Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 87
Здравейте мили родители! Измина много време от първото ми влизане в този форум, когато споделих за проблема на моето дете ( това,че то е съчетало в своето тяло и двата пола) . Първо искам да благодаря на всички , които отговориха на темата ми тогава и да им се извиня, че нямах възможност да им отговоря , тъй като единствените дни, в които сме си били в къщи бяха рожденния ден на детето , Коледа и Нова Година.
Малко преди да навърши годинка малкият Антон се преобрази  физически в малката Тони , а биологично само времето ще покаже дали сме взели правилното решение Cry newsm78
След като минахме един от седемте кръга на ада - хиляди изследвания, епилепсия,най-трудното решение взето от мен и таткото, 2 операции, месеци на раздвижване и процедири,съдебно дело, днес ми се обадиха от съда да ми кажат , че е излезнало решението на съда , с което ми позволяват да смена имената, пола и ЕГН-то на детето ми. Или както се изрази доктора в деня на операцията ЧЕСТИТО ИМАТЕ СИ ДЪЩЕРЯ!
Сега ни предстоят останалите 6 кръга на ада - още 2 операции, подходящо хормонално лечение, добри психолози и много въпроси! Е предстоят ни и весели моменти - живот и здраве да проходи ще правим прощапулник, а като се стопли ще се кръстим и т.н
И понеже така или иначе Ви пиша искам и да питам нещо, знам , че има време до този момент и ми предстоят хиляди неща до тогава , но все пак Какво трябва да кажа на детето си ,когато започне малко от малко да разбира , че се е родило по различно момиче, което за съжаление няма да може да има деца и да спестя част от истината или цялата истина , че в началото е била определена като момче и да поема риска казвайки да предизвикам в нея безумно объркване, но да бъда честна???????
Благодаря на всички още веднъж! Бъдете силни, колкото и трудно да е и нека родителската обич да помогне на  децата ни!
Благодаря за това , че има този форум!

# 1
 • Мнения: 4 366
здравей,
от това, което прочетох след първата ти тема, мисля че сте взели правилното решение. хубаво е, че нещата досега са минали добре. надявам се другите операции и хормоналното лечение да са също така успешни.
ще ви трябват още много сили, но важното е да се обичате, да си помагате и да обичате детенцето.
за въпроса ти какво да кажеш, когато започнат въпросите, мисля, че най-добре ще те посъветва психолог. аз смятам, че не бива да се лъже и да се крие, защото така децата ще мислят, че е нещо лошо и срамно. просто има време и начин да се обяснят нещата подходящо за възрастта.
пожелавам ти много сили и много радости! Hug

# 2
 • Мнения: 2 543
Здравей, мила allia!

Колко ли ви е било трудно да вземете това решение? Поздравления за силния дух и за това, че не сте се отказали да се грижите за малкото си съкровище!
Не зная какво да ви посъветвам за бъдещето. Човек трябва да има опит, за да дава такива съвети. Няма ли някаква организация на родителите на деца с подобни проблеми? Предполагам, че най-малкото има някаква международна такава. Ако не ползваш английски, ние тук бихме могли да се разровим вместо теб в И-нет и да потърсим това-онова! Само кажи! bouquet

# 3
 • София
 • Мнения: 4 407
Мила allia,
И аз искам да ти дам едно рамо на подкрепа за трудностите, които преживявате. За казването на истината, нямам опит, другите майки са ти дали добри съвети. Но ще зависи и от детето, от характера му. Мисля, че едно от тежките ще бъде това, че няма да има деца. Аз познавам 2-3 момичета, за които през пубертета се разбра, че няма да имат деца, на едното се наложи операция. То сега има сем-во и осиновено дете. Сещам се и за една друга жена, която има доста мъжки черти, но е приела себе си и е на много добра позиция в голяма фирма. За това си мисля, че е важно и как ще се развие детето и според това ще изберете най-правилния път. Според мен е малко сложно за дете да му обясниш процедурата по смяна пола, не знам дали ще разбере.
Пожелавам ви много кураж, много да се подкрепяте с таткото, много хубави моменти и съм сигурна, че ще ги имате със вашето малко детенце!  bouquet

# 4
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 182
Здравей!
Радвам се, че нещата вървят добре, че сте успели да вземете решението и че повечето от трудностите са зад гърба ви. Желая също така успешно да преодолеетеи оставащите физически трудности.
А за психиката... мила allia никой не знае какво ще бъде детето му като порасне, но вярвам, че в голява част характера, навиците инай-вече светогледа ги определяме НИЕ - техните родите. От теб и мъжа ти /а от части и от близките ви/, зависи дали детето ще приеме за нещо нормално това ,че е малко по-особено или ще страда и ще се срамува и ще крие.
Дали да кажеш? ЗА мен това е задължителен момент - първо защото винаги може да се намери много НЕПОДХОДЯЩ начин детето да разбере от други... и тогава идват въпроси като "защо криха? това срамно ли е щом не сме говорили?". И въобще ще се разклати доверието на детето - то ще осъзнае, че е лъгано, но не знам дали ще разбере причината защо е лъгано.
Кога и как да кажеш - има хора с опит, а има и психолози. Мисля, че това зависи от твоето конкретно дете - как се развива, как расте, как и с каква скорост се адаптира към околния свят.
НО съм сигурна, че не пречи винаги да изтъквате колко СПЕЦИАЛНА е вашата малка принцеса, че никога и а нищо на света не бихте я заменили, че я обичате и харесвате не само защото е добра, а и защото е толкова СПЕЦИАЛНА. Така детето ще свикне, че да си различен и специален може да е привилегия, на която не всяко дете може да се радва.
А от там насетне - ще определите вие и опитни психолози кога и как да се спомене. Но предполагам, че момента на истината ще дойде доста по-късно в пубертета и  не съм сигурна дали няма да поизчакате детето да се идентифицира с определен пол и тогава евентуално да споделите - за да не повлияете на неговата идентификация.

Вярвам, че смели родители като вас ще създадат смела и пълноценна жена, която да отстоява правото си на лично щастие и правото да бъде различна! Вярвам, че тя ще ви донесе много щастие.
А до това дали правилно сте решили за пола - Господ не дава гаранции за нищо - дори и аз не знам дали детето ми в това отношение ще отговаря на това, което нашето общество нарича "правилно". Няма гаранция... има само надежда, че както и да се идентифицира детето - то ще бъде щасливо! Честно ви казвам искам само това - другото е Божа работа и карма.
Успхе и много целувки.

# 5
 • Мнения: 87
Благодаря за милите думи! Що се отнася за международна организация занимаваща се с таива деца до сега не съм открила. Не че не съм търсила даже обратно , но винаги попадам на организации за транссексуални (на които съм безкраино благодарна, за оказаната помощ и подкрепа) , но при тях процедурата е пожелание .Дори и  всички лекари , с които контактувахме от чужбина неможаха да ме напътстват да намеря такава организация , тъй като такива случаи са рядкост и след извършване на операциите се сменят имената на децата и в повечето случаи извън семеиството се избягва да се говори за това.  Има саитове където са описани подобни лучаи , но немога да осъществя контакт с конкретен човек , който е минал през това. Ще се радвам на всякаква полезна информация.
Още веднъж безкрайно Ви благодаря!

# 6
 • София
 • Мнения: 56
Здравей, Аля!

Аз съм психолог, но никога не съм се срещала с подобен проблем и нямам такъв опит.  Confused

Първо искам да подкрепя мненията на другите момичета, особено на agneshka и catnadeen. Най-важното е вие с баща й да не съжалявате за взетото решение, да обичате дъщеря си и да не мислите, че има нещо, от което да се срамувате или да криете. От сега нататък у вас не трябва да се забелязват никакви колебания относно пола, към който я причислявате и да не се вглеждате в нея за черти на другия пол.

Искам също да подчертая, че е възможно дъщеря ти да няма никакви психологични проблеми. Етапът, в който детето забелязва и осъзнава съществуването на два различни пола и принадлежността си към единия от тях се случва на около 3-годишна възраст. Т.е., при вас той предстои, при това няма да е скоро. Любовта и подкрепата на родителите за това осъзнаване са от най-голяма важност и при вас то може да протече съвсем нормално, дори и по-добре отколкото при дете, което е родено физически здраво, но с неадекватно поведение на родителите. 

Препоръчвам ти една книга - "Несъзнаваният образ на тялото" на френската психоаналитичка Франсоаз Долто. (Написана е на професионален език, но мисля, че за вас си струва усилието да я прочетете). Там този етап е описан и се нарича (дано да не се стряскате от термина) "първична кастрация".

По въпроса кога да й кажете - значи, до 3-годишна възраст няма смисъл. Мисля си, че по-голяма грешка ще е ако закъснеете и особено ако (не дай си Боже) някой ви изпревари, отколкото ако подраните. Най-добре ще е да следите тя какво пита, какво разбира и да й отговаряте на достъпен език. Доколкото разбирам, не сте имали избор между възможностите "здраво момиче" и "здраво момче", т.е. на практика вие не сте могли да избирате пола й, а просто да направите най-доброто за здравето й. В този смисъл трябва да бъде и обяснението - ТЯ е имала някои органи, които имат и момчетата, но е трябвало да бъде оперирана, за да е здрава.

Мисля, че не би трябвало да гадаем как ще се отрази всичко това на психиката й, а по-скоро - АКО възникне психичен проблем, да се анализира на базата на това, което тя мисли, казва и прави, отколкото на базата на някакви теории, предположения или логически умозаключения.

Стискам палци всичко да е наред с двете операции и другото лечение, а психологичните консултации да станат излишни.  Simple Smile

# 7
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 182
allia много се задрудних в търсенето на инфо - хайде ти като по-опитна дай термина на руски и английски - и аз да посърфирам...
пък знае ли човек на какво може да попадне... може да открия нещо
И виж Каиса е на среща - пиши й - сигурна съм, че и без опит може да даде някои идеи
Целувки

# 8
 • Мнения: 2 327
Allia, дано сте взели правилното решение наистина за вашето дете. Но това само времето може да покаже. А докато порасне важното е да е обичано.
Не съм психолог, нито опит имам. Но как да му поднесете информацията ще разберете от самото дете. Когато порасне, когато има изграден характер. Трябва да му се каже така че да може да го разбере.
Сигурно ще ви е трудно... Но както каза ще има и хубави моменти Simple Smile Никой не знае какво ще ни донесе бъдещето, за това трябва да живеем за днес. Радвайте се на всяка малка стъпка на вашето съкровище Simple Smile
Дори и непрофесионално, тук винаги ще намерите подкрепа от родителите с по-специални деца.

# 9
 • Мнения: 87
Името на заболяването е Смесена Гонадна Дисгенезия по известно като Класическа форма на интерсексуалност (или спада под общо наименование хермафродизъм). На руски нямам и идея как трябва да бъде , а на английски е Mixed Gonadial Disgenesy. Най лесно се намира когато изпишеш 46XY/45XO, което е кариотипа на детедо.
Благодаря

# 10
 • Мнения: 3 698
Алия, вие сте много силни родители.Надявам се и занапред всички изследвания,лечение,  операции и процедури да минат успешно и малката ви дъщеричка да порасне щастлива  и всичко, всичко вече да е наред.Надявам се още цялата болка да остане зад гърба ви и да се радвате на момиченцето си, а и тя на вас.Стискам палци и ако ти трябва подкрепа или просто да споделиш-пиши.Целувки на малката, а на вас много сили.

# 11
 • София
 • Мнения: 437
Искрено ви желая много здраве, щастие и късмет. Обичайте си безкрайно детенце...........

# 12
 • Мнения: 1 581
Не успях да намеря много:
intersexuality – breaking the taboo
(особено накрая има много линкове към организации)

The UK Intersex Association
(също има инфо и линкове)

Intersex Society of North America

What Narratives do parents tell about their child’s genital surgery?
(това е някакъв проект, но можеш да пишеш на тези, които го провеждат за инфо)

От все сърце желая много щастие на малката Тони и цялото ви семейство   bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт