Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 209
Моя приятелка от Русия иска да си закупи имот на морето и ме попита за надеждна фирма, с която да се свържат. Имате ли някаква информация? Може и на лични. Благодаря предварително!

# 1
 • Мнения: 768
Според мен каквато и да е фирмата, по-важното е да има надежден адвокат, който да проучи имота из основи.

# 2
 • Мнения: 10 583
Като наскоро минала по пътя на търсенето на ваканционен имот и искаща да вразуми себе си, че не й трябва, а половината предлагачи на ваканционни имоти да удуши, то да споделя, че не само фирмата е редно да бъде проучена из основи, но и самият обект.
Фирмата е редно да бъде проучена чрез сигурен и надежден адвокат, както добре те е посъветвала Summer Smile. А имотът пък като изпълнение, съответно чрез лица, разбиращи от строителни дейности.

По Южното Черноморие, между Черноморец и Созопол в момента има добри, изгодни, сигурни и качествени имоти. Успех!

# 3
 • Мнения: 768
Адвокатът е нужен най-вече да проучи за тежести и то поне за 10 години назад, включително и собствеността на земята преди изобщо да е имало постройка там. Фирмата... в крайна сметка фирмата е само един посредник, свързва те с продавача и си взима комисионната.
Ние когато ходехме по огледи с брокери, практиката беше някой от сградата да ни подшушне тихичко, че ако се върнем след малко без брокера, цената ще е друга.... естествено. Но така се получи, че брокер се свърза с друг брокер и ни намериха идеалния апартамент за нас на най-доброто възможно място и на много добра цена, въпреки комисионната им.

# 4
 • Мнения: 1 209
Благодаря ви за включванията! Аз също я посъветвах сами или чрез техен адвокат да проверят имота  за тежести в Агенцията по вписванията. Но хората по-скоро търсят някоя читава фирма, която да ги проведе през целия процес - огледи и съответно финализиране на сделката според изискванията на закона.

# 5
 • Мнения: 768
Читава, читава... колко да е читава... нали знаеш. Една агенция разполага с определен брой имоти за продан, това значително намалява избора. А и колкото да е прехвалена, не си ли проверят нещата сами, нищо не е сигурно.

# 6
 • Мнения: 1 209
Читава, читава... колко да е читава... нали знаеш. Една агенция разполага с определен брой имоти за продан, това значително намалява избора. А и колкото да е прехвалена, не си ли проверят нещата сами, нищо не е сигурно.
Предполагам са наясно, но просто не разполагат с много време и информация и затова им е необходим добър посредник. Отделно и на мен не ми е много ясен момента как се създава фирма, на чието име се купува имота от чужденци.

# 7
 • Мнения: 768
Изискването за фирма важи май само, ако ще купуват земя, за апартамент не трябва, зависи какво търсят. Но ако отпадне мораториумът за земята, ще отпадне и това.
Има предостатъчно руско-ориентирани агенции, всъщност вече всички, най-добре да се свържат и да разпитат, после целият процес сам се нарежда, не е чак толкова сложно, колкото изглежда в началото.

# 8
 • на село
 • Мнения: 407
Ако се интересува приятелката ти от имот в Сл. бряг /не препоръчвам/, Несебър, Свети Влас, Равда и изобщо този район, можеш да ми пишеш на лични - ще ти дам читави агенции.

Иначе се работи така - клиентът бива посрещнат на летище, настанен от агенцията, съответно му се предлагат имоти по зададени от него параметри. Ако агенцията няма такъв, разполага с база данни на колегите си/други агенции/, свързва се с тях, намират желания имот, разпределят си комисионата. Сделката минава през адвокати /проверки за тежести, предварителни договори и т.н./, нотариус и задължително присъства преводач.

Когато тръгнете на огледи, задължително обърнете внимание как се поддържа сградата, че в момента има ужасни имоти, заради лош мениджмънт. Също така изрично питайте каква е годишната такса поддръжка на имота. Това е таксата, която се плаща ежегодно за поддръжка на общите части. Много често е неоправдано висока и не се разходва по предназначение.

# 9
 • Мнения: 14 757
Изискването за фирма важи май само, ако ще купуват земя, за апартамент не трябва, зависи какво търсят. Но ако отпадне мораториумът за земята, ще отпадне и това.

Стига Русия да бъде приета в ЕС.  Mr. Green Руснаци купуват и ще купуват земя само от името на фирми. За апартаментите това не важи, стига да не купуват идеални части от земята. Което при ваканционните имоти е голямо изключение.

Проверка за тежести на имот не може да направи никой освен собственика. Адвокат не може да я свърши тази работа, освен ако не е упълномощен от собственика. Удостоверение за липса на тежести се представя в деня на сделката и то трябва да е издадено не по-рано от предния ден. Каква е ползата да се проверява сега, като до сделката с имота може да се случат много неща? И още нещо. Проверката за тежести трябва да се поиска от купувача. Нотариусът не е длъжен да го прави.

Проверка по партида на лицето може да направи всеки. Нотариусите обикновено искат 5 лева за тази справка. На мене онлайн ми струва 1 лев, регистрацията е свободна.
http://icadastre.bg/index.aspx?ReturnUrl=%2f
Само че тази справка не е 100% надежна. Например много чуждестранни физически лица липсват в системата по една или друга причина.
За мене по-голям проблем при ваканционните имоти е, че инвеститорите/собствениците нерядко имат подписани по повече от един предварителен договор за даден имот. А това просто няма как да се провери.

п.п. Не знам какво значи "надеждна фирма". В България закон за брокерската дейност няма и целта и задачата на всеки брокер е само една - да вземе комисионна по възможност от двете страни. 99.99%  от самите брокери са напълно некомпетентни.

Последна редакция: пн, 04 ное 2013, 12:29 от Check Please

# 10
 • Мнения: 768
Правилно, Чек, правилно, избързах с писането.

# 11
 • Мнения: 1 209
Благодаря за включването, момичета. Опитвам се да помогна и аз на моята приятелка Simple Smile Чек, мерси много за информацията за кадастъра, определено е полезно да се знае!

# 12
 • Мнения: 14 757
Чек, мерси много за информацията за кадастъра, определено е полезно да се знае!

Пак заповядай, но нищо не съм писала за Кадастъра.  Laughing

# 13
 • Мнения: 1 209
Чек, мерси много за информацията за кадастъра, определено е полезно да се знае!

Пак заповядай, но нищо не съм писала за Кадастъра.  Laughing
Simple Smile За Имотния регистър исках да кажа, за проверка на партида , но нали сайтът е Кадастър и Имотен регистър, та оттам грешката.

# 14
 • тук-там
 • Мнения: 3 123
Грийн лайф - хотелския комплекс на Каваци. Поне ще е сред свои. А и...засега недоволни няма. Peace

Общи условия

Активация на акаунт