Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 6 395
Тази статия ме развесели днес  Laughing
Дайте да споделим лични впечатления, дали е така  Wink
http://www.standartnews.com/archive/2006/02/10/supplement/s4702_6.htm
http://www.standartnews.com/archive/2006/02/10/supplement/s4702_8.htm
направо я слагам и тук  Wink

Един познат разказваше, че винаги, когато ходи в Полша, целува ръце на дамите, въпреки че в България не го прави никога. Просто в Полша всички мъже се държат като кавалери от черно-белите филми и той се вижда принуден да постъпва като тях. Това е добър пример за съществуването на различия в правилата за общуване в различните страни. В различните страни времето има различна "стойност".

В арабския свят, ако поискате бизнес среща, обикновено ще ви се наложи да чакате доста, преди тя да бъде насрочена. Срещата всъщност ще се състои, когато реши Аллах. Ако проявите припряност, просто няма да ви разберат. Български представители, живели дълги години в арабски страни, също стават философски спокойни и я карат яваш-яваш. Да, местните порядки за заразителни.

Ако сте в Германия обаче, точността е много важна. Не закъснявайте за срещи! А ако ви се наложи да искате среща, не го правете в последния момент - хората си планират времето една-две седмици по-рано.

Във Франция или в Италия закъсненията са нещо нормално. Не очаквайте обаче французин или италианец да се извини, че е закъснял. Вие обаче сте длъжни да им се извините, ако не сте били точни.

В Испания изобщо не се опитвайте да планирате срещи в първата половина от деня. Нито в ранния следобед. Испанците са нощни птици, сутрин почиват. Привечер започва техният ден и продължава често цяла нощ. В Испания не е прието да се прекара вечерта в едно заведение. Точно обратното - заведенията се сменят непрекъснато, като навсякъде се изпива по кана вино с мезе. Не е лош този ритуал.

Няколко думи за езиците.

Английският се възприема почти навсякъде като работен език за бизнеса. Само във Франция сте длъжни да се извините, че не говорите френски (ако е такъв случаят). Французите със своето хипертрофирано его смятат, че който не знае френски, има сериозна липса в своята култура...

На Запад, ако ви поканят на работен обяд, почти навсякъде е прието накрая да предложите да платите половината от сметката. У нас е прието, че плаща този, който кани. Ако в Англия или Ирландия ви поканят на кръчма, знайте, че от вас се очаква да платите една от поръчките (неписано правило е всеки участник в почерпката да плати поне един поднос, донесен от келнера).

В Русия и в държавите от кавказкия регион много държат на тостовете. Пригответе се да произнесете наздравица, в която да вплетете поезия и проза, да се позовете на историята и на великите личности в нея, изобщо подгответе се добре, за да бъдете на ниво. Знайте също, че ще ви се наложи да изпиете повече алкохол, отколкото обикновено. Носете си лекарства срещу главоболие.

Ако сте в някоя от северните държави, знайте, че там някъде е изобретен "скандинавският тост", или тост в началото на обяда или вечерята. Неговата особеност, е че е много кратък, произнася се от домакина и не изисква отговор. Когато сте в ресторант и правите поръчка, не забравяйте, че в повечето западни страни за аперитив избягват твърдия алкохол, който се смята по-подходящ за дижестив, сервиран накрая, заедно с кафето.

Във Франция салатата е в края на менюто, не в началото като у нас. Избягвайте да поръчвате ястия със свинско - араби и евреи го смятат за забранено месо, а в развитите страни считат, че не е здравословно, макар че ние, българите, си го обичаме.

Не се чудете, ако в Белгия всеки един участник около една маса поднесе чинията с фъстъци, ядки, чипс или маслинки към всички останали. Когато прецените, че е дошъл вашият ред, направете го и вие. Този ритуал изглежда много странен за нас, българите, но минава за задължителен за белгийците и се възприема масово от постоянно живущите в столицата на Европа.

и още ......

В различните географски региони се препоръчват различни стилове на облекло.

В Азия се възприемат по-добре тъмните тонове, в скандинавските страни - светлите.

В Италия елегантността е задължителна дори ако е авангардна или предизвикателна.

 В САЩ не обръщат особено внимание на облеклото и толерират различни етнически групи да ходят със свои носии. Непознаването на традициите може да доведе до гафове.

Белият цвят в Азия е цвят на траура и ако подарите бели цветя за рожден ден, много ще сгафите. Впрочем никъде другаде освен у нас не е прието броят цветя да е нечетен при радостни поводи и четен при траур. Така че ако чужденец ви подари дузина рози, той просто не е запознат с една много странна нашенска особеност, гаф няма.

# 1
 • Мнения: 6 395
стана много дълго, но ето и последното  Wink

Целувки в Европа, поклони в Азия

В различните страни се поздравяват по различен начин.

 В арабския свят целувка между мъж и жена е просто немислима, но затова пък мъжете си разменят такива. Което е твърде необичайно за останалия свят.

В Западна Европа целувката между мъж и жена (без подаване на ръка) все повече заместват ръкуването. Има разлики в броя на целувките - във Франция разменят по две или по четири целувки, в Белгия - по три.

В Азия целувките са нещо крайно необичайно, но затова пък поклоните са задължителни.

В Япония по-нисшестоящият се покланя пръв и се изправя последен. Ако двама колеги са равнопоставени, те буквално се дебнат с цел да се изправят едновременно. Ако ви предстои командировка в Япония, поръчайте си голямо количество визитни картички. В Страната на изгряващото слънце хората непрекъснато си разменят визитни картички, и е недопустимо да останете без такива.

Навсякъде в Азия държат много на подаръците. Не тръгвайте на път, без да сте приготвили достатъчно пакетчета за раздаване.

В Западна Европа размяната на подаръци е само при особени случаи - рождени дни, коледни празници. Ако обаче случайно ваш контрагент ви покани у дома си, знайте, че това е много голям жест във ваша чест. При този случай обезателно носете със себе си подарък.

# 2
 • Мнения: 6 395
За Чехия според мен важи
броя цветя който ще подарявате няма никакво значение, подаряват се 1./2./3./4. като ходите на р.д. или гости, въобще никой не е чувал да носи нещастие нечетния брой  Wink

По принцип не си ходят по гостита, събират се навън, в кръчмите, ресторанти и тн  Wink ако те поканят на гости значи си ехеееее много близък вече  Laughing неканени гости тук няма  Laughing

Целуват се по два пъти докато се ръкувате, но само с хора познати, на официални срещи не,  но в приятелски кръг дори като се запознаваш с някой се целуваш  Crazy

Всички си говорят на ВИЕ, дори и 20 г. да работите рамо до рамо, сред тинейджъри само не е точно така, но общоприето си с непознат само в учтивата форма да си говориш, също много ми харесва като се караш или спориш някъде за нещо, колко учтиво ми звучи всичко  Party не че няма жаргонен език, просто така е прието

за точността, бих казала че са с немска дисциплина  Wink

за облеклото, доста са консервативни, но по улиците ще видиш всякакви, като по последна мода, и като от миналия век облечени, не си обръщат внимание един на друг

# 3
 • Мнения: 1 017
от Скандинавието: ами тук предпо4итат тъмни дрехи (особено младите хора)  newsm78
за тостове не знам, ако имам повод за алкохол, то е по 4есто с приятели 4ужденци  Grinning Heart Eyes на местата, на които съм била с финландци тост не съм 4ула.
а ина4е сервират коняк с кафето и никога не запо4ват с аперитив твърд алкохол. виж sparkling wine да (поне на вси4ки официалности, на които съм присъствала).
не са кавалери (определено  Naughty) а какво ти целуване, ако ти подадат ръка при сре6та и ако те гледат в о4ите като си говорите би било добре. (обяснено ми бе6е, 4е е така, за6тото са много срамежливи  newsm78)

# 4
 • Мнения: 1 129
Както казват тук "Sain is diferent".
OбШтоприети са целувките за поздрав между жена-жена и жена-мъж.При мъж-мъж ако са близки и има доверие между тях.
По принцип не са от наи то4ните и губят много време за приказки.Неуморни са в това отноШение.
Обядват много късно и ве4ерят много късно.
Когато излизат първо ве4ерят някъде,после отиват на 4аШка другаде,на дискотека пак разли4но и после пак на 4аШка на друго място.
Когато вдигат тост не се гледат в о4ите като нас.
Нормално е в баровете по пода да е пълно с боклук-фасове,хартийки,салфетки...озна4авало,4е барът е много посеШтаем,добре 4е напоследък това се променя,4е е ужас.
Младежите си организират"botellon".Купуват пиене и се събират на техните си места.Доскоро можеШе да се види цял плоШтад с хора и пия4ка.Ве4е го забраниха ама пак продължават.

# 5
 • Мнения: 3 098
Ели как добре си описала ситуацията в Испания Laughing
Фрики съЩо Peace
Бих добавила,4е изразът 'mañana por la mañana' е супер хит при тях.Озна4ава 'утре сутринта',т.е.ако можеш да оставиш днешната работа за утре,заЩо трябва да я вършиш днес.
Дават ти 4ас за посеЩение при лекар за 10.30.В никакъв слу4ай не ходи в такъв 4ас.Това е времето за алморсар  chef и те вси4ки са в някой бар,хапват сандви4 със салата,пият кафе с коняк.А ти си се излъгал да държиш на то4носта,в резултат на което влизаш в кабинета в 11.30 JoyВси4ки си говорят на 'ти',независимо от възрастта,положението и т.н.целувката е неЩо задължително.При среЩа се разменят оби4айните любезности'Ау,4е си красива,прелестна,невероятна',дори да нямат ниЩо обЩо с истината.Прието е който кани да плаЩа сметката,което ли4но на мен ми се вижда 4удесен навик и аз го прилагам.

# 6
 • Мнения: 1 184
Не знам за другите, но определено за точността на арабите е 100% вярно /дано да има изключения/. Все още не мога да свикна с това и само се караме с нашия тати   Twisted Evil. Особено се вбесявам примерно като имаме час за педиатъра в 7.00 часа и той ми се появява в 7.05 и с усмивка на уста и ме пита "Готови ли сте?", а много добре знае, че с кола до клиникате е 30-40 минути пътя  #2gunfire А като му се навикам най-спокойно ми обяснява, че така или иначе като отидем там пак ще трябва да чакаме, че и доктора не е точен /нали все пак и той е арабин  Rolling Eyes/. Страхотия!!

# 7
 • Мнения: 980
Абсолютно вярно zа немците. 3а официална среЩа да се zакъснее е направо непростимо и цялата сделка е zастраШена, освен ако нямаШ накое хипер яко иzвинение. Закъснения по принцип не се иzвиняват. По среЩи може да се говори на всякакъв еzик. Важното е да се раzберат. Облеклото, нен е zадължително ифициално, но спретнато и Шик. За предпочитане е официален костюм или елегантно спортно. но беz дънки Naughty Ами това са ми впечатленията от лични наблюдения. За сметкит по ресторантите нямам представа, zаЩото досега не съм била част от такива мероприятия, но поживьом увидет

# 8
 • Мнения: 3 424
И като поживееш, няма как да не увидеш, че в ресторант/кафе, като дойде сметката, все питат как ще платите. Заедно или поотделно? Няма мъж, няма жена, няма дете. Ние ходим с мъжа ми на ресторант, имаме си любим, дето сме постоянни клиенти, познават ни, знаят, че сме женени, ама все ни питат, дали заедно или поотделно ще платим. И са си прави хората, ако платим поотделно, ще оставим повечко бакшиш.

Другото, което питат сервитьорите, като ти вземат празните чинии, е, дали беше вкусно. Не, че очакват отговор, различен от "да, супер".
И не на последно място - усмихват се! Няма ги ония ми ти навъсени погледи и провлачени походки на недоспала от секс девица, дето през ваканцията заработва някой лев в кафето пред Народния театър, примерно. Не, тук келнерите са чевръсти и се усмихват като сукалче пред голата гърда на майка си.

И да не забравя за още нещо, срещу което тук никoй не роптае. Нормално е немец да те покани на рожден ден, вкъщи, например. Рожден ден със суши. Давате си вие подаръците, хапвате сушито, пийвате винцето, водите някой и друг безмислен разговор, а накрая, преди да се сгъне циркът, домакинята ви казва на кой колко му е струвало удоволствието. Плащате си като поп, допирате си бузите от вежливост и през целия път до вкъщи се заричате, че повече няма да стъпите в този дом.

# 9
 • Мнения: 7 430
Значи аз съм за Немция Wink Обичам точността и направо побеснявам някой като ми закъснее за среща #Crazy

За сметките - тук още като поръчваш и те питат - как ще се плаща, отделно или заедно. Много удобен метод според мен Peace

За сервитьорите - никога не са ни питали дали е вкусно и много много си щадят усмивките Confused

За рожденни дни, сватби, юбилеи - канят те, хапваш - пийваш и накрая си плащаш #Crazy

# 10
 • Мнения: 185
Цитат
Liska:
И да не забравя за още нещо, срещу което тук никoй не роптае. Нормално е немец да те покани на рожден ден, вкъщи, например. Рожден ден със суши. Давате си вие подаръците, хапвате сушито, пийвате винцето, водите някой и друг безмислен разговор, а накрая, преди да се сгъне циркът, домакинята ви казва на кой колко му е струвало удоволствието. Плащате си като поп, допирате си бузите от вежливост и през целия път до вкъщи се заричате, че повече няма да стъпите в този дом.

Е това не ми се е случвало. Joy
Но е прието ако отидеш на гости на приятел и той или тя каже, искаш ли да поръчаме пица, да си раzделите раzходите.

Това с раzделянето на раzходите в ресторанта го приемем много практично. Няма вzемане, даване,... чисти сметки. Ако мъжът плати, zначи има някакви намерения към жената, да си zнае едно на ум.

# 11
 • Мнения: 980
Лиске, аz zа биzнес обяди и вечери говорех. За частните скитосвания по zаведенията не съм споменавала.  WhistlingИначе е както ти го каzваШ. Една моя приятелка ми е раzкаzвала как свекърът ги е zавел на ресторант и всеки сам си е платил сметката. На следваЩия път свекърът ги "почерпил" с питиетата, но пак всеки си платил, каквото е консумирал_ тя, свекърът и свекървата = три сметки Shocked Добре, че моят немчо не е така, че има да набивам клинци докато влеzе в правия път #2gunfire

А иначе zа рожденните дни = такова преживяване не ми се е случвало #Crazy

# 12
 • Мнения: 3 424
Лиске, аz zа биzнес обяди и вечери говорех.

А, добре тогава. Като от нашата фирма имаме такова посещение на ресторант, парите дава винаги шефът. Веднъж дори се случи, че намесихме личното със служебното, отидохме след работа на ресторант по случай МОЯ рожден ден и накрая плати кой? Шефът. Та и това го има. И все пак, да не забравяме, че всичките тези пари после се връщат от данъци, та началствата не се замислят кой да плаща. Но като се бърка в личния джоб, тогава се задействат калкулаторите в главата.

# 13
 • Мнения: 7 606
И да не забравя за още нещо, срещу което тук никoй не роптае. Нормално е немец да те покани на рожден ден, вкъщи, например. Рожден ден със суши. Давате си вие подаръците, хапвате сушито, пийвате винцето, водите някой и друг безмислен разговор, а накрая, преди да се сгъне циркът, домакинята ви казва на кой колко му е струвало удоволствието. Плащате си като поп, допирате си бузите от вежливост и през целия път до вкъщи се заричате, че повече няма да стъпите в този дом.

 Shocked  Такова неЩо не съм среЩнала. Явно zависи от хората.  ooooh!

Да добавя zа официялното облекло, в zависимост от сферата, в която работиШ, най ве4е се обли4а по строго, т.е. тъмни цветове. В по модерни предприятия или дейности (реклмани агенций примерно) може и по Шарено и модерно.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт