Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 165
Здравейте, след 2 седмици ще се връщам на работа. Сега го кърмя по 6 пъти на ден и поне 2 през ноща. Имам някои въпроси.
1. Къде се изцеждате в работа? И как? На ръка, с помпа....
2. Как пренасяте кърмата до в къщи? Дали ще стане в термос? (Работата ми е на 30мин. от нас)
3. Пиете ли нещо да се увеличи лактацията? Моята отдавна се е установила и мисля, че няма да мога да изцедя много. То не че зная колко изяжда 7кг. дете на 1г.
И нещо друго ако се сетите.
Благодаря предварително.

# 1
 • Мнения: 4 200
Няколко дни преди да тръгна на работа, си направих запас от изцедена кърма - около 800 мл. Съхранявах във фризера.
1. Изцеждах се с помпа. Носех си 2 шишета, които пълнех с мляко и съхранявах в хладилника на офиса. Изцеждах се на два и половина часа, по около 200 мл, и двете гърди.

2. Пренасях я с шишетата. Защо да не стане с термос? Но дори и да е с обикновени шишета, няма проблем за 30 минути.

3. Не, не пиех, не съм искала да я стимулирам допълнително. Пиех лецитин против запушване на каналчетата. За количеството - ще разбереш колко изяжда примерно след 1 седмица, когато детето свикне да яде по този начин.

4. Дъщеря ми първият месец, откакто тръгнах на работа, не искаше и да види шише с мляко. Затова баба й я хранеше с лъжичка, а добавяше мляко и в пюретата и кашите. След това привикна към биберона.

Тъй като бях решила до годинката кърмата да е основната част от менюто, редовно се цедях в офиса и малката поемаше по около 600 мл дневно. Количеството изцедено от предния ден го изпиваше на следващия, ако останеше - се замразяваше. За дневното ядене се отсипваше в едно малко шише и когато го изпиеше, се доливаше с ново количество. Онова, което останеше в голямото шише, биваше мушкано във фризера.

След годинката почнах да увеличавам интервалите между цеденията и да намалявам количеството изцедена кърма, докато стана така, че изобщо махнах изцежданията в офиса, и минахме само на сутрешно, вечерно и нощно кърмене.

Очаквай детето да почне да суче по-активно нощем - ще си наваксва за през деня. Но това не е задължително.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 324
Аз започнах работа, когато Ники беше на 6 месеца и 10 дни.
1. Къде се изцеждате в работа? И как? На ръка, с помпа....
Ами аз се изцеждам в стаята на чистачката, понеже при нея други хора не влизат, а и е срещу моята стая. Използвам помпа на Авент, вече се справям добре с нея и изцеждам по около 80-90 мл. 2 пъти дневно, т.к. си ползвам полагащите ми се по КТ 2 часа отпуск. Скоро ще трябва да се изцеждам още веднъж, защото ще мина на пълен работен ден.
2. Как пренасяте кърмата до в къщи? Дали ще стане в термос?
Аз съхранявам кърмата в малки бурканчета и в хладилника. Така на другия ден на малкия му се дава количеството от едно бурканче на едно ядене. При нас проблем с бибероните няма, даже много се радва като си види шишето.
3. Пиете ли нещо да се увеличи лактацията? Моята отдавна се е установила и мисля, че няма да мога да изцедя много.
Ами аз не пия нищо, но около месец преди да започна работа започнах да се изцеждам, за да стимулирам лактацията. Отначало можех да цедя по 50 мл., но постепенно количеството изцедена кърма започна да се увеличава. Мисля, че на малкия му стига това, което мама успее да “произведе”, все пак вече яде и доста твърда храна.

# 3
 • Мнения: 3 591
Аз започнах работа, когато бебо  беше на 2 седмици.
1. Къде се изцеждате в работа? И как? На ръка, с помпа....
 С електрическа помпа(двойна) - става бързо, ама БРЪМЧИ Rolling Eyes
Аз имам проблем с рефлекса на потичане, хем още не се беше установила лактацията - докато се настроя да"текне" лелееееееее....по 20 минути се "настройвам" - то не бяха бебешки снимки, записан бебешки рев да слушам... Много ми е трудно  Embarassed
Гърдите си стоят "празни" и това е. Като потече обаче веднъж наточвам без проблем.
2. Как пренасяте кърмата до в къщи? Дали ще стане в термос?
Аз съхранявам кърмата в хладилника в офиса. Пренасям я в хладилна чанта.
3. Пиете ли нещо да се увеличи лактацията? Моята отдавна се е установила и мисля, че няма да мога да изцедя много.
Изцеждам на 1-2 часа ако видя , че почва да намалява. Иначе на 3 часа. За увеличение на кърмата най-добре действа екстра доилна сесия - може и само 5 минутки да е , ама увеличава млякото. Ама и при мен нощните хранения са МИНИМУМ 6 така че бебока си взема своето. А денем зорлем ну натикват  най-много 100тина грама кърма....неще и неще - чака си цицата. Та аз цедя денем  колкото да не прекъсна веригата на редовното кърмене - бебето така или иначе не пие много денем.
А за цеденето -  с времето бавно количеството се увеличава , ама по-добре почни да цедиш отсега за да събереш на първите дни запас, а и да увеличиш "млеконадоя" докато почнеш да работиш.

# 4
 • Мнения: 6 462
От две седмици се водя на работа, но за сега не оставам по цял ден. От вторник ще съм на осем часов ден, но вече си имаме изградена система Wink
1. Цедя се в тоалетната или в стаята на чистачките (ама там е студено). За сега го правя по веднъж, но после ще се наложи да цедя два пъти. Ползвам помпата на Авент.
2. Аз съгранявам кърмата в шишетата на авент, като ги затварям със запечатващите дискове. Нямаме хладилник и затова ги слагам на прозореца в малка хладилна чанта, в която има две замразени бутилки вода от 0,5 мл. Доколкото съм чела кърма и изобщо мляко не би трябвало да се съхранява в термус.
3. Не пия нищо за лактацията. Странно, но още преди да тръгна на работа се сдобих с някаква хиперлактация. Ужкем трябваше да мине за няколко дни, но аз продължавам да цедя по около 400 мл, повече от колкото изяжда дъщеря ми (за деня говорим)

# 5
 • Мнения: 6 144
На въпросите:
1. Изцеждах с ръчна помпа - Авент, в обедната почивка - т. е. в 12 ч., веднъж за работния ден. Изцедената кърма съхранявах в хладилник или на прозореца на стаята си през студените месеци. Кърмата стоеше в шишето, в което съм цедила, затворено с капаче. Аз нямам проблеми с рефлекса на потичане, обикновено са ми нужни две-три дръпвания с помпата, но през първите няколко дни ми беше странно и ми отнемаше повече време.
2. Кърмата пренасях с хладилна чантичка. Аз се прибирам с кола и пътя ми е около 5-10 мин. Не е нужно според мен да се носи с тервос, защото част от мазнините от кърмата ще полепнат по стените му и язък за калориите. По-добре в шишето, в което е изцеждано, изолирано по някакъв начин. За малки разстояния не е нужно кой знае какво да се прави, а през жегите може да се ползва хладилна чанта.
3. Няма нужда от увеличаване на лактацията. Колкото ще изяжда детето, ако ще го кърмиш, толкова ще изцедиш и ти - защо ти е повече?

Друг е въпросът, че след като дъщеря ми стана на 1 год., аз умишлено спрях да се изцеждам, защото е нормално количеството на твърдата храна да стане повече на тази възраст. На първо време прибавях от запасите замразена кърма, после - малко адаптирано мляко, а към 13 - 14 мес. почти изцяло преминахве на краве пълномаслено прясно и кисело мляко. Асо няма специална причина (например непоносимост към краве белтък), няма причина тепърва да започваш с цеденето - според мен.

# 6
 • Мнения: 4 406
аз не кърмя и не цедя отдавна, позволете ми да изкажа възхищението си от куража и търпението на всички ви!!! като чета графиците ви, ми се струва че доста усилия хвърляте ! свалям ви шапка за усърдието!

# 7
 • София
 • Мнения: 2 880
Тръгнах на работа, когато биляна беше на 1,5 месеца за около месец и половина и после отново, когато стана на 4,5 месеца
1. Къде се изцеждате в работа? И как? Изцеждах се на ръка в банята на офиса. За 15 минути напълвах дозичката. С помпата ми костваше толкова за 10 милилитра и се отказах. Ставаше даже противно на очкванията ми, много чисто, без да си цапам ръцете и никъде около мен.
2. Как пренасяте кърмата до в къщи? Събирах в бебешки шишета, които държах на вратата на хладилника в офиса, пренасях до дкъщи с хладилна чанта и там преливах по бурканчета точните дозички и замразявах. И моята работа е на 30 минути.
3. Пиете ли нещо да се увеличи лактацията? Не пие нищо, но лактацията ми се увеличаваше с всеки изминал път, така че в един момент спирах, когато напълвах необходимата доза.

Други:
1. И аз не знам, колко яде едно дете, но дозите ги формирах като наблюдавах колко е изпила предишния ден. След около седмица коригирах дозата до това, което тя дефакто изпиваше.
2. На 5 месеца май моята беше 7 кг, ако не и по-рано, но това не е определящо от коко кърма се нуждае. Сега е на 10 и е 9,600.
3. След 5,5 месеца започнах да захранвам и тя изяждаше по половин дозичка пюренце и започнах да й приготвям по половин дозичка кърма, като всяка седмица коригирах това количество, защото тя изпиваше кърмата след пюрето. Така постепенно пропуснах едното цедене на обяд, а след още 1 месец - и второто.
4. Някъде от 7-мия месец Биляна е с 2 заместени хранения. Оттогава суче само сутрин и вечер и нощем по 1-2 пъти, а в събота и неделя й давам и през деня с цел да я приспя, но напоследък отказва да спи в почивните дни, защото ми се радва и не иска да я оставям нито за миг.

# 8
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 165
Не съм се изжедала никога, като и малкия никога не е пил от шише.
Когато ме няма, просто не е кърмен, толкова е просто. Не съм искала да си усложнявам живота.

# 9
 • София
 • Мнения: 2 771
Тръгнах на работа когато бебето беше на 11 дни. Цедя в офиса 2 пъти в шишета на Авент и слагам в хладилника ( цедя в кухнята, офиса си е мой). Общо за деня цедя 5 пъти. Каквото бебето изяде Ок, останалото във фризера. В момента бебето ми пие пие 500 мл. кърма дневно, докато не беше захранена пиеше по 600....Захранена е на 6 месеца...

# 10
 • Мнения: 185
Здравей
Върнах се на работа преди 2 седмици.Оставих бебка на 3 месеца точно , като през времето което ме няма я хранят със шише с кърма.

1. Къде се изцеждате в работа? И как? На ръка, с помпа....
   Дадоха ми да ползвам една стая която може да се заключва, която никой не ползва за сега.
2. Как пренасяте кърмата до в къщи? Дали ще стане в термос? (Работата ми е на 30мин. от нас)
Аз цедя с помпа Авент в едно от Авентско шише, кърмата я оставям в шишето като на работа за сега я държа в хладилна чанта, шишето обвито с хладилни торбички.Като я държа така мах около 2'30 - 3 часа с ходенето до вкъщи.Имаме хладилник, много хора сме в офиса хигиената не е на необходимото равнище и затова предпочетох този начин.
3. Пиете ли нещо да се увеличи лактацията? Моята отдавна се е установила и мисля, че няма да мога да изцедя много. То не че зная колко изяжда 7кг. дете на 1г.
По принцип не, но ако се притесня за количеството пия по една чаша чай от този на Хип на мен ми действа. Моята бебка имаше проблеми в началото с пиенето от шише отказваше и пиеше колкото да си залъже глада по 50 грама мах от шишето.
Ъстанових че проблема е и в биберона - силиконовите не ги харесва , съшо така и размера на биберона - големите който върват с шишетата на Авент(не говоря за броя дупки).Смених доста и в момента сме с биберони на НУК,Бебе конфорт тези който са по мънички. Като съм и взела с най  малките дупки, ние сме малко и с цел да не ми се отбие и да не ми се дави (пробвах да и давам и с биберон който тече много, но файда никаква бебето си искаше цицата).
Пробвали сме да даваме и с чашка, но е още много малка и много количество кърма се разлива.Лъжичката също върши работа но за 40 мл отнема 40 мин.
И така , в момента изпива за времето което ме няма 80 мл за 4 часа на 2 пъти сутринта, аз си ходя на обяд да я кърмя а слетобяд също за 4 часа пак 80 мл пак дадено на 2 пъти.Имало е дни тази седмица в който е изпивала и по 120 мл за 4 часа.
Иначе ние си върнахме ношните и ранно сутренните кърмения и не само че ги върнахме а и ги увеличихме, но детенцето трябва да си компенсира липсата на мама.
Ако има още нешто питай, ще се радвам ако мога да помогна с нещо.
 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт