Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 138
Има ли някой влизал само с чужд паспорт в България наскоро?

Последна редакция: ср, 15 фев 2006, 06:24 от ИнA

# 1
 • Мнения: 7 606
Да, има.

# 2
 • MERIGNAC, FRANCE
 • Мнения: 1 551
И аз мисля на лято така да правя, но бях 4ела някъде , 4е български гражданин дори и да има друга националност е длъжен да влиза в БГ само с бг-паспорт.

# 3
Ако месец септември 2005 г. е "наскоро", да, има. Аз.

# 4
 • Мнения: 1 909
Ами разкажете де - как минахте, искаха ли ви и българския паспорт, имаше ли някакъв екшън
Защо така държите народа в напрежение... newsm17

# 5
 • Мнения: 138
Вчера бебка не ме остави много на компютъра и поради този факт, темата е само с такъв странен въпрос. Сега да уточня защо питам.  Консулката от нашето консулство ме предупреди, че ако се прибера само с чужд паспорт може да имам проблеми на българската граница. Прати ми един документ в който пише:

"Съгласно чл. 12, ал. 2 от Закона за българските документи за самоличност българските граждани, притежаващи и документ за самоличност, издаден от органите на друга държава, в отношенията си с българските държавни институции са задължени да удостоверяват самоличността си с български документи за самоличност.
В изпълнение на горното изискване, на граничните контролно-пропусквателни пунктове са дадени указания, българските граждани да бъдат допускани да влязат в страната с българските паспорти независимо, че техния срок на валидност е изтекъл.  В тези случаи се съставя предупредителен протокол за необходимостта от снабдяване с нов паспорт за излизане от страната."

Та това на документ, а ако може тези, които са пътували наскоро по този начин да споделят при тях как е стоял въпроса   bouquet

# 6
Не съм пътувала скоро до БГ, но се надявам това да отговори на въпросите ти:

1.
http://www.paragraf22.com/pravo/zakoni/zakoni-d/z28344a.html
Закон за българските документи за самоличност, вярно е че има закон да се представят бг документи при наличието на такива, но няма уточнено къде се изискват тези документи


2.
РАЗДЕЛ ІІІ.   ДОКУМЕНТИ, КОИТО СЕ ИЗИСКВАТ ОТ КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ ПРИ ВЛИЗАНЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯПАСПОРТЕН КОНТРОЛ И ДОКУМЕНТИ, КОИТО НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ ИЗИСКВА, ПРИ ВЛИЗАНЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Времетраене на контрола: до 2 мин.
От български граждани се изисква:

валиден задграничен паспорт или заместващ го документ;
предварително закупен на ГКПП и попълнен граничен статистически картон (прилож.5) картона с който е напуснал страната. Ако същият е загубен или унищожен, пътникът е длъжен да си закупи и попълни нов картон - приложение 5.

http://www.bcci.bg/bulgarian/mactb/bulpro/narachnik.htm

# 7
 • Мнения: 138
Мда, май се изисква  Sad. Обаче не разбирам логиката. Защо трябва да имам Български задграничен паспорт при условие, че не възнамерявам да го ползвам и не може ли да удостоверя самоличността си с лична карта  Sad

# 8
 • Мнения: 2 257
Има ли начин темите за паспортите и НОИ (НЗОК) да се ковнат някъде нагоре? Видях, че има тема в закованите за вадене на паспорт, но скоро аз например имах специфичен въпрос за паспортите и доста момичета дадоха полезна информация. В тази тема гледам, че са цитирани полезни неща също. Здравноосигурителните теми пък са още по-горещи...Има ли начин да се слеят по предмет и да се сложат най-отгоре като линк, за да не ровим назад по страниците и да ги търсим всеки път като стане дума за това? Както и за да не се роят сходни теми? Ако не съм догледала добре и всъщност тези неща ги има горе в закованите - моля за извинение.
ОК - поправка - намерих теми горе точно по тези въпроси! Променям си предложението  Embarassed Wink - по-скоро се чудя дали не може да се добавят темите за паспорти и застраховки към вече съществуващите горе - някои "паспортни" теми са от 2004 година например, а нещата в БГ очевидно се променят често, особено по отношение на НЗОК... Мерси!

Последна редакция: чт, 16 фев 2006, 06:36 от G&J

# 9
Ина, никъде не пише че паспорта трябва да е български.
От това което изнамерих излиза че трябва да влезеш с валиден международен паспорт, но не се споменава да е български, но от друга страна пък ако имаш валидни документи е желателно да ги носиш със себе си (отново не се споменава че се изискват при влизане), но пък предполагам биха ти ги поискали ако трябва да удостовериш самоличността си пред: банка, НОИ, данъчно управление и не се сещам още къде.
Неприятното е, че човек не знае коя институция как ще го изненада, а като гледам в България закончета и законченца се приемат и променят всеки ден.

# 10
 • Мнения: 138
Ако никой не се обади с личен опит май ще опитам да се удостоверявам с лична карта. Това с четенето на закони вече ми дойде до гуша  Sick. И всички са толкова неясно написани  Sad Защо за разни глупави патки, като мен не раздават брошурки "Здравното осигуряване for dummies." "Пътувания до/извън България  for dummies." ... И ако може по-навреме да ми ги раздават, а не 5 години след влизането им в сила.

Просто си се представям "А, паспорт не ми трябва. В Закона за българските документи за самоличност чл. ? ал. ? е казано ... И също така Закон за пребиваване на чужденците в Р. България чл.? ал. ?" и от другата страна "А, госпожо според Наредба еди коя си и еди кой си друг закон ..."

# 11
 • Мнения: 138
ОК - поправка - намерих теми горе точно по тези въпроси! Променям си предложението  Embarassed Wink - по-скоро се чудя дали не може да се добавят темите за паспорти и застраховки към вече съществуващите горе - някои "паспортни" теми са от 2004 година например, а нещата в БГ очевидно се променят често, особено по отношение на НЗОК... Мерси!

Аз за това попитах "наскоро". Поне консулката каза, че това е в последно време.  И че проверките били спорадични.

# 12
 • Мнения: 4 367
В "ПОЛЕЗНА И ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ", тема - "Обсъждани теми във форума",  подтема "Здравни застраховки" са добавени нови теми още в началото на седмицата. Просто никой не си прави труда да чете. Tired

Ще прегледам темите, в които се споменава за паспорти и ще добавя нова информация.

# 13
 • Мнения: 433
Здравей Ина,
Последно влязох в Бг през септември 2005. През това лято 3 пъти ходих до Бг. Винаги влизах с чужд паспорт. И винаги бях запитвана имам ли български. Отговора ми беше "не нямам" и това беше.Питат, но никой не ми е искал обяснения и не е настоявал за български документи.
Успех ти желая.

# 14
 • Мнения: 138
strandwasser, а ти имаш ли Българско гражданство? Защото и мацката от консулството каза нещо подобно. Че питали дали имаш БГ гражданство и ако отговориш "да" и нямаш паспорт ти правели протокол, ако отговориш "не" било ок.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт