Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Много ми е интересна тази тема и е много важна за всички тези, които са се заели с нелеката задача да отглеждат сами детето си. Когато осинови дете, един самотен родител се изправя пред много повече трудности... Но за всеки самотен родител, идва един момент, в който той трябва да се изправи пред дететео си и да му обясни, защо това дете си няма още един родител, майка или баща, без значение.
Как трябва да реагира в този момент един възрастен, изправен пред питащите очички на детето си. Душата на осиновените деца е лесно ранима. Те страдат за своята "не-цялост" поради редица причини:
1. Откъснати са от биологичните си родители;
2. Често растат сами в едно семейство, без да имат братя и сестри;
3. Почти винаги не знаят отговора на въпроса "От къде идвам и кои са моите истински родители?"
4. Научавайки по неподходящ начин за своето осиновяване от "доброжелатели", те губят сигурността си и в осиновителското семейство;
5. Понякога растат само с един родител;

Тази тема е подробно описана във форума на БАОО - Българска Асоциация "Осиновени и осиновители http://baoo-bg.org/forum/viewtopic.php?p=302#302 и може би ще привлече вашият интерес.
Много бих искала, ако и сред вас има хора с подобни съдби или попадали в подобна ситуация, да ни разкажат за това как се справят, как са постъпили при въпросите на детето си, как смятат да подходят, когато настъпи подходящия момент, как виждат нещата и т.н.
Ще се радвам и, ако се получи интересен коментар по темата не само тук, но и във форума на БАОО. Всеки един от вас е добре дошъл там. Можем да обменам интересни идеи и да учим един от друг.

Поздравявам ви:
Деси Тенева
www.baoo-bg.org/forum

# 1
  • Мнения: 1 629
Аз отглеждам сама детето си и търся отговор на някои въпроси. Моето дете е момченце, на 3г. и 2 м . Прекрасен, палав, забавен, много чувствителен, сензитивен, музикален. Е, много се хваля. Спирам дотук-сигурно всички се изкушават да го направят. На мен ми е ясно, че на него ще му липсва бащата. Искам да съм подготвена за момента в който ще ми зададе въпросите си, които дори не знам точно какви могат да бъдат. Не се страхувам. Но не искам да го нараня, поради незнание и неподготвеност. Ако някой има идеи , моля да ми помогнете.

# 2
  • София, "Младост 3"
  • Мнения: 9 182
прощавай, но ще те посъветвам да четеш тук в бг-мамма във форума "самотни родители" - майчетата с в твоето положение - сами си гледат децата... те ще могат да споделят лично от опит как се борят с тези проблеми!
ей браво ДАрена, да ти е жив и здрав юнака

# 3
  • Мнения: 1 629
Catnadeen,  благодаря ти за вниманието мила! Аз съм отваряла форума самотни родители, но там са предимно и само майчета, които са изоставени от бащите т.е. разведени-техните проблеми са други. Е, аз не напрапвам моя проблем. Знам, че има доста майки, които сами са осиновили деца, без да имат брачен партньор .Очаквах, че някоя от тях ще се включи тук, или някой комуто е известен подобен случай, или някой специалист, ако има такива. А тук виждам, че има майки с много опит - мислех, че може би някоя от тях може да ми подскаже нещо. Аз посещавам този форум, а не самотни родители, защото въпросите които се разглеждат тук и темите, които се обсаждат ме касаят на 100% и има и още нещо. Все пак ти си единствената, която по някакъв начин ми отговори и затова още веднъж ти благодаря.  bouquet

# 4
  • София, "Младост 3"
  • Мнения: 9 182
Сигурна съм, че майчетат във форума за самотни родители никога не биха подминали твой въпрос - сигурна съм, че има страшно много разлики... и във твоите усещания и в това, което можеш да обясниш на детето... Но пък сам-родител и дете с един родител - поне за това как детето възприема това, а и някои други неща - си приличат. Пиши - мисля, че поне частично ще ти помогне да не си самотна в някои трудни моменти... да не си объркана.
Дано тук се вкл и други самотни осиновители.
Аз обаче си мисля, че в днешно време много малко хора се осмеляват сами да осиновят дете. Щаслива съм да видя, че това е възможно!!! Защото аз мислех, че е задължително да си семейна двойка, за да осиновиш. Сега съм много доволна като знам, че не е толкова ограничен избора на осиновители.
А докато се вкл други родители като теб - пиши смело за всичко което те вълнува - и тук и в другия форум, а и където и да се обърнеш за съвет - винаги ще се намери кой да помогне Wink
А и виж във сайта на dteneva - дали няма и други като теб.
Целувки и смело напред - най-трудното си го направила - да откриеш детето си - сега остват сладките трудности около отглеждането!

# 5
  • Мнения: 1 629
Благодаря  ти ,че  се занимаваш с мен. Права си - за това, което ме съветваш. Тази тема съществува и в  baoo-bg.Тя е прехвърлена от там тук,  от Деси Тенева.

Както и да е. Искам да ти кажа, че само в нашият град, който е малък аз познавам още една майка осиновителка, а знам за още три. newsm19

Благодаря за пожеланията!Желая и на теб и семейството ти само хубави неща! family

# 6
  • Мнения: 1 431
Здравей , Darena.
Не мога да ти помогна с отговор на въпросите, но искам да те поздравя за решението да дадеш дом и любов на едно самотно дете.
Сигурен съм че ще откриеш начина да му обясниш когато се наложи и ще възпиташ един добър и отговорен човек.
Успех и късмет. Peace

# 7
  • Мнения: 4 773
Аз съм отваряла форума самотни родители, но там са предимно и само майчета, които са изоставени от бащите т.е. разведени-техните проблеми са други.
Виж, разликата е там, че при някой майчета има бащи, които с някаква честота се появяват.. било то и много рядко. Но истината е, че има и много майчета, бащите на чиито дечица не знаят, че имат такива или не са ги виждали. В такъв смисъл проблемите са еднакви.
Друг е въпроса, че във форума пишем предимно жени с малки дечица, при които не се е стигнало още до въпросите. Но доколкото разбирам и при теб не е. Знаеш ли, мисля че има време да му мислим по този въпрос. И все пак, детенце ще е двойно по-щастливо и ще се чувства двойно по-ценно, знаейки какви сили си имала САМА заради него.  Hug

# 8
Darena, aз съм в аналогично на Вашето положение. Синът ми е на 3 год. Имам някои идеи, но за мен е по удобно да ми пишете нa e-mail.
Бонита

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт