Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 2 943
Много ви моля за съвет,тъй като съм много ядосана и притеснена.Работя като продавач консултант в търговска фирма.Още на интервюто за започване на работа предупредих,че имам здравословни проблеми и при евентуално лечение и забременяване ще ми се наложи да ползвам болнични.Условията ми бяхя приети и през м.юни 2002бях назначена на работа.Длъжността ми включваше доста по-широк кръг от задължения от упоменатите в трудовия ми договор-изпълнявах ролятяа на управител,снабдител,водех счетоводство/по образование съм икономист/ и още доста дейности.Тъй като бяха многа доволни от работата ми още на третия месец ми повишиха заплатата,а след още три ми предложиха да ме прехвърлят в другия им обект-в който работата беше доста повече и съответно им трябваше сериозен човек.Наложи се обаче да подпиша нов договор,тъй като другия обект се води на фирмата на бащата на собственика.Направихме нов подстоянен трудов договор и всичко беше добре до моментоа в който забременях.Поради проблеми с бременността се наложи още във втория месец да ме приемат в болница за задържане.След това  ми продължиха болничните и така до раждането.Отношенията ми с работодателите бяха отлични до момента в който разбраха,че здравното осигуряване е за тяхна сметка.Всъщност-малко преди това-когато се е наложило да ми платят първите дни от болничния преди и след раждането.
На 17февруари ми изтичат 2те години от майчинството и ощие преди две седмици подадох молба за платен отпуск-за 2003,2004 и 2005година.Като разбраха за каква сума става въпрос ме извикаха на разговор в който по не мвого културен начин ми обясниха,че от мен се очаква да напусна фирмата-още повече след като разбраха,че съм бременна д второ дете и отново ми предстои да ползвам майчинство и болнични.Предложиха ми да ми изплатят като обезщетение сумата полагаща ми се за платения отпуск и повече да нямаме нищо общо.
Мен това положение не ме устройва защото ако напусна няма да мога да получавам майчинство.Едва ли ще мога в такива кратки срокове и в 6тия месец да си намеря работа на която да ме осигуряват,ощие повече ,че и тази ми бременност не протича много лесно.
Моля ви кажете ми какво мога да направя.Зная,че закона ме защитава,но впредвид отношението им,е възможно да ми спрат плащанията/както и са направили-в момента все още не са ми изплатили майчинството за декември и януари/ и тогава трябва да се съдим,а зная,че делата са доста бавни.Ако напусна и /дали това трябва да стане с предизвестие/ -какви са алтернативите и дали мога да претендирам за някакво обезщетение.Също така мисля,че ако напусна не мога да претендирам за регистрация в бюрото по труда и пред социалните.
Въпросите ми са много, но моля ви да ми помогните-още повече,че ми поставиха ултиматум до понеделник да съм готова с отговора-дали напускам или щели да действат както те си знаят!!!Ако желаете ми пишете на лични.Предварително Ви благодаря!

# 1
 • Мнения: 337
Първо ако ти напуснеш в никакъв случай от бюрото по труда не можеш да получаваш обезщетение. Не знам защо работодателите ти се дърпат, всичките тези пари които получаваш за майчинството за преводи от НОИ с изключение здравното осигуряване, което е 4,5%. Не си мисли, че по някакъв начин закона те закриля, това са остаряли истории, в момента те дори докато си в майчинство могат да намерят начин с предизвестие от 1 месец да те освободят, така че е най добре да се договориш с тях да те освободят като ти изплятят минимум           4брутни работни заплати, не си спомням точно кой член беше от КТ, но това все пак е възможност. Болничните също са за сметка на НОИ с изключение на първите 15 за календарната година, те са за сметка на работодателя. Трябва да преговаряш с тях, дори да не си получиш парите за тези 15 дни не е толкова фатално стига да не те освободят. Тогава ще трябва да търсиш някои който да те назначи и да ти ги изплаща болничните и майчинството. На твое място бих си плащала здравното аз за да не се наложи да ти плащат майчинството от общината, а то е само 1 година. успех с преговорите Peace

# 2
 • Мнения: 445
Така е в България. Много от работодателите ни не са съвестни и не спазват Кодекса на Труда и другите наредби, свързани с условия и възнаграждения на труд. Според мен е най-добре да разговаряш с твоите работодатели и да се споразумеете да удържат от твоите болнични и майчински здравните ти осигуровки. Вярно, че те са за тяхна сметка, но може би ако разберат че ти ще си ги поемеш, може да се съгласят на този вариант. А и те от януари 2006 г. са 3,9% или 6,24 лв за 160 лв майчински на месец. Не вярвам тези пари да ти помогнат за нещо. Този вариант ми се струва найй-удачен. Иначе със съдебни дела в твоето състояние, просто не си струва. Наслаждавай се на бременността и усмивките на твоето синче!

# 3
 • София
 • Мнения: 3 278
Преди година и половина съпругът ми напусна работа по собветено желание и след това се регистрира като безработен. В неговия случай от бюрото по труда  му изплащаха 4 месеца обезщетение за безработица. Иначе ако беше уволнен щеше да е повече месеци. В зависимост от стажа.
Само че ако се регистрираш там обезщетението ти за майчинство ще бъде само 1 година, а не 2, както когато си на трудов договор. И след изтичане на месеците, в които те ти изплащат обезщетение за безработица не ти внасят здравни осигуровки. Ако искаш опитай да се разбереш с работодателите си.
Аз лично бих си потърсила фирма, чрез която да се осигуря за шестия и седмия месец от бремеността. И след това да си получавам от там обезщетението.
Това са си доста нерви, а точно сега е по-добре да не се ядосваш с хора, които не уважават служителите си.  Може да се уговориш да си поемеш здравните осигуровки и да ти дават остатъка.

# 4
 • Мнения: 503
В нашата фирма в момента също има бременно момиче на постоянен договор.
на 2 пъти и се наложи да ползва болничен и до -колкото ми е известно 30% заплаща фирмата,а 70% са за сметка на държавата,така че може да се договориш с работодателите си да не ти изплащат 30те процента ,които са за тяхна сметка,а останалите ще си взимаш.
Така няма да си им бреме.
Струва ми се ,че за 2006г процентите за сметка на работодателя са 35%
Ако напуснеш,ще получаваш майчинство само 1 година,без значение дали работиш или не.
Дано не греша и да не те подведа.

Успех!

# 5
 • Добрич
 • Мнения: 3 228
Хрумва ми нещо, дано не заблудя някого. Щом всеки момент ще ти изтече платеният отпуск, а виждам, че и скоро ще ставаш пак мама, дали не е възможно да излезеш в неплатен отпуск (нали се полага до 8-годишна възратс на детето?). Не знам тогава как стои въпроса с осигуровките ( в смисъм кой ги плаща, за да се води трудов стаж). Ако ти се води трудов стаж, не мисля, че ще има проблеми след това да си използваш пак 2 години платен отпуск по майчинство.
ТА, какво исках да кажа: ако излезеш в неплатен, хем не ощетяваш работодателя (да се чудим защо им уйдисваме непрекъснато!), хем ще можеш да имаш право на още 2 години майчинство. Все пак с варианта неплатен отпуск ще загубиш май доста парички. НО все пак е вариант. Нека се включи някой, който е наясно с разпоредбите!

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 2 943
лагодаря ви за вниманието ,момичета,но все още съм объркатна от ситуацията и не още не мога да реша какво да им отговоря утре.Питах на няколко места и също проверих как стоят нещата от законна гледна точка и установих,че хич не ми  е изгодно да напусна.Една от идеите които ми хрумна е да им предложа да ме съкратят,поради закриване на щата-но незная дали това би променило с нещо ситуацията,а и дали ще се съгласят.Просто вчера разговора който водихме беше на такова махленско ниво,че пак се разтрепервам като си спомня...добре ,че мъжът ми остана в колата,че щеше да стане страшно.Те знаят ,че не могат да ме накарат по-друг начин и започнаха да ме обвиняват ,че "са ми изгледали едното дете,а сега съм чакала и второто да ми гледат,а каквато съм нахална и трето съм можела да реша че искам..."и "че съм се възползвала от тяхното трудно положение.."като и двете неща не са верни-ни най-малко.
Първо -добре,че не чакам на тях и на майчинството,защото и без това ми го превеждат с такова закъснение,че просто не разчитам на тия пари-като благоволят да ги преведат го приемам като  голам късмет и обикновено чакам да се понатрупат за да купим нещо по-едро.Но пък не смятам да се откажа от тях,защото все пак не ми ги дават те-а знам,че си ги теглят редовно от държавата.
Второ-предложих им неколкократно да си удържат осигуровките преди да ми преведат парите/както и сумата за превода,която също много им тежи/,но счетоводителя на фирмата е много педантичен и категорично отказа да го прави,като каза,че е закононарушение и след като се отнаса за всички бременни,се отнася и за мен.Ако склонят -ще им ги дам на ръка,но те явно незнаят кокво точно искат.
Трето-в момента големия проблем,е в сумата за платените отпуски/понеже не ме осигуряваха на минимална,като в повечето подобни фирми/ и ,че "като се върна от новото майчинство пак съм щяла да искам да ми ги платят"
Направо не мога да разбера,защо така се промени отношението,след като смело мога да кажа,че съм допринесла много за това фирмата да работи добре-имах много контакти,тъй като години наред съм работила в търговията,реорганизирала съм нацяло начина на работа,занимавала съм се с какво ли не извън преките ми задължения,абе работила съм все едно за себе си...И освен това знам как върви работата и най-малкото съм сигурна ,че проблема не опира до парите...Но да не изпадам в подробности,просто се чудя какво да правя и ще съм ви благодарна за всяка идея.

# 7
 • Мнения: 447
Ще пиша набързо и дано ме разбереш.
През 2001 и моя работодател все ми бавеше изплащането на майчинство.Опитвах все с добро,но не би.Накрая пуснах жалба към СУСО(така или иначе отношенията се бяха изострили) и ефекта дойде за седмица. Бяха им направили ревизия и започнаха да ми плащат редовно сумата.А лично инспектора ми позвъни на домашния телефон,за да разбере дали са си удържали думата.

Втори път с подобен на твоя случай пък ми пуснаха едномесечно предизвестие за съкращение. Аз обаче отидох до инспекцията по труда и оттам ми отговориха,че като майка на дете под 3 години мисля беше нямат право да ме съкращават.Даже искаха да пусна жалба,но аз само като съобщих на работодателя и се оказа,че моето предизвестие било гре6ка.
Незнам дали и сега е такъв законът,но така или иначе отношенията ви не са добри.Може да се консултираш и също да пуснеш жалба и към инспекцията по труда. На мен и в двата случая институциите ми бяха от полза и ми защитиха правата.
Не се предавай и дано успееш в битката!

# 8
 • София
 • Мнения: 714
Искренно ти съчувствам за ситуацията, в която си.

Искам да те посъветвам в никакъв случай да не напускаш и най-вече - да ги уведомиш "официално" за бремеността си - т.е. да им представиш документ, че си бременна, като на твоето копие изискаш входящ номер и/или подпис, че документа е получен.
Кодекса на труда защитава бременните, но само ако те са уведомили/информирали работодателя за бремеността си, а именно за да докажеш това уведомление ти трябва въпросния документ.
После - абсолютно си в правото си да си ги искаш тези отпуски и да ти ги изплатят. Ако нещо се опънат спомени им Инспекцията по труда и адвокат, но това след като си ги "уведомила официално" за бремеността си.

Търси си правата и в никакъв случай не им се давай   bouquet

Успех!!!

# 9
 • Мнения: 4 966
Според мен, щом са некоректни към теб, няма защо ти да се притесняваш и да търсиш решения. Ако бях на твое място, бих постъпила по следния начин: до навършване на 3 г. на първото дете не могат да те уволнят или съкратят (дори и да се съкращава бройката ти са длъжни да ти осигурят работно място - така е по закон). В същото време, можеш да ги уведомиш официално за бременността си и да излезеш в болнични след изтичането на сегашното ти майчинство - така си защитена за още 3 г. и ще получаваш майчинство 2 години. Парите за болничните и за майчинството ги плаща НОИ и това, че ти ги удържат, спират и бавят е незаконно (при една жалба тези проблеми се решават бързо). Твоите осигуровки в случая нямат и 7 лв., с което надали особено ги ощетяваш (нищо не пречи дори сама да си ги плащаш). Мисля, че е най-добре да намериш точните текстове от закона и да отидеш на място да им обясниш как стоят нещата, като категорично откажеш да правиш отстъпки (при всяко положение отстъпките няма да са в твоя полза, защото ако те съкратят трябва да идеш на борсата и ще имаш право само на 1 г. майчинство и то по-ниско като сума, а ако ти напуснеш - само на 4 месеца майчинство). Идеята ми е, че те манипулират или имат някой юрист или счетоводител, който не е много в час. Надявам се, че ще се разминеш само с говоренето. Ако обаче продължат да настояват, подай жалба (в подобни случаи не се плащат такси) - 100% решението ще е в твоя полза.
Щом  постъпват така, недей да имаш скрупули. След изтичането на второто майчинство може да си потърсиш нова работа (ще имаш достатъчно време за това) и спокойно ще можеш да напуснеш.
В Министерството имах колежка, на която й направиха същия проблем, но още щом разбраха, че е бременна с първото детенце - започнаха да я притискат да напусне (бяха си харесали друг човек за мястото й). Тя си пусна болнични през цялата бременност, след което излезе майчинство. Скоро разбрах, че си е ползвала 3-те години + разрешените непрекъснати 75 дни болнични след това и 1 месец преди изтичането им си е подала предизвестие за напускане. Сега е започнала нова работа и т.н. И аз бих постъпила като нея в подобна  ситуация - подобни изпълнения изискват подобаващ отговор. Twisted Evil
И още нещо, делата за изплащане на непреведено майчинство са дабни и дълги, само ако фирмата е поставена под запор (защото тогава те са длъжници и на НОИ, които от своя страна не им превеждат сумите, докато не им се издължат). В противен случай са длъжни да ги преведат веднага след констатиране на нарушението, което става буквално за дни след жалбата - просто ако не го направят рискуват да попаднат в горната графа и им се прави доста сериозна ревизия.

# 10
 • Мнения: 109
  Здравей и от мен! Искам да ти дам няколко съвета. В никакъв случай не се съгласявай да напускаш, ако им представиш документ, че си бременна те немогат да те уволнят,съкратят и т.н. закона те защитава. Освен това фирмата не ти плаща болничните и детските- държавата ти ги поема(нали затова плащаме осигуровки) парите  се превеждат в банкова сметка на фирмата и тя е длъжна да ти ги изплати. А парите от майчинството за декември си ги търси, със сигурност те вече са преведвни в сметката на фирмата, те са длъжни да ти ги изплатят. За да се ориентираш по добре виж тук: WWW.PRAVOVADURZHAVA.COM  търси кодекса на труда чл.59,чл.164 от глава 8, раздел 1. Успех.....За всеки случай потърси съвета на адвокат или счетоводител. И не забравяй,че ти имаш права и си в правото  да си ги търсиш!  УСПЕХ     newsm10 smile3525

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 2 943
Много ви благодаря ,момичета-златни сте! Hug
Дано не ви разочаровам,но реших да се съглася да напусна,но с допълнително споразумение,с което да ги задължа да ми изплатят всичко в срок-а ако успея да измъкна още нещо като обезщетение-няма да  имам никакви скрупули.Все пак за мен децата са по-важни, а и не съм сигурна,че ще имам сили да се разправям повече с простотии.Дано ,само да не решат пак да се правят на интересни,защото ще взема мерки поне да ги попороверяват малко...но ме е жал за счетоводителя,той е много свестен човек.
А за инстанциите-прозвъних ги и като цяло:"Бития си е бит..."-дано не опирам до тях да ми търсят правата...
Още веднъж ,мерси и всичко добро!

# 12
 • Мнения: 603
Само да кажа, че обезщетението за безработица /4 мес., ако си напуснала по свое желание/ няма нищо общо с помощите за отглеждане на дете до 1 год., които се изплащат от социалните.

Ако си се предала и си решила да напуснеш, в крайна сметка те разбирам. И аз бях подложена на незаслужен тормоз при получаването на майчинските ми. А този тормоз наистина изтощава.

Моят съвет е - намери си фирма, с която да сключиш формален договор, за да си вземаш майчинските.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт