъства от там защото е на логопед.
И след 100 зора след 5 годишната му консултация и изказване от детската градина, логопед и психолог Оливер най-сетне получи направление за невролог (утре).
Та тук стигането до компетентно здравно лице става много бавно (не само в този случай) и въобще аз не знам какво ще става от сега на татък. Дано утре се разбере нещо повече.
Спирам сега, че отивам да слагам народа по креватите... утре пак.

# 3
 • Мнения: 485
Боже,ужасих се! Не съм си и помисляла, че някъде може да е по-зле от Бг  в това отношение Confused Добре де, в тази специална градина не им ли провеждат логопедична терапия? Какво й е специалното тогава ако няма специализирана помощ?

# 4
 • Мнения: 2 524
 Shocked просто нямам думи... а аз си мислех че сме в задънена държава!!!
Дай повече информация- какво точно говори детето, и от къде на къде решихте че има увреждане на ЦНС?
Мисля че логопедите ще са по компетентни но не мисля че е грешка че сте минали на 1 език!
А що се отнася до речника сина ми ,който сега навършва 5 също има сериозно изоставане. На 3 г. не повтаряше нищо и речника му беше от около 20 "думи" . Проблемите са много, но най важното за развитието на речта не беше открито до това лато- намален слух. Та от както носи слухов апарат настъпи коренна промяна. Съветвам те непременно да искаш да направят аудиограма на детето! относно терапията- ако не е ежедневна, ефекта и е почти нулав, няма ли възможност на часно да ходите newsm78 или поне за това едно посещение да те обучават какво да правиш в къщи!
 А относно групите за деца с недъзи, то ако са всички с говорни дефекти, ще му е по трудно да се научи да говори правилно!

# 5
 • Мнения: 3 634
Предполагам специалното й е, че децата са с по 2 учителки и 2 лелки на група, а самите групи са от по най-много 12 деца. В нормалната градина са 1 леля и 1 учителка в група от 20 деца. Така имат повече време да отделят на дете.
Преди години са имали логопеди в специализираните градини, но тази дейност е спряна. Май се опитват да спестят пари по този начин.
За частни прегледи не смея да мисля, не са ми по размера на портмонето.
Това за глухотата въобще не ми е минало през акъла. Мисля, че Оливер чува нормално, но сега се прокрадна малко съмнение (без повод) и утре ще повдигна въпроса при невроложката.
При логопедката гледат картинки и ги именуват. На мен са ми казали да му поправям речта ако го чуя да казва нещо неправилно. Това за мене си е пълна смешка, аз говоря фински, но това все пак не е майчиния ми език и аз самата правя много грешки в говора... а те очакват от мене да го поправям. Как да е, майка ми му говори на български, аз на български и на фински... а мъжа на майка ми му говори на английски което ме изкарва извън кожата ми, но онова дебелоглаво същество не слуша. Наумил си е, че ще го учи на английски и туй то.
Мисля, и аз не знам вече какво да мисля.
Прави сте за нулевия ефект с едноседмичната терапия... НО... има напредък. От както е тръгнал на специализираната градина е научил нови думи (които ме радват много... но и ме карат да се чудя в какъв смисъл той ги разбира защото ги използва съвсем не когато трябва).
В градината ги учат на думи с помощта на знаци. На пример като писах по- горе, че бърка синьо и жълто ако му покажеш знака за жълто и веднага ще се сети за какво става дума.

И о боже, колко си права само за това
Цитат
А относно групите за деца с недъзи, то ако са всички с говорни дефекти, ще му е по трудно да се научи да говори правилно!
В една група са със момиченцето от горния етаж, сиреч, съседи. То е с още по- големи проблеми от тези на Оливер. От нейната реч не разбирам нищо... но тез двамата са такива приятели станали... Учителките казаха, че играели заедно, прибират се заедно (едно такси ги кара от градината до блока ни), дори съседчето идва да си играят тука у нас (аз полудявам...) и можете да си представите как си контактуват на език създаден за тях двамата. Иначе по детските кътове като ходим и винаги си намира компания, винаги играе с другите и контактува. Явно самия той не е разбрал, че има проблем в начина по който говори.

Това за увреждането на ЦНС не съм го измислила аз. Психоложката ми сервира новината по телефона (че когато трябваше да се срещнем с нея в петък ние се бяхме изпонатръшкали със стомашен грип в къщи) след като е била дискутирала проблема с логопедката. Та и двете са на едно мнение... но както казах, утре сме на невролог, ще знам повече след това. Може би прибързах с пускането на тази тема, но това е което ми казаха... диагноза ДИСФАЗИЯ, свързано с увреждане на централната нервна система.

# 6
 • Мнения: 485
Предполагам, че Оливър добре разбира като му се говори,или? Имам предвид когато му се говори на някой от езиците с добре познати за него думи, той разбира ли това,което му се казва? Реагира ли в съответствие с това,което чува?
Ти спомена че сте говорили по-подробно с Нина, тя какъв термин употреби за състоянието на Оливър, за да не провеждаме целия разпит, който сигурно сте провели с нея, отново? Във Финландия, Норвегия доколкото знам, а и в още няколко от по-северните страни терминът "дисфазия" се използва за обозначаване на специфичното езиково нарушение, известно в Бг като "алалия". Пък за т.нар увреждане на ЦНС-обикновено при това състояние има дискретно нарушение, което в много редки случаи може да се улови с изследване. Затова увреждането е предполагаемо и не винаги е структурно,т.е. не винаги има наистина увредени неврони в мозъчната кора и прочие, а може да е функционално, например затруднено "комуникиране" на една нервна клетка с друга; трудно осъществяване и закрепване на връзките между тях и т.н,т.н. /все пак не съм невропсихолог, затова ще се въздържа от повече описания  Wink/.
Хайде ако искаш уточнете с Нина диагнозата, за да можем да сме ти по-полезни със съвети като знаем за какво точно става дума.
Поздрави!
П.П.Няма ли да направят реформа тези фини! Би трябвало да се засрамят - това ако не е дискриминация,на!

# 7
 • Мнения: 1 710
Здравей Мама от Финландия. надявам се след прегледа днес да пишеш повече. ще ти разкажа малко за моя син Георги. той е с диагноза ДЦП, но истината е, че тя е поставена главно заради кистата, която откриха в мозъка му. Иначе невролозите признават, че нямат друга причина за тази диагноза. Логопеда и психолога, които работят с него говорят за диспраксия. До колкото моята глава може да го разбере това е като да се къса връзката между това което чуваш и това което изричаш. Кат описваш твоето дете все едно говориш за Гого. Разбира нещата които му се говорят, но той самия има свои думи за всичко. Може би около 20 от тях казва вярно, всички останали са..... ами аз свикнах и си го разбирам, ама другите - трудно. Продължаваме да работим с логопед и психолог - опитваме да го правим всеки ден. И напредъка е наистина налице, но всичко е бавно и трудно. Само да ти кажа мнението си за градината, в която ходите. Дано се отрази добре на твоето дете, но Гого докато ходеше в такава градина, трудно проговори. От септември месец е в градина с деца без проблеми в развитието си и трябва да ти кажа, че резултата беше поразителен. Започна да казва думи като - "Идвай тука, мамо", което звучи като "и..дай туу мамо" - но става все по добре.
Ох, съчувствам ти и ще чакам да пишеш повече след прегледа.

# 8
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 182
МОФ надявам се, че нещата не са зле... ДАно е минало ок и новините са добри.
Драсни някой ред... мислим те! С теб сме!

# 9
 • Мнения: 532
И аз чакам МоФ да пише какво е станало...  Praynig
Наш Ники също не говори добре за възрастта си...

# 10
 • Мнения: 3 634
Много съм уморена, но ще драсна няколко реда...

Та новините съвсем не бяха лоши, въпреки, че проблем наистина има.
Диагнозата е дисфазия (вече подтвърдена и от невролог). Обяснено ми беше, че има различни степени на дисфазия, тази на Оливер е кажи речи лека.
Като лечение ни беше изписана още терапия с логопед и сигурно евентуално ще се срещнем и с невролога още веднъж.
Следва дискусия за училището в което Оливер ще ходи. Там групите ще са от по 8 деца, а самото учение ще е 11 години вместо 9 години (сиреч, започват от предучилищната и така до 3ти клас като тези години се броят за 2 години и след това от 3ти клас на горе продължават с "нормалната" учебна програма. Сега на 9 февруари ще се уговаряме с психоложката по този въпрос, че ей го де е август (тук училището се почва около средата на август). Ще си имам ученик още тази година... бррр.

Мая, благодаря ти, че писа... при Оливер стана обратното... той научи нови неща след като влезе в специалната паралелка на градината (сега чак разбрах, че паралелно с тази група за деца със специални нужди има и паралелки със съвсем нормални деца... дори ако тръгна на работа или на училище преди август 2007 ще мога да сложа и дъщеря си в същата градина).

Днес Оливер ме изненада и то много приятно с обяснение в любов (мама, много те обичам и т.н.т...) към мен и към сестра си и то на чист български без нито една грешка.
Цяла вечер играхме, за лека нощ четохме книжка... ще трябва да ми стане рутина това, ако искам да му помогна. Ще работим с него, много... няма да се предам лесно. Вярвам (в момента де, не се и съмнявам, че някой ден ще ви плача, че нищо не става, прогрес няма и други подобни), че ще успеем да се справим...

Очаквайте още... да се съвзема само малко... и да поговоря с психоложката (че то май и аз имам нужда от психолог).

# 11
 • Мнения: 3 634
Ооо да... споменах за слуха...
Стана ясно, че когато е бил на 5 годишната консултация и са му проверявали слуха нищо не е станало с теста... не се е съгласил да съдейства явно. Та ще ходим в ушната клиника да го погледнат. Сега само му провериха ушите да видят дали се е излекувал от ушната инфекция миналия месец, слава богу няма и следа от нея.
Но все пак не мисля, че има проблеми със слуха... чува си човека съвсем нормално, от време на време си шепнем, ако имаше проблем, мислите ли, че щяхме да можем да го правим?

# 12
 • Мнения: 532
Днес Оливер ме изненада и то много приятно с обяснение в любов (мама, много те обичам и т.н.т...) към мен и към сестра си и то на чист български без нито една грешка.   smile3501
Цяла вечер играхме, за лека нощ четохме книжка... ще трябва да ми стане рутина това, ако искам да му помогна. Ще работим с него, много... няма да се предам лесно. Вярвам (в момента де, не се и съмнявам, че някой ден ще ви плача, че нищо не става, прогрес няма и други подобни), че ще успеем да се справим... newsm10

Очаквайте още... да се съвзема само малко... и да поговоря с психоложката (че то май и аз имам нужда от психолог).   action032

# 13
 • Мнения: 1 710
Радвам се, че все пак има някаква светлина в тунела. Наистина не е лесно да си постоянен - има дни в които ти писва до.... Ама тук всички майки го знаят. Като огледам колко лесно Ния научава нещата, без да съм положила и най-малкото усилие, си давам сметка колко са трудни нещата с Гого. За съжаление и това което осъзнавам напоследък, че трудното не е минало - а сега започва. Защото децата растат и ти се иска да знаят повече, другите деца знаят повече и усещаш, че ще е трудно и той да е час от тях. А за поплакването и оплакването - не бой се - често се случва тук в този форум да си го правим и сме си доказали, че сме добри слушатели и помощ една за друга. Така че пиши - и когато е трудно и когато е по-лесно.
Нашата логопедка каза, че скоро ще започва да учи с Гого буквите една по една - за да свиква с пространството и писането. Не знам как ще става това, но....
Хайде и кураж - да дерзаем напред!

# 14
 • Мнения: 2 524
Ооо да... споменах за слуха...
Стана ясно, че когато е бил на 5 годишната консултация и са му проверявали слуха нищо не е станало с теста... не се е съгласил да съдейства явно. Та ще ходим в ушната клиника да го погледнат. Сега само му провериха ушите да видят дали се е излекувал от ушната инфекция миналия месец, слава богу няма и следа от нея.
Но все пак не мисля, че има проблеми със слуха... чува си човека съвсем нормално, от време на време си шепнем, ако имаше проблем, мислите ли, че щяхме да можем да го правим?
ДА  ще можете, ако е умно дете вече се е научил да разчита по устните това което недочува, поне при нас е така, та затова е доста късно открихме проблема. Ако искаш можеш сама да провериш, шепни му като си слагаш ръка пред устата за да не вижда израза ти!/ но имай в предвит че шепота трябва да се чува отдалеч, а не на ухото или в непосредствена близост/. Е дано да нямате проблеми, но пиша това защото нас много ни обърка този недиагностициран проблем , а дори година и половина на логопед ходихме без тя да разбере че не чува, та к`ви ли не работи си мислех вече!
А относто аудиограмата много зависи кой и как ще я направи, защото детето може и да послъгва Wink

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт